DOOM 3: VR Edition - Review

by Σταύρος Ζήσης on 9 Μαΐου 2021

Doom. Η σειρά αυτή δεν νομίζω να χρειάζεται συστάσεις από κανέναν. Μαζί με το Mortal Kombat οδήγησαν στη δημιουργία του συστήματος βαθμολογίας των παιχνιδιών με βάση την ηλικία. Fun fact: Το original Doom του 1993 ήταν υπεύθυνο για τη μείωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων στα εργασιακά περιβάλλοντα που είχαν σχέση με την πληροφορική και για την εκτόξευση των πωλήσεων των Windows 95.

Ενώ τα πρώτα 2 παιχνίδια θεωρούνται τα classics που διαμόρφωσαν το είδος των first-person shooter, το 2004 κυκλοφόρησε στην αγορά το Doom 3 που, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της σειράς για δράση υψηλής ταχύτητας όπου το να μένεις στάσιμος είναι σαν να λες “ελάτε να με σκοτώσετε”, επιχείρησε να δοκιμάσει την τύχη του στο survival horror είδος. Παρά τις τρομερές πωλήσεις, άφησε όλο το κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά με τα χρόνια αρχίσαμε όλοι να το αποδεχόμαστε για αυτό που είναι όλο και περισσότερο. Μετά την αγορά της Bethesda από τη Microsoft, όλοι λέγαμε ότι τέρμα το Doom στο PlayStation μέχρι που μια μέρα ανακοινώθηκε το DOOM 3: VR Edition, αποκλειστικά για το PlayStation VR. Σίγουρα το γεγονός ότι το Resident Evil VII θεωρείται από ΤΟΥΣ λόγους για να πάρει κανείς το PS VR ήταν αρκετή ώθηση για την ανάπτυξη του τίτλου. Το horror ταιριάζει καλά με το VR, το Doom 3 είναι horror, άρα μήπως έχουμε στα χέρια μας την τέλεια έκδοση του τίτλου;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το DOOM 3: VR Edition δεν είναι remake ή spin off παιχνιδιού, όπως ήταν το Doom VFR. Είναι ένα port του αρχικού παιχνιδιού, το οποίο δυστυχώς δεν είχε φτιαχτεί με το VR κατά νου και αυτό φαίνεται με το που ξεκινάτε το παιχνίδι. Το πρώτο πράγμα που κάνει το μεγάλο ΜΠΑΜ είναι ότι τα cutscenes είναι όλα σε 2D και τα βλέπετε σαν να είστε στο σινεμά, κάτι που δυστυχώς χαλάει αρκετά τη ροή του παιχνιδιού, καθώς οι μεταβάσεις γίνονται με άτσαλο τρόπο. Και είναι κρίμα γιατί είναι πολλά τα φρικιαστικά πράγματα που γίνονται μόνο στα cutscenes και εσείς μπορείτε να τα βλέπετε μόνο από μακριά. Ακόμα όμως και αν παραβλέψουμε αυτό το θέμα για τους προφανείς λόγους, ότι δηλαδή λογικά δεν θα ήταν δυνατό να ξαναφτιαχτούν αυτά τα cutscenes, όταν μεταπηδήσουμε στον VR “κόσμο” γίνονται αντιληπτά και άλλα προβλήματα με το port.

Δυστυχώς, το scaling του παιχνιδιού έχει παραμείνει όπως είναι και δουλεύει μόνο στην επίπεδη οθόνη και όχι στην εικονική πραγματικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Εσείς νιώθετε σαν ένας γιγάντιος πρωταγωνιστής, από ομάδα του NBA και όλοι οι υπόλοιποι συνάδερφοί σας μοιάζουν πολύ μικροκαμωμένοι. Και δεν μιλάω μόνο για το ότι τους βλέπετε όλους αφ’ υψηλού. Όντως σας δίνουν την εντύπωση ότι μπορείτε να τους λιώσετε τα κεφάλια στο ένα σας χέρι. Ακόμα και τα ίδια τα περιβάλλοντα δεν θυμίζουν τα τεράστια δωμάτια και διαδρόμους του αρχικού. Τώρα θα σας δίνεται η εντύπωση ότι όλα τα δωμάτια είναι τόσο μεγάλα όσο μια δρασκελιά και ότι αν απλώσετε το χέρι σας μπορεί να φτάσετε και το ταβάνι. Όπως είπα, αυτό δουλεύει έτσι στις δύο διαστάσεις, αλλά όχι στην πραγματικότητα.

Κατά τα άλλα όμως, σχεδόν όλα τα πράγματα που σας έκαναν να τρομάξετε στο Doom 3 παραμένουν εδώ και δουλεύουν καλύτερα από ποτέ. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα, οι ελάχιστοι φωτισμοί που σας κάνουν να βλέπετε τις σκιές των εχθρών με την άκρη του ματιού σας και το γεγονός ότι δεν είστε πουθενά ασφαλείς είναι αυτά που θα κάνουν τους λάτρεις του είδους να... χεστούν από τη χαρά τους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κάθε δύο λεπτά στην επόμενη γωνία και πίσω από την κλειστή πόρτα θα σας περιμένει κάποιο ζόμπι ή κάποιος δαίμονας για να κάνει τη δουλειά του. Φανταστείτε λοιπόν όλα αυτά να τα ζείτε αντί να τα βλέπετε στις δύο διαστάσεις!

Το πρόβλημα με το παραπάνω δυστυχώς είναι ένα: το Doom 3 είναι παιχνίδι του 2004 και δεν έχει γεράσει καλά οπτικά. Εντάξει, δεν είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στο VR, αλλά δεν είναι και από τα καλύτερα. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει κάπως καλοστεκούμενο, αλλά όταν ξεκινήσετε να κινείστε και να πλησιάζετε εχθρούς και αντικείμενα από κοντά, βλέπετε πεντακάθαρα τα πολύ θολά και χαμηλής ανάλυσης textures. Δυστυχώς, άλλες τεχνολογίες χρησιμοποιούσαν τότε για να απεικονίσουν τα “φρέσκα” αίματα πάνω στα περιβάλλοντα και δεν έχει αλλάξει κάτι στη VR έκδοση. Αυτό είναι ήδη αρκετά μεγάλο πρόβλημα όταν πλησιάζετε πολύ κοντά στα περιβάλλοντα, αλλά από αυτό πάσχουν και οι εχθροί, δίνοντάς σας έτσι την εντύπωση πολλές φορές ότι βρίσκεστε σε ένα στοιχειωμένο σπίτι ενός λούνα παρκ.

Και ερχόμαστε τώρα στο ζουμί κάθε shooter: το πιστολίδι! Το Doom 3 δεν είναι όπως τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς που σας βάζει σε τεράστιους χώρους και σας πετάει ένα κάρο εχθρούς από ‘δω και από ‘κει και αυτός είναι και ο λόγος που μόνο αυτό θα δούλευε στο VR. Όπως και στα περισσότερα VR παιχνίδια, εκτός από το κράνος σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε και το δεξιό αναλογικό μοχλό για να κοιτάτε τριγύρω στο χώρο και να σημαδεύετε κουνώντας το DualShock 4 ή το VR Aim Controller. Θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής: άμα είστε από αυτούς που ζαλίζονται σχετικά εύκολα από το VR, τότε ΞΕΧΑΣΤΕ από τώρα το συγκεκριμένο παιχνίδι. Δυστυχώς λόγω του ότι οι εχθροί μπορούν να κάνουν spawn από το πουθενά ακόμα και πίσω σας, θα χρειαστεί πολλές φορές να γυρνάτε γρήγορα την κάμερα για να δείτε τι συμβαίνει και που θα είστε πιο ασφαλείς. Άμα χρησιμοποιείτε και τον snap τρόπο περιστροφής αντί για τον smooth, τότε θα πρέπει να αποδεχτείτε από την αρχή ότι σίγουρα θα το φάτε το ξύλο καθώς δεν πρόκειται να κάνετε την κάμερα να περιστραφεί εκεί που θέλετε αρκετά σύντομα.

Παρ' όλα αυτά, άμα καταφέρετε και το συνηθίσετε θα δείτε ότι είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό να γαζώνεις τους δαίμονες και να νιώθεις ότι είσαι εσύ, και όχι ο παίκτης σου, αυτός που τους τίναξε το κεφάλι στον αέρα. Ακόμα πιο διασκεδαστικά (και τρομακτικά) είναι και τα jump scares του παιχνιδιού. Δεν το περίμενα, αλλά ακόμα και εγώ έπιασα τον εαυτό μου να ουρλιάζει όταν ξαφνικά, εκεί που απλά περπατούσα, άκουσα μουγκρητά από πίσω μου και όταν γύρισα την κάμερα, γνωρίζοντας ότι μέχρι πριν δύο δευτερόλεπτα δεν υπήρχε τίποτα εκεί, ξαφνικά είχε εμφανιστεί ένα ζόμπι.

Όσο καλό και συναρπαστικό και αν ακούγεται, δεν γίνεται να μην υπάρχουν προβλήματα. Δυστυχώς, ο τρόπος στόχευσης με το DualShock 4 δεν είναι ο ιδανικός. Αν το DualShock 4 υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το όπλο, τότε μάλλον δεν έγινε καλή δουλειά. Πολλές φορές έβλεπα το όπλο να εμφανίζεται στο ύψος των ματιών μου, ενώ άλλες να εμφανίζεται στο ύψος του θώρακα. Αυτό δυστυχώς καθιστά πολύ δύσκολο το να συνηθίσετε να στοχεύετε με το χειριστήριο και ειδικά αν παίζετε έχοντας τα χέρια ξεκούραστα στα γόνατά σας. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι η κακή ακρίβεια κάνει πιο δύσκολα τα αρχικά κομμάτια του παιχνιδιού, όπου έχετε στη διάθεσή σας μόνο το πιστόλι και τη shotgun, η οποία είναι η χειρότερη shotgun που έχει υπάρξει σε όλα τα Doom. Πολλές φορές, παρόλο που οι εχθροί είναι ακριβώς μπροστά σας και θεωρητικά το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κεντράρετε το DualShock 4 και να τους την ανάψετε, οι σφαίρες θα πηγαίνουν αλλού επειδή θα υπάρχει αυτή η κάποια απόκλιση.

Επιπλέον, παρατήρησα πολλές φορές ότι το παιχνίδι έχει ένα πρόβλημα με το tracking του χειριστηρίου. Ακόμα και αν εγώ στεκόμουν τελείως ακίνητος, έβλεπα το όπλο να είναι γυρισμένο με μια κλίση προς τα αριστερά ή δεξιά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να στρίψω το χειριστήριο για να το ξανακεντράρω. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω παραπάνω το πόσο άβολο κάνει το shooting κομμάτι όλο αυτό. Για φανταστείτε να πρέπει να σταματήσετε το παιχνίδι μόνο και μόνο για να κάνετε πέρα δώθε το χειριστήριο και να αλλάζετε όπλα μήπως και σταθείτε τυχεροί και κάνει κανένα reset το animation και στρώσει. Το κακό είναι ότι προσωπικά δεν έχω βρει κανέναν αξιόπιστο τρόπο που να επαναφέρει το όπλο στην κανονική του θέση. Το έβλεπα ότι κάποιες φορές επανερχόταν κάπως, αλλά ακόμα και τώρα δεν ξέρω πώς και γιατί.

Πιθανότατα από όλα τα παραπάνω ίσως να έχω δώσει την εντύπωση ότι μιλάμε για το χειρότερο VR παιχνίδι ever, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα και με τα προβλήματά του, εξακολουθεί να είναι μια πάρα πολύ διασκεδαστική εμπειρία για τους λάτρεις του τρόμου. Η ατμόσφαιρα έχει μεταφραστεί εξαιρετικά και τα άφθονα jump scares θα σας κάνουν να θέλετε να “πηγαίνετε γυρεύοντας”. Απλά, δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματά του, φαίνεται ότι δεν έχει δεχτεί τη δέουσα προσοχή κατά τη μεταφορά του στην εικονική πραγματικότητα. Σίγουρα δεν πρόκειται για την καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού, αλλά σίγουρα είναι η πιο μοναδική. Πάντως για την τιμή του (20€) αγοράζετε ένα πλήρες παιχνίδι για VR, μαζί με όλα του τα expansions, τη στιγμή που με 20€ κάτι άλλο θα σας αποφέρει ένα περιεχόμενο των τριών ωρών.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

DOOM 3: VR Edition - Review

Συντάκτης
9 Μαΐου 2021
Developer

Bethesda Softworks

Publisher

Bethesda

Διανομή

PlayStation Greece

Πλατφόρμες

PlayStation 4 (απαιτείται PlayStation VR)

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

29 Μαρτίου 2021

Είδος

First-Person Shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Μπόλικο VR περιεχόμενο για την τιμή του
+ Όταν συνηθίσετε το πιστολίδι, γίνεται πολύ συναρπαστική η εμπειρία
+ Είναι η χαρά του κάθε φαν των horror παιχνιδιών

Αρνητικά

- Το scaling δεν έχει δεχτεί καμία βελτίωση για τη μετάβαση στο VR
- Τα γραφικά δεν έχουν γεράσει καλά
- Προβλήματα με το tracking του χειριστηρίου
- Ζαλίζει πάρα πολύ

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Πιθανότατα από όλα τα παραπάνω ίσως να έχω δώσει την εντύπωση ότι μιλάμε για το χειρότερο VR παιχνίδι ever, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα και με τα προβλήματά του, εξακολουθεί να είναι μια πάρα πολύ διασκεδαστική εμπειρία για τους λάτρεις του τρόμου. Η ατμόσφαιρα έχει μεταφραστεί εξαιρετικά και τα άφθονα jump scares θα σας κάνουν να θέλετε να “πηγαίνετε γυρεύοντας”. Απλά, δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματά του, φαίνεται ότι δεν έχει δεχτεί τη δέουσα προσοχή κατά τη μεταφορά του στην εικονική πραγματικότητα. Σίγουρα δεν πρόκειται για την καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού, αλλά σίγουρα είναι η πιο μοναδική. Πάντως για την τιμή του (20€) αγοράζετε ένα πλήρες παιχνίδι για VR, μαζί με όλα του τα expansions, τη στιγμή που με 20€ κάτι άλλο θα σας αποφέρει ένα περιεχόμενο των τριών ωρών.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1