Don't Knock Twice

by Βασίλης Καμακάρης on 2 Οκτωβρίου 2017

Στη βιομηχανία υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες, γραμμένοι ή άγραφοι, που μαθαίνουμε κατά την ενασχόληση μας με το gaming. Ένας από αυτούς είναι πως “ένα παιχνίδι που βασίζεται σε ταινία, δεν είναι ποτέ καλό.” Αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, σίγουρα δεν είναι αρκετές ώστε να επικρατήσει η άλλη όψη, περιμένοντας τον επόμενο τίτλο που θα μας τον επιβεβαιώσει ξανά. Φυσικά συνεχίζουν εταιρείες να προσπαθούν μέσα από τούτη την κατάρα, να βγάζουν τίτλους που βασίζονται σε ταινίες, όπως το πρόσφατο δημιούργημα της Wales Interactive, Don't Knock Twice.

Το Don't Knock Twice είναι ένας horror adventure τίτλος και βασίζεται στην ομώνυμη ταινία, Don't Knock Twice των Mark Huckerby και Nick Ostler, σε σκηνοθεσία Caradog W. James. Η Wales Interactive σαν εταιρεία είναι γνωστή μέσα από αρκετά ιδιαίτερους τίτλους όπως το The Bunker και Late Shift, που προσφέρουν full motion video / interactive movie εμπειρίες. Το Don't Knock Twice διαφέρει ως προς αυτό, καθώς αποτελεί ένα καθαρόαιμο first-person adventure, το οποίο κάνει χρήση γραφικών μέσω της Unity engine.

Η πλοκή του Don’t Knock Twice περιστρέφεται γύρω από την Jess και την κόρη της Chloe. Η σχέση μεταξύ της Jess και της Chloe αντιμετωπίζει προβλήματα, μιας και η Jess (καλλιτέχνης στο επάγγελμα), ήταν πρώην τοξικομανής και είχε δώσει την κόρη της για υιοθεσία. Η Chloe ωστόσο ακόμα και μετά από χρόνια θα ζητήσει την βοήθεια της, καθώς μπήκε στην διαδικασία να δοκιμάσει έναν αστικό θρύλο, σε ένα ερειπωμένο σπίτι, που αν χτυπήσεις την πόρτα του δύο φορές, τότε μια μάγισσα θα κυνηγήσει τον άνθρωπο που την χτύπησε και θα τον πάρει μαζί της.

Το παιχνίδι μας ξεκινά με την Jess να βρίσκεται μέσα σε ένα δωμάτιο, με το κινητό της τηλέφωνο να χτύπα. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας που έχουμε με την Chloe, η οποία είτε ενίοτε θα μας δίνει κάποια στοιχεία. Ο βασικός στόχος είναι να εντοπίσουμε στο σπίτι 5 αντικείμενα που έχουν σχέση με την Chloe και με αυτά να εμφανίσουμε την πόρτα της μάγισσας, ώστε να ελευθερώσουμε την Chloe από τα δεσμά της. Ο συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την περιπέτεια είναι ένα... κηροπήγιο, το οποίο μας φωτίζει τον δρόμο μας, ενώ θα μπορούμε να ανάψουμε και διάφορα κεριά που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο σπίτι.

Αλλά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι ένα τσεκούρι, που θα μας βοηθήσει να σπάσουμε ξύλινες επιφάνειες και πόμολα από πόρτες, ώστε να εισέλθουμε στα κλειδωμένα δωμάτια, καθώς και ένα σπρέι που λειτουργεί ως φλογοβόλο για να κάψουμε φυλλωσιές και τοιχώματα του σπιτιού. Ο παίκτης στο ξεκίνημά του δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο παιχνίδι και ποιος είναι ο σκοπός. Για να ξετυλίξει το μυστήριο κουβάρι του Don’t Knock Twice θα πρέπει να εξερευνήσει το σπίτι και να βρει στοιχεία όπως βιβλία ή ημερολόγια, που θα του ανοίξουν τον δρόμο.

Η ατμόσφαιρα που έχει το παιχνίδι της Wales Interactive είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι σκοτεινοί και κλειστοί χώροι, το αίμα στους τοίχους και το πάτωμα, τα κάδρα που αποκτούν μια πιο μακάβρια μορφή, ακόμα και τα υπερφυσικά γεγονότα, τονίζουν το ύφος του παιχνιδιού. Αυτό μπορεί κάλλιστα να απογειωθεί μέσω της υποστήριξης VR, με το παιχνίδι να προσφέρει δύο επιλογές στον τρόπο που θα παίξουμε. Εδώ να σημειωθεί πως το review δοκιμάστηκε στην απλή έκδοση. Δυστυχώς, η horror ατμόσφαιρα αν και υπάρχει, έρχεται σε εντελώς δεύτερη μοίρα. Δεν υπάρχει πραγματική ουσία στο horror στοιχείο και φαίνεται ότι ο τίτλος είναι βγαλμένος από το ίδιο καλούπι των ήδη υπαρχόντων horror walking simulators, σαν αυτούς που έχουν κατακλύσει ήδη το Steam

Ακόμα και τα λιγοστά jumpscares (θα λέγαμε δύο όλα κι όλα) δεν είναι αρκετά, ώστε να προκαλέσουν αξιομνημόνευτες εμπειρίες στον παίκτη. Αντίθετα, το μοτίβο που ακολουθεί μοιάζει ανέμπνευστο και κάνει τον παίκτη να εξερευνά τα δωμάτια, μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει το παιχνίδι, κάτι που δεν θα του πάρει πάνω από 1 ώρα και κάτι, ως συνολική διάρκεια. Με μόλις δύο playthroughs και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, μπορείτε να ξεκλειδώσετε όλα τα trophies, achievements του τίτλου.

Στον τεχνικό του τομέα, το Don't Knock Twice τρέχει εξαιρετικά σε 1080p – 60 frames per second. Εντός του gameplay δεν υπήρξαν frame drops ή bugs, ενώ το μοναδικό πρόβλημα που “αλλοίωνε” την εικόνα στα ματιά του παίκτη, αποτελούν μερικές ατέλειες στον σχεδιασμό των αντικειμένων και ειδικά στη μάγισσα, με τα χέρια της να εξέχουν κατά πολύ από το σώμα της, όπως και το skybox έξω από το σπίτι.

Έχοντας βιώσει δύο φορές την εμπειρία του Don't Knock Twice, προσωπικά πιστεύω πως η τιμή πώλησης του στα 19,99€, δεν αντικατοπτρίζει την εμπειρία που προσφέρει. Αν και δυστυχώς δεν το είδαμε σε VR, σαν ένα απλό walking simulator δεν μπορεί να δώσει πολλά πράγματα και καταλήγει να είναι ένας αρκετά αδύναμος τίτλος. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η “κατάρα” των παιχνιδιών που βασίζονται σε ταινίες επιβεβαιώθηκε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Wales Interactive για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Don't Knock Twice

Συντάκτης
2 Οκτωβρίου 2017
Developer

Wales Interactive

Publisher

Wales Interactive

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

5 Σεπτεμβρίου 2017

Είδος

Horror adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Ικανοποιητική ατμόσφαιρα
+ Υποστήριξη VR
+ Ένα εύκολο παιχνίδι για trophy/achievement hunters
+ Ικανοποιητικές επιδόσεις στην PC έκδοση

Αρνητικά

- Υπερβολικά μικρή διάρκεια
- Απουσία πραγματικού στοιχείου τρόμου
- Έλλειψη ουσιαστικού gameplay - Καταλήγει ένα ανέμπνευστο walking simulator
- Ψεγάδια στον σχεδιασμό
- Η τιμή πώλησης δεν αντανακλά την συνολική εμπειρία του

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.5
4.0
Συνοψίζοντας

Η Wales Interactive μέσω του Don't Knock Twice επιχειρεί να μας προσφέρει έναν τίτλο κοντά στην ατμόσφαιρα της ομώνυμης ταινίας, ωστόσο αποτυγχάνει να δώσει την εμπειρία που επιθυμεί και καταλήγει ένα ακόμα ανέμπνευστο walking simulator, χωρίς πραγματικό στοιχείο τρόμου.

Αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία στο παιχνίδι όπως η ατμοσφαίρα και η υποστήριξη VR, δεν είναι αρκετά για να δώσουν το βάρος που χρειάζεται, ώστε να ξεχωρίσει ο τίτλος σε σχέση με άλλα horror games που έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα.

4.5
Βαθμός
4.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1