Driveclub Bikes

Μια πολύ ωραία έκπληξη
by Παύλος Κρούστης on 30 Νοεμβρίου 2015

Με αυτόν το λιτό και απέριττο τίτλο, εμφανίστηκε ξαφνικά στην παρουσίαση της Paris Games Week της Sony, το expansion (και standalone) του Driveclub. Κανείς δεν το περίμενε και η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι το παιχνίδι κυκλοφόρησε άμεσα. Δεν το είχαμε σκεφτεί, αλλά ένας τίτλος με superbikes στο ύφος που όρισε το Driveclub ήταν κάτι παραπάνω από θεμιτός. Αυτό διότι το Driveclub από την κυκλοφορία και μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να μας μετατρέψει από απλούς θεατές σε fans. Η συνεχής υποστήριξη της Evolution Studios έδωσε νέα πνοή σε έναν τίτλο που θεωρούμε ότι κυκλοφόρησε "μισός" ένα χρόνο νωρίτερα και με πολλά προβλήματα. Τα πάντα λύθηκαν μέσα σε μερικούς μήνες, ενώ προστέθηκαν (και ακόμα προστίθενται) βελτιώσεις σε αισθητικό και τεχνικό μέρος, αλλά και σε περιεχόμενο. Το παιχνίδι έχει επίσης ένα απ' τα πιο πλήρη και αξιόλογα Season Passes που έχουν κυκλοφορήσει και αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε το full παιχνίδι μαζί με το Season Pass σε εξαιρετική τιμή στο PS Store.

Οι προσθήκες που είδαμε ήταν πάρα πολλές. Νέες χώρες (πίστες), νέα αυτοκίνητα, αλλαγές στο online μέρος, αλλαγές σε τεχνικά μέρη, προσθήκη Replay, αλλά και προσθήκη μακράν του πιο αληθοφανούς weather system που έχουμε δει ως τώρα. Αυτά και άλλα πολλά όχι μόνο μας κράτησαν το ενδιαφέρον τους πρώτους μήνες μετά την κυκλοφορία, αλλά σε συνδυασμό με το εθιστικό gameplay του τίτλου έφτιαξαν ένα μοντέρνο arcade racer με στοιχεία old-school παιχνιδιού του είδους, χωρίς open world και άλλα συναφή στοιχεία. Εσείς, το όχημα και η ταχύτητα. Εκεί ακριβώς πάτησαν και μας έφεραν τα δίτροχα θηρία στο παιχνίδι σε ένα DLC ή standalone τίτλο (στα 15 ή 20 ευρώ αντίστοιχα). Το εξαιρετικό της υπόθεσης είναι ότι μπορείτε να βρείτε το παιχνίδι αυτή τη στιγμή σε πολύ καλή τιμή, αλλά συμφέρει να πάρετε μαζί και το Bikes expansion.

Το Driveclub Bikes ξεκινά ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, καθώς δεν αναμιγνύει αυτοκίνητα με μηχανές, όπως έχουν κάνει άλλα παιχνίδια. Αντ' αυτού, από το μενού του θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Driveclub (αν διαθέτετε το βασικό παιχνίδι) και το Driveclub Bikes. Από εκεί και πέρα, ο τίτλος προσφέρει ακριβώς ό,τι θα βρείτε και στα αυτοκίνητα. Υπάρχει το Tour Mode, που είναι η βασική ατραξιόν, το Single Event, το Random Event, αλλά και το Multiplayer mode. Θα βρείτε Challenges της Evolution, αλλά και όλα τα στοιχεία που έχουν προστεθεί στο παιχνίδι μες στον τελευταίο χρόνο, όπως τα Replays και τα Private Lobbies.

Πρωταγωνιστές είναι οι 12 superbikes που θα βρείτε, που αποτελούν τα δίτροχα θηρία των πιο γνωστών κατασκευαστών, όπως Kawasaki, Honda, Ducati, KTM, BMW και άλλες. Ο τίτλος προφανώς εστιασμένος στην ταχύτητα, δεν συμπεριλαμβάνει άλλο είδος μηχανών, όπως motocross για παράδειγμα. Η επιλογή ήταν σαφώς, ώστε να ταιριάζουν και στο μοντέλο φυσικής και χειρισμού του βασικού παιχνιδιού, αλλά και στο ύφος. Άλλωστε η Evolution δε μας υποσχέθηκε νέο παιχνίδια, αλλά ένα expansion.

Στο Tour Mode θα βρείτε περίπου 50 events σε 6 χώρες με βασικό μειονέκτημα τις ίδιες πίστες που έχετε οδηγήσει και με τα αυτοκίνητά σας. Το DriveClub Bikes δεν περιλαμβάνει νέες πίστες δυστυχώς. Αυτό όμως που περιλαμβάνει είναι νέο μοντέλο χειρισμού, καθώς θα πρέπει να συνηθίσετε να ρίχνετε το βάρος του αναβάτη (τον οποίο μπορείτε να customize-άρετε) αντίστοιχα, ώστε να στρίψετε, να κάνετε τις σούζες σας ή τα endo σας. Στην αρχή θα σας φανεί δύσκολο, όμως η καμπύλη δυσκολίας έρχεται στην ευθεία μετά από λίγο, αφού μάθετε πώς να χειρίζεστε τα θηρία. Εκεί θα αρχίσετε να το διασκεδάζετε ιδιαίτερα. Το Tour Mode θα σας βοηθήσει να ξεκλειδώσετε τις περισσότερες μηχανές, καθώς θα προοδεύετε, ξεκλειδώνοντας αντίστοιχα και νέα πρωταθλήματα. Το μοτίβο είναι το ίδιο με του βασικού παιχνιδιού, όπου θα πρέπει να ολοκληρώσετε 3 βασικά challenges σε κάθε αγώνα, όπως να βγείτε πρώτος, να φτάσετε συγκεκριμένη τελική ταχύτητα κλπ. Σε κάθε χώρα, υπάρχει ένα main event, που αποτελείται από 3 αγώνες και έχει και συγκεντρωτικά challenges. Αν το περάσετε, προχωράτε στον επόμενο γύρο. Το ίδιο εθιστικό σύστημα προόδου λοιπόν, επιστρέφει.

Ο εθισμός βέβαια οφείλεται και στην εναλλαγή των modes. Εδώ θα συναντήσετε το ομόλογο event των Drift Challenges, τα οποία είναι τα Skill Events. Σας δίνεται συγκεκριμένος χρόνος για να ολοκληρώσετε μια διαδρομή, κατά την οποία θα σας ζητηθεί σε κάποια σημεία της να στηθείτε στην πίσω ρόδα σας, σε κάποια στην μπροστινή και σε κάποια να περάσετε με συγκεκριμένη ταχύτητα. Ανάλογα με το πόσο καλά κάνατε τα παραπάνω, θα συλλέξετε αντίστοιχους πόντους. Αποτελούν πολύ διασκεδαστικά events, στα οποία θα πατήσετε πολλές φορές το restart για να καταφέρετε να επιτύχετε και τα 3 challenges, που έχει το καθένα.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα Online Challenges, αλλά και η "ανταλλαγή" challenges με τους φίλους σας. Όπως και στο βασικό παιχνίδι, μπορείτε να τους προκαλέσετε ή να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε το δικό τους χρόνο, ενώ ο τίτλος διαθέτει και το αναμενόμενο multiplayer. Φυσικά όλα τα καλούδια, όπως το εκπληκτικό Photo Mode, τα Replay και τα private lobbies επιστρέφουν να συμπληρώσουν την εικόνα και να μας δώσουν τελικά έναν λόγο για να θυμηθούμε και το βασικό παιχνίδι και να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, τώρα που πλέον τα κάνει όλα σωστά. Αξίζει να πούμε ότι δεν εντοπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα με τα online στοιχεία του τίτλου.

Έχουμε να δούμε τόσο καλό τίτλο με μηχανές από την εποχή του Tourist Trophy της Polyphony.

Το VG24 λέει
Όλα τα παραπάνω, δε θα είχαν καμία αξία αν η οδήγηση δεν άξιζε. Φυσικά δε μιλάμε για simulation, αλλά αντίστοιχα με το κομμάτι των αυτοκινήτων, θα αναλάβετε τα γκάζια και το χτίσιμο της ταχύτητας, ενώ βασικό σας μέλημα θα είναι οι άψογες στροφές. Ο τίτλος συγχωρεί αρκετά, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί ιδιαίτερα λεπτό χειρισμό. Η κίνηση της μηχανής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην κίνηση των μοχλών, ενώ θα δείτε το "εργαλείο" σας να χάνει την πέδηση με τον πίσω τροχό, καθώς θα αυξάνετε ταχύτητα πάνω σε στροφές. Πάνω απ' όλα, αυτό που ζητά από εσάς είναι αυτό που ζητά κάθε σοβαρός racing τίτλος: Να έχετε γνώση της πίστας, να αναμένετε σωστά τις στροφές και να χειρίζεστε καλά επάνω σε αυτές το όχημά σας παίρνοντας πάντα τη βέλτιστη πορεία με τη βέλτιστη ταχύτητα.

Το ατού του DC Bikes είναι φυσικά ο τεχνικός τομέας και η αίσθηση της ταχύτητας. Η κάμερα μέσα από το κράνος, ο δυναμικός καιρός, αλλά και η εναλλαγή του φωτισμού και της ώρας είναι αυτά που του δίνουν το προβάδισμα για τον καλύτερο τίτλο με μηχανές. Είναι ικανό να σας ανεβάσει ψηλά την αδρεναλίνη, ειδικότερα αν παίζετε με την κάμερα πρώτου προσώπου. Τα εφέ του καιρού είναι άκρως εντυπωσιακά και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο τεχνικός τομέας είναι στην ουσία ενός έτους. Οι ήχοι των μηχανών είναι στα ίδια υψηλά στάνταρντς. Αρκεί να ακούσετε την Ducati να βρυχάται. Δυστυχώς δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς η Evolution Studios απέκλεισε τα τρακαρίσματα. Κάθε φορά που είναι να φύγει ο αναβάτης από το όχημα, εμφανίζεται το σήμα του Driveclub και μέσα σε δευτερόλεπτα επαναφέρεστε στην πίστα. Δε μας αρέσει, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι διατηρεί έτσι το ενδιαφέρον και τη ροή, χωρίς να σας διακόπτει.

Σίγουρα με αυτήν την πολύ λογική τιμή και αυτό το περιεχόμενο, το expansion αξίζει για αγορά είτε έχετε ήδη το βασικό παιχνίδι, είτε όχι. Για τους λάτρεις των δίτροχων είναι σχεδόν μονόδρομος, ενώ πρέπει να το τσεκάρουν και όλοι οι fans των racing games. Δεν έχει καμία σχέση με simulator, αλλά η αίσθηση της ταχύτητας είναι μοναδική και έχουμε να δούμε τόσο καλό τίτλο με μηχανές από την εποχή του Tourist Trophy της Polyphony. Μην το χάσετε.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Sony Computer Entertainment στη χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Driveclub Bikes

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Evolution Studios

Publisher

Sony Computer Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

27 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Το νούμερο 1 των γραφικών -από τεχνική άποψη- ως τώρα
+ Η helmet cam
+ Διαθέτει το ίδιο εθιστικό gameplay με το Driveclub

Αρνητικά

- Όσοι ψάχνουν ρεαλισμό, δε θα βρουν κάτι...
- Θα τρέξετε στις ίδιες πίστες με το Driveclub
- Δεν έχει τρακαρίσματα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Όσοι ψάχνετε για κάποιο racing sim με μοτοσυκλέτες, τότε κοιτάξτε αλλού, ίσως προς Ride μεριά ή ίσως προς MotoGP, που είναι μια σπιθαμή πιο κοντά. Αν θέλετε ταχύτητα, γραφικά που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, να νιώθετε την ταχύτητα και να μετράτε στροφές με το γόνατο, τότε το Driveclub Bikes είναι για εσάς. Η ιδέα ενός standalone expansion με μηχανές για το Driveclub ήταν μοναδική και πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μπορεί να θέλαμε ίσως κάποια νέα περιβάλλοντα, αλλά ο τίτλος μας χόρτασε σε μια περίοδο που δεν κυκλοφορούν πολλά superbike racing games. Ειδικότερα με τέτοιο τεχνικό τομέα.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1