DiRT 4

Όταν το Αrcade και το Simulator racing αναμειγνύονται σε κάτι όμορφο
by Λεωνίδας Πάτρας on 26 Ιουνίου 2017

Η Codemasters είναι είναι μια εταιρεία με τεράστια παράδοση στα Racing παιχνίδια, με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας και δεκάδες τίτλους σε διάφορες πλατφόρμες. Μερικά από τα πιο επιτυχημένα και άξια αναφοράς είναι αυτά των σειρών Colin McRae Rally, Grid, F1 αλλά και η σειρά Dirt. Πριν δύο περίπου χρόνια είχαμε την κυκλοφορία του Dirt Rally, ενός καταπληκτικού, αλλά πολύ απαιτητικού Rally simulator που παρά τις αρκετές ελλείψεις (χώρες, άδειες κτλ) κατάφερε να κερδίσει την μερίδα του hardcore racing κοινού. Η υψηλή του δυσκολία όμως, απομάκρυνε τους casual gamers και αυτό το κενό θέλει, όπως φαίνεται, να το καλύψει με την κυκλοφορία του το Dirt 4. Η σειρά Dirt έχει μια πιο arcade κατεύθυνση και επικεντρώνεται σε χωμάτινες και μη διαδρομές, μέσω ποικιλίας από modes, αλλά και διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων, δίνοντας έτσι ένα πιο γιορτινό ύφος στα off-road racing παιχνίδια.

Με την έναρξη του παιχνιδιού μάς δίνεται μια επιλογή η οποία μπορεί ορισμένους να τους βάλει σε δίλημμα. Αυτή η επιλογή αφορά στο πώς θέλουμε να παίξουμε το Dirt 4: έτσι αν θέλουμε μια πιο χαλαρή (από πλευράς δυσκολίας) εμπειρία διαλέγουμε Gamer mode, ενώ αν θέλουμε πιο σοβαρή προσέγγιση και πιο απαιτητικό - ρεαλιστικό έλεγχο των οχημάτων, διαλέγουμε Simulator. Η κύρια διαφορά των δύο modes είναι ότι στο Gamer mode το παιχνίδι κατευθύνει και βοηθά κατά πολύ στην οδήγηση, ενώ το Simulator απαιτεί περισσότερη προσοχή με τα physics και τον χειρισμό του αυτοκινήτου να είναι πιο κοντά στον ρεαλισμό. Η προσωπική μου επιλογή ήταν το Simulator, μιας και ήμουν μαθημένος στις “σφαλιάρες”, που δίνει το Dirt Rally και προτιμώ γενικά μεγαλύτερη πρόκληση στα video games. Όπως και να έχει ακόμη και πιο casual gamers να είστε, η επιλογή Simulator δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τα επίπεδα δυσκολίας του Dirt Rally και είναι ευχάριστη και για το ευρύ κοινό. Ό,τι και να διαλέξετε στην αρχή, μπορείτε να το αλλάξετε μετέπειτα από το κεντρικό μενού. Θεωρούμε το παραπάνω “δίλημμα” και την επιλογή που δίνει στους gamers η Codemasters ως μια θετική κίνηση για όλους, ενώ να τονίσουμε ότι τα Leaderboards και το Multiplayer είναι ξεχωριστά για το κάθε mode. Πέρα από τα παραπάνω δίνεται η επιλογή στους παίκτες να κάνουν τροποποιήσεις στην δυσκολία του παιχνιδιού και στις βοήθειες κατά την οδήγηση, όπως αυτοί επιθυμούν.

Το Dirt 4 περιέχει διάφορα modes, με το βασικό να είναι το Career, το οποίο διαχωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες. Ξεκινώντας από το Rally και με μικρότερης ισχύος οχήματα “σκαρφαλώνουμε” στην πυραμίδα, ξεκλειδώνοντας τα υπόλοιπα modes, αλλά και άδειες για πιο μεγάλα πρωταθλήματα με άλλα γρηγορότερα αυτοκίνητα. Στο Rally λοιπόν (και στο Historic Rally που ξεκλειδώνεται αργότερα) ο παίκτης συμμετέχει σε προοδευτικά μεγαλύτερα πρωταθλήματα σε διάφορες κατηγορίες οχημάτων. Ξεκινώντας από τα Group B (πχ Ford RS 200) ή τα F2 Kit Cars (πχ Seat Ibiza F2) μπαίνουμε στο τιμόνι και πιο δυνατών οχημάτων όπως το Subaru Impreza S7 WRC ή το Lancia Delta Integrale. Η λίστα οχημάτων περιλαμβάνει πάνω από 50 δημοφιλή τετρακίνητα και μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Οι διαδρομές γίνονται σε 5 συνολικά χώρες (Αυστραλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και ΗΠΑ) και σταδιακά γίνονται μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο πολύπλοκες, ενώ θα οδηγήσετε σε διαφορετικά τερέν (χώμα, λάσπη, άσφαλτο, χιόνι) και υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες. H δυσκολία γενικά ανεβαίνει σταδιακά, οδηγώντας μεγαλύτερης ισχύος οχήματα.

Είναι γνωστό πως η Codemasters δεν κατέχει τα δικαιώματα του FIA World Rally Championship οπότε δεν θα δούμε στο παιχνίδι οχήματα του WRC, ούτε και επίσημες ειδικές διαδρομές. Αντί γι’ αυτό, η ιδέα που ρίχνει η Codemasters στο τραπέζι είναι το “Your Stage”, το οποίο είναι ένας υπολογιστικός αλγόριθμος, ο οποίος δημιουργεί αυτόματα τις ειδικές διαδρομές του Rally. Αυτό κατά την άποψη μας είναι το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο του τίτλου, γιατί ναι μεν συνεχώς οδηγούμε σε διαφορετικές πίστες, αλλά χάνεται αυτή λεπτομέρεια και η μοναδικότητα που έχουν οι πίστες όταν είναι σταθερές (πχ Dirt Rally). Έτσι οι πιο μυημένοι στα racing sims θα νιώσουν κάποιες φορές ότι αυτό που παίζουν είναι κάπως “generic” και μονότονο. Ένας αληθινός φαν του Rally σίγουρα σίγουρα προτιμά να παίξει δεκάδες φορές την ίδια πίστα, προσπαθώντας να βελτιωθεί σε κάθε στροφή και να κατεβάζει συνεχώς τον χρόνο του, παρά να παίζει συνεχώς διαφορετικές πίστες. Αυτές οι αυτόματα δημιουργούμενες (procedurally generated) ειδικές σε καμία περίπτωση δεν είναι “κακές” αλλά είναι άλλη η αίσθηση να οδηγείς σε πίστες που είναι προσεκτικά φτιαγμένες από “ανθρώπινο χέρι”.

Από την άλλη, το Dirt 4 αποτελεί επίσημο παιχνίδι του FIA RallyCross Championship, οπότε σε αυτό το mode υπάρχουν όλες οι άδειες και ορισμένες πολύ καλές πίστες για να αγωνιστείτε, είτε στο Career mode, είτε στο multiplayer που θα αναφέρουμε και πιο κάτω. Το Rallycross ως γνωστόν, περιλαμβάνει μικρές κλειστές πίστες και οι οδηγοί συναγωνίζονται ταυτόχρονα μέσα στο τερέν, το οποίο είναι μια μίξη χώματος και ασφάλτου. Στο Landrush οι αγώνες γίνονται πάλι σε κλειστές κυκλικές πίστες, αλλά αυτή τη φορά με buggies και stadium trucks. Γενικά υπάρχει ποικιλία στις κατηγορίες και το θετικό είναι ότι στο Career mode μπορείτε να συμμετέχετε σε όποια κατηγορία θέλετε εσείς, με όποια σειρά το επιθυμείτε.

Συνεχίζοντας με το περιεχόμενο του Dirt 4 και “φεύγοντας” από την καριέρα, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα modes που θα σας κρατήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει το Dirt Academy που είναι σαν ένα Tutorial σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή, σχεδιασμένη από τους developers, στην οποία μπορείτε να κάνετε τα “μαθήματα” οδήγησης, αλλά και να οδηγήσετε ελεύθερα κάνοντας πειραματισμούς με το όχημα που επιθυμείτε. Το Joyride είναι το πιο “χαλαρό” mode και αποτελεί στην ουσία μια σειρά από Challenges (πχ να σπάσετε αντικείμενα σε συγκεκριμένο χρόνο κτλ), όντας ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα υπόλοιπα πιο απαιτητικά Modes. Τέλος, στο Freeplay μπορείτε να οργανώσετε τα δικά σας Events, ενώ μέσω του “Your Stage” θα δημιουργήσετε τις προσωπικές σας πίστες ανάλογα με το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και τις συνθήκες που εσείς θέλετε.

Το gameplay και ο χειρισμός του Dirt 4 είναι μια μίξη arcade και simulation racing αν διαλέξετε την επιλογή Simulator που αναφέραμε στην αρχή του Review (την οποία σας προτείνουμε χωρίς πολύ σκέψη). Η Codemasters γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και έχει δουλέψει με διάφορους επαγγελματίες οδηγούς για να μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ καλή αίσθηση οδήγησης σε διάφορες συνθήκες (πχ Peter Solberg για το Dirt 4). Τα physics είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο (τα οδηγικά σφάλματα δεν “τιμωρούνται” βέβαια όπως στο Dirt Rally) και το damage model είναι εξίσου καλοσχεδιασμένο - από τα καλύτερα που έχουμε δει. Το παιχνίδι είναι προσιτό για όλους και πιστεύουμε ότι θα καλύψει και μια μερίδα του πιο hardcore κοινού, το οποίο όμως καλό είναι να μην περιμένει ένα Rally simulator σαν το Dirt Rally, γιατί πιθανόν να απογοητευτεί. Μπορείτε να κάνετε μετατροπές στα οχήματα σας και upgrades των διαφόρων parts, ενώ γενικά αν βγάλετε τα περισσότερα assists, θα δείτε πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο πώς οδηγείται το κάθε όχημα. Σαν γενικό συμπέρασμα η οδήγηση είναι πολύ ευχάριστη και το πόσο απαιτητική είναι θα το καθορίσετε εσείς οι ίδιοι από τις ρυθμίσεις δυσκολίας και βοηθειών, αλλά και από το πόσο εξοικειωμένοι είστε.

Το Dirt 4 περιλαμβάνει και άλλη μια σειρά από features σχετικά με το τι συμβαίνει, όταν δεν οδηγείτε. Αφού δημιουργήσετε αρχικά το προφίλ του οδηγού σας, χτίζετε τη δική σας ομάδα προσλαμβάνοντας προσωπικό με τα credits που κερδίζετε από τους αγώνες. Μπορείτε επίσης να αναβαθμίσετε τις εγκαταστάσεις της ομάδας (Facilities) κερδίζοντας έτσι κάποια μπόνους (πχ μεγαλύτερο γκαράζ αυτοκινήτων, καλύτερα upgrades, μειωμένοι χρόνοι επισκευής των οχημάτων κτλ). Το παιχνίδι σάς δίνει τι δυνατότητα να αγοράζετε είτε καινούρια, είτε μεταχειρισμένα οχήματα, αλλά και να τα μεταπουλάτε. Σε αντίθεση με το Dirt Rally μπορείτε να παραμετροποιήσετε την όψη των αυτοκινήτων και της ομάδας και να προσθέσετε χορηγούς, κερδίζοντας έτσι περισσότερα χρήματα. Γενικά το παιχνίδι έχει μια σωστή και καλά οργανωμένη ροή, ωθώντας τον παίκτη να παίζει και να βελτιώνει τις συνθήκες γύρω του.

 

Το online κομμάτι χωρίζεται σε δύο modes, το πρώτο είναι το Competitive με events να καθορίζονται από την Codemasters και να χωρίζονται σε καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία, στα οποία συμμετέχετε σε διοργανώσεις, προσπαθώντας να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο για τα Leaderboards. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το κλασικό Multiplayer, με τους παίκτες να διαγωνίζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο σε Landrush, όσο και σε Rallycross events. Στο multiplayer υπάρχουν lobbies στα οποία μπορείτε να μπείτε και να αγωνιστείτε ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το connection σε όσα παιχνίδια παίξαμε ήταν σχεδόν άψογο και οι αγώνες είχαν μεγάλη ένταση και ενδιαφέρον χωρίς παρεμβολές

Περνώντας στο οπτικό κομμάτι του Dirt 4 πρέπει να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι τρέχει στο PS4 που έγινε το review (αλλά και στο Xbox One) στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (30 fps στα Replay) με πολύ μικρές πτώσεις, στα modes που υπάρχουν πολλά οχήματα στην πίστα. Εννοείται πως σε racing παιχνίδι είναι θετικότατα τα 60 frames, αλλά στον συγκεκριμένο τίτλο δυστυχώς μπορούμε να πούμε ότι ο γενικός οπτικός τομέας είναι ελαφρώς παρωχημένος για την τρέχουσα γενιά κονσολών. Για παράδειγμα αν συγκρίνουμε το Dirt 4 με το Forza Horizon 3 οι διαφορές είναι χαοτικές. Γενικά έχουμε μέτριας ποιότητας textures (με κάποιες "αναλαμπές" πχ. κάποια εφέ καιρικών συνθηκών), ενώ και ο γενικότερος σχεδιασμός των διαδρομών δεν εντυπωσιάζει Σε καμία των περιπτώσεων δεν μιλάμε για άσχημο σύνολο, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει σύγκριση με άλλους αντίστοιχους τίτλους.

Στο ακουστικό μέρος πάντως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με τους ήχους των αυτοκινήτων να είναι αρκετά αντιπροσωπευτικοί, τα εφέ εξίσου ρεαλιστικά, ενώ θα έχετε την φωνή του βετεράνου πλέον συνοδηγού, Nicky Grist να σας κατατοπίζει για την κάθε επόμενη στροφή και παγίδα του δρόμου. Τα εύχρηστα μενού του παιχνιδιού συνοδεύονται από εμπορικά pop, rock και EDM κομμάτια.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

DiRT 4

Συντάκτης
26 Ιουνίου 2017
Developer

Codemasters Southham

Publisher

Codemasters

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4, Xbox One, PC

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

9 Ιουνίου 2017

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Δυνατό μοντέλο οδήγησης (ισορροπία μεταξύ arcade racing και simulation)
+ Συμπληρώνει πολλές από τις ελλείψεις του Dirt Rally
+ Πληθώρα από offline και online modes
+ Δυνατό Career και οδήγηση σε διαφορετικές συνθήκες
+ Αξιοπρεπέστατη λίστα οχημάτων
+ 60 fps και στις κονσόλες

Αρνητικά

- Παρωχημένος γενικά οπτικός τομέας
- Ίσως δεν προσφέρει μεγάλη πρόκληση στο hardcore racing κοινό
- Οι αυτόματα δημιουργημένες πίστες του Rally είναι κάπως αδιάφορες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
6.0
Συνοψίζοντας

Το DiRT 4 αποτελεί ένα "μείγμα" Arcade και Simulation racing και είναι φτιαγμένο με την ποιότητα και την πείρα της Codemasters. Το παιχνίδι φεύγει πλέον από την υψηλή δυσκολία του DiRT Rally και προσφέρει μια πιο προσιτή εμπειρία για όλους, ακόμη και για τους αρχάριους. Πολλά modes και οχήματα, διαφορετικές συνθήκες οδήγησης και σωστό μοντέλο χειρισμού συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο.

Για τους παίκτες που θέλουν υψηλή πρόκληση και έχουν κλίση στα καθαρά simulators θα το προτείναμε με επιφυλάξεις, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το DiRT 4 κάνει την off-road οδήγηση μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Το μόνο μας πραγματικό παράπονο αφορά στις αυτοδημιούργητες ειδικές του Rally, αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορεί να χαλάσει το όμορφο σύνολο που μας προσφέρει η αγγλική εταιρεία.

8.5
Βαθμός
6.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1