Destiny: Rise of Iron

Become an Iron Lord
by Σπύρος Σελλάς on 30 Σεπτεμβρίου 2016
Διαβάστε επίσης:
Destiny - Review
Destiny: The Taken King - Review

Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων θα χαρακτήριζαν πολλοί το Destiny, που για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το Online First-Person Shooter που έφερε γνωστά MMO RPG στοιχεία στον κόσμο των κονσολών και έσπασε πολλά ρεκόρ πωλήσεων. Δέν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν περάσει πραγματικά εκατοντάδες ώρες στον κόσμο του Destiny τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά τι είναι αυτό που κρατάει το παιχνίδι ζωντανό μετά από τόσο καιρό; Τα Expansion που έχουν κυκλοφορήσει έχουν ανανεώσει το περιεχόμενο και τις δυνατότητες που προσφέρει το Destiny, επεκτείνοντας τον κόσμο, τις δραστηριότητες, τα όπλα, αλλά και την ιστορία του. Έτσι, λοιπόν, έρχεται με τη σειρά του το Rise of Iron, το τέταρτο Expansion του Destiny και αυτό που σηματοδοτεί την έναρξη του τρίτου χρόνου λειτουργίας του παιχνιδιού.

destiny_20160920220401

Campaign

Το Destiny δε φημίζεται για το καλογραμμένο και πλούσιο Campaign του. Η ιστορία του πάντα είχε κενά που δημιουργούσαν ερωτήματα, κάτι το οποίο δεν άρεσε στους φανατικούς όπου ζητούσαν εξηγήσεις. Τα expansion όμως απάντησαν ορισμένες από αυτές τις απορίες και συμπλήρωσαν το ελλιπές σενάριο του παιχνιδιού. Το Rise of Iron ρίχνει περισσότερο φως πάνω στην ιστορία των Iron Lords. Αν παίζατε Destiny σίγουρα θα είχατε δει τα Crucible Events με τον τίτλο Iron Banner, που διοργανώνει ο Lord Saladin.

Το expansion αυτό ξεκινάει διηγούμενο την κατατρόπωση των Iron Lords από μία παντοδύναμη, αλλά και καταστροφική τεχνολογία, με το όνομα SIVA. Προσπαθώντας να ελέγξουν και να προστατέψουν τον κόσμο από αυτήν, όλοι οι Iron Lords έχασαν τη ζωή τους, εκτός από έναν, τον Lord Saladin. Έτσι ξεκινάει η νέα ιστορία στην οποία καλείστε να εξοντώσετε τους Fallen, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη SIVA για να μεταλλάξουν τον εαυτό τους σε μία δυνατότερη μορφή, τους Splicers.

Δυστυχώς, παρ' όλο που υπάρχουν ορισμένες ωραίες ιδέες στο σενάριο και το gameplay, οι αποστολές που αποτελούν το campaign είναι πολύ λίγες και σύντομες. Μέσα σε δύο ώρες περίπου, συμπεριλαμβανομένων των cinematic, θα έχετε ολοκληρώσει τις 4-5 διαφορετικές αποστολές που θα σας ανατεθούν. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα side-quests για exotic όπλα που θα σας επιτρέψουν να παίξετε λίγες ακόμα αποστολές, αλλά σε γενικές γραμμές το campaign του Rise of Iron είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικά σύντομο και με μικρό ενδιαφέρον.

Plaguelands, Social Space και Enemy Faction

Το Rise of Iron προσθέτει μία νέα περιοχή στον κόσμο του Destiny και ονομάζεται Plaguelands. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη γνωστή περιοχή Old Russia που βρίσκεται στη Γη, με τη μόνη διαφορά ότι είναι γεμάτη χιόνι και έχει δεχτεί έντονες μετατροπές από τη SIVA στο περιβάλλον και τα κτίρια. Είναι εμφανές ότι είναι μία φτηνή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας περιοχής, διότι οι ομοιότητες με την προηγούμενη τοποθεσία της Γης είναι περισσότερες από τις διαφορές. Μετά από τόσο καιρό όλοι περίμεναν κάτι καινούριο που θα προσφέρει νέες εμπειρίες και θα αναζωογονήσει το Destiny και αντί για αυτό το καινούριο expansion φέρνει μία διαφοροποίηση ενός προορισμού που υπήρχε από την αρχή του παιχνιδιού.

Το καινούριο social space ονομάζεται Felwinter Peak και βρίσκεται στην χιονισμένη κορυφή ενός ψηλού βουνού. Είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο εντυπωσιακός ναός των Iron Lords. Στην τοποθεσία αυτή θα βρείτε τον Lord Saladin και άλλους NPC που θα σας καθοδηγήσουν κατά τη διάρκεια του Campaign και όχι μόνο. Όσον αφορά το νέο enemy faction, τους Splicers, στην πραγματικότητα δεν αναφερόμαστε σε μία καινούρια φυλή, καθώς είναι Fallen, που έχουν υποστεί αλλαγές από την τεχνολογία SIVA. Έχουν ορισμένα νέα abilities και όπλα, αλλά κατά βάση συμπεριφέρονται και κινούνται σαν τους Fallen που ξέρουμε.

Light Level

Όταν ο χαρακτήρας σας φτάνει στο μέγιστο level 40, το Light Level είναι αυτό που καθορίζει τη δύναμη του Guardian. Για όσους δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί, το Light Level καθορίζεται από κάθε κομμάτι gear που φοράει ο χαρακτήρας σας. Κάθε weapon και armor έχει μία αξία Light Level και ο μέσος όρος όλων αποτελεί το γενικό Light Level. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αυξηθεί όσο πιο γρήγορα και όσο περισσότερο γίνεται, καθώς θα σας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε δυσκολότερα activities, όπως Heroic Strikes, Nightfall και Raid.

Μία μεγάλη διαφοροποίηση που είδαμε στο Rise of Iron είναι ο τρόπος που αυξάνεται το Light Level, που πλέον είναι προοδευτκός. Δηλαδή, όταν βρίσκεστε σε ένα συγκεκριμένο Light Level, τα loot drops και τα engrams που κάνετε decrypt θα βρίσκονται σε λίγο καλύτερο επίπεδο από αυτά που φοράτε τη δεδομένη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο η εξέλιξη και η αναβάθμιση του Guardian σας είναι συνεχόμενη, αλλά με έναν αργό και σταθερό ρυθμό. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι να κατανοήσετε με ποιoν τρόπο θα καταφέρετε να φτάσετε το μέγιστο δυνατό Light Level, που για το Rise of Iron είναι το 385 (το Hard Mode του καινούριου Raid θα παρέχει items με Light Level έως 400).

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι με σκοπό να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο Recommended Light Level του καινούριου raid, Wrath of the Machine, οδηγηθήκαμε σε ένα ατελείωτο grinding, παίζοντας Heroic Strikes ξανά και ξανά. Μπορεί το καινούριο progressive σύστημα να δημιουργεί την αίσθηση του συνεχόμενου upgrade, αλλά είναι τόσο αργό που πολλές φορές μοιάζει αγγαρεία, ειδικά για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα End-Game Activities.

Weapons, Armor και Gear

Όπως και σε κάθε καινούριο expansion, το Rise of Iron φέρνει προσθήκες σε όπλα, πανοπλίες και εξοπλισμό. Δυστυχώς δεν προσφέρει καμία νέα κατηγορία όπλων, που θα βοηθούσε στη δημιουργία περισσότερων διαφορετικών επιλογών και ήταν κάτι που πολλοί περίμεναν. Τα νέα exotic όπλα του παιχνιδιού είναι τρία: το Khvostov 7G-0X (Auto Rifle με δυνατότητα χρήσης ως Pulse ή Scout), το Nemesis Star (εξαιρετικά δυνατό Machine Gun) και το Trespasser (burst Side Arm με μεγάλη ακρίβεια και damage). Επιπρόσθετα, δύο αγαπημένα exotic weapons επανέρχονται για τον τρίτο χρόνο του Destiny: το Thorn (Hand Cannon) και το παντοδύναμο Gjallarhorn (Rocket Launcher). Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ορισμένα από τα όπλα αυτά είναι κλειδωμένα πίσω από μεγάλα και πολλές φορές βαρετά quests. Ακόμα, θα βρείτε και ορισμένα καινούρια κομμάτια exotic armor, που προσθέτουν νέα, ενδιαφέροντα abilities στον χαρακτήρα σας. Όπως πάντα, η ποικιλία σε Legendary weapons, armor και gear είναι τεράστια, οπότε σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλήξετε στον ιδανικό συνδυασμό.

Strike

Άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης και ανακύκλωσης περιεχομένου είναι τα Strike, με μόνο ένα καινούριο και δύο παραλλαγμένα παλαιότερα. Σίγουρα περιμέναμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα, ειδικά όταν τα δύο αλλαγμένα Strike στην πραγματικότητα δεν φέρνουν μεγάλες αλλαγές στο gameplay και τις απαιτούμενες στρατηγικές τους. Αναφερόμαστε στο Sepiks Perfected (The Devil's Lair) και στο The Abomination Heist (The Summoning Pits).

Από την άλλη, το ολοκαίνουριο Strike, με το όνομα The Wretched Eye, προσφέρει ένα φρέσκο και αρκετά ιδιαίτερο τρόπο μάχης στο τελικό Boss, αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Παρ' όλο που η διαδρομή και οι απαραίτητες διαδικασίες στην αρχή είναι εξαιρετικά ανούσιες και βαρετές, ο Kovik Splicer Priest και το τυφλό, αλλά τεράστιο Ogre του ίσως να αποτελέσουν πρόκληση για ομάδα σας. Επιπλέον, είδαμε μια νέα προσθήκη στα Strike με ψηλό Light Level, όπου δίνεται η δυνατότητα σε όσους το ολοκληρώσουν να χρησιμοποιήσουν ένα Skeleton Key, που μπορεί να βρουν ως reward από κάποιο Strike, για να ανoίξουν ένα chest που περιέχει items διαθέσιμα μόνο από το συγκεκριμένο Strike. Αυτό είναι μία ωραία προσθήκη, καθώς τα Strike-specific gear και weapons γίνονται πιο προσβάσιμα και λιγότερο τυχαία.

Raid

Τα Raid του Destiny ήταν πάντα το πιο δύσκολο, challenging, αλλά και ενδιαφέρον activity του παιχνιδιού. Σχηματίζοντας μία ομάδα από 6 guardians καλείστε να κατατροπώσετε μία σειρά από δυνατά boss, που απαιτούν εξαιρετική συνεργασία και συγχρονισμό, να περάσετε δύσκολα jumping puzzles και να βρείτε τον δρόμο σας προς την τελική δοκιμασία. Το καινούριο Wrath of the Machine είναι το τρίτο σε σειρά Raid που έρχεται στον κόσμο του Destiny για να προκαλέσει τις καλύτερες ομάδες με νέα και πολύ διαφορετικά challenges και bosses.

Όσοι απολαμβάνουν τις ομαδικές αυτές δραστηριότητες, σίγουρα θα βρουν το Wrath of the Machine μία εξαιρετική προσθήκη, καθώς μπορεί να μην είναι το δυσκολότερο Raid στην ιστορία του Destiny, αλλά απαιτεί απόλυτη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των παικτών της ομάδας, όπως και πολύ καλή κατανόηση των mechanics της κάθε μάχης. Αν μετά από πολλές προσπάθειες και αλλαγές τακτικών καταφέρετε να περάσετε όλες τις φάσεις του Raid και να σκοτώσετε τα δυνατά boss που θα βρεθούν στο δρόμο σας, τότε εσείς και η ομάδα σας θα ανταμειφθείτε όχι μόνο με σπάνιο gear και όπλα, αλλά και με το συναίσθημα της ολοκλήρωσης ενός εξαιρετικά δύσκολου activity, με τεράστιες απαιτήσεις.

Crucible

Ένα από τα πράγματα που ζητούσαν οι παίκτες από την κυκλοφορία του Destiny είναι τα Private Matches. Η δυνατότητα να οργανώσετε τους δικούς σας PvP αγώνες, επιλέγοντας τις πίστες, τους κανόνες αλλά και τους παίκτες που θα πάρουν μέρος σε αυτούς, είναι μία πολύ σημαντική προσθήκη, αν και αρκετά αργοπορημένη. Πλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας εναντίον φίλων ή να οργανώσετε τα δικά σας τουρνουά. Θα βρείτε μία μεγάλη λίστα από mode για να επιλέξετε και ακόμη περισσότερες επιλογές, έτσι ώστε να δημιουργήσετε το match που θέλετε εσείς.

Με το Rise of Iron έρχεται ένα ακόμα Crucible mode, με το όνομα Supremacy. Μην περιμένετε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για το γνωστό Kill Confirmed. Σκοπός σας είναι να συλλέξετε τα Crest που πέφτουν όταν κάποιος παίκτης πεθαίνει. Αν συλλέξετε ένα crest των αντιπάλων, η ομάδα σας θα κερδίσει πόντους προς τη νίκη, ενώ αν καταφέρετε και συλλέξετε crest που έπεσε από συμπαίκτη, αρνείστε τους πόντους της αντίπαλης ομάδας.

Τέλος, στη λίστα των χαρτών του Crucible είδαμε δύο νέες περιοχές. Το Last Exit είναι ένας υπόγειος σταθμός στην Αφροδίτη, με πολύ στενά μονοπάτια και κλειστές στροφές. Σίγουρα θα δείτε πολλά shotgun σε αυτήν την πίστα, που ευνοεί τις πολύ κοντινές μάχες. Η δεύτερη πίστα ονομάζεται Skyline και βρίσκεται στον Άρη. Είναι μια συμμετρική πίστα, με πολλούς ανοιχτούς χώρους, αλλά και πολλά σημεία κάλυψης, που οδηγούν σε ενδιαφέροντα plays. Μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει αρκετά στους χάρτες που βρίσκονται στον Άρη, αλλά φέρνει ένα αρκετά διαφορετικό design που διαφοροποιεί τον τρόπο μάχης.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Destiny: Rise of Iron

Συντάκτης
30 Σεπτεμβρίου 2016
Developer

Bungie

Publisher

Activision

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

20 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

Action RPG / First-Person Shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Ορισμένες εντυπωσιακές αποστολές
+ Το Wrath of the Machine είναι ένα εξαιρετικό raid

Αρνητικά

- Τίποτα φρέσκο και πρωτότυπο
- Πολύ σύντομο Campaign
- Ανακύκλωση περιοχών, εχθρών και Strike που προϋπήρχαν
- Ανούσιο grinding για καλύτερο gear

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
5.5
Συνοψίζοντας

Το Rise of Iron μπορεί να φέρνει ορισμένες ενδιαφέρουσες προσθήκες στον κόσμο του Destiny, αλλά είναι εμφανές ότι οι πρωτοποριακές ιδέες που ήταν απαραίτητες για την αναζωογόνηση του παιχνιδιού απουσιάζουν. Το content του expansion είναι αρκετά μικρό και η μετατροπή μερικών περιοχών, εχθρών και Strike που ήδη υπήρχαν μοιάζει με έναν φτηνό τρόπο δημιουργίας κάτι νέου, που στην πραγματικότητα πρόκειται για απλή ανακύκλωση.

Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες στιγμές που το Rise of Iron έλαμψε μέσω κάποιων αποστολών και του Raid, αλλά δυστυχώς δεν αρκούσε αυτό. Το campaign ήταν σύντομο και το σενάριο αρκετά αδιάφορο. Τέλος, ανάγκη για καλύτερο gear, με σκοπό να προετοιμαστούμε για το Raid, μας οδήγησε σε ένα ατελείωτο και ανούσιο grinding, που τις περισσότερες φορές έμοιαζε με αγγαρεία. Μπορεί το Rise of Iron να επεκτείνει περαιτέρω τα activities και τις δυνατότητες του παιχνιδιού, αλλά σε σύγκριση με την τιμή και τις προσδοκίες του κοινού μοιάζει εξαιρετικά ελλιπές.

6.0
Βαθμός
5.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
75%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
25%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1