Disco Elysium

by Δημήτρης Καλογρίδης on 27 Δεκεμβρίου 2019

To Disco Elysium είναι το πρώτο παιχνίδι της εταιρείας ZA/UM, και είναι ένα isometric role-playing game στο οποίο αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός detective με αμνησία που συνέρχεται από το χειρότερο hangover στην ιστορία πολλών κακών hangovers, και προσπαθούμε να εξιχνιάσουμε έναν μυστηριώδη φόνο στην πόλη Revachol.

Η αισθητική του παιχνιδιού, καθώς και οι διάλογοι, θυμίζουν έντονα ταινία του David Lynch. Όσο παίζετε θα νιώσετε αρκετές φορές οτι είστε χαμένοι σε μια ονειρική εμπειρία, ένα όνειρο στο οποίο το μυαλό σας, και η γραβάτα σας, έχουν επαναστατήσει εναντίον σας και έχουν τις δικές τους φωνές.To Disco Elysium δανείζεται χαρακτηριστικά από άλλα παιχνίδια του είδους, καθώς και από επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, και έτσι υπάρχουν τέσσερα βασικά στατιστικά τα οποία ο παίκτης ανεβάζει καθώς προχωράει το παιχνίδι, τα οποία είναι τα Intellect, Psyche, Physique, και Motorics. Το κάθε ένα από αυτά τα στατιστικά έχει 6 ικανότητες οι οποίες και τελικά καθορίζουν το πόσο πιθανόν είναι να πετύχει ο χαρακτήρας σε κάποια ενέργεια, σε συνδυασμό με τον παράγοντα της τύχης, ο οποίος φαίνεται από τη ρίψη δύο ζαριών. Υπάρχουν checks που μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε ακόμα και αν αποτύχετε -θα πρέπει ωστόσο να ανεβάσετε την αντίστοιχη ικανότητα πρώτα, και checks που μπορείτε να δοκιμάσετε μία μόνο φορά.

Η αποτυχία ορισμένων ελέγχων ικανότητας μπορεί να βλάψει το Ηθικό σας - έναν από τους δύο μετρητές “ενέργειάς” σας (ο άλλος είναι το Health, η Ζωή σας). Το Ηθικό είναι η ουσία της ταυτότητάς σας και συμβολίζει τη δύναμη θέλησης του χαρακτήρα. Αν μάθετε ας πούμε κάτι δυσάρεστο για τον εαυτό σας, ή απλά διαπιστώσετε κάτι λυπηρό, θα χάσετε ένα μέρος της μπάρας ηθικού. Η επίλυση ενός στόχου ή μια καλή κουβέντα μπορούν να το γεμίσουν. Η Ζωή σας μπορεί να μειωθεί από αποτυχημένες ενέργειες όπως το να πηδήξετε απο ένα μπαλκόνι, από το κάπνισμα τσιγάρων, ή από το να χτυπήσετε μια πόρτα όντας έξω φρενών. Εάν αδειάσει η μπάρα του Ηθικού, θα σταματήσετε να είστε ντετέκτιβ και θα παρατήσετε την υπόθεση (game over). Εάν εξαντληθεί η μπάρα Ζωής θα πεθάνετε (πάλι game over)! Αλλά και τα δύο μπορούν να ανακτηθούν με αναλώσιμα, ή με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ας σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει η επιλογή είτε να διαλέξετε έτοιμο χαρακτήρα με προεπιλεγμένα στατιστικά είτε να φτιάξετε τον χαρακτήρα από το μηδέν. Ο πρώτος χαρακτήρας που έφτιαξα, ο οποίος ήταν εξαιρετικός σε ό,τι είχε να κάνει με αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και συνολική ευφυΐα αλλά απαράδεκτος σε ό,τι έχει να κάνει με σωματική δύναμη και αντοχή, πέθανε λίγα λεπτά μετά τη δημιουργία του από καρδιακή προσβολή, καθώς προσπαθούσε να κατεβάσει τη γραβάτα του (αυτή που ανέφερα και στην αρχή του άρθρου) από έναν ανεμιστήρα (ήταν ξεκαρδιστικό), δίνοντας τέλος με αυτό τον τρόπο στην πιο σύντομη αστυνομική έρευνα που έχει γίνει ποτέ... Εδώ να σημειωθεί επίσης ότι η συγκεκριμένη γραβάτα έχει θράσος και σε κάνει πιο επιρρεπή στο να αντιλαμβάνεσαι τον "αόρατο" κόσμο του παιχνιδιού.

Πέρα από τα 4 βασικά στατιστικά υπάρχει και το Thought Cabinet -φανταστείτε το σαν τη βιβλιοθήκη ιδεών του αμνησιακού πρωταγωνιστή μας. Όσο θα μιλάτε με άλλους χαρακτήρες θα προστίθενται σκέψεις στο Thought Cabinet και θα έχετε την επιλογή να τις επεξεργαστείτε και να πάρετε κάποιο bonus το οποίο σχετίζεται με αυτές.

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό στο gameplay του Disco Elysium είναι η φοβερή έμφαση που δίνεται στον διάλογο. Θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαβάζοντας το τι έχουν να σας πουν οι διάφοροι κάτοικοι της Revachol. Ακόμα και η μάχη είναι απλά άλλη μια επιλογή στο πλαίσιο κάποιου διαλόγου. Αυτό ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά οι διάλογοι είναι τόσο καλογραμμένοι και αποτυπώνουν τόσο καλά ακόμα και τα σημεία που υπάρχει σωματική σύγκρουση, ώστε δεν ένιωσα ούτε σε ένα σημείο να μου λείπει η κλασική μάχη που υπάρχει στα περισσότερα RPG.

Πέρα από το να μιλάτε με τους κατοίκους της Revachol, θα διαπιστώσετε ότι οι ίδιες οι ικανότητές σας έχουν δική τους προσωπικότητα και σας συντροφεύουν σε αυτή την περιπέτεια. Θα σας απευθύνουν τον λόγο κατά τη διάρκεια διαφόρων συζητήσεων με άλλους χαρακτήρες και πολλές φορές θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να γελάσετε! Για παράδειγμα, με το να ανεβάζετε την ικανότητα του χαρακτήρα στη μάχη σώμα με σώμα, θα ακούτε όλο και πιο συχνά αυτή την ικανότητα στο κεφάλι σας, να σας δίνει οδηγίες, να σας παροτρύνει...

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του Disco Elysium είναι το πώς περνάει ο χρόνος. Γενικά μιλώντας για να περάσει γρήγορα ο χρόνος πρέπει να κάνετε κάτι. Είτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, είτε να μιλάτε με κάποιον, ή ακόμα και να κάθεστε σε ένα παγκάκι. Αυτό ήταν και το μοναδικό σημείο του παιχνιδιού που προσωπικά με κούρασε λίγο, καθώς έπιασα τον εαυτό μου να ξαναμιλά με NPCs μόνο και μόνο για να περάσει ο χρόνος.

Ο συνδυασμός χρωμάτων καθώς και η μελαγχολική μουσική στο παιχνίδι δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που για μένα λειτουργούσε αγχολυτικά. Δεν με συνεπήραν τα γραφικά του, αλλά είναι τέτοιο το είδος και το ύφος του παιχνιδιού που δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Είναι όπως πρέπει να είναι, για να σε βάλουν στον κόσμο και να υποστηρίξουν την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.


Το Disco Elysium  είναι ένα εξαιρετικό RPG, ένα από τα καλύτερα που έχω παίξει τα τελευταία χρόνια. Ένιωσα να γίνεται κάπως αργό σε ορισμένα σημεία, δεν αναφέρομαι σε πτώση των fps, μιλάω για την ιστορία και το πώς αυτή εκτυλίσσεται, καθώς και το γεγονός ότι ο αριθμός των objectives είναι τέτοιος που ένιωσα λίγο χαμένος ανάμεσά τους. Αρκετά από τα optional objectives είχαν φοβερό χαρακτήρα, κάποια άλλα πάλι ένιωσα ότι μου αποσπούσαν την προσοχή από το υπόλοιπο παιχνίδι. Αυτά τα μικρά αρνητικά στοιχεία όμως δεν αρκούν για να μειώσουν το σύνολο.

Στα θετικά του παιχνιδιού να αναφέρω την άρτια αισθητική του, τη φοβερή αίσθηση ελευθερίας που δίνει στον παίχτη, τους απίστευτα καλογραμμένους διαλόγους καθώς και το τρομερό βάθος στο πώς μπορείς να φτιάξεις τον χαρακτήρα σου, το οποίο τελικά κάνει κάθε walkthrough μια μοναδική εμπειρία. Ο συνδυασμός των σκέψεών σας στο Thought Cabinet με τις ικανότητες που μπορείτε να ανεβάσετε δίνει απίστευτο replayability.

Το Disco Elysium πραγματικά κερδίζει επάξια μια θέση στο πάνθεον των isometric RPGs, και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να βιώσει μια σουρεαλιστική και βαθιά προσωπική ιστορία.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Disco Elysium

Συντάκτης
27 Δεκεμβρίου 2019
Developer

ZA/UM

Publisher

ZA/UM

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

15 Οκτωβρίου 2019 (PC)
2020 (PS4 / Xbox One)

Είδος

Role-playing

Θετικά

+ Άρτια αισθητική
+ Φοβερή αίσθηση ελευθερίας
+ Απίστευτα καλογραμμένοι διάλογοι
+ Τρομερό βάθος στο πώς μπορείς να φτιάξεις τον χαρακτήρα σου
+ Υψηλό replayability

Αρνητικά

- Ο τεράστιος όγκος από πληροφορίες και αποστολές μερικές φορές προκαλεί χάος
- Ο τρόπος που περνά ο χρόνος ενίοτε κουράζει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.5
Συνοψίζοντας

Το Disco Elysium κερδίζει επάξια μια θέση στο πάνθεον των isometric RPGs και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να βιώσει μια σουρεαλιστική και βαθιά προσωπική ιστορία.

9.0
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1