Driveclub VR

by Νίκος Λυμπέριος on 28 Νοεμβρίου 2016

Η αρχική έκδοση του Driveclub κυκλοφόρησε μετά από αρκετές καθυστερήσεις και με πληγωμένη την πίστη των παιχτών, αφού το στούντιο καθυστέρησε να πραγματοποιήσει αρκετές από τις υποσχέσεις της για το παιχνίδι . Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση πλήγωσε τη φήμη του τίτλου και οδήγησε στο αργό του ξεκίνημα. Η πίστη όμως της Evolution Studios και η μεγάλη της προσοχή στην ποιότητα του παιχνιδιού έδωσαν στους κατόχους PlayStation 4 μια από τις πιο απολαυστικές arcade racing εμπειρίες της γενιάς, που έθεσαν τα στάνταρντς στα γραφικά των τίτλων του είδους, σε ένα παιχνίδι που το στούντιο ανάπτυξης δε σταμάτησε να υποστηρίζει με συνεχείς αναβαθμίσεις και με μια σταθερή ροή επιπλέον πρόσθετων στην μορφή των DLC. Οι βάσεις για τη σειρά είχαν χτιστεί και αυτό που έμενε ήταν να δούμε την εξέλιξη του τίτλου σε κάτι παραπάνω. Η κυκλοφορία του PlayStation VR έμελλε να είναι αυτή ακριβώς η ανάσα φρέσκου αέρα στη σειρά, με το Driveclub VR.

Το Driveclub VR είναι η φυσική εξέλιξη της σειράς, που ήδη είχε μια εξαιρετική κάμερα πρώτου προσώπου και η χρήση της τεχνολογίας VR επιτρέπει την 1 προς 1 μετάβαση στα παιχνίδια αγώνων. Παίζοντας το παιχνίδι μέσω του VR προσφέρει στον παίκτη την καλύτερη εμπειρία, που μπορεί να ζητήσει από ένα τέτοιο παιχνίδι. Στο κέντρο της δράσης έχουμε ακόμα καλύτερη οπτική της θέσης των αντιπάλων σε σχέση με το αυτοκίνητο μας και τα περιβάλλοντα κάνουν τα μέγιστα για να μας απορροφήσουν μέσα στο παιχνίδι. Σε μεγάλο βαθμό το Driveclub ήταν έτοιμο να κάνει τη μετάβαση αυτή.

Εκεί όμως που η χρήση της τεχνολογίας VR δίνει πραγματικά τα μέγιστα και που αξίζει σε παιχνίδι αυτού του είδους είναι η αίσθηση της αντίληψης του χώρου που δίνει στον παίκτη. Εκτός από τησωστή χωροταξική αίσθηση των αντιπάλων στο Driveclub VR, για πρώτη φορά, ο παίκτης παίρνει και σωστή πληροφόρηση για το βάθος των επικείμενων στροφών και για το πώς θα πρέπει να τοποθετήσει σωστά το αυτοκίνητό του, ώστε να κάνει την καλύτερη δυνατή είσοδο και έξοδο. Η αντίληψη των νοητών γραμμών που διέπουν την πίστα είναι καλύτερα αντιληπτές από ποτέ και για πρώτη φορά γίνεται μια μεγάλη μετάβαση στο επίπεδο βελτίωσης του οδηγού με ή χωρίς τη χρήση τιμονιέρας.

Η εμπειρία αυτή απογειώνεται στο 100% αν μαζί με το PlayStation VR ο παίχτης προσθέσει και μια τιμονιέρα ως τρόπου χειρισμού. Εκτός από την απόλυτη αίσθηση οδήγησης που προσφέρει το πακέτο, μιας και η ψευδαίσθηση που δίνει το VR στον παίχτη αγγίζει το πραγματικό, είτε μέσω της κίνησης του αυτοκινήτου στις στροφές, είναι και ο καλύτερος συνδυασμός για σωστή απόδοση στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα αναφορικά με την αίσθηση παίζοντας το Driveclub VR μαζί με τιμονιέρα στα σημεία που στρίβαμε και κουνούσαμε και το σώμα μας, ο εγκέφαλος έστελνε σήματα ότι πραγματικά κουνιόμαστε μέσα στη στροφή και παίρναμε την αίσθηση της κίνησης και της πίεσης από τις δυνάμεις της βαρύτητας σε τόσο μεγάλο βαθμό που στις πρώτες μας απόπειρες σταματούσαμε για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει.

Η Evolution Studios όμως απέδειξε με την αγάπη της για το προϊόν της ότι ακόμα και μια κακή αρχή πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει σε μια εξαιρετική πορεία. Κατά τη γνώμη μας, το Driveclub είναι ένας από τους πολύ καλούς arcade racing τίτλους της γενιάς, που έσπρωξε σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο γραφικών και με τη μετάβαση στη VR τεχνολογία έγινε και ο πρώτος τίτλος αγώνων με αυτοκίνητα στις κονσόλες, που έδειξε τι αλλαγές φέρνει η τεχνολογία στο είδος.

το VG24 λέει

Αναφορικά με το περιεχόμενό του, το Driveclub VR δεν απογοητεύει και ενδεχομένως να αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις VR εμπειρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ένα μεγάλο μέρος του αρχικού πακέτου βρίσκεται εδώ, με 5 νέες περιοχές να κάνουν την είσοδό τους, χωρίς φυσικά την ύπαρξη του DLC περιεχομένου που δόθηκε αργότερα, για συνολικά 162 αστέρια. Διατίθενται 114 πίστες για να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας  και 80 αυτοκίνητα για ξεκλείδωμα. Επιπρόσθετα θα βρείτε δύο νέα modes: το Cruise mode, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις διαδρομές χωρίς να ανησυχείτε για την οδήγηση και το Passenger mode, που σας βάζει στη θέση του συνοδηγού για αγώνες που ήδη έχετε παίξει.

Δυστυχώς το multiplayer κομμάτι, ενώ έχει μεταφερθεί αυτούσιο, δεν έχει την κίνηση που θα θέλαμε, με αποτέλεσμα σε αρκετούς αγώνες να είμαστε αντιμέτωποι με λίγους αντιπάλους ή να μην βρίσκουμε αγώνες καθόλου. Ο αριθμός των αντιπάλων στις πίστες έχει μειωθεί αισθητά, που είναι κρίμα γιατί χάνεται η φρενήρης αίσθηση των αγώνων που είχε το παιχνίδι, ενδεχομένως σε αποτέλεσμα της μετάβασης στο VR και για να μπορεί η κονσόλα να αποδώσει όπως πρέπει.

Τεχνικά, το Driveclub VR είναι μια μεταφορά του απλού παιχνιδιού με χειρότερα γραφικά. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς είναι η χαμηλή του ανάλυση και τα αρκετά θολά textures. Η άριστη ποιότητα των γραφικών που υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι δυστυχώς θυσιάστηκε στο βωμό της μετάβασης στη VR τεχνολογία και της διατήρησης του σταθερού ρυθμού ανανέωσης που χρειάζεται για μια στιβαρή εμπειρία, χωρίς προβλήματα ναυτίας. Και όταν μιλάμε για άριστα γραφικά, φυσικά αναφερόμαστε στα εκπληκτικά καιρικά φαινόμενα του παιχνιδιού, που δυστυχώς δε διατίθενται σε αυτήν την έκδοση.

Ηχητικά ο τίτλος διατηρεί το υψηλό επίπεδο που έχουμε συνηθίσει από τη σειρά και μάλιστα έκανε και την μετάβαση του στη 3D διάσταση που υποστηρίζεται μέσω των ακουστικών για το PlayStation VR, δίνοντας έτσι την τελευταία του πινελιά στους παίχτες που ήρθαν για να βιώσουν όσο καλύτερα γίνεται μια σωστή εμπειρία οδήγησης. Για τους κατόχους PlayStation 4 Pro, υπάρχει μια ελάχιστη αύξηση στην ανάλυση του παιχνιδιού, βελτιώνοντας ως ένα βαθμό τα θολά textures και τα jaggies που υπάρχουν από το χαμηλό ή μηδενικό antialising. Δυστυχώς και λόγω της φύσης της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε την εικόνα του παιχνιδιού, ούτε και την αίσθηση που αυτό μεταφέρει, αφού οι εικόνες προέρχονται από την λειτουργία της οθόνης που βλέπει ο χρήστης από την τηλεόραση και όχι από τη συσκευή.

Για το Driveclub σαν τίτλο γενικότερα τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Είχε δυστυχώς ένα κακό ξεκίνημα που του στοίχισε αρκετά και σε πωλήσεις και σε φήμη. Η Evolution Studios όμως απέδειξε με την αγάπη της για το προϊόν της ότι ακόμα και μια κακή αρχή πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει σε μια εξαιρετική πορεία. Κατά τη γνώμη μας, το Driveclub είναι ένας από τους πολύ καλούς arcade racing τίτλους της γενιάς, που έσπρωξε σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο γραφικών και με τη μετάβαση στη VR τεχνολογία έγινε και ο πρώτος τίτλος αγώνων με αυτοκίνητα στις κονσόλες, που έδειξε τι αλλαγές φέρνει η τεχνολογία στο είδος. Το Driveclub VR είναι μια εμπειρία που θα προτείναμε να δοκιμάσουν όλοι οι κάτοχοι PlayStation VR.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Driveclub VR

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Evolution Studios

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation VR

Tested on

PlayStation VR

Κυκλοφορία

13 Οκτωβρίου 2016

Είδος

Racing

PEGI

7

Θετικά

+ Το VR βοηθά να βιώσετε την απόλυτη εμπειρία οδήγησης
+ Αρκετό περιεχόμενο σε καλή τιμή

Αρνητικά

- Ο οπτικός τομέας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα
- Οι αντίπαλοι στις πίστες μειώθηκαν αισθητά

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Driveclub VR αποτελεί την απόλυτη έκδοση του παιχνιδιού, αναφορικά με την εμπειρία που μεταφέρει στον παίκτη και είναι η καλύτερη αφετηρία για να δείξει στον κόσμο πόσο διαφορετική μπορεί να γίνει η αίσθηση ενός παιχνιδιού αγώνων με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. Συνδυάζοντας το παιχνίδι με μια τιμονιέρα, η αίσθηση της οδήγησης μπλέκεται με την πραγματικότητα και ταυτόχρονα ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αγγίξει το 100% των δυνατοτήτων, που του δίνει το παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι η ραγδαία πτώση της ποιότητας των γραφικών που χαρακτήριζαν τον τίτλο και ότι οι αγώνες είναι λιγότερο ενδιαφέροντες, λόγω μείωσης του αριθμού των υπολοίπων αντιπάλων.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1