Don't Disturb

by Σταύρος Ζήσης on 17 Σεπτεμβρίου 2016

Το Don’t Disturb μας ήρθε μια μέρα ξαφνικά στο Steam Greenlight και μετά από μια βδομάδα κυκλοφόρησε κανονικά και μάλιστα με μια ασυνήθιστα χαμηλή τιμή της τάξης των 3,5€. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα developers, τη Midnight Party, με στόχο να δώσει μια μικρή εμπειρία στον gamer.

dontdist10

Το concept του παιχνιδιού έχει να κάνει με τις Ασιατικές αντιλήψεις για τη μεταθανάτια ζωή, την οποία θα δείτε μέσα από τα μάτια ενός σκύλου, που πέθανε πρόσφατα ο αφέντης του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την εύρεση της γιαγιάς-αφέντη του σκύλου, θα συναντήσετε πλάσματα από Ασιατικό folklore και διάφορους άλλους ανθρώπους που περιμένουν τη σειρά τους για να περάσουν στην “άλλη όχθη”. Ναι, απ’ ότι φαίνεται ούτε με το θάνατο γλιτώνουμε τη γραφειοκρατία. Το ταξίδι αυτό, δυστυχώς, θα σας πάρει κυριολεκτικά μόνο μισή ώρα μέχρι να δείτε το τέλος του. Δεν υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες, με τους οποίους θα κουβεντιάσετε για αρκετή ώρα ή θα δεθείτε μαζί τους. Πάντως, αυτό που μπορεί να μπει σίγουρα στα “συν” του παιχνιδιού είναι τα καλοφτιαγμένα 2D animations και τα γραφικά του που είναι σαν αυτά που μπορεί να δει κάποιος σε κλασσική ασιατική τέχνη, ενώ δημιουργούν και μια υπέροχη ατμόσφαιρα όσο εσείς συναναστρέφεστε με κάθε λογής νεκρό. Τα τοπία αν και λίγα σε αριθμό, έχουν μια καλή ποικιλία και τουλάχιστον δεν καταντούν επαναλαμβανόμενα.

Δεν είναι όλα ρόδινα για το παιχνίδι όμως. Όπως προαναφέραμε, η διάρκειά του είναι εξαιρετικά μικρή. Μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα μέσα σε μισή ώρα και μάλιστα να δείτε και τα 2 endings. Επίσης, το soundtrack δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο οπτικός τομέας. Ένα κομμάτι παίζεται μόνο συνέχεια σε επανάληψη και τίποτα άλλο και χωρίς να είναι τόσο αξιομνημόνευτο. Εκτός αυτών, παρόλο που είναι τόσο μικρό και όχι ιδιαίτερα περίπλοκο, έχει αρκετά bugs/glitches. Προσωπικά μου έτυχε κάποιες φορές το background να εξαφανίζεται και στη θέση του να υπάρχει μόνο ένα απέραντο λευκό και οι χαρακτήρες, ενώ κάποιοι άλλοι χρήστες έχουν αναφέρει ότι δεν μπορούν να μιλήσουν σε σημαντικούς NPCs, αναγκάζοντάς τους να ξεκινήσουν από την αρχή το παιχνίδι.

Το gameplay μας άφησε εξίσου παραπονεμένους. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ενώ το trailer διαφήμιζε ότι η περιπέτειά σας στον άλλο κόσμο θα περιείχε puzzles και γρίφους, δυστυχώς αυτοί είναι μόνο 2-3 σε ολόκληρη τη διάρκεια του παιχνιδιού και η δυσκολία τους είναι για παιδί 5ης Δημοτικού. Επιπλέον, ο χειρισμός του είναι όσο πιο βασικός γίνεται. Τα μόνα κουμπιά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αριστερό και δεξί βέλος και το space bar, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν υποστήριξη για ποντίκι. Τα μενού είναι επίσης κακοφτιαγμένα και δύσχρηστα ακόμα και για την επιλογή φόρτωσης του save σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την PQube Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Don't Disturb

Συντάκτης
17 Σεπτεμβρίου 2016
Developer

Midnight Party

Publisher

PQube Games

Διανομή

Steam

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

30 Αυγούστου 2016

Είδος

Indie / Puzzle / Adventure

Θετικά

+ Όμορφα, ζωγραφισμένα στο χέρι γραφικά και animations
+ Ατμόσφαιρα
+ Χαμηλή τιμή

Αρνητικά

- Πάρα πολύ μικρή διάρκεια, τελειώνει μέσα σε μισή ώρα
- Για τόσο μικρό και μινιμαλιστικό παιχνίδι, έχει αρκετά bugs
- Οι γρίφοι είναι 2-3 όλοι κι όλοι και είναι πανεύκολοι
- Άτσαλα φτιαγμένα μενού

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το Don’t Disturb καταλήγει τελικά στην κατηγορία “Love it or Hate it”, χωρίς να υπάρχει κάποια μέση κατάσταση. Φαίνεται ότι έπεσε πολλή αγάπη και ενδιαφέρον στα γραφικά και στην ατμόσφαιρα, αλλά θα ήταν καλύτερο οι developers να είχαν επικεντρωθεί περισσότερο και στο κομμάτι των γρίφων και να τους κάνουν πιο δύσκολους ή έστω να βάλουν περισσότερους ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις προσδοκίες του gamer ή και για να δώσει λίγο παραπάνω αξία στην τιμή του.

Αν τα 3,5€ που κοστίζει ο τίτλος δεν είναι μεγάλο θέμα για εσάς και σας ενδιαφέρει μια μικρή μεν, αλλά πρωτότυπη εμπειρία, τότε θα το ευχαριστηθείτε σίγουρα. Αν όμως στοχεύατε πιο πολύ στο κομμάτι του gameplay ή σε κάτι που θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετή ώρα, τότε θα απογοητευθείτε πλήρως. Σημειώστε εδώ ότι ο βαθμός δε σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι κακό, αλλά αντιπροσωπεύει πιο πολύ τα ανάμεικτα συναισθήματα που αφήνει ο τίτλος.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1