DLC Review: Call of Duty: Advanced Warfare - Havoc

by Παύλος Κρούστης on 31 Ιανουαρίου 2015

Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε ο τίτλος της σειράς Call of Duty για το έτος 2014. Δεδομένης της ετησίας βάσης των κυκλοφοριών, δεν περιμέναμε ραγδαίες αλλαγές στη συνταγή της. Το Advanced Warfare μας εξέπληξε αρκετά ευχάριστα.Τόσο στον τεχνικό τομέα, όσο και στο gameplay του έδειξε εμφανή σημάδια αναζωογόνησης (επιτέλους για τη σειρά) μετά από αρκετό καιρό. Αν μη τι άλλο, η Sledgehammer με τον πρώτο δικό της εξολοκλήρου CoD τίτλο έδειξε ότι υπήρχε όρεξη.

Το Advanced Warfare εκτός από το κλασικό multiplayer του, μας έδωσε ένα τρίτο mode πέραν του Single Player (όπως είναι η συνταγή των CoD τα τελευταία 7 περίπου χρόνια). Το Exo Survival έπαιρνε τα στοιχεία του αντίστοιχου mode από το Modern Warfare 3, στο οποίο είχε εργαστεί και η Sledgehammer Games (δεν είναι τυχαίο) και προσέθετε το νέο gameplay στοιχείο του Advanced Warfare, πάνω στο οποίο έχει στηθεί σχεδόν όλο το παιχνίδι, που δεν είναι άλλο από την Exo Suit. Ο συγκεκριμένος εξω-σκελετός είναι αυτό που δίνει τα νέα στοιχεία στην κίνηση του παίκτη, καθώς προσθέτει ταχύτητα και δύναμη. Μπορείτε πλέον να "πεταχτείτε" αριστερά, δεξιά ή πίσω ή να εκτοξευθείτε μπροστά με άλμα μαζί με μια μικρή ώθηση. Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα για Double Jump και σκαρφάλωμα, ενώ οι melee επιθέσεις πλέον είναι ασταμάτητες.

Παρόλα αυτά το Exo Survival δεν είχε να προσθέσει κάτι το ιδιαίτερο. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι γενικότερα το multiplayer άλλαξε προς το πιο κάθετο gameplay και τις κατά πολύ συχνότερες αερομαχίες, τότε είμαστε καλυμμένοι, όσον αφορά τις αλλαγές. Μας έλειπε όμως ένα σωστό Co-Op mode. Κι εκεί μπαίνει το Havoc. Το πρώτο DLC για το CoD: Advanced Warfare είναι εδώ και προσφέρει 4 νέες πίστες για το multiplayer, καθώς και άλλη μία για ένα "νέο" mode, που λέγεται Exo Zombies.

rsz_cod_aw_havoc

Το Exo Zombies είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση mode. Για πρώτη φορά, οι απέθαντοι έρχονται σε CoD game, που δεν έχει αναπτύξει η Treyarch, που είναι η κατεξοχήν εταιρεία, που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο mode στα παιχνίδια της. Το mode αυτό είχε leakαριστεί, προτού ακόμα κυκλοφορήσει το AW τον Νοέμβριο. Μέσα στο παιχνίδι υπήρχε ένα κρυφό video, που μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι παίκτες αφού έφταναν μετά από πολλούς γύρους σε διάφορες πίστες στο Exo Survival και μετά από έναν bonus τελευταίο γύρο με zombies ως easter egg (υπάρχει και ένα secret achievement/trophy συνδεδεμένο με αυτό). Αυτό το κρυφό video στην ουσία προμήνυε τον ερχομό του νέου mode.

Τα Zombies στο Advanced Warfare έρχονται σε ένα περίεργο πακέτο. Η παρουσίασή γίνεται με 4 διάσημους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, πρώτο και καλύτερο, John Malkovich και αναλαμβάνετε το ρόλο αυτών. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι η Rose McGowan, Bill Paxton και ο "κολλητός" του πρωταγωνιστή απ' το Walking Dead που τελικά είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα zombies. Οι ηθοποιοί εκτός απ' τη μορφή τους, έχουν δανείσει και κάποιες ελάχιστες ατάκες, 2-3 εκ των οποίων ακούγονται στον πολύ σύντομο πρόλογο του Exo Zombies και οι υπόλοιπες εντός παιχνιδιού.

Η μεγάλη αλλαγή πλέον στο Exo Zombies είναι ότι δε θα αμπαρώνετε παράθυρα, όπως κάνατε στα παιχνίδια της Treyarch. Η πίστα (Outbreak) είναι ένα εργαστήριο της Atlas που έχει καταστραφεί. Το πώς καταλήξαμε εκεί μπορείτε να το δείτε στον σύντομο πρόλογο που αναφέραμε, όπου μας εξιστορεί τα γεγονότα ο Malkovich. Η πίστα αποτελείται από 6-7 διαφορετικά μέρη, αντίστοιχα με παλαιότερες των Zombie Modes. Θα ξεκινήσετε με ένα αδύναμο πιστόλι, θα περάσετε τα πρώτα waves με το μαχαίρι, κ.ο.κ. Ακριβώς όπως κάνατε και παλιότερα. Αφού μαζέψετε πόντους θα μπορείτε να αγοράσετε όπλα ή πυρομαχικά από vending machines. Ένα από αυτά βγάζει τυχαία όπλα (Mystery Box anyone?). Με πόντους επίσης θα μπορέσετε να ανοίξετε τις πόρτες, ώστε να φτάσετε στο πολυπόθητο δωμάτιο, που δεν είναι άλλο παρά αυτό με τις Exo Suits.

Sideshow

Sideshow

Μη νομίσετε όμως ότι όταν αποκτήσετε την Exo Suit (ευτυχώς δωρεάν) τα πράγματα θα διευκολύνουν. Θα είστε σε τέτοιο επίπεδο, που τα Zombies θα έχουν γίνει πιο επιθετικά, ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη από την αρχή είναι πιο επιθετικά και γρήγορα απ' ό,τι έχετε συνηθίσει από τα προηγούμενα παιχνίδια. Το παν είναι να μην αποκοπείτε από την υπόλοιπη ομάδα και να κάνετε σωστή διαχείρηση των πόντων σας.

Συνολικά, είναι ίσως απ' τα πιο διασκεδαστικά modes που έχουμε δει σε παιχνίδια του είδους. Το παράπονό μας έγκειται αφενός στο ότι η Sledgehammer δεν έκανε βήματα πολλά στο να προσθέσει κάτι ουσιαστικό. Η μόνη διαφορά στην ουσία είναι η Exo Suit (πάλι). Αφετέρου υπάρχει και άλλο ένα θέμα. Το Zombie Mode πάντα είχε ένα μυστήριο, όπου δεν είχε σαφείς οδηγίες για τους παίκτες και ανακάλυπταν περίεργα πράγματα και διακόπτες για να προχωρήσουν σε επόμενες περιοχές. Εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ευθεία δοσμένα. Αφού μάθετε την πίστα, θα μπορείτε να καταστρώσετε την τακτική της νίκης και μετά, αν έχετε 3 φίλους σας με την ίδια αυτοπεποίθηση, μπορείτε να βγάλετε τα waves του συγκεκριμένου mode. Επίσης η πίστα δε διαθέτει χαρακτηριστικά που θα την ξεχωρίσουν, ώστε να είναι αξιομνημόνευτη. Και δυστυχώς για τα 15 ευρώ σχεδόν του DLC, αυτή είναι η μόνη σας επιλογή για τα Exo Zombies. Το πακέτο του Havoc όμως δε σταματά εκεί.

Οι 4 νέες πίστες που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να παιχτούν (ευτυχώς) και σε ξεχωριστό playlist. Το αναφέρουμε γιατί παλιότερα, έπρεπε να περιμένουμε να πετύχουμε άτομα που έχουν κι εκείνοι το DLC στο matchmaking μήπως τύχει κάποια απ' τις πίστες. Εδώ αν έχετε βαρεθεί αυτές του βασικού παιχνιδιού, μπορείτε κατευθείαν να παίξετε είτε Havoc Moshpit, είτε Havoc Team Deathmatch. Το Moshpit αναμιγνύει διάφορα modes. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις 4 αυτές πίστες.

Drift

Drift

Η Slideshow είναι μια πίστα με αρκετά καλή ποικιλία τόσο σε γεωμετρία, όσο και σε αντικείμενα/χώρους. Φωτεινή και σχεδόν ορθογώνια, διαθέτει μεγάλες αποστάσεις, στις οποίες θα στηθούν οι snipers του CoD, ενώ περιλαμβάνει ένα μισοκατεστραμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα μαζί με λούνα παρκ. Μας φάνηκε η πιο ενδιαφέρουσα απ' όλες οπτικά, αλλά όχι γεωμετρικά. Η Urban είναι μια τελείως ορθογώνια πίστα που διαθέτει αρκετά κτίρια με ορόφους (1 ή 2) όπου μπορείτε να τρέξετε να βρείτε τον αντίπαλο ή να "camperωθείτε" μέχρι να τους δείτε να περνούν από μπροστά σας. Επίσης προδιαθέτει τη χρήση της Exo Suit, καθώς θα χρειαστεί να ανεβείτε σε ταράτσες.

Η Core είναι μια πίστα ελαφρώς περίεργη και λίγο πιο... "Halo". Είναι κυκλική κυρίως και βρίσκεται σε μια ερημική βιομηχανική εγκατάσταση. Περιλαμβάνει διαδρόμους για γρήγορες αναμετρήσεις 1 με 1 ενώ έχει και πιο ανοιχτές περιοχές με μερικά παράθυρα και ταράτσες. Οπτικά δε μας ενθουσίασε, αλλά έχει ενδιαφέρον ο σχεδιασμός της. Τέλος, έχουμε την Drift. Μια πίστα σε μια χιονισμένη πόλη, που μας θύμισε εποχές παλιότερες σε CoD. Σχετικά επίπεδη, με αρκετά κτίρια και αρκετές λεπτομέρειες. Μας φάνηκε αρκετά μεγάλη σε σχέση με παλαιότερες και έχει και αυτή αρκετές γωνίες για να στήσετε εντυπωσιακές μάχες.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω, το Havoc, σας δίνει και ένα νέο όπλο, το AE4-Widowmaker. Ένα assault rifle, το οποίο είναι λίγο αργό για τα γούστα μας, αλλά έχει καλούτσικο damage και range. To Havoc ζυγίζει 6,73GB και κοστίζει €14.49, Το ερώτημα είναι αν αξίζει ή όχι η αγορά του. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε το Season Pass με €49.99, όπου θα έχετε και τα 4 DLC packs (Havoc + τα άλλα 3 που θα κυκλοφορήσουν μες στο 2015).

Το DLC μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Activision στη χώρα μας, την IGE S.A., για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Sledgehammer Games

Publisher

Activision

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

27 Ιανουαρίου 2015 (Xbox One / Xbox 360)

Είδος

First-person shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Μας λείψανε τα Zombies
+ Tο Exo Zombies είναι καλύτερο mode απ' το Exo Survival
+ Σίγουρα θα βρείτε μια αγαπημένη στις 4 νέες πίστες

Αρνητικά

- Η τιμή του
- Μόνο μία πίστα για το Exo Zombies Mode
- Έλλειψη μυστηρίου στο παραπάνω mode

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Κατά τη γνώμη μας, οι πίστες σε ένα παιχνίδι είναι το DLC που δεν αξίζει αγορά, παρά μόνο αν παίζετε ακόμα και τώρα CoD συστηματικά. Για κάποιο λόγο, θεωρείται λογικό να πληρώνει κάποιος 50-70 ευρώ για ολόκληρο το παιχνίδι που περιλαμβάνει το campaign, 12 πίστες multiplayer, 1 mode με μπόλικες πίστες κι εκεί, αλλά για άλλες 4 πίστες και ένα έξτρα mode να πληρώνει το 1/4. Δεν υπάρχει αναλογία. Πάντα διαφωνούσαμε με αυτήν την κοστολόγηση. Τέτοιου τύπου DLC θα 'πρεπε κατά τη γνώμη μας να πωλούνται στη μισή τιμή από αυτή που πωλούνται. Κρίνοντας λοιπόν το Havoc σαν προϊόν προς αγορά, παρά το ότι το Exo Zombies είναι πολύ συμπαθητικό και μπορεί να σας φέρει μια δόση φρεσκάδας, βρίσκουμε τα χρήματα που κοστίζει υπερβολικά γι' αυτό που προσφέρει. Όπως και κάθε άλλο DLC παιχνιδιού της συγκεκριμένης σειράς. Είναι μόνο για τους hardcore fans και ίσως αυτούς που θέλουν να χτυπήσουν με την Exo Suit μερικά Zombies. Οι υπόλοιποι ας περιμένουν κάποια προσφορά σε λίγο καιρό. Ο κύριος Malkovich είναι ακριβός.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1