DLC Review: The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone

Your wishes he grants...
by Παύλος Κρούστης on 28 Οκτωβρίου 2015

Το The Witcher 3: Wild Hunt, που κυκλοφόρησε το Μάιο, περιμέναμε ότι θα είναι καλό, αλλά δεν περιμέναμε να είναι... τόσο καλό. Οι προσδοκίες είχαν "χτυπήσει ταβάνι", αλλά παρόλα αυτά κατάφερε και ανταπεξήλθε παίρνοντας μία απ' τις καλύτερες βαθμολογίες μας για φέτος και οδεύοντας με γρήγορα βήματα για τον "καλύτερο τίτλο της χρονιάς". Όταν ακούσαμε, λοιπόν, ότι ετοιμάζονται 2 μεγάλα expansions για τον τίτλο -ύστερα μάλιστα από 16 δωρεάν κομμάτια DLC- τότε οι προσδοκίες εκτοξεύθηκαν ξανά. Και πάλι η CDP καταφέρνει και ανταπεξέρχεται...

Με δηλώσεις τους μας είχαν ενημερώσει ότι πρόκειται να μας δώσουν 2 expansions, τα οποία θα δίνουν αξία στα χρήματά μας, θα έχουν ουσιώδες περιεχόμενο, κάτι νέο να μας δείξουν και θα θυμίζουν λίγο την αίγλη των παλιών expansions, τότε που έβγαιναν ακόμα νέα κομμάτια, που δεν υπήρχαν ήδη στο δισκάκι και οι εταιρείες υπερχρέωναν τους πελάτες τους γι' αυτά. H CD Projekt ήδη είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους developers/publishers για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους πελάτες τους. Ευχαριστήριο μήνυμα μέσα στο παιχνίδι, χάρτες, αυτοκόλλητα και άλλα ακόμα και στην απλή έκδοση του παιχνιδιού και άπειρες ώρες gameplay να σας κάνουν να θεωρείτε ότι κάνατε επένδυση και όχι ότι σας έκλεψαν.

Το Hearts of Stone μόλις κυκλοφόρησε και δεν είναι απλά 10 ώρες gameplay που μας υποσχέθηκαν. Καταρχήν το main quest του expansion διαρκεί περίπου 12-14 ώρες (τουλάχιστον τόσο μας πήρε εμάς), αλλά πέρα από αυτό, έχετε δεκάδες άλλα νέα side missions και side activites, παράλληλα με νέο εξοπλισμό προς συλλογή, αλλά και κάρτες gwent. O χάρτης επίσης έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Αξίζει επίσης να δείτε και τη συλλεκτική έκδοση του Expansion (σπάνια περίπτωση τέτοιας κυκλοφορίας), όπου συμπεριλαμβάνεται και Gwent card deck για να παίζετε με τους φίλους σας. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση Expansion. Ας δούμε όμως ποιο είναι το περιεχόμενο.

The Witcher 3_ Wild Hunt_20151017222353Κατ' αρχήν, το παιχνίδι σας δίνει την επιλογή να παίξετε το Hearts of Stone όπως εσείς επιθυμείτε. Κάτι πολύ βασικό, καθώς έτσι θα μπορέσει να παίξει όποιος το αγοράσει, είτε έχει εντρυφήσει ήδη στο βασικό παιχνίδι, είτε όχι. Οι επιλογές είναι 3: α) Να το βρείτε μέσα στο παιχνίδι που ήδη παίζετε (για το HoS πρέπει να είστε lvl 30), β) Να ξεκινήσετε νέο παιχνίδι και να υπάρχει ήδη μέσα και γ) Να ξεκινήσετε ένα νέο standalone "Hearts of Stone" παιχνίδι. Στην τρίτη επιλογή θα δείτε tutorials για όλα όσα θα χρειαστείτε, ακόμα κι αν δεν έχετε ξαναπαίξει το παιχνίδι. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπείτε στον χάρτη του παιχνιδιού, με character level 30, θα έχετε μπόλικους πόντους για να τους ξοδέψετε όπως θέλετε στα abilities, ενώ θα υπάρχει και potion, το οποίο θα σας επιτρέπει να τους ανακατανέμετε. Παράλληλα θα βρείτε και ό,τι άλλο μπορεί να σας χρειαστεί, ώστε να απολαύσετε το Hearts of Stone όπως πρέπει. Στην περίπτωση που παίζετε με την τρίτη επιλογή, δε θα σας εμφανιστούν καθόλου main missions από το βασικό παιχνίδι, αλλά θα υπάρχουν side.

H ιστορία μας ξεκινά στο Velen (No Man's Land), όπου θα μαζέψετε κάποια ανακοίνωση από ένα notice board, με τον κλασικό τρόπο που ξεκινούν πολλά απ' τα side missions του παιχνιδιού. Κάποιος χρειάζεται βοήθεια για να σκοτώσει ένα τέρας στους υπονόμους. Λίγο αργότερα θα γνωρίσετε τον πρωταγωνιστή του Hearts of Stone, Olgiert von Everec. Ο Olgiert είναι αρχηγός μιας ομάδας, που φαίνεται ότι έχουν σκοπό μόνο να τραμπουκίζουν και να γλεντούν. Φυσικά, όπως με κάθε χαρακτήρα του συγκεκριμένου σύμπαντος, η αλήθεια διαφέρει.

Αφού διεκπεραιώσετε το quest του Olgiert και θα νομίζετε ότι το HoS είναι απλά ένα τυπικό DLC, θα αρχίσουν οι εκπλήξεις. Οι πράξεις σας θα έχουν αντίκτυπο, που δε θα μπορέσετε να φανταστείτε για κανένα λόγο. Το μυστήριο θα σας συνοδεύσει σε κάθε ανατροπή και θα πάρετε αποφάσεις βάσει της ηθικής σας και σύμφωνα με τα όσα ξέρετε την κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Το παιχνίδι κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα με τρόπο που θα σας συναρπάσει. Τολμούμε να πούμε πως πρόκειται ίσως για το καλύτερο quest ως τώρα. Φυσικά το quest αυτό αλλάζει και από εκεί που απλά κάνετε τη δουλειά σας ως Witcher, θα βρεθείτε να έχετε υποχρέωση σε έναν άνθρωπο που αποκαλούν Gaunter O' Dimm ή αλλιώς Man of Glass.

Ο συγκεκριμένος κύριος είχε βρεθεί στο διάβα σας στην αρχή της περιπέτειας του Wild Hunt, στην ταβέρνα, στο White Orchard και σας βοήθησε να βρείτε την Yennefer. Ανάλογα με τις επιλογές σας, η CDP θέλει να σας κάνει να νιώσετε πραγματικά τη δύναμη των συνεπειών των πράξεών σας και γι' αυτό έβαλε στο σενάριο... 3 ευχές. Δε θα σας πούμε βέβαια με ποιον τρόπο. Οι 3 ευχές έχουν να κάνουν με κάποια tasks τα οποία εσείς θα πρέπει να ολοκληρώσετε και θα αποτελέσουν το βασικό μέρος του παιχνιδιού. Πρόκειται για εκπληκτικό concept που ταιριάζει γάντι με τη θεματολογία του παιχνιδιού, αλλά και τον τρόπο εξέλιξής του, όπως και με το gameplay, τις διακλαδώσεις και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας θα περάσετε πραγματικά αξιομνημόνευτες στιγμές μέσα από διαφορετικές διαθέσεις κάθε φορά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ξυπνήσετε κάποιο πνεύμα, όπως κάνατε πολλές φορές και στο βασικό παιχνίδι. Ο τρόπος όμως με τον οποίο παρουσιάζεται η συγκεκριμένη κατάσταση έχει τελείως διαφορετικό ύφος και φαίνεται πραγματικά φρέσκος. Αυτή είναι και η μαγεία του The Witcher: Παρόλο που πολλές φορές θα κάνετε πράγματα που έχετε ξανακάνει, πάντα βασίζεται στους χαρακτήρες του και το δημιουργικό σενάριο, ώστε να ζήσετε καταστάσεις που δεν έχετε περάσει ξανά.

Κάπου στη μέση του παιχνιδιού και για αρκετή ώρα, θα έχετε στη διάθεσή σας τον... κάγκουρα Geralt. Θα αλλάξει η συμπεριφορά του (για συγκεκριμένο λόγο) και θα σας δοθεί η ευκαιρία να ξεσαλώσετε σε έναν γάμο με αυτόν. Θα την πέσετε σε χωριατοπούλες, θα τσακωθείτε με τα αδέρφια τους, θα πιείτε και θα παίξετε Gwent με νάνους, θα χορέψετε και θα γλεντήσετε μέχρι να ξενυχτήσετε. Το συγκεκριμένο μέρος είναι ανάλαφρο και διασκεδαστικό, εν αντιθέσει με μετέπειτα καταστάσεις που επικρατεί η θλίψη ή άλλες με τρόμο. Στις 12-14 ώρες που διαρκεί θα περάσετε από πολλές διαφορετικές ατμόσφαιρες.

Εκτός από τον γάμο, θα διοργανώσετε μια διάρρηξη για να κλέψετε κάτι που σας χρειάζεται και θα ενώσετε τις δυνάμεις σας με έναν πιο έμπειρο στο... επάγγελμα. Θα πάρετε κάποιες αποφάσεις και θα θυμηθείτε τα Heists στο GTA V, όμως τελικά η CDP θα σας δείξει πότε έχετε επιλογές και πότε όχι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις απλά δε θα γίνει αυτό που προσπαθείτε. Είναι μια πολύ ωραία στιγμή, με την οποία η CDP παίζει με τον παίκτη για να μας κάνει να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα το σύστημα των επιπτώσεων. Τελικώς και μετά από όλη την ιστορία, θα βρεθείτε με ένα δίλημμα το οποίο θα σας ταλανίζει καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδού, αλλά πιθανώς μέσα σας να έχετε αποφασίσει ήδη. Ο τερματισμός είναι απολαυστικός όπως και να κινηθείτε.

Οι χαρακτήρες ήταν και είναι η κινητήρια δύναμη του τίτλου. Βασικοί από αυτούς: ο Olgiert, η Shani και ο Gaunter. Ο Olgiert είναι αυτός που αναλύεται περισσότερο και θα τον δείτε από διάφορες μεριές μέχρι να καταλήξετε αν τον συμπαθείτε ή όχι και αφού έχετε μελετήσει το παρελθόν του. Η Shani αποτελεί μία απ' τις πιο αθώες παρουσίες στη σειρά και το ερωτικό ενδιαφέρον για αυτήν την περιπέτεια, ενώ πρόκειται για παλιά γνώριμη του Geralt από το πρώτο Witcher. Ο Gaunter είναι αυτός που θα σας εκπλήξει περισσότερο απ' όλους, καθώς θα σας κάνει να αμφισβητείτε κάθε κίνησή σας. Πρόκειται για εκπληκτικό cast, που φυσικά πλαισιώνεται και από άλλους μικρότερης σημασίας χαρακτήρες, αλλά με μοναδικά αληθοφανείς συμπεριφορές. Ίσως σε κάποιους φανεί βεβιασμένο το ερωτικό ενδιαφέρον που θα δείτε, αλλά εμάς μας έπεισε η δικαιολόγησή του και ουδέποτε μας φάνηκε άτοπο.

 

Όσον αφορά το gameplay του τίτλου, θα βρείτε πολλές νέες ευκαιρίες για Gwent και συλλογή έξτρα καρτών, ενώ θα βρείτε και πολλά νέα side missions και activities. Βασιζόμενο το story σε έναν νέο λαό για εμάς, τους Ofieri, θα δείτε πολλά σπαθιά και πανοπλίες από εκεί, όπως φυσικά και χαρακτήρες. Ένας από αυτούς θα είναι και πωλητής, ο οποίος θα σας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε τα Runewrights. Πρόκειται για ειδικά αντικείμενα που μπαίνουν επάνω στα όπλα σας, όπως οι πέτρες, και μπορούν να συνδυαστούν για να σας δώσουν νέες ικανότητες. Ίσως χρειάζεται λίγο καλύτερη in-game κοστολόγηση για τα συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία δε χρησιμοποιήσαμε ιδιαίτερα γι' αυτό το λόγο. Αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά, μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη με τις μάχες...

Στις μάχες θα αντιμετωπίσετε κάποια νέα είδη εχθρών, όπως οι αράχνες, κάποια νέα πνεύματα και ιππότες διάσπαρτους στο χάρτη, ενώ είδαμε και κάποιες αλλαγές σε ήδη υπάρχοντες εχθρούς. Το highlight του gameplay είναι τα εκπληκτικά bosses. Μεγάλη ποικιλία σε σχεδιασμούς, όσο και σε τεχνικές που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Μερικά από τα καλύτερα bosses της σειράς θα τα βρείτε εδώ, ενώ κάποια έχουν και horror στοιχεία, το οποίο σίγουρα θα παίξει το ρόλο του, ώστε να σας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη. Δυστυχώς, εντοπίσαμε κάποια παράλογη αύξηση στη δυσκολία όσον αφορά τα bosses, τόσο πριν το update 1.11, που διορθώνει αυτό το σημείο, όπως λένε, όσο και μετά.

Το Hearts of Stone θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να δείτε ξανά το The Witcher 3 έπειτα από τόσους μήνες με κυκλοφορίες από patches. Οι διορθώσεις είναι πραγματικά αξιόλογες, ενώ οι επιδόσεις σε PS4 που δοκιμάσαμε δίνουν ένα πολύ βελτιωμένο αποτέλεσμα στο αγκάθι που λέγεται framerate. Πλέον τα frames είναι πολύ πιο σταθερά σε σημείο που επηρεάζουν τη συνολική εικόνα που θα αποκομίσετε. Κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι ότι θα δείτε πολλές νέες φάτσες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ' ότι στο παρελθόν (δείτε για παράδειγμα τον Olgiert) και οι devs ασχολήθηκαν να μας δώσουν και νέους "τύπους προσώπων" για τους κομπάρσους. Από την άλλη οι νέες τοποθεσίες που έχουν ανοίξει στα ανατολικά του χάρτη έχουν πάνω κάτω ίδια αίσθηση με τις υπόλοιπες κοντινές περιοχές και δεν έχουν κάτι αξιομνημόνευτο εκεί. Άλλο ένα αγκάθι στον τίτλο, το οποίο δυστυχώς αυτή τη φορά παραμένει και μας φάνηκε και ακόμα πιο επίπονο είναι το loading. Φροντίστε να μη χάνετε, αλλιώς θα χάσετε πολύ χρόνο από τη ζωή σας. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα αυτιά σας θα ικανοποιηθούν από ένα ολοκαίνουριο OST, το οποίο διαθέτει ένα απ' τα καλύτερα themes που ακούσαμε φέτος. Πρόκειται για το βασικό θέμα του Man of Glass και εκτός από τα πιτσιρίκια που το τραγουδούν και θα σας στοιχειώσουν τα όνειρα, θα το ευχαριστηθείτε και σε πολλές άλλες περιστάσεις ανάμεσα σε άλλα εκπληκτικής ποιότητας μουσικά θέματα.

Oxenfurt Academy_6

Μετά από αυτό το εκπληκτικό DLC, έχουν ανέβει τα standards για όλα τα expansions, η ίδια η CDP σκοπεύει να ξεπεράσει τον εαυτό της με το Blood and Wine expansion pack, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016 και θα προσφέρει το διπλάσιο περιεχόμενο από το Hearts of Stone στα 20 ευρώ. Μπορείτε να αγοράσετε το Expansion Pass, το οποίο βρίσκετε σε μειωμένη τιμή, στα 25 ευρώ και περιλαμβάνει το Hearts of Stone, αλλά και το επερχόμενο Blood and Wine. Κάντε το, είμαστε σίγουροι ότι δε θα το μετανιώσετε.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Bandai Namco στην Ελλάδα, Bandai Namco Games Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone (DLC)

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

CD Projekt Red

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Games Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

13 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Action / RPG

PEGI

18

Θετικά

+ Μερικά απ' τα καλύτερα quests όλης της σειράς
+ Αξιομνημόνευτες καταστάσεις
+ Δύσκολα bossfights απαιτούν σκέψη
+ Μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο ήδη τεράστιος χάρτης
+ Εξαιρετική αξία για τα χρήματά σας
+ Και πάλι αξιέπαινα καλογραμμένο
+ Επιλογή για ξεχωριστό standalone New Game

Αρνητικά

- Το καταραμένο loading
- Οι νέες περιοχές δεν έχουν τόση διαφορά σαν περιβάλλοντα
- Τα bossfights αποτελούν spikes στη δυσκολία (ακόμα και μετά το update)

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
9.9
Συνοψίζοντας

Το Hearts of Stone διεκδικεί μια θέση στα καλύτερα expansions που έχουν βγει ποτέ. Σίγουρα δίνει εξαιρετική αξία για τα χρήματά σας, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπ' όψιν τη λογική κοστολόγησης του ανταγωνισμού. Το περιεχόμενο είναι πολύ περισσότερο από τις 10 ώρες gameplay, που ανέφερε η CD Projekt Red, ενώ το συγκεκριμένο -τεράστιο- quest, που θα ακολουθήσετε αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή, εμπνευσμένη και αριστουργηματικά δομημένη ιστορία. Σας δίνεται επίσης η ευκαιρία να δείτε τις βελτιώσεις στις επιδόσεις του τίτλου μετά από τα patches.

Το Hearts of Stone είναι η ιδανική μορφή expansion για ένα παιχνίδι, το οποίο ούτως ή άλλως οδεύει με στιβαρά βήματα προς το "Game of the Year" τίτλο.

9.5
Βαθμός
9.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1