DLC Review: Monster Hunter World - Iceborne

Χτίζει με επιτυχία πάνω στα ήδη εξαιρετικά θεμέλια του βασικού παιχνιδιού
by Ελένη Δρίβα on 17 Σεπτεμβρίου 2019
Διαβάστε επίσης το Review:
Monster Hunter: World

Τη χρονιά που μας πέρασε το Monster Hunter επέστρεψε με δόξες και τιμές στις “ρίζες” του, κάνοντας ένα δυναμικό comeback στις οικιακές κονσόλες οπού είχε ξεκινήσει σαν franchise. Το Monster Hunter: World αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες προσθήκες της σειράς, καθώς αποτέλεσε μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2018 και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών νέων παικτών.

Αυτό το φθινόπωρο, η Capcom επιχειρεί να δώσει εκ νέου ζωή στο παιχνίδι, μέσω του πρώτου (και τελευταίου) μεγάλου expansion του, με όνομα Iceborne, το οποίο εμπλουτίζει έναν ήδη “πλούσιο” κόσμο με ακόμα περισσότερο περιεχόμενο. Στηριζόμενο στο εξαιρετικό base game, το Iceborne πετυχαίνει τον σκοπό του σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα γεγονότα του expansion αποτελούν άμεση συνέχεια της βασικής ιστορίας. Έπειτα από την επίλυση του εν λόγω μυστηρίου, ο κυνηγός μας καλείται να διερευνήσει την ξαφνική αποδημία μερικών πλασμάτων, που ταξιδεύουν σε μια νέα περιοχή ακολουθώντας μια παράξενη μελωδία. Εξερευνώντας τα νέα εδάφη, ο χαρακτήρας μας θα συναντήσει ένα νέο μικρο-οικοσύστημα και θα έρθει αντιμέτωπος με νέες απειλές.

Το Iceborne έχει όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά του βασικού παιχνιδιού. Στην περίπτωση της πλοκής όμως, το νέο περιεχόμενο τονίζει ιδιαίτερα όλα τα ελαττώματα που προϋπήρχαν, αφού στηρίζεται στην ίδια ανέμπνευστη και επαναλαμβανόμενη προσέγγιση του αρχικού σεναρίου χωρίς να υπάρξει ούτε μια αλλαγή. Ακόμα και αν ο βασικός στόχος είναι το κυνήγι τεράτων, μια προσπάθεια για ένα πιο ευφάνταστο σενάριο θα οδηγούσε το παιχνίδι σε νέα ύψη.

Αντί αυτού, το expansion αποτελείται από 22 βασικές αποστολές, των οποίων το 90% θα ξεκινάει με εσάς και τη συνεργάτιδα σας να φτάνετε σε μια τοποθεσία, ένα τέρας να επιτίθεται στη συνεργάτιδα σας, εσάς να τη σώζετε και μετά να ξεκινάει η, εντυπωσιακή κατά τα άλλα, μάχη. Ανάμεσα σε αυτές τις αποστολές θα χρειαστεί να ψάξετε για ίχνη σπάνιων τεράτων πριν συνεχίσετε, κάτι που είχαμε συναντήσει και στο βασικό παιχνίδι, μόνο που την πρώτη φορά έβγαζε νόημα, ενώ τώρα απλά κόβει σε λάθος σημεία τη ροή της ήδη μέτριας ιστορίας.

Στην ουσία όμως, η βασική πλοκή του expansion είναι το μόνο σοβαρό αρνητικό του, αφού σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, το Iceborne φέρνει ευπρόσδεκτες προσθήκες και αλλαγές. Πάνω από όλα φέρνει μια επιπλέον δυσκολία στο παιχνίδι, το master rank. Το master rank είναι το αντίστοιχο G-Rank των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς και μαζί του φέρνει νέα upgrade levels για τα όπλα, τις πανοπλίες και διάφορα gadgets.

Η εισαγωγή ενός νέου rank σημαίνει πως όλος ο εξοπλισμός που μαζέψατε πριν το Iceborne χάνει την αξία του μέσα σε λίγα λεπτά, αφού αντικαθίσταται από την πιο υψηλού level εκδοχή του. Προς ευχαρίστηση ορισμένων και δυσαρέσκεια κάποιων άλλων, το grind ξεκινάει σχεδόν από την αρχή. Εκτός από τα upgrades όμως, το expansion φέρνει και νέα πράγματα για να αποκτήσετε, όπως armors, decorations για τα όπλα και για το δωμάτιο σας, το οποίο πλέον μπορείτε να παραμετροποιήσετε ακόμα περισσότερο.

Έπειτα, όπως προαναφέραμε, το DLC μας μεταφέρει σε μια νέα περιοχή. Το Hoarfrost Reach διαφέρει δραστικά από τις υπόλοιπες περιοχές του Monster Hunter: World, αφού πρόκειται για έναν προορισμό βυθισμένο στο χιόνι. Όπως και όλες οι παλιές τοποθεσίες του παιχνιδιού, το Hoarfrost Reach εντυπωσιάζει, τόσο από θέμα ομορφιάς, όσο και λεπτομέρειας. Πέρα από τα πανέμορφα τοπία, τα παγωμένα εδάφη του Iceborne κρύβουν νέα είδη βλάστησης και νέα τέρατα, που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Παράλληλα και ο ίδιος ο παίκτης αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, αφού αφήνει ίχνη στο χιόνι, το οποίο όσο πιο βαθύ είναι τόσο περισσότερο καθυστερεί την κίνηση. Οι λεπτομέρειες που κάνουν το Monster Hunter: World να ξεχωρίζει δεν λείπουν από το expansion, με το κρύο κλίμα να επηρεάζει την αντοχή (stamina) των παικτών.

Το Iceborne φέρνει νέα θηρία για να δαμάσετε, με κάποια από αυτά να αποτελούν νέες προσθήκες για το franchise και κάποια άλλα να επιστρέφουν από παλιότερους τίτλους. Το νέο locale αποτελεί το σπίτι μερικών παλιών και νέων τεράτων, όμως θα χρειαστεί να επιστρέψετε και στις υπόλοιπες περιοχές για να πολεμήσετε μερικές παραλλαγές των παλιών θηραμάτων (και θηρευτών, ανάλογα πως θα πάει η αποστολή).

Όλα σχετίζονται με την πλοκή, οπότε δεν θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες ώστε να μην κάνουμε spoilers, όμως ό,τι τέρας χρειαστεί να πολεμήσετε είναι μια ευχάριστη πρόκληση. Οι νέες προσθήκες είναι το highlight του expansion και καταφέρνουν να προκαλέσουν δέος την πρώτη φορά που θα τις συναντήσετε, αλλά ακόμα και οι παραλλαγές των παλιών δεν αποτελούν απλά “reskins”, αφού εκτός από ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση, έχουν διαφορετικά elements και συνήθως, μερικές επιπλέον επιθέσεις.

Αναμενόμενα, η μάχη παραμένει το ίδιο απολαυστική και γίνεται ακόμα καλύτερη χάρις στις βελτιώσεις και προσθήκες που φέρνει το Iceborne. Αρχικά, μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε το slinger σας ενώ κρατάτε το όπλο σας, ώστε να πετάξετε πέτρες και οτιδήποτε άλλο έχετε, χωρίς να μείνετε ανυπεράσπιστοι.

Έπειτα, έχουμε την προσθήκη του clutch claw που σας επιτρέπει να σκαρφαλώσετε πάνω στα τέρατα οποιαδήποτε στιγμή. Σκαρφαλώνοντας πάνω στους εχθρούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το όπλο σας για να τους τραυματίσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να δημιουργήσετε ένα weak point, να τους αλλάξετε κατεύθυνση και να τους ρίξετε πάνω σε διάφορα εμπόδια για να πέσουν στο έδαφος.

Όσα προαναφέραμε δεν μειώνουν τη δυσκολία του παιχνιδιού, όμως εμπλουτίζουν το σύστημα μάχης και προσφέρουν στους παίκτες περισσότερες επιλογές για το πώς θα προσεγγίσουν την κάθε απειλή, ακόμα και για το πώς θα διαμορφώσουν τον εξοπλισμό τους. Οι εν λόγω βελτιώσεις έρχονται την κατάλληλη στιγμή, αφού το endgame του Monster Hunter: World γίνεται ακόμα πιο πλούσιο.

Με το τέλος της βασικής ιστορίας του Iceborne και αφότου έχετε δει τα credits, η πραγματική άξια του expansion αρχίζει να γίνεται αντιληπτή. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, δεν μπορούμε να αναφέρουμε πολλές λεπτομέρειες, όμως μπορούμε να σας πούμε ότι όλα όσα θα δείτε πριν από τα credits είναι, στην ουσία, ο πρόλογος. Έπειτα, ξεκλειδώνετε το endgame και όλα όσα αυτό συνεπάγεται (δεν αναφερόμαστε μόνο σε επιπλέον τέρατα), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν τους λάτρεις του παιχνιδιού για δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ώρες.

Με όλο το νέο περιεχόμενο, η Capcom ένιωσε την ανάγκη να προσθέσει και ένα νέο κεντρικό hub, τη Seliana, που είναι πιο ευχάριστη και εύκολη στην περιήγηση από ότι το πρώτο base του παιχνιδιού. Από άποψη vendors όμως είναι, κατά κύριο λόγο, ίδιες. Από την άλλη, φαίνεται πως η Capcom δεν ένιωσε καμία ανάγκη να κάνει λίγο πιο εύκολο στην περιήγηση το UI (User Interface) του παιχνιδιού, αφού παραμένει το ίδιο αφιλόξενο μετά από τόσους μήνες κυκλοφορίας, ενώ τώρα είναι ακόμα πιο εύκολο να μπερδευτεί κάποιος με όλες τις νέες προσθήκες.

Τεχνικά δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, αφού μιλάμε για expansion. Μερικά μικρά glitches στην κίνηση των μεγάλων τεράτων συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως δεν προκαλούν κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, ενώ τα loading times παραμένουν οριακά πιο μεγάλα από το αποδεκτό. Πέρα αυτού, οι νέοι εχθροί συνοδεύονται από νέα ταιριαστά soundtracks, αλλά κανένα από αυτά δεν φτάνει το επίπεδο που έχει το theme του Nergigante, από το κεντρικό παιχνίδι.

Το Iceborne χτίζει πάνω στα ήδη εξαιρετικά θεμέλια του βασικού παιχνιδιού, προσφέροντας πληθώρα νέου απολαυστικού περιεχομένου. Παράλληλα, κάνει πιο εμφανή και τα ελάχιστα ελαττώματά του, αφού η ιστορία του expansion ήταν ακόμα πιο ανέμπνευστη και επαναλαμβανόμενη από την αρχική. Αν προσπεράσετε την αδιάφορη ιστορία και το αφιλόξενο UI όμως, τότε το Iceborne έχει να σας προσφέρει νέους επιβλητικούς εχθρούς, άφθονες ανταμοιβές, νέα πανέμορφα τοπία και νέους μηχανισμούς που θα σας βοηθήσουν στο endgame του τίτλου, το οποίο θα σας απασχολήσει για πάρα πολλές ώρες.

Το DLC μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Monster Hunter World: Iceborne (DLC)

Συντάκτης
17 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

6 Σεπτεμβρίου 2019 (PlayStation 4 / Xbox One)
Ιανουάριος 2020 (PC)

Είδος

Action role-playing

PEGI

16

Θετικά

+ Δεκάδες νέα τέρατα που προσφέρουν απολαυστικές και απαιτητικές μάχες
+ Πληθώρα νέων armors και upgrades για τον ήδη υπάρχων εξοπλισμό
+ Αλλαγές και προσθήκες που εμπλουτίζουν το σύστημα μάχης
+ Νέα πανέμορφα τοπία, με εντυπωσιακές λεπτομέρειες
+ Πλούσιο endgame περιεχόμενο, ικανό να σας απασχολήσει για πολλές ώρες

Αρνητικά

- Ανέμπνευστο και επαναλαμβανόμενο σενάριο
- Το αφιλόξενο UI έγινε ακόμα πιο αφιλόξενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
Συνοψίζοντας

Το Iceborne χτίζει πάνω στα ήδη εξαιρετικά θεμέλια του βασικού παιχνιδιού, προσφέροντας πληθώρα νέου απολαυστικού περιεχομένου. Παράλληλα, κάνει πιο εμφανή και τα ελάχιστα ελαττώματά του, αφού η ιστορία του expansion ήταν ακόμα πιο ανέμπνευστη και επαναλαμβανόμενη από την αρχική. Αν προσπεράσετε την αδιάφορη ιστορία και το αφιλόξενο UI όμως, τότε το Iceborne έχει να σας προσφέρει νέους επιβλητικούς εχθρούς, άφθονες ανταμοιβές, νέα πανέμορφα τοπία και νέους μηχανισμούς που θα σας βοηθήσουν στο endgame του τίτλου, το οποίο θα σας απασχολήσει για πάρα πολλές ώρες.

9.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1