eFootball Pro Evolution Soccer 2020

Η εμφατική επιστροφή του Pro Evolution Soccer
by Άρης Φουρναράκης on 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που η Konami με την EA λύνουν τις διαφορές τους με τις ετήσιες κυκλοφορίες τόσο του PES, όσο και του FIFA, με τους οπαδούς του μεν να τσακώνονται με τους οπαδούς του δε για το ποιο είναι καλύτερο. Κατά γενική ομολογία, τα τελευταία χρόνια το PES έκανε βήματα μπροστά, αλλά διαρκώς έμενε πίσω από τον αντίπαλο του και ειδικά πέρυσι, με τη μεταπήδηση των διοργανώσεων της UEFA από το PES στο FIFA, το πλήγμα ήταν μεγάλο.

Γι’ αυτό το λόγο φέτος η Konami αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα, αλλάζοντας καταρχάς το branding του τίτλου σε eFootball PES 2020, ασχέτως που εμείς θα το λέμε πάντα “Pro”. Με αυτή την αλλαγή η εταιρία θέλει να δώσει περισσότερη έμφαση στο eSports στοιχείο και στο online κομμάτι, με αρκετά challenges και διοργανώσεις κάθε εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, κατάφερε να κερδίσει τα πλήρη δικαιώματα τόσο της Juventus F.C, που πλέον στο FIFA 20 θα ονομάζεται Piemonte Calcio, όσο και άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως φυσικά και ολόκληρη την Serie A της Ιταλίας. Από ελληνικές ομάδες έχουμε τις κλασικές τέσσερις μεγάλες (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Έπειτα, η Konami μπορεί να υπερηφανεύεται και για την απόκτηση των δικαιωμάτων του UEFA Euro 2020, το οποίο θα διατεθεί εντελώς δωρεάν (ακούς EA;), μέσω update, το ερχόμενο καλοκαίρι. Έτσι, το eFootball PES 2020 θα αποτελέσει πόλο έλξης για όσους θέλουν να εξομοιώσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020.

Μπορεί τα licenses να μην παίζουν μπάλα, όμως σε αυτό που ξεχωρίζει και φέτος το eFootball PES 2020 είναι το gameplay του. Πλέον, μετά από αρκετά χρόνια, το PES τείνει πιο πολύ προς simulation μονοπάτια, χωρίς όμως να έχει πετάξει πλήρως τον μανδύα του arcade από πάνω του. Η Konami συνεργάστηκε με τον καταξιωμένο ποδοσφαιριστή Andres Iniesta, με τη βοήθεια του οποίου κατάφερε να παρουσιάσει έναν αλλαγμένο, πιο αργό και αρκετά ρεαλιστικότατο χειρισμό. Οι πάσες πλέον δεν είναι τηλεκατευθυνόμενες, ενώ επηρεάζονται και από τα καιρικά φαινόμενα, όπως και οι παίκτες που γλιστράνε στη βροχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σουτ, που ενώ παραμένουν arcade όσον αφορά τη δύναμη, πλέον με το αριστερό αναλογικό μπορείτε να στοχεύσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια σε συγκεκριμένα σημεία της εστίας.

Ένα χαρακτηριστικό που έχει προστεθεί στο φετινό τίτλο της Konami είναι το finesse dribbling. Το παραπάνω στοιχείο προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στην μπάλα, μαζί με τα εξαιρετικά physics της, σε σημείο που αν καταφέρετε να εξοικειωθείτε πλήρως με αυτό, θα μπορείτε να διασπάσετε οποιαδήποτε άμυνα με κάθετες μπαλιές ή κάποια ελεύθερα σουτ. Οι εντολές που δίνει ο παίκτης στο χειριστήριο εκτελούνται άμεσα, χωρίς την καθυστέρηση που παρατηρούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και τα animations τόσο των ποδοσφαιριστών, όσο και της μπάλας, βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά την A.I ,οι τερματοφύλακες εμφανίζονται αρκετά βελτιωμένοι, αφού δεν κάνουν ιδιαίτερα λάθη και πολλές φορές διώχνουν με γροθιές την μπάλα από την περιοχή τους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους αμυντικούς, που ορισμένες φορές είτε αγνοούν τελείως την μπάλα που βρίσκεται μπροστά τους, είτε χτυπάει σε κάποιο άκυρο σημείο του σώματός τους και σταματάνε να την κυνηγούν. Δεχθήκαμε αρκετά γκολ επειδή, σε μια προωθημένη μπαλιά του αντιπάλου, ο αμυντικός ενώ πέρασε από δίπλα του η μπάλα την αγνόησε τελείως. Όταν όμως δεν συμβαίνει το παραπάνω, οι άμυνες είναι αρκετά σφιχτές, οι παίκτες έχουν καλές αλληλοκαλύψεις και οι πιθανότητες να περάσει μια ψηλοκρεμαστή μπαλιά είναι αισθητά μειωμένες. Με αυτόν τον τρόπο το eFootball PES 2020 ωθεί τους παίκτες να σκεφτούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να διασπάσουν τις καλά οχυρωμένες άμυνες του αντιπάλου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τα πολλά φάουλ που σφυρίζονται στο eFootball PES 2020. Οι διαιτητές πολλές φορές σφυρίζουν φάουλ, χαλάνε τον ρυθμό και δίνουν κάρτες σε απλά τζαρτζαρίσματα, ενώ αργότερα κλείνουν τα μάτια σε ορισμένα δολοφονικά τάκλιν, δείχνοντας “παίζετε”, κάτι που καταντάει εκνευριστικό μετά από λίγο.

Τα modes του eFootball PES 2020 δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερες αλλαγές, εκτός του Master League που έχει ανανεωθεί αισθητά. Πλέον μπορείτε να διαλέξετε έναν θρυλικό προπονητή για την ομάδα σας, όπως τους Maradona, Cruyff, Zico, Roberto Carlos και άλλους. Υπάρχουν συνολικά 18 προπονητές για να διαλέξετε, ενώ μπορείτε να τους αλλάξετε ελάχιστα στοιχεία στην εμφάνισή τους, όπως για παράδειγμα την ενδυμασία.

Έχουν προστεθεί cutscenes πριν από κάθε αγώνα, στα οποία έχει γίνει εξαιρετική δουλεία και είναι ιδιαίτερα αληθοφανή. Μπορείτε να συζητήσετε με τον πρόεδρο, τους παίκτες, αλλά και τα media, ενώ ορισμένες επιλογές σε διαλόγους θυμίζουν έντονα Football Manager. Οι επιλογές που θα κάνετε, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ομάδας σας, έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στους φιλάθλους, όσο και στον πρόεδρο της ομάδας. Η όλη εμπειρία έχει αναβαθμιστεί και όσοι δεν έπαιζαν πιο πριν το εν λόγω mode ίσως τώρα καταφέρουν να κολλήσουν. Στα αρνητικά να αναφέρουμε ότι οι συνομιλίες στα cutscenes δεν έχουν κάποιο, έστω υποτυπώδες, voice acting, αλλά μόνο μουσική, κάτι που μας χάλασε κάπως.

Όσον αφορά τα άλλα δυο διάσημα modes του eFootball PES 2020, το Become a Legend παραμένει ακριβώς το ίδιο όπως το ξέρατε, ενώ και το myClub έχει μείνει στάσιμο. Οι μόνες αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο myClub έχουν να κάνουν με τον τρόπο που φαίνονται τα στατιστικά των παικτών, τα οποία είναι πιο κατανοητά, αλλά και διάφορα εβδομαδιαία challenges τα οποία πρέπει να φέρετε εις πέρας ώστε να ανταμειφθείτε με GP.

Στο online κομμάτι το eFootball PES 2020, για τίτλος που θέλει να καυχιέται ότι έχει στόχο τα eSports, δεν θα λέγαμε ότι τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Οι παθογένειες των servers της Konami συνεχίζονται και φέτος, με τα προβλήματα να περιλαμβάνουν αποσυνδέσεις, lag και αδυναμία εύρεσης αντιπάλου. Ειδικά το τελευταίο ήταν συχνό φαινόμενο, αφού ακόμα και με όλα τα φίλτρα απενεργοποιημένα, ο χρόνος που περιμέναμε για να παίξουμε κάποιο παιχνίδι μπορεί να ξεπερνούσε ακόμα και τα πέντε λεπτά. Στα θετικά συγκαταλέγουμε την ενημέρωση για την ποιότητα σύνδεσης μεταξύ δυο παικτών και την ερώτηση για το αν αποδεχόμαστε τον αντίπαλο μας, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Σίγουρα όμως περιμέναμε περισσότερα, εφόσον το PES πλέον φέρει τη στάμπα του eFootball.

Το φετινό PES, δίχως αμφιβολία, είναι πανέμορφο. Οι λεπτομέρειες από την είσοδο των παικτών στο γήπεδο, την υφή στις φανέλες αλλά και τα πρόσωπά τους, είναι απίστευτες. Ειδικά τα πρόσωπα όσων παικτών έχουν γίνει 3D scan, η απεικόνιση και η πιστότητα τους είναι χάρμα οφθαλμών. Από την άλλη, όσοι δεν είχαν αυτή την τύχη, θα λέγαμε ότι σχεδιαστικά απογοητεύουν και μοιάζουν παράταιροι συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Καλοσχεδιασμένα επίσης είναι και τα licensed γήπεδα, όπως το Allianz Stadium της Juventus, το Old Trafford της Man Utd και το Emirates Stadium της Arsenal, ενώ ακόμη και τα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Από άποψη επιδόσεων, το eFootball PES 2020 προσφέρει 1080p και 60 καρέ το δευτερόλεπτο σε όλες τις βασικές κονσόλες, ενώ στις elite αλλά και στα PC οι αναλύσεις φτάνουν τα 4K. Εμείς είχαμε την τύχη να το δοκιμάσουμε τόσο στο απλό PlayStation 4, όσο και στο Xbox One X και μπορούμε με βεβαιότητα να σας πούμε ότι, σε max settings και 4K ανάλυση, το PES 2020 είναι ότι καλύτερο έχουμε δει οπτικά σε ποδοσφαιράκι μέχρι τώρα.

Από την άλλη, στον ηχητικό τομέα του eFootball PES 2020 δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές, με τους Jim Beglin και Peter Drury να παραμένουν το ίδιο ποιοτικοί κάθε χρονιά, έχοντας κάποιες νέες ατάκες και ηχογραφήσεις. Για τους δικούς μας, Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη, δεν έχουμε κάτι να σχολιάσουμε καθώς παραμένουν απλά αδιάφοροι, με αρκετές άκυρες και cringe ατάκες να τους συνοδεύουν. Αυτά τα "Βίβερε Περικολοζαμέντε" καλό θα ήταν κάποια στιγμή να εκλείψουν, ώστε να γίνει μια ουσιαστική ηχογράφηση του διδύμου αυτού, που στις τηλεοπτικές μεταδόσεις του είναι απολαυστικό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

eFootball Pro Evolution Soccer 2020

Συντάκτης
17 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

PES Productions

Publisher

Konami

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

10 Σεπτεμβρίου 2019

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Πιο άμεσος και αληθοφανής χειρισμός
+ Ότι καλύτερο έχουμε δει οπτικά σε ποδοσφαιράκι
+ Ανανεωμένο Master League
+ Αρκετά νέα licenses ομάδων και πρωταθλημάτων
+ Βελτιωμένα animations και physics

Αρνητικά

- Τα myClub και Become a Legend έμειναν στάσιμα
- Η A.I των αμυντικών και των διαιτητών θέλει βελτίωση
- Κάκιστοι servers
- Ο ελληνικός σχολιασμός παραμένει τραγικός

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
7.2
Συνοψίζοντας

Μετά από αρκετά χρόνια η Konami επιτέλους τα κατάφερε. Το PES, έστω και με αλλαγμένο όνομα, επέστρεψε στην κορυφή, κάτι που ευχόμαστε να ζωντανέψει ξανά τον ανταγωνισμό του με το FIFA. Η προβληματική A.I και οι κάκιστοι servers δεν μπορούν να αμαυρώσουν τη φετινή προσπάθεια της Konami, η οποία με αρκετά νέα licenses τόσο ομάδων, όσο και πρωταθλημάτων, προσπαθεί να κερδίσει και πάλι το χαμένο της κοινό.

Με σαφώς βελτιωμένο και ρεαλιστικότατο χειρισμό, εξαιρετικά physics και animations και αρκετά νέα στοιχεία στο gameplay, ο φετινός τίτλος της Konami θυμίζει τις παλιές καλές μέρες του Pro Evolution Soccer σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται άψογα με τα πιο αληθοφανή γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε ποδοσφαιράκι και όλα μαζί, μας προσφέρουν το καλύτερο PES των τελευταίων ετών.

8.5
Βαθμός
7.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1