Digimon World: Next Order

Live, grind, die, repeat
by Σταύρος Ζήσης on 19 Φεβρουαρίου 2017

Πέρυσι τέτοια εποχή η Bandai Namco πήρε τη μεγάλη απόφαση και το μεγάλο ρίσκο να φέρει στη Δυτική αγορά το Digimon Story: Cyber Sleuth. For the record, το τελευταίο Digimon παιχνίδι που βγήκε εκτός Ιαπωνίας ήταν το Digimon World Championship το 2008 και αυτό δεν ήρθε ποτέ στην Ευρώπη. Όσο να ‘ναι, δεν υπήρχε περίπτωση να χτυπήσει το υπερτεράστιο franchise τεράτων της Nintendo, αλλά αν κρίνουμε από τις πωλήσεις του Cyber Sleuth, ο κόσμος το υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες. Με αναπτερωμένο ηθικό λοιπόν, η εταιρεία μας έφερε τώρα και το νέο κεφάλαιο της υπο-σειράς Digimon World, το Digimon World: Next Order.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο οποιοσδήποτε ήδη από το opening video είναι το πόσο ξεπερασμένο είναι το παιχνίδι στον οπτικό τομέα, αλλά υπάρχει λόγος γι' αυτό. Το Digimon World: Next Order είχε φτιαχτεί εξ αρχής για το PS Vita για την ιαπωνική αγορά και η έκδοση του PS4 φτιάχτηκε ειδικά για τη Δυτική αγορά. Η ίδια η Bandai Namco είχε πει ότι ο λόγος που κάνουν το παιχνίδι αποκλειστικό για PS4 στη Δύση είναι για να κάνουν καλύτερα πράγματα με τα γραφικά και πολλά πράγματα που δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε φορητή κονσόλα. Έχοντας παίξει και την original ασιατική έκδοση του PS Vita και του PS4, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες και ότι το porting είναι εντελώς προχειροδουλειά, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Αυτό που πρέπει να δώσω στο παιχνίδι είναι ότι έχει κάνει μια άκρως εντυπωσιακή αρχή. Με το που ξεκινάει, ο/η χαρακτήρας σας καταλήγει σε ένα περίπου-limbo του Digital World, όπου έρχεται αντιμέτωπος/η με ένα Machinedramon και έχει υπό τον έλεγχο του/της 2 partner Digimon, έναν WarGreymon και έναν MetalGarurumon (όσοι είναι γνώστες του αντικειμένου θα κατάλαβαν από τώρα που πάει η κατάσταση και τι σημαίνουν αυτά τα 2 συγκεκριμένα Digimon μαζί). Αυτή η αρχή δεν είναι απλά και μόνο ένα tutorial που σας έχει διδάξει τα πάντα για τις μάχες του παιχνιδιού, αλλά λειτουργεί και σαν κίνητρο για να παίξετε εσείς οι ίδιοι και να γίνετε καλύτεροι. Σας δίνει μόνο για την αρχή έναν ολόκληρο Omegamon υπό τον έλεγχό σας για να δείρετε το Machinedramon και ουσιαστικά σας λέει έμμεσα “Ναι, μπορείς κι εσύ να γίνεις τόσο badass στο μέλλον.”

Αν είχατε παίξει το Digimon World 1 στο PS1 και σας άρεσε, τότε θα ξυπνήσει μέσα σας αυτό το αίσθημα νοσταλγίας. Το Next Order ακολουθεί το μοτίβο του monster raising που είχαν τα Digimon World 1 και Digimon World: Re-Digitize και αποτελεί μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Ο χαρακτήρας σας κάπως έτυχε να βρεθεί στον ψηφιακό κόσμο και συγκεκριμένα στο Floatia και έχει λάβει εντολή από τον Jijimon να ανανεώσει την πόλη και να φέρει όλα τα Digimon πίσω και ταυτόχρονα να λύσει το μυστήριο ενός νέου ιού που κάνει διάφορα Digimon να μεταμορφώνονται σε ανεξέλεγκτα Machinedramon. Αυτή τη φορά, έχετε 2 Digimon ταυτόχρονα για partners, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε 2 Digimon να ταΐζετε και να φροντίζετε. Εκτός από τη φροντίδα, θα σας ζητάνε και επιβράβευση για κάποια κατορθώματα όπως το να νικήσουν έναν αντίπαλο ή άλλες φορές θα πρέπει να τα μαλώσετε αμα δεν θέλουν να φάνε ή δεν θέλουν να ξυπνήσουν, πράγματα που δίνουν έναν δυνατότερο δεσμό ανάμεσα σε εσάς και στα τερατάκια σας. Στην πορεία θα συναντήσετε κι άλλους ανθρώπους που είναι στην ίδια θέση με εσάς και θα βοηθάνε στην αποστολή σας, συμπεριλαμβανομένου και του αρχικού πρωταγωνιστή του Digimon World 1 (ο οποίος τώρα είναι σαφώς μεγαλύτερος). Μην περιμένετε η ιστορία να είναι στο ίδιο επίπεδο του Cyber Sleuth, το οποίο από ένα σημείο και μετά ήταν πιο πολύ σαν να έπαιζες Shin Megami Tensei παρά Digimon. Αντίθετα, εδώ είναι κυρίως μια αφορμή για να πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο, να ανακαλύπτετε καινούργια μέρη και να φέρετε πίσω στην πόλη τα διάφορα Digimon.

Το να φέρετε τα Digimon στην πόλη μπορεί να είναι αρκετά απλό (απλά να τους μιλήσετε μια-δυο φορές), αλλά στην πλειοψηφία ίσως να χρειαστεί περισσότερη πειθώ (να τα παλέψετε ή να τους φέρετε ένα αντικείμενο από την άλλη άκρη του Digital World). Εκτός από τα Digimon που είναι απαραίτητα να φέρετε για να ολοκληρωθεί η κύρια ιστορία, μην ανησυχείτε για το αν δεν υπάρχουν άλλα πράγματα για να κάνετε. Υπάρχει μπόλικο side και post-game περιεχόμενο και μπόλικα Digimon και επιπλέον σενάρια για να αντιμετωπίσετε. Όρεξη να έχετε να ψάχνετε! Στην τελική όμως αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα, εκτός από την ηθική ικανοποίηση του να βλέπεις το Floatia να εξελίσσεται σιγά-σιγά σε μια Μητρόπολη, είναι να υπάρχουν και περισσότερα facilities που θα σας βοηθήσουν πολύ στο υπόλοιπο του παιχνιδιού και θα κάνουν πιο άνετη τη ζωή σας σε ορισμένους τομείς.

Για την ακρίβεια, λόγω της πραγματικά ανισόρροπης δυσκολίας του παιχνιδιού, θα χρειαστείτε οτιδήποτε μπορεί να σας προσφέρει απλόχερα το παιχνίδι, είτε αυτό είναι κάποια δωρεάν αντικείμενα κάθε μέρα είτε βοήθεια από τους κατοίκους. Το ίδιο το παιχνίδι σας προτείνει να εξελίξετε πρώτα τα Digimon σας σε child επίπεδο πριν βγείτε για πρώτη φορά έξω από το Floatia γιατί ο έξω κόσμος θα είναι σκληρός, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο understatement. Τα child Digimon ίσως να σας βγάλουν μόνο μέχρι την πρώτη οθόνη του Vast Plateau χωρίς εντατική εκπαίδευση, ενώ από αυτό το σημείο και μετά θα πρέπει αναγκαστικά να τα εξελίξετε σε adult και ανώτερα επίπεδα και να λιώσετε στο γυμναστήριο, αλλιώς θα δείτε όλα τα εχθρικά Digimon να σας έχουν προσπεράσει σε δύναμη υπερβολικά πολύ σύντομα, ακόμα και αν πρόκειται για Digimon επιπέδου child ενώ εσείς έχετε Perfect. Αυτό δεν λέγεται δυσκολία, λέγεται ντροπή από τη μεριά των developers.

Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που αντικατοπτρίζει την τεμπελιά τους. Η έκδοση του PS4 έχει ένα επιπλέον Normal Mode  (το original στο PS Vita είναι το υποτιθέμενο Easy Mode), αλλά η μόνη διαφορά που έχουν τα 2 modes είναι ότι στο Normal τα Digimon σας παίρνουν λιγότερα boosts από την εκπαίδευση και ζουν λιγότερο. Τίποτα άλλο! Αυτό δεν κάνει το Normal Mode πιο δύσκολο, κάνει απλά πιο ανιαρό το να εκπαιδεύετε συνέχεια το Digimon σας μέχρι να φτάσει σε επίπεδα που να μπορεί να επιβιώσει εκεί έξω για πάνω από 5 λεπτά ή να το εξελίξετε σε κάτι που θέλετε περισσότερο και χρειάζεται μεγαλύτερα specs και τελικά θα το χαρείτε λιγότερο μέχρι να πεθάνει λόγω ηλικίας και να αναγεννηθεί από την αρχή. Δεν υπάρχει κάτι, όπως πχ. καλύτερη εχθρική AI ή οι αντίπαλοι να χρησιμοποιούν διαφορετικές κινήσεις που θα έκαναν όντως τη μάχη να είναι μεγαλύτερη πρόκληση για καλά εκπαιδευμένα Digimon. Αν το συνδυάσουμε με το υπερβολικό grinding που θα πρέπει να ρίξετε, τότε μπορείτε να υποθέσετε ότι το 90% από το χρόνο του παιχνιδιού σας θα τον περνάτε στο γυμναστήριο μόνο και μόνο για να μπορείτε να φτάσετε τη δύναμη των πιο καινούργιων αντιπάλων και να τα βγάλετε πέρα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να επισημάνω είναι ότι οι μάχες στο Next Order δεν λειτουργούν όπως στο Cyber Sleuth. Εδώ κυριολεκτικά, δεν έχετε κανέναν έλεγχο στη συμπεριφορά των Digimon σας. Αφού τα έχετε εξοπλίσει με κινήσεις, η ροή της μάχης είναι στο χέρι τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάζετε τακτικές σχετικά με το πόσο πολύ θα χρησιμοποιούν κινήσεις που σπαταλάνε πολύ ενέργεια, να τους δίνετε αντικείμενα και να κάνετε support ώστε να μαζεύετε Order Points, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για μια δωρεάν επίθεση, μια super επίθεση ή για το ExE (Extra Xross Evolution). Αμα τα 2 Digimon σας είναι συμβατά και πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, τότε για μια φορά κάθε μέρα σας δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το ExE ώστε μόνο για μια συγκεκριμένη μάχη να συνδυάσετε τα Digimon σας και να δημιουργήσετε ένα άλλο. Αυτό το νέο Digimon θα είναι κατά πολύ δυνατότερο και από τα 2 κομμάτια του μαζί και το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκάνει στα γρήγορα οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του.

Το μεγάλο αδύναμο σημείο του Digimon World: Next Order δυστυχώς είναι τα γραφικά του. Παρά τα σχόλια της Bandai Namco, είναι προφανές ότι σε όλους τους τομείς έχει γίνει η ελάχιστη δυνατή προσπάθεια βελτίωσης των γραφικών του παιχνιδιού σε σχέση με τη φορητή έκδοση. Πραγματικά, αν εξαιρέσουμε τη 1080p ανάλυση, το παιχνίδι δίνει κυρίως την αίσθηση ότι πρόκειται για HD Remaster παιχνιδιού του PS2. Τα μοντέλα των Digimon είναι πολύ χαμηλού αριθμού πολυγώνων και πολλά από τα textures είναι χαμηλής ανάλυσης και ελλειπή σε λεπτομέρεια. Από τη στιγμή που το παιχνίδι χρεώνεται σε full price, θα περίμενε κανείς να είχαν φτιαχτεί αυτά. Επίσης, κάποιες προτάσεις και ονόματα επιθέσεων βγαίνουν έξω από τα παράθυρα διαλόγων, υπάρχουν πολλά τυπογραφικά λάθη στα κείμενα, ενώ τα ονόματα κάποιων Digimon τα έχουν αφήσει αμετάφραστα.


Αυτό όμως που πρέπει να αναγνωριστεί στο παιχνίδι είναι το soundtrack του. Υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια που είναι remixes κομματιών του πρώτου παιχνιδιού στο PS1 (το οποίο είχε όντως ένα πολύ καλό soundtrack), αλλά και τα καινούργια κομμάτια δεν πάνε καθόλου πίσω και ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα των περιοχών που βρίσκεστε. Το αποκορύφωμα όμως είναι το Accentier, το τραγούδι που ακούγεται στο opening και κάθε φορά που ενεργοποιείτε το ExE. Πίσω στο 1999, το Digimon Adventure 1 έδειξε με το Brave Heart σε όλο τον κόσμο των anime πως έπρεπε να είναι ένα power-up theme και το Accentier κατάφερε να κάνει ακριβώς αυτό στο Next Order. Το ίδιο δυστυχώς δεν μπορεί να ειπωθεί και για το αγγλικό dub του παιχνιδιού, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο αρκετά μέτριο και κάποιοι διάλογοι ακούγονται πάρα πολύ περίεργοι όταν τους εκφωνούν οι αγγλόφωνοι voice-actors. Για όσους τους πειράζει, υπάρχει και η επιλογή για το original Ιαπωνικό voice-over.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Digimon World: Next Order

Συντάκτης
19 Φεβρουαρίου 2017
Developer

B.B. Studio

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

27 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Monster Raising/ RPG

PEGI

7

Θετικά

+ Ένας μεγάλος κόσμος με πολλές δυνατότητες για εξερεύνηση και μπόλικο περιεχόμενο
+ H φροντίδα και ο δεσμός με τους partners
+ Είναι ωραίο το να βλέπεις την πόλη σου να επεκτείνεται
+ Μεγάλη ποικιλία από Digimon

Αρνητικά

- Τη συντριπτική πλειοψηφία του παιχνιδιού θα την περάσετε στο grinding
- Τα γραφικά θυμίζουν εποχή PS2
- Πολύ ανισόρροπη δυσκολία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
6.8
Συνοψίζοντας

Για μια επιστροφή στις ρίζες του Monster raising sim, το Digimon World: Next Order έκανε πολύ καλή δουλειά και είναι ένα παιχνίδι που θα ευχαριστηθούν σίγουρα όλοι οι fans του original παιχνιδιού του PS1. Αν από την άλλη μεριά δεν σας άρεσε, τότε το Next Order δύσκολα θα κάνει κάτι για να σας αλλάξει τη γνώμη.

Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που προσφέρει διασκεδαστικό gameplay με την ανατροφή των Digimon και μπόλικο πράμα σε όποιον επιθυμεί να εξερευνήσει όλον τον Digital World, αλλά δυστυχώς είναι και ένα μέτριο port και πολλά κομμάτια του υποφέρουν από κακό σχεδιασμό και το υπερβολικό grinding μαζί με την ανυπαρξία της ισορροπίας ίσως να σας δώσουν πιο πολύ την αίσθηση ότι δεν έχετε καταφέρει να κάνετε καμιά σοβαρή πρόοδο.

Εννοείται ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που το franchise των Digimon βρήκε τρόπο να ορθοποδήσει κάπως στη Δύση και μακάρι να συνεχίσουμε να βλέπουμε ακόμα καλύτερες απόπειρες, αλλά από εδώ και πέρα θα θέλαμε περισσότερη προσπάθεια και όχι απλά ένα τεμπέλικο port που χρεώνεται σε full τιμή.

7.0
Βαθμός
6.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1