Digimon Story: Cyber Sleuth

Τα Digimon επέστρεψαν για να ξυπνήσουν μνήμες
by Κώστας Νικολούζος on 23 Φεβρουαρίου 2016

Δείτε το livestream μας για το παιχνίδι ΕΔΩ.

H λέξη "Digimon" για εκείνους που έζησαν την παιδική τους ηλικία γύρω στο 2000 σημαίνει κάτι περισσότερο από μία animated σειρά, μία σειρά βιντεοπαιχνιδιών. Τα Digimon προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τα παιδιά της περιόδου όσο λίγες πρωινές σειρές του Σαββατοκύριακου (βλέπε Pokemon). Καθημερινό θέμα συζήτησης στο σχολείο μεταξύ φίλων, συλλογές από άλμπουμ αυτοκόλλητων, παιχνίδια με κάρτες και φυσικά ενασχόληση με θεματικά βιντεοπαιχνίδια. Αναπόφευκτα, λοιπόν, τα Digimon για πολλούς είναι συνδεδεμένα με γλυκές αναμνήσεις της παιδικής τους  εποχής, ομοίως και του γράφοντος. Πολλές σειρές κειμένου θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα "Digimon", μα ο σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι η μνεία στα ψηφιακά τέρατα.

Τελευταία σημαντική κυκλοφορία βιντεοπαιχνιδιού Digimon στην αγορά της Δύσης ήταν το 2008. Από τότε όλες οι κυκλοφορίες παρέμειναν στα "στενά" της Ιαπωνίας. Η θερμή ζήτηση όσων αγαπούν τα Digimon σε Ευρώπη και Αμερική για την επιστροφή του franchise σε δυτικό έδαφος απέφερε όμως καρπούς. Στις 5 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε το Digimon Story: Cyber Sleuth για PS4 και PS Vita. Ένα JRPG που διατέθηκε πρώτα στην Ιαπωνία, πριν σχεδόν ένα χρόνο αποκλειστικά για το PS Vita.

DIGIMON STORY CYBER SLEUTH_20160220120209

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο -κοντινό μελλοντικά- Τόκιο της Ιαπωνίας. Τα γεγονότα του περιστρέφονται γύρω από την EDEN, ένα προηγμένο ψηφιακό δίκτυο που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια, στο οποίο ο ίδιος ο χρήστης μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει είσοδο σε αυτό σαν ψηφιακή οντότητα, σαν να ταξιδεύει ο ίδιος σε έναν άλλο κόσμο. Εν ολίγοις, μία επίθεση που δέχεται στην EDEN ο κύριος χαρακτήρας (διαθέσιμη επιλογή μεταξύ αγοριού ή κοριτσιού) έχει ως αποτέλεσμα εκείνος να επιστρέψει στον πραγματικό κόσμο ψηφιοποιημένος, αποκτώντας μία μοναδική ικανότητα να ταξιδεύει μεταξύ του εικονικού και του πραγματικού κόσμου απευθείας μέσα από το δίκτυο σαν μία ροή δεδομένων. Με το χάρισμα αυτό, με την βοήθεια των φίλων του και των Digimon θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει τα μυστήρια φαινόμενα της EDEN και του πραγματικού κόσμου. Έχουμε να κάνουμε με ένα σενάριο που μέχρι τη μέση του περίπου η κλιμάκωση είναι αργή αλλά από εκεί και έπειτα η πλοκή και τα γεγονότα γίνονται όλο και καλύτερα.

Παίζοντας το Cyber Sleuth από νωρίς μέσα από τους πολλούς διαλόγους, το χιούμορ και την ελαφρύτερη ενδυμασία των θηλυκών χαρακτήρων (κοινώς fan service) αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για κλασική ιαπωνική δημιουργία.

Ο χαρακτήρας κινείται σε περιοχές του Τόκιο και της Eden. Ο σχεδιασμός είναι υπό μορφής μετάβασης μεταξύ περιοχών με χρόνους loading. Προς έκπληξη μας οι χρόνοι loading στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μικροί. Τον ρόλο της βάσης έχουν τα Kyoko Detective Agency και Digi Lab. Το πρώτο είναι το γραφείο στο οποίο αναλαμβάνετε τις προς εξιχνίαση υποθέσεις. Το δεύτερο θα το αναλύσουμε σε επόμενες γραμμές.

Το σύστημα μάχης είναι παραδοσιακού Turn-Based χαρακτήρα.

Το VG24 λέει
Τα Digimon που σας συντροφεύουν δεν τα πιάνετε με κάποιο τρόπο στις μάχες αλλά τα δημιουργείτε. Πως γίνεται αυτό; Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε σε μάχη εχθρικό Digimon αποκτάτε αυτομάτως ένα ποσοστό % των δεδομένων του. Όταν συναντήσετε αρκετές φορές ένα Digimon και συμπληρώσετε το απαιτούμενο ποσοστό δεδομένων του (100-200%) τότε μπορείτε να το δημιουργήσετε. Η εξέλιξη του κάθε Digimon επίσης είναι ελεγχόμενη από εσάς. Ένα Digimon έχει διαφορετικές πιθανές εξελίξεις, με την κάθε μία να απαιτεί την τήρηση των προϋποθέσεων της. Αυτές είναι, όχι μόνο το level, αλλά και τα υπόλοιπα στατιστικά του. Όπως εξελίσσεται σε επόμενη μορφή, έτσι ένα Digimon μπορεί να απεξελιχθεί και σε προηγούμενη. Η διαμόρφωση αυτή έχει τα προτερήματά της, καθώς ένα Digimon μπορεί να εξελιχθεί σε πάρα πολλά διαφορετικά Digimon μέσα από το "δέντρο" εξελίξεων και να αποκτήσει μεγάλη ποικιλία από skills. Τον μηχανισμό εξέλιξης των Digimon, κλείνοντας την παράγραφο, τον βρήκαμε ενδιαφέρον, βολικότερο σε σχέση με άλλα παιχνίδια του franchise και ευρηματικό.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς έως και έντεκα ψηφιακών τεράτων με την χρήση τριών την ίδια στιγμή σε κάθε μάχη και εναλλαγή μεταξύ τους όποτε το επιθυμείτε. Bέβαια, κάθε Digimon καταλαμβάνει κι έναν αριθμό μνήμης ο οποίος μεγαλώνει ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης του Digimon. Η μνήμη του βασικού party στην αρχή είναι μικρή και δεν είναι δυνατόν εξαρχής να έχετε μαζί σας έντεκα Digimon. Με την πρόοδό σας, αποκτάτε αντικείμενα που αυξάνουν την μνήμη. Αυτά βρίσκονται σε dungeons ή αποκτούνται μετά από σημαντικές μάχες και ως αμοιβή ολοκληρωμένων υποθέσεων.

Το σύστημα μάχης είναι παραδοσιακού Turn-Based χαρακτήρα. Στα δεξιά του HUB της μάχης υπάρχει το χρονοδιάγραμμα που δείχνει με ποια σειρά επιτίθενται τα Digimon. Τα Digimon έχουν τον δικό τους τύπο με αδυναμία και προβάδισμα έναντι κάποιου διαφορετικού τύπου. Για παράδειγμα, η ζημιά μίας επίθεσης που εκτελεί ένα Digimon τύπου Data είναι διπλάσια του κανονικού προς ένα Digimon τύπου Vaccine καθώς το Data υπερτερεί. Αναλόγως, η ζημιά που δέχεται ένα Data Digimon από ένα Vaccine είναι μισή του κανονικού. Σε αυτόν τον πολλαπλασιασμό λαμβάνεται υπ' όψιν και το στοιχείο των επιθέσεων. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα φωτιά, νερό, ηλεκτρισμός ή γη.

Οι κύριες εντολές μίας μάχης είναι τέσσερις: η κλασική επίθεση, η χρήση διάφορων skills (επιθέσεων, buffs και debuffs), η άμυνα που μειώνει την υποδεχόμενη ζημιά και η χρήση αντικειμένων. Το σύστημα μάχης είναι σχετικά απλό και αυτό που θα λέγαμε "παλιάς σχολής". Δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο στο είδος. Όσοι αρέσκεστε να παίζετε αυτού του είδους παιχνίδια θα ευχαριστηθείτε το σύστημα μάχης του Cyber Sleuth. Για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ικανό να σας αλλάξει γνώμη.

Το Digi Lab είναι ο χώρος στον οποίο ασχολείστε με την διαμόρφωση των Digimon σας και όχι μόνο. Εκεί μπορείτε να αναπληρώσετε την υγεία των μαχόμενων Digimon σας έναντι ενός μικρού οικονομικού αντίτιμου, να φτιάξετε την σύνθεση των ενεργών Digimon σας και να πραγματοποιήσετε τις εξελίξεις τους. Επίσης, μέσα από το Digi Lab μπορείτε να μεταβείτε στις διαδικτυακές μάχες. Άξιος αναφοράς είναι ο τομέας του DigiFarm. Σαν άλλο Day Care των Pokemon για όσους γνωρίζουν, μπορείτε να αφήσετε τα Digimon στην DigiFarm. Εκεί μπορούν να ανεβούν level, να βελτιώσουν τα στατιστικά τους, να βρουν νέα αντικείμενα και υποθέσεις για εσάς. Τα αποτελέσματα αυτών βελτιώνονται τοποθετώντας διάφορα "καλούδια" στις φάρμες, τα οποία αγοράζετε από το Shop που βρίσκεται εντός του Digi Lab. Οι φάρμες αναπτύσσονται για να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερα Digimon και καλούδια με την χρήση αντικειμένων που βρίσκετε στα dungeons ή τα αποκτάτε σαν αμοιβή με την εκπλήρωση υποθέσεων. Τα dungeons του Cyber Sleuth είναι αρκετά γραμμικά. Το στοιχείο της εξερεύνησης παρουσιάζεται ελάχιστα, μόνο σε περιπτώσεις που θα θελήσετε να ψάξετε κάθε σπιθαμή για να μην χάσετε ενδεχομένως κάποιο σημαντικό αντικείμενο.

Όπως γράψαμε αρχικά, το παιχνίδι διαθέτει πολλούς διαλόγους. Αυτό λειτουργεί μεν ευεργετικά στην κατανόηση της ιστορίας όμως το γεγονός ότι σε ποσοστό 95% ο διάλογος είναι γραπτός μπορεί να κουράσει τον δέκτη. Animated Cut-Scenes υπήρξαν ελάχιστα την στιγμή που θα μπορούσαν να είναι αρκετά περισσότερα αντικαθιστώντας κάποιους μεγάλους γραπτούς διαλόγους. Μάλιστα, η ανάγνωση των διαλόγων είναι υποχρεωτική για την κατανόηση της ιστορίας ακόμα και όταν ακούγεται η φωνή των χαρακτήρων κι αυτό γιατί διαθέσιμη είναι μόνο η ιαπωνική γλώσσα. Η απόδοση του ιαπωνικού dub πάντως κρίνεται ικανοποιητική.

Προσθήκες στην δυτική μεταφορά του Cyber Sleuth είναι το Hard επίπεδο δυσκολίας που έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον Normal επίπεδο δυσκολίας και η επιλογή του New Game +.  Η πρόκληση του Normal ήταν αρκετά μικρή με την αντίστοιχη του Hard να εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερη, ιδιαίτερα στις σημαντικές μάχες.  Στο New Game + δίνεται η δυνατότητα να παιχτεί η ιστορία ξανά από την αρχή διατηρώντας όλα τα Digimon και τα αντικείμενα του προηγούμενου playthrough. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που έχει να προσφέρει και μάλλον δεν υπάρχει και λόγος να προτιμηθεί. Κι αυτό γιατί όταν θα ολοκληρωθεί η ιστορία αυτό που θα έχετε να κάνετε είναι να ολοκληρώσετε εναπομείνασες υποθέσεις και να δημιουργήσετε τα δυνατότερα Digimon. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ένα New Game + που μέχρι να φτάσετε σε σημείο να λαμβάνετε αρκετούς πόντους εμπειρίας θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ώρες. Για να ολοκληρωθεί η ιστορία με την συμπλήρωση αρκετών δευτερευόντων αποστολών στο Hard επίπεδο δυσκολίας χρειάστηκαν περίπου 70 ώρες. Η διάρκεια του τίτλου, λοιπόν, κρίνεται ικανοποιητική. Βέβαια, στο Normal επίπεδο λόγω της μικρής πρόκλησης η διάρκεια πέφτει γύρω στις 35 με 40 ώρες.

O συνολικός αριθμός των Digimon στο παιχνίδι είναι 242 με το πλήθος των σημαντικών για την animated σειρά να είναι διαθέσιμα. Τα μοντέλα των Digimon είναι ιδιαίτερα λεπτομερή. Επίσης, κάθε Digimon διαθέτει το δικό του ξεχωριστό animation για την ειδική του επίθεση. Από εκεί και πέρα οι περιβάλλοντες χώροι και οι χρωματισμοί τους δεν εντυπωσιάζουν στο PS4. Αυτό φαντάζει λογικό όμως αφού μιλάμε για παιχνίδι που αναπτύχθηκε για το φορητό PS Vita.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Bandai Namco στη χώρα μας, Bandai Namco Games Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Digimon Story: Cyber Sleuth

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Media.Vision

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Games Hellas

Πλατφόρμες

PS4 / PS Vita

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

5 Φεβρουαρίου 2016

Είδος

RPG

PEGI

12

Badges
Θετικά

+ Το παραδοσιακό Turn-Based σύστημα μάχης
+ Ο μηχανισμός εξέλιξης των Digimon
+ Ικανοποιητική διάρκεια και συνολικός αριθμός Digimon
+ Τα μοντέλα των Digimon
+ Το DigiFarm
+ Πολύ μικροί χρόνοι loading
+ Η ιστορία από την μέση κι έπειτα

Αρνητικά

- Αργή κλιμάκωση της ιστορίας μέχρι τη μέση
- Τα γραμμικά Dungeons
- Ανούσιο το New Game +
- Η δυσαναλογία μεταξύ γραπτών διαλόγων και Cut-Scenes
- Η μετριότητα του περιβάλλοντος χώρου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.5
Συνοψίζοντας

Μετά από οκτώ σχεδόν χρόνια είχαμε την κυκλοφορία σημαντικού τίτλου Digimon στη Δύση και αυτό είναι από μόνο του είδηση. Το Digimon Story: Cyber Sleuth είναι ένα JRPG με παραδοσιακό Turn-Based σύστημα μάχης. Δεν προσφέρει κάτι καινούργιο στο είδος, αλλά διαθέτει έναν ευρηματικό και ενδιαφέρον μηχανισμό εξέλιξης. Η ιστορία του κλιμακώνεται αργά μέχρι την μέση αλλά μετέπειτα βελτιώνεται διαρκώς.

Ο συνολικός αριθμός των Digimon κρίνεται ικανοποιητικός, όπως και η διάρκεια του τίτλου. Η διαρκής ανάγνωση των πολλών διαλόγων είναι ικανή να κουράσει μιας και υπάρχει έλλειψη σε Cut-Scenes. Τα μοντέλα των Digimon αποδίδονται με λεπτομέρεια, τα animations των τελικών τους επιθέσεων είναι μοναδικά, αλλά τεχνικά το παιχνίδι μένει σε μέτρια επίπεδα. Τα dungeons παρουσιάζονται γραμμικά.

Στον απόηχο, το Cyber Sleuth είναι ένα παιχνίδι που απολαύσαμε ως λάτρεις των JRPG και των Digimon ταυτόχρονα και το θεωρούμε ως ένα από τα διασκεδαστικότερα RPG του PS4. Σίγουρα έχει τα μειονεκτήματά του και δεν είναι πόλος έλξης για όσους δεν ενδιαφέρονται ούτε για το εν λόγω genre, ούτε για τα Digimon. Αν σας αρέσουν τα JRPG, τα Digimon ή στην καλύτερη και τα δύο, το Digimon Story: Cyber Sleuth είναι μία απαιτούμενη αγορά. Διαφορετικά μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτό.

7.5
Βαθμός
7.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
33%
Cheers
67%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1