Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory

by Σταύρος Ζήσης on 30 Ιανουαρίου 2018

Προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ που η Bandai Namco πήρε την απόφαση, μετά από τόσα Digimon παιχνίδια που έμειναν αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά, να κάνει localize το Digimon Story: Cyber Sleuth. Η απόφαση αυτή της βγήκε σε καλό και τώρα πλέον έχουμε να λαμβάνουμε τακτικά κι άλλα παιχνίδια με τα ψηφιακά πλάσματα. Είχαμε πέρυσι το Next Order που έπεστρεψε στις ρίζες της σειράς με την ανατροφή των Digimon και την εξερεύνηση του κόσμου και τώρα ήρθε η ώρα για ένα followup του Digimon Story: Cyber Sleuth.

Το Hacker’s Memory δεν αποτελεί sequel του original Cyber Sleuth, αλλά ένα side-story και γι αυτό τον λόγο πολλά πράγματα είναι παρμένα από το προηγούμενο παιχνίδι. Το Hacker’s Memory θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πιο πολύ ένα τεράστιο stand-alone expansion του πρώτου παιχνιδιού σε full τιμή, παρά κάτι εντελώς καινούργιο. Το turn-based σύστημα μάχης, οι μουσικές, τα περιβάλλοντα και σχεδόν όλα τα assets είναι παρμένα από το πρώτο Cyber Sleuth. Μπορείτε να διαβάσετε το review μας για το original παιχνίδι εδώ. Στο παρόν review θα αναφερθούμε μόνο στα καινούργια πράγματα που έχει προσφέρει το Hacker’s Memory.

Όπως προείπα, το Hacker’s Memory αποτελεί ένα side story του Cyber Sleuth και τα γεγονότα των 2 παιχνιδιών διαδραματίζονται ταυτόχρονα. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Keisuke Amazawa, ο οποίος είναι ένα από τα πολλά θύματα κλοπής λογαριασμού του EDEN από hackers. Γιατί αποτελεί τόσο πρόβλημα αυτό; Το EDEN είναι ένα τεράστιο εικονικό δίκτυο που χρησιμοποιείται ευρέως από όλο τον κόσμο και αποτελεί ουσιαστικά μια επέκτασή σου σε έναν άλλο κόσμο που είναι πιο εύκολο να αλληλεπιδράσεις με άλλους.

Η απώλεια του λογαριασμού του Keisuke οδηγεί πολλούς να μην τον εμπιστεύονται πλέον και να τον κατηγορούν ότι είναι κι αυτός hacker, κάτι που οδηγεί στην αποβολή του από το σχολείο. Ο Keisuke όμως δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και γίνεται μέλος της ομάδας Hudie που αποτελείται από hackers, έτσι ώστε να βρει ποιος του έκλεψε τον λογαριασμό και να καθαρίσει το όνομά του.

Το Hacker’s Memory, παρόλο που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται σαν ένα τυπικό JRPG με όλα τα κλισέ που αυτό συνεπάγεται, στην πραγματικότητα αποτελεί μια πολύ ευχάριστη αλλαγή. Παρόλο που μιλάμε για side story, το Hacker’s Memory δεν πέφτει στην παγίδα που πέφτουν άλλα παιχνίδια που απλά εξιστορούν τα ίδια γεγονότα, αλλά από μια διαφορετική ματιά. Ο Keisuke ούτε είναι κάποιος ήρωας, ούτε τα πάντα στο σύμπαν περιστρέφονται γύρω του ή γύρω από μια ιδιότητα που διαθέτει, ούτε όλη η μοίρα του κόσμου είναι πάνω στους ώμους του. Είναι όλο ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα για τον ίδιο, ο οποίος θέλει πίσω τη ζωή του και στην πορεία μπλέκεται σε διάφορα σενάρια.

Και αυτό είναι κάτι που το παιχνίδι φροντίζει να στο κάνει κατανοητό από την αρχή: ο Keisuke παρουσιάζεται σαν ένας εντελώς μέτριος και τυπικός άνθρωπος χωρίς κάποιο αξιομνημόνευτο χαρακτηριστικό. Είναι όμως λίγο χαζούλης (με την καλή έννοια) και αυτό είναι κάτι που εμφανίζεται αρκετές φορές μέσα από τους διαλόγους του και τις εκφράσεις του. Τι εννοώ; Αυτός είναι που έδωσε πολλές ιδέες στην Kyoko για τους παλαβούς συνδυασμούς που κάνει στους καφέδες, χωρίς να γνωρίζει όμως τι δυστυχία θα προκαλούσαν τα πειράματά της στους γύρω της.

Τον Keisuke περιτριγυρίζει ένα εξίσου ευχάριστο καστ χαρακτήρων: τα άλλα 3 μέλη της ομάδας Hudie. Ο Ryuji είναι ο αρχηγός/μέντορας που έχει αναλάβει τον ρόλο του πατέρα της ομάδας και ο Chitose είναι η ψυχή της παρέας που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται χαζός, αλλά όποτε τον χρειαστείς θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Μια φορά μάλιστα παίρνει μαζί του τον Keisuke για να τον μάθει πως να φλερτάρει με κορίτσια! Η μόνη λέξη που αρμόζει για να περιγράψεις τον Ryuji και τον Chitose είναι μία: Bros. Είναι οι τύποι που πραγματικά θες να τους έχεις για παρέα γιατί ξέρεις ότι και θα μπορείς να βασιστείς πάνω τους, θα ακούσουν τα προβλήματά σου και θα είναι πάντα δίπλα σου όταν τους χρειαστείς.

Η Erika είναι η hot and cold χαρακτήρας της ομάδας που έχει μανία με το hacking και δείχνει ενδιαφέρον σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να πειράξει μέσα από τον υπολογιστή της. Η Erika είναι εξίσου σημαντική για την ιστορία, αλλά λόγω μιας ασθένειας από την οποία υποφέρει δεν μπορεί να βγαίνει συχνά από το δωμάτιό της, οπότε παραμένει πιο πολύ σε support ρόλο. Αυτό το θέμα με την ασθένεια είναι ένα πολύ μεγάλο plot point και είναι κάτι που δεν θα το αναπτύξω παραπάνω εδώ. Πέρα από τους κεντρικούς χαρακτήρες, πολλοί από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του Cyber Sleuth εμφανίζονται και εδώ, αλλά με πιο περιορισμένους ρόλους. Περαιτέρω ανάπτυξη έχει πέσει στους χαρακτήρες που ήταν πιο παραμελημένοι, όπως η Fei και η Date (η βίαιη μπατσίνα).

Όπως και το προηγούμενο Cyber Sleuth, έτσι και το Hacker’s Memory απευθύνεται κυρίως σε ένα πιο ώριμο κοινό που μεγάλωσε βλέποντας τα anime στην τηλεόραση. Σε ορισμένα σημεία το παιχνίδι θέτει όντως κάποια πιο βαθιά ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες αναμνήσεις και τον τόσο αλλαγμένο τρόπο ζωής που έχει φέρει το EDEN, όπως το τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το αληθινό από το ψηφιακό σώμα ή το πως είσαι σίγουρος ότι κάποιος όντως υπάρχει και δεν είναι μόνο ένα ψηφιακό avatar.

Στην αρχή ξεκινά σαν μια αρκετά τυπική και ανάλαφρη ιστορία, αλλά όσο προχωράει τα πράγματα σοβαρεύουν όλο και περισσότερο. Σε πολλά σημεία γίνεται τόσο ψυχοπλακωτικό που έπρεπε να κοιτάξω τον τίτλο του παιχνιδιού για να βεβαιωθώ ότι όντως παίζω παιχνίδι Digimon και όχι κάποιο Shin Megami Tensei.

Το κακό είναι ότι το παιχνίδι παίρνει σαν δεδομένο ότι έχετε ήδη παίξει το πρώτο Cyber Sleuth και κάνει αναφορές σε χαρακτήρες και σε πολλά γεγονότα του χωρίς να δώσει πολλές εξηγήσεις. Αμα θέλετε την πλήρη εμπειρία, τότε θα πρέπει να παίξετε και να ολοκληρώσετε πρώτα το Cyber Sleuth και μετά να μπείτε στο Hacker’s Memory, αλλιώς κινδυνεύετε κάπου να χαθείτε στην πορεία. Και δεν μιλάω μόνο για το θέμα της ιστορίας. Πολλά βασικά tutorials όπως το ποιος τύπος υπερισχύει ποιανού και τι πλεονεκτήματα υπάρχουν, δεν αναφέρονται πουθενά.

Όταν έλεγα ότι τα πάντα είναι ίδια και απαράλλαχτα με το πρώτο Cyber Sleuth, δεν έκανα πλάκα. Οι περιηγήσεις σας γίνονται ακριβώς στις ίδιες περιοχές όπως τις θυμάστε με το μπλε χρώμα να βασιλεύει παντού και οι όποιες καινούργιες περιοχές υπάρχουν να είναι απλά re-skins των προϋπάρχοντων. Ακόμα και στις τυχαίες μάχες και ενάντια στα boss fights θα ακούτε ξανά τα ίδια κομμάτια μουσικής. Τα ίδια κτήρια που χρησιμοποιούν τα textures χαμηλής ανάλυσης υπάρχουν ακόμα και δεν έχουν δεχτεί καμία βελτίωση για να φαίνονται καλύτερα στη μεγάλη οθόνη.

Από την άλλη μεριά, το grinding παραμένει το ίδιο εθιστικό και η σκέψη του ότι με λίγα levels παραπάνω θα μπορείτε να αποκτήσετε κι εσείς το αγαπημένο σας Digimon είναι ικανή να σας κρατήσει για πολλές ώρες πάνω από την κονσόλα σας και να σας κάνει να προχωράτε παραπέρα. Εγώ πάντως το έκανα για να δω στο lineup μου τον Imperialdramon και τον Dukemon. Το Cyber Sleuth είχε ήδη έναν αξιοπρεπή αριθμό από 250 Digimon, αλλά το Hacker’s Memory ανέβασε αυτόν τον αριθμό στα 340 με κάποιες αξιοσημείωτες προσθήκες όπως τον TyrantKabuterimon, τον Alphamon Ouryuken και τον Susanoomon. Με λίγα λόγια, όρεξη να έχετε να συμπληρώσετε όλο το Field Guide.

Οι καινούργιες προσθήκες στο gameplay του Hacker’s Memory έρχονται με τη μορφή των Domination Battles που αναδεικνύουν περισσότερο τον ομαδικό χαρακτήρα του παιχνιδιού. Εσείς και άλλοι δυο συνεργάτες σας βρίσκεστε σε έναν χώρο και ο σκοπός σας είναι να μαζέψετε πρώτοι ένα σύνολο πόντων ή απλά να εξουδετερώσετε όλη την αντίπαλη ομάδα. Φανταστείτε το σαν να παίζετε ένα επιτραπέζιο εναντίον της AI. Εκτός από τα Domination Battles, ένας νέος τύπος αποστολών είναι τα Territory Battles όπου ο σκοπός σας είναι να πάρετε υπό τον έλεγχό σας τα εμβλήματα της αντίπαλης ομάδας και να νικήσετε τον αρχηγό τους σε μάχη.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory

Συντάκτης
30 Ιανουαρίου 2018
Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Media Vision

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PS4/ PS Vita

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

19 Ιανουαρίου 2018

Είδος

JRPG

PEGI

12

Θετικά

+Έχει διατηρήσει όλα τα θετικά του Cyber Sleuth
+ Οι χαρακτήρες είναι πολύ ευχάριστοι
+ Το story είναι κάτι παραπάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς από παιχνίδι Digimon
+ Εθιστικό grinding
+ Μεγάλη ποικιλία από Digimon

Αρνητικά

+ Έχει διατηρήσει και όλα τα αρνητικά του Cyber Sleuth
+ Σχεδόν τα πάντα αποτελούνται από ανακυκλωμένο υλικό
+ Σχεδόν επιβάλλεται να έχετε ολοκληρώσει το Cyber Sleuth για να καταλάβετε αρκετά πράγματα για την ιστορία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το μεγάλο ερώτημα για το αν αξίζει να ασχοληθείτε με το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory εξαρτάται από το πόσο πολύ ευχαριστηθήκατε το πρώτο Cyber Sleuth ή κατά πόσο έχετε το κουράγιο και την όρεξη για ένα πανομοιότυπο παιχνίδι. Ό,τι σας άρεσε από το προηγούμενο θα σας αρέσει και τώρα και ό,τι σας εκνεύρισε πριν θα σας εκνευρίσει και τώρα. Από τη μια μεριά, οι πολύ ευχάριστοι χαρακτήρες αξίζουν τοn χρόνο που θα τους αφιερώσετε και η σκέψη του ότι μπορείτε να φτιάξετε την ονειρεμένη ομάδα από Digimon θα σας κρατά καθηλωμένους στο grinding.

Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι ένα τεράστιο ποσοστό του παιχνιδιού αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό και το ότι βασίζεται πάρα πολύ στην προϋπάρχουσα γνώση του προηγούμενου παιχνιδιού ίσως να ξενίσει όσους αποφασίσουν να ξεκινήσουν πρώτα με το Hacker’s Memory και όσους έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες στο Cyber Sleuth και θα περίμεναν κάτι καινούργιο. Όπως και να έχει, το Hacker’s Memory είναι μια πολύ καλή προσθήκη στο franchise των Digimon και κάτι που οι fans δεν πρέπει να αγνοήσουν.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1