Dino Dini’s Kick Off Revival

Ήττα από τα αποδυτήρια
by Νίκος Λυμπέριος on 2 Ιουλίου 2016

Οι gamers που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους είχαν την τύχη να απολαύσουν μερικά από τα πιο γνωστά διαμάντια που έχει γνωρίσει η βιομηχανία του gaming. Μέσα σε αυτά τα υπέροχα διαμάντια συγκαταλέγονται και οι δημιουργίες του Dino Dini. Τα παιχνίδια του έδωσαν στην gaming κοινότητα της εποχής μερικά από τα πιο απολαυστικά παιχνίδια ποδοσφαίρου που έχουμε δει, όχι τόσο από την άποψη περιεχομένου, στρατηγικών και γραφικών αλλά από την πλευρά του gameplay τους. Αποτελούσαν σκληροπυρηνικούς arcade τίτλους, που απαιτούσαν σκληρή εξάσκηση και τρομερή αφοσίωση.

Τα παιχνίδια εκείνης της εποχής παίζονταν σε μηχανήματα, που τα χειριστήριά τους αποτελούνταν από έναν μοχλό και ένα κουμπί μονάχα. Πάνω σε αυτούς τους περιορισμούς χτίζονταν τα παιχνίδια της εποχής και προσπαθούσαν να παράγουν το καλύτερο δυνατό gameplay που μπορούσαν από το υπάρχον σύστημα. Σε αυτή τη λογική, το Kick Off διέθετε ένα κουμπί που είχε τον ρόλο της επίθεσης, της πάσας, της ντρίμπλας και της άμυνας. Επιπλέον μετά το σουτάρισμα της μπάλας ή την πάσα το παιχνίδι έδινε τη δυνατότητα του μικρού ελέγχου της πορείας της μπάλας με το σύστημα που ήταν γνωστό για την εποχή ως δεύτερο άγγιγμα. Ο θρύλος αποφάσισε να επιστρέψει με την επαναφορά του Kick Off στο PlayStation 4 και υπόσχεται να φέρει το εθιστικό gameplay που έκανε γνωστή τη σειρά με ανανεωμένα γραφικά που συνάδουν με την σημερινή εποχή.

Οι παίχτες που διαθέτουν τη μυϊκή μνήμη από τα παλιά παιχνίδια και εντρυφήσουν αρκετά στο Dino Dini’s Kick Off Revival ή οι νέοι που θα καταφέρουν να εγκλιματιστούν με τον χειρισμό του παιχνιδιού, θα έρθουν αντιμέτωποι με περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις. Η χειρότερη από αυτές είναι η έλλειψη ακρίβειας στο χειρισμό, από την οποία δεν έπασχαν τα πρωτότυπα.

το VG24 λέει

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει για τα παλιά κλασσικά παιχνίδια που επιστρέφουν ως κάποιου είδους remaster είναι η διατήρηση των ριζών τους, ώστε να συνεχίσουν να έχουν απήχηση στους παλιούς φαν αλλά και ταυτόχρονα να μπορέσουν να πείσουν τους νεότερους για την αξία τους. Δυστυχώς το παιχνίδι μετά και από την πολύωρη ενασχόλησή μας μαζί του μας άφησε με μια αρκετά πικρή γεύση. Τη γεύση που παίρνεις όταν αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που χαρακτήριζε κάποτε μερικά παιχνίδια χάθηκε στο χρονοντούλαπο της αναμονής και της επαναφοράς. Αντιλαμβάνεσαι ότι ο ρομαντισμός για τη δημιουργία ενός κλασσικού παιχνιδιού έπεσε θύμα της έλλειψης χρόνου και του χαμηλού budget ή ότι η υπερβολική πεποίθηση για την επιτυχία της δημιουργίας επισκίασε τη δουλειά που αφιερώθηκε σε αυτήν. Το βασικό στοιχείο των παιχνιδιών Kick Off ήταν η απλότητά τους και ότι μέσα από αυτή το παιχνίδι έδειχνε το εθιστικό του gameplay. Την ίδια απλότητα προσπαθεί να ακολουθήσει και το Dino Dini’s Kick Off Revival. Η απλότητα αυτή φαίνεται από το πρώτο λεπτό που θα ξεκινήσουμε το παιχνίδι, που πέρα από την επιπλέον προσθήκη του διαδικτυακού παιχνιδιού, όλες οι υπόλοιπες επιλογές έχουν παραμείνει αναλλοίωτες.

Η μεγάλη παγίδα, στην οποία πέφτει το Dino Dini’s Kick Off Revival αφορά αυτήν ακριβώς την απλότητα που αναφέραμε και προηγουμένως. Μπορεί οι τίτλοι αυτού του είδους να απευθύνονται στους παλαιότερους ηλικιακά παίχτες, που από τον ρομαντισμό τους θα θελήσουν να επιστρέψουν στα παιχνίδια, με τα οποία μεγάλωσαν μαζί, υπάρχει όμως και ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς που έχει μεγαλώσει διαφορετικά, που θέλει να δει πώς παίζεται ένα παιχνίδι και δε θέλει να αναλώσει το χρόνο του προσπαθώντας να καταλάβει την αρχαϊκή λογική ενός κλασσικού παιχνιδιού. Ένα κοινό που έχει μεγαλώσει με εξελιγμένα παιχνίδια που χρησιμοποιούν όλο το εύρος των κουμπιών του χειριστηρίου και όχι ένα κουμπί για όλες τις κινήσεις. Το πρώτο μεγάλο αρνητικό είναι η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε οδηγίας αναφορικά με τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι. Στα παιχνίδια Kick Οff η μπάλα δε μένει κολλημένη στα πόδια του παίχτη, όπως μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα παιχνίδια ποδοσφαίρου, αλλά απομακρύνεται από αυτόν καθώς ο παίχτης αλλάζει κατεύθυνση ή ταχύτητα κίνησης. Το ρόλο της ντρίμπλας έχει το κουμπί Χ, όπου κρατώντας το πατημένο ο παίκτης μας διατηρεί την κατοχή της μπάλας και μπορεί να κινηθεί προς τη μεριά που θέλει. Μπορεί στον εξοικειωμένο να φαίνονται απλά πράγματα, στους νεότερους μια τέτοια έλλειψη σε οδηγίες χρήσης αποτελεί το Α και το Ω για την ενασχόληση με τον τίτλο. Επιπλέον η διαθέσιμη λειτουργία εξάσκησης αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, αφού και εκεί δε γίνεται σαφές πώς ξεκινάμε τις διάφορες προπονήσεις και ακόμα και εκεί δεν υπάρχει επεξήγηση για τη χρήση του κουμπιού που τα κάνει όλα. Την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μενού επιλογών και πουθενά δε βρίσκεται μια ενδεικτική εικόνα που να δείχνει μια κάτοψη του χειριστηρίου και των κουμπιών του.

Dino Dini's Kick Off_20160627162756

Οι παίχτες που διαθέτουν τη μυϊκή μνήμη από τα παλιά παιχνίδια και εντρυφήσουν αρκετά στο Dino Dini’s Kick Off Revival ή οι νέοι που θα καταφέρουν να εγκλιματιστούν με τον χειρισμό του παιχνιδιού, θα έρθουν αντιμέτωποι με περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις. Η χειρότερη από αυτές είναι η έλλειψη ακρίβειας στο χειρισμό, από την οποία δεν έπασχαν τα πρωτότυπα. Για κάποιο λόγο, η αλλαγή στη μηχανή γραφικών και φυσικής έχει επιφέρει αυξημένη ταχύτητα επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία του χειρισμού που έχει χαθεί στην μετάφραση και ο παίχτης αναλαμβάνει το καθήκον να παλέψει με το χειριστήριο ώστε να πάρει τον έλεγχο της μπάλας. Επιπλέον από το Revival απουσιάζουν τα replays, οι κίτρινες κάρτες, οι τραυματισμοί, αλλά και τα offside δημιουργώντας αυτόματα μεγάλες τρύπες στην άμυνα.

Τεχνικά, ο τίτλος είναι κακός. Βασίζεται στην μηχανή γραφικών Unity, η ανάλυση του είναι στα 1080p και το παιχνίδι τρέχει στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στο σύνολό του όμως, έχει περισσότερα προβλήματα από όσα πλεονεκτήματα, κάτι που και ο ίδιος ο δημιουργός αναγνώρισε με δήλωσή του κατά τη διάρκεια συγγραφής αυτού του review. Δυστυχώς για την ώρα τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν και ο τίτλος κινδυνεύει να γίνει θύμα των δικών του φαντασμάτων.

Το Dino Dini’s Kick Off Revival και όλα τα παιχνίδια αυτού του είδους δεν έχουν ως σκοπό να ανταγωνιστούν μεγάλες κυκλοφορίες. Αυτά τα παιχνίδια έχουν ως σκοπό την διασκέδαση του παίχτη μέσα από ένα παιχνίδι που προσφέρει απολαυστικό gameplay και ανταμείβει το παίχτη που μέσα από την εξάσκηση βελτιώνει το παιχνίδι του. Το πρόβλημα όπως μας έχει δείξει εδώ και πολλά χρόνια η σειρά Dark Souls δεν είναι η δυσκολία του παιχνιδιού, το πρόβλημα είναι η δυσκολία που έχει το παιχνίδι, ώστε να αφήσει τον παίχτη να παίξει κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Ένα παιχνίδι προσβάσιμο δεν σημαίνει ότι έγινε και εύκολο στην εκμάθηση, ένα όμως παιχνίδι που δεν είναι προσβάσιμο, ποτέ δε θα το μάθεις.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την The Digital Lounge για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Dino Dini's Kick Off Revival

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Dino Dini

Publisher

The Digital Lounge / Avanquest Software (Boxed Edition)

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PS Vita

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

24 Ιουνίου 2016 (PS4)

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Οι παλιοί θα νιώσουν ένα συγκινητικό κύμα νοσταλγίας

Αρνητικά

- Αρκετές ελλείψεις σε ποδοσφαιρικούς κανόνες
- Ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες που ήταν διαθέσιμες στα πρωτότυπα
- Προβληματικό gameplay λόγω αυξημένης ταχύτητας / έλλειψη ακρίβειας
- Παντελής έλλειψη οδηγιών ή και κουμπιών χρήσης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
3.0
1.2
Συνοψίζοντας

Το Dino Dini’s Kick Off Revival στην προσπάθεια του να διατηρήσει το ύφος και την απλότητα που χαρακτήριζε τα παλιά Kick Οff ώστε να παραμείνει αρεστό στους παλιούς ηλικιακά παίχτες, πέφτει στη παγίδα της αποστασιοποίησης από το νεότερο κοινό. Η αποστασιοποίηση αυτή έρχεται με την μορφή της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε μορφής βοηθείας αναφορικά με το πώς παίζεται το παιχνίδι, καθιστώντας το αδύνατο στους νέους να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για τον κλασσικό αυτό τίτλο.

Επιπλέον οι ελλείψεις σε ποδοσφαιρικούς κανόνες, replays και οποιασδήποτε μορφής editor είναι στην καλύτερη άξιο απορίας. Τέλος η αλλαγή της μηχανής γραφικών και της ανανεωμένης φυσικής του παιχνιδιού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το ίδιο το gameplay του τίτλου αρνητικά.

3.0
Βαθμός
1.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
100%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1