Destiny: The Taken King

Oryx, ήρθε η σειρά σου…
by Nicolas on 1 Οκτωβρίου 2015

Μπορείτε να διαβάσετε το Review μας για το Destiny ΕΔΩ.
Μπορείτε να δείτε τα VG24 Let's Play: Destiny - The Taken King  στο κανάλι μας στο Youtube.

Έχοντας κάψει τον εγκέφαλο μου στο Destiny από πέρσι τέτοιο καιρό και έχοντας αρχίσει το τελευταίο δίμηνο να μην έχω και πολλά να κάνω στο game, στήριζα όλες τις ελπίδες μου για πλήρη αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος μου στο The Taken King. Απ’ ότι φαίνεται δικαιώθηκα...

Ιστορία, ήχος, περιεχόμενο

Η ιστορία σε αυτό το expansion για ακόμη μια φορά δεν διεκδικεί Όσκαρ, όμως διακρίνεται από μια συνοχή που έλειπε στο παρελθόν σε συνδυασμό με αρκετή δόση χιούμορ, στοιχεία τα οποία την καθιστούν αρκετά ενδιαφέρουσα. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι σε ότι έχει να κάνει με το soundtrack και τα ηχητικά εφέ το Destiny είναι από τους καλύτερους τίτλους στο PS4. Το Taken King δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς η ταιριαστή ενορχήστρωση ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζετε σας κρατάει στην άκρη του καθίσματος σας και σας βομβαρδίζει με αγχωτικούς, δυναμικούς και ενίοτε χαλαρωτικούς ρυθμούς. Το περιεχόμενο; Σας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθείτε με κάθε λογής πράγματα, απο αποστολές μέχρι quests, raids, patrols ή απλά να σκοτώνεται κόσμο και κυρίως τη νέα απειλή του Destiny, τον στρατό του Oryx, τους Taken οι οποίοι εμφανίζονται οπουδήποτε στο παιχνίδι οποιαδήποτε στιγμή έχοντας πολλές παραπάνω δυνατότητες απο τους εχθρούς που συναντήσαμε μέχρι σήμερα, όπως την δυνατότητα να δημιουργούν ασπίδες οπως οι Titan ή να παρέχουν 100% προστασία ο ένας στον άλλο. Πραγματικά οι Taken είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του Destiny μέχρι σήμερα. H διάρκεια;Ένα θα σας πώ… παίζω αρκετές ώρες καθημερινά και ακόμα δεν έχω φτάσει ούτε στα μισά. Και έχω και άλλους 2 χαρακτήρες... Χρόνο να 'χετε λοιπόν...

Welcome to Dreadnaught

Πέραν του Phovos που είναι μέρος του πλανήτη Mars στο Destiny και δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο άλλος και βασικότερος νέος χώρος εξερεύνησης και περιπλάνησης είναι το Dreadnaught. Στο Dreadnaught θα βρείτε χίλιους δύο λόγους να “λιώσετε” ξεχνώντας ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές, ρε αδερφέ! Κλειδωμένα σεντούκια που απαιτούν ειδικά κλειδιά για να τα ανοίξετε, quests (ένα από τα νέα μεγάλα features του τίτλου), το Court Of Oryx, τυχαίες μάχες με mini bosses, farming για νέα απαραίτητα για εσάς υλικά (Hadium Flakes, Wormspore, Reciprocal Rune, Stolen Rune, Antiquated Rune κ.α.) και βέβαια το νέο και μεγαλύτερο από ποτέ Raid του παιχνιδιού!

Θα πάρω και bounties θα πάρω και Quests!

Όπως προανέφερα, τα quests αποτελούν ένα νέο και μάλιστα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού. Καλείστε να φέρετε εις πέρας αποστολές και προκλήσεις που σας δίνουν οι πάντες στο tower, (πράγμα που κάνει ταυτόχρονα τους πάντες χρήσιμους σε αντίθεση με τα προηγούμενα expansions), τα οποία ολοκληρώνονται σε έναν αριθμό βημάτων. Με την ολοκλήρωση κάποιου quest, λαμβάνετε ως reward από XP έως armor upgrades, weapon upgrades, legendary weapons, legendary marks (έχουν αντικαταστήσει τα Vanguard και Crucible marks) ακόμα και exotic gear ή weapons πολλές φορές exclusive ανάλογα την class (Titan, Hunter, Warlock). Όσον αφορά τα πολυαγαπημένα bounties, πλέον μπορούμε να κουβαλάμε περισσότερα ταυτόχρονα και μπορούμε να τα επιστρέφουμε κατευθείαν μέσω του μενού χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούμε το Tower ή το Reef.

Όπλα και εξοπλισμός

Φυσιολογικά, το Taken King προσφέρει νέα όπλα και εξοπλισμό όπως τα προηγούμενα expansions, όμως τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από τα προηγούμενα; Κατ’ αρχάς, όλα τα παλιότερα όπλα και ο εξοπλισμός έχουν μέγιστο firepower και defence αντίστοιχα το 170 και ΔΕΝ αναβαθμίζονται. Συνεπώς αντίο. Ακόμα και ένα πράσινο όπλο του Taken King είναι καλύτερο από το Gjallahorn (ξέρω, ξέρω δεν το πιστεύετε… ε, ούτε εγώ μπορούσα). Τι χρησιμότητα έχουν; Στο Crucible και συλλεκτική αξία. Για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτό το σοκ, η Βungie φρόντισε να βάλει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά exotic μέχρι σήμερα. Και δεν είναι όλα τυχαία reward drops ή από το raid. Προέρχονται και από τυχαίες καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι (δε λέω τίποτα άλλο), από quests ή από την αγορά exotic blueprint με τη χρήση legendary marks από το tower. Επιπλέον ανεβάζοντας level τον Gunsmith μπορείτε να αποκτήσετε νέα όπλα μέσω παραγγελίας απο εκείνον ή να αποκτήσετε legendary engrams από τον πιο μισητό άνθρωπο του tower, τον Cryptarch. Όλα τα νέα όπλα και οι πανοπλίες μπορούν να αναβαθμιστούν με την επιλογή infuse χρησιμοποιώντας ένα αντικείμενο με μεγαλύτερο light.

Subclasses

Ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκλειδωθούν τα νέα subclasses για Warlocks, Titans και Hunters. Για να αποκτηθεί το νέο subclass, κάθε class θα πρέπει να ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή που είναι κάτι σαν τελετή μύησης. Ο Warlock αποκτάει το subclass Stormcaller που έχει το arc στοιχείο για βάση, ο Titan το Sunbreaker με το solar στοιχείο σαν βάση, και ο Hunter το Nightstalker με το void στοιχείο σαν βάση. Και τα 3 subclasses είναι κυρίως επιθετικά και είναι έτσι φτιαγμένα για να προκαλούν την καταστροφή σε modes όπως το crucible.

Ξέμεινα πάλι από Sapphire Wire και από χώρο στο Vault!

Εάν είστε από τους αγανακτισμένους της παραπάνω φράσης τότε καιρός να ηρεμήσετε. Όλα τα armor upgrade materials (sapphire wire, plasteel plating, hadronic essence) έχουν πλέον αντικατασταθεί από ένα είδος, τα λεγόμενα armor materials. Τι θα κάνετε με τα εναπομείναντα sapphire, plasteel και hadronic; Μπορείτε να τα ανταλλάξετε για reputation σε μια από τις clan του tower (new monarchy, future war, dead orbit). Έτσι θα ανεβάσετε το rank της εκάστοτε clan γρηγορότερα. Το vault τώρα... Διπλασιασμός χώρου (Ω ΝΑΙ!). Η Bungie έδωσε χώρο στο λαό αλλά και πάλι, με τρείς χαρακτήρες πραγματικά δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Θέλουμε περισσότερο χώρο παίδες!

Level 40; Άντε πάλι να βρίσκεις gear…

Δεν βρίσκετε gear για να ανεβείτε level; Δεν σας χρειάζεται! Το leveling up σύστημα του Destiny άλλαξε. Πλέον για να ανέβεις στο μέγιστο όριο (level 40) χρειάζεται μόνο να… σκοτώνεις. Μόνο με XP η άνοδος λοιπόν που σημαίνει ότι μπορεί να είστε level 40 με πράσινο εξοπλισμό! Τέλειο; Όχι ακριβώς. Βλέπετε, το level 40 δεν παίζει κανένα ρόλο στο Destiny πλέον καθώς το πόσο "τούμπανος" είσαι έχει να κάνει με το Light Level. Άλλο να είσαι level 40 άλλο να έχεις πχ. light level 300. Πώς ανεβαίνει το light level; Άντε πάλι να βρίσκεις gear, όπλα, ghost, artifact και class item! Πλέον όλα έχουν light και όλα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερα. Για όσους θέλουν να ανέβουν γρήγορα πάντως 2 είναι τα tips. Strikes, Strikes, Strikes και όταν αποκωδικοποιείτε ένα engram, πάντα πάντα ΠΑΝΤΑ να τσεκάρετε εάν έχει μεγαλύτερο light από αυτό που έχετε equipped και αν όντως έχει να το φοράτε πριν κάνετε decode κάποιο άλλο engram. Το game έχει την τάση να δίνει καλύτερο gear ή όπλα όσο ανεβαίνετε.

Oryx, ερχόμαστε για σένα

Δεν είναι δυνατόν να γίνει review του Destiny και να μην μιλήσουμε για το Raid. Όλοι μας περάσαμε μέρες ολόκληρες προσπαθώντας να ξεφορτωθούμε αυτό το κακάσχημο Vex τον Atheon και τον γιο του Oryx, τον Crota. Περνώντας ο καιρός είδαμε άτομα να τους αποτελειώνουν με κάθε λογής τρόπους και κάποιες φορές solo. Ε, σε αυτό το Raid δεν μπορώ να φανταστώ τρόπο να γίνει οτιδήποτε παρόμοιο. Είναι το πιο αλληλοεξαρτημένο Raid που έχει φτιαχτεί ποτέ και απαιτεί συνεργασία και απόλυτο συγχρονισμό (σε εκνευριστικό βαθμό ώρες ώρες) για να ολοκληρωθεί. Το περιβάλλον του Dreadnaught όπου διαδραματίζεται το Raid είναι επιβλητικό και φαντάζει έως τώρα μακράν το πιο καλοφτιαγμένο και κατάλληλο για αυτήν την διαδικασία. Η εξόντωση των bosses είναι και αυτή φυσιολογικά συνυφασμένη με την δυνατότητα των μελών της ομάδας να δουλέψουν μαζί καθώς ο καθένας έχει τον ρόλο του και πραγματικά σε όλα τα bosses τουλάχιστον οι πέντε από τους έξι είναι απολύτως απαραίτητοι. Χρονικά το Raid από την στιγμή που έχετε κατανοήσει τι ζητάει, κυμαίνεται από 3 έως 5 ώρες πάντα υπολογίζοντας τα bugs, τα glitches και τις ατυχίες που μπορούν να συμβούν.

Το νέο expansion είναι πολύ μεγάλο και έχει πολλά νέα πράγματα για να τα καλύψουμε όλα αναλυτικά σε ένα Review. Αν το κάναμε θα μιλούσαμε για ένα μίνι- οδηγό. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν παραθέτω μερικά πράγματα που όλοι οι Guardians πρέπει να ξέρουν:

  • Το Tower έχει αλλάξει. Vendors έχουν μετακινηθεί, οθόνες που περιλαμβάνουν τα emblems, shaders, exotic blueprints, abandoned quests έχουν προστεθεί. Εξερευνήστε το Tower!
  • Όποιος ανεβάσει μια από τις τρείς clan στο rank 25 θα λάβει ένα ειδικό Exotic class item quest. Οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο quest είναι να έχετε στη διάθεση σας ένα shader, ένα emblem και ένα class item της εκάστοτε clan (πχ dead orbit shader, dead orbit emblem, dead orbit bond/cloak/mark)
  • Ο Gunsmith στο rank 3 σας δίνει exotic quest
  • Όλα τα άχρηστα αντικείμενα απ' τα προηγούμενα expansions μπορούν να ανταλλαχθούν για reputation, motes of light, Glimmer κλπ. Τσεκάρετε στον Speaker και στους Vendors των dead orbit, new monarchy, future war.
  • Όταν έρχεται ο Xur τις Παρασκευές να αγοράζετε three of coins. Θα με θυμηθείτε.
  • Legendary marks μαζεύετε από τα strikes, tα daily heroic, τα daily crucible και από dismantle των νέων legendary όπλων.

 

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Activision στη χώρα μας, IGE S.A., για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Destiny: The Taken King

Author

Nicolas

Developer

Bungie

Publisher

Activision

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

15 Σεπτεμβρίου 2015

Είδος

Action role-playing, first-person shooter

PEGI

16

Badges
Θετικά

- Νέα subclasses

- Νέο Raid

- Άπειρο περιεχόμενο

- Ύπαρξη Quest

Αρνητικά

- Η ιστορία και πάλι δεν ενθουσιάζει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
9.5
Συνοψίζοντας

Το νέο expansion του Destiny με αφήνει απολύτως ικανοποιημένο από όλες τις απόψεις καθώς διαθέτει διάρκεια, πλούσιο περιεχόμενο, μεγάλες προκλήσεις, μυστικά και μαγική ατμόσφαιρα. Σίγουρα η ιστορία δεν ενθουσιάζει, αλλά μάθαμε να ζούμε χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό στο Destiny και πλέον δεν είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής του τίτλου. Είναι τόσα πολλά αυτά που σου προσφέρει που πραγματικά έχοντας την κατάλληλη παρέα μπορεί να εξελιχθεί στην πιο διασκεδαστική gaming εμπειρία που είχατε ποτέ. Πάρτε το με κλειστά μάτια! Δεν θα χάσετε!

9.5
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1