Elea - Episode 1

Παίζοντας ένα ψυχοτρόπο Walking Simulator
by Βασίλης Καμακάρης on 26 Σεπτεμβρίου 2018

Αν υπάρχει κάτι που είναι βέβαιο σε αυτή τη ζωή είναι πως πάντα θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η στιγμή που πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε και να ανοίξουμε τα φτερά μας, για να ζήσουμε μόνοι μας, μακριά από την προστασία της οικογένειας μας, είναι μόνο δυο από τα πολλά παραδείγματα. Ο δρόμος μας μπορεί να μας οδηγήσει σε μια μακρινή πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα, ωστόσο οι σκέψεις παραμένουν ίδιες. Το συναίσθημα του να βρισκόμαστε μακριά από κάποιον δικό μας άνθρωπο (έναν αγαπημένο συγγενή, έναν φίλο, μια σχέση) και η επιθυμία να ανταμώσουμε ξανά μαζί του, βασανίζει το μυαλό. Μια τέτοια περίπτωση μας παρουσιάζει και η Kyodai Ltd, μέσα από το πρώτο επεισόδιο του νέου της παιχνιδιού, Elea.

Το Elea είναι ένα επεισοδιακό adventure game και αποτελεί το ντεμπούτο της Kyodai Ltd στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Ο πρώτος τίτλος της εταιρείας χωρίζεται σε 3 επεισόδια, με το πρώτο να είναι διαθέσιμο μέσω του Early Access του Steam. Το VideoGames24 είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το πόνημα της Kyodai Ltd και να σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Η ιστορία του Elea μας μεταφέρει στο 2093. Η ανθρωπότητα μαστίζεται από μια νευρολογική μετάλλαξη που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, προκαλώντας τους ανεξέλεγκτο μίσος (κάτι σαν την εφηβεία, αλλά πολύ πιο σοβαρό). Αν και βρέθηκε μια λύση, στη συνέχεια κρίθηκε ανεπαρκής για να απαλλάξει την ανθρωπότητα από την παραπάνω πάθηση, αφού στερούσε από τα παιδιά τη δυνατότητα να  αισθανθούν. Για να αποτρέψει τον επικείμενο αφανισμό της, η ανθρωπότητα αποφασίζει να εξερευνήσει έναν νέο πλανήτη, με σκοπό να διαιωνίσει το είδος της.

Μια σειρά από εθελοντές επιβιβάζονται στο διαστημόπλοιο Pilgrimage, με σκοπό να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον πλανήτη. Δυστυχώς, η μοίρα έχει άλλα σχέδια και το σκάφος εξαφανίζεται μυστηριωδώς, χωρίς κανένα σημάδι επικοινωνίας. Δεκατρία χρόνια μετά,  ένα νέο διαστημόπλοιο θα αναλάβει να εντοπίσει το Pilgrimage. Στο πλήρωμα αυτού του σκάφους βρίσκεται και η πρωταγωνίστρια μας, η River Elea Catherine Jones, η οποία θα προσπαθήσει να μάθει τι απέγινε ο σύζυγός της, Ethan, που βρισκόταν στο πρώτο διαστημόπλοιο.

Στον πυρήνα του, το δημιούργημα της Kyodai Ltd πραγματεύεται τον θεσμό της οικογένειας και περισσότερο τη μοναξιά που νιώθει ο άνθρωπος μακριά από αυτήν. Οι παίκτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες που συναντάει και τις σκέψεις που κάνει η Elea. Θα βρεθούν σε οικεία μέρη, όπως το σπίτι της πρωταγωνίστριας και σε μερικά λιγότερο οικεία, όπως ο διαστημικός σταθμός. Κάθε περιοχή αποτελεί και από έναν συμβολισμό της αγάπης που τρέφει η Elea για τον σύζυγό της, ενώ παράλληλα επιδιώκει να παίξει με τα συναισθήματα του παίκτη, καθώς καθοδηγεί την πρωταγωνίστρια στα απαιτούμενα objectives. Η παραμονή μας στην πραγματικότητα είναι σύντομη και το παιχνίδι, στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου επεισοδίου, μας έχει “φυλακισμένους” σε έναν ψηφιακό κόσμο, μέσα από προσομοιώσεις που περισσότερο μοιάζουν με περίπατο υπό την επήρεια LSD.

Το ταξίδι μας στον κόσμο του παιχνιδιού θα το παρομοιάζαμε με τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούν τα ναρκωτικά. Βλέπουμε έντονα χρώματα, περίεργα σχέδια και απότομες εναλλαγές. Από το ξεκίνημα της ιστορίας, θα μπορούσαν όλα να είναι ένα όνειρο της Elea. Θα μπορούσε η διαδικασία της νάρκωσης, για να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη επέμβαση, ώστε να φραγούν ορισμένα νευρικά κύτταρα της πρωταγωνίστριας, να δημιουργεί μια παραίσθηση ή θα μπορούσε η Elea να έρχεται αντιμέτωπη με τις παρενέργειες που δημιούργησε η επέμβαση. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Προσπαθεί να αποσπάσει από εμάς σκέψεις, να μας κάνει να νιώσουμε ορισμένα συναισθήματα, κυρίως αυτά της μοναξιάς και του φόβου.

Ο φόβος δημιουργείται μέσα από μικρές πινελιές horror. Όχι άμεσα, προσπαθώντας να τρομάξει τον παίκτη με κάποιο jump scare, αλλά έμμεσα, παρουσιάζοντας μια αλλόκοτη εικόνα ή δημιουργώντας την αίσθηση πως κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά, ο παίκτης δεν θα είναι μόνος του σε αυτό το ταξίδι. Καθώς η ιστορία θα ξετυλίγεται, θα συναντάτε διάφορα NPCs που θα σταθούν στο πλευρό σας, όπως η AI KAZ, που είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει.

Το πιο ιδιαίτερο NPC που θα συναντήσετε ωστόσο είναι μια λαμπερή οντότητα που θα φωτίζει την πορεία σας, τόσο στο απέραντο κενό, όσο και στην προσπάθεια να βρείτε απαντήσεις. Η λάμψη αυτή ίσως και να συμβολίζει την ελπίδα της Elea για την τύχη του συζύγου της. Από την άλλη, οι χαρακτήρες έχουν κάπως ρομποτική φωνή, αφού λείπει η απαραίτητη ζωντάνια που χρειάζονται οι χαρακτήρες.

Εσείς, ως “ο τρίτος παρατηρητής”, θα καθοδηγήσετε την Elea και θα εξερευνήσετε το περιβάλλον γύρω σας. Τα objectives είναι αρκετά απλοϊκά και υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να λύσετε κάποιο puzzle ή να γίνετε πιο δραστήριοι. Δυστυχώς, ως walking simulator, το πόνημα της Kyodai Ltd δεν είναι κάτι το ξεχωριστό. Προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πλοκή, που εξάπτει την περιέργεια, ωστόσο υπάρχουν και καλύτεροι τίτλοι αυτού του είδους. Το Elea θα το προτείναμε κυρίως για την ατμόσφαιρα και τον αρκετά αλλόκοτο χαρακτήρα του. Αυτοί είναι και οι λόγοι που μας κράτησε σαν τίτλος. Η ατμόσφαιρα, μέσα από τα όμορφα γραφικά και τη συνοδευτική μουσική, κάνει το ταξίδι ιδιαίτερο και ευχάριστο.

Ο τεχνικός τομέας του Elea είναι ένα από τα σχετικά δυνατά σημεία του. Το παιχνίδι έχει υλοποιηθεί με τη χρήση της Unreal Engine 4 και προσφέρει έναν ικανοποιητικό σχεδιασμό στο περιβάλλον, με πλούσιες λεπτομέρειες στα assets και έντονα χρώματα. Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα, αλλά δεν είναι για όλους και ειδικά για άτομα που πάσχουν από επιληψία. Τα πολύ έντονα χρώματα και η γρήγορη εναλλαγή τους θα ενοχλήσουν τους παίκτες με ευαίσθητη όραση.

Στα γραφικά, η Kyodai Ltd έχει αξιοποιήσει εξαιρετικά την Unreal Engine, προσφέροντας έναν παραπάνω λόγο στον παίκτη να εξερευνήσει το περιβάλλον. Βέβαια, υπάρχουν και ατέλειες στον σχεδιασμό, που δεν περνάνε απαρατήρητες, αφού ορισμένα σημεία στο περιβάλλον και στους χαρακτήρες θα μπορούσαν να είχαν λάβει την ίδια φροντίδα με τον συνολικό σχεδιασμό. Επιπλέον, το πρώτο επεισόδιο εμφάνισε ορισμένα bugs, κυρίως στον χειρισμό, με το παιχνίδι να αντιλαμβάνεται τις εντολές μας με κάποια καθυστέρηση, τόσο στη χρήση αντικειμένων, όσο και του inventory.

Το Elea δοκιμάστηκε σε ανάλυση 1080p με Ultra-settings (Anti-Aliasing: Ultra, V-Sync: Off και Unlimited frame rate ) σε PC με AMD FX-8370, AMD R9 290 και 16GB RAM. Από άποψη performance, το παιχνίδι κύλησε ομαλά, με το μοναδικό πρόβλημα να εντοπίζεται στο framerate του. Αν είστε γενικά από τους ανθρώπους που είναι “ψείρες” στο κομμάτι του framerate, στην προκειμένη θα απογοητευτείτε. Αν και το game ήταν ρυθμισμένο για unlimited framerate, αυτό κυμαινόταν στα 35+ fps και αδυνατούσε να παραμείνει σταθερό.

Συνολικά, το πρώτο επεισόδιο του Elea δεν θα σας απασχολήσει για πάνω από 3 ώρες. Είναι ένα αρκετά φανταχτερό παιχνίδι, γεμάτο χρώματα και μουσική, που δυστυχώς δεν προσπαθεί να προσφέρει κάποια βελτίωση ή κάτι νέο στο είδος των walking simulator παιχνιδιών. Βάσει όσα έχουμε δει έως τώρα, μπορεί το Elea να μην αποτελεί την πιο δυνατή επιλογή όσον αφορά το genre, αλλά σίγουρα καταφέρνει να "σαγηνεύσει" με τον τρόπο του.

Η ατμόσφαιρα και η ιστορία είναι τα σημεία κλειδιά του τίτλου και όσοι ακολουθήσουν τις περιπέτειες της River Elea Catherine Jones, θα χαθούν στη ροή της ιστορίας, η οποία με τη σειρά της θα τους ανοίξει την "πόρτα" για το επόμενο επεισόδιο της σειράς. Όπως λένε και στο τέλος κάθε επεισοδίου, to be continued

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Elea - Episode 1

Συντάκτης
26 Σεπτεμβρίου 2018
Developer

Kyodai Ltd

Publisher

SOEDESCO Publishing

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

6 Σεπτεμβρίου 2018

Είδος

Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ενδιαφέρουσα ατμοσφαίρα
+ Έντονα χρώματα
+ Η μουσική
+ Οι horror πινελιές του

Αρνητικά

- Μικρό σε διάρκεια
- Ως Walking Simulator δεν προσφέρει κάτι το διαφορετικό
- Δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από επιληψία
- Frame drops
- Το voice acting είναι κάπως "ρομποτικό"
- Μικρά bugs και glitches

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
9.8
Συνοψίζοντας

Το πρώτο επεισόδιο του Elea αποτελεί την εισαγωγή μας στον κόσμο που δημιούργησε η Kyodai Ltd, μέσα από ένα κοινό walking simulator, που προσπαθεί μέσα από τον φανταχτερό χαρακτήρα του να ξεχωρίσει. Ένας τίτλος γεμάτος χρώμα, συμβολισμούς και horror πινελιές έρχεται να "παίξει" με το μυαλό του παίκτη και να τον οδηγήσει σε έναν αλλόκοτο κόσμο, που δυστυχώς δεν τολμάει να σπάσει το γνώριμο μοτίβο των walking simulator παιχνιδιών, ώστε να προσφέρει κάτι το καινούργιο.

6.5
Βαθμός
9.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1