ELEX

Δείξε μου το faction σου να σου πω ποιος είσαι
by Βασίλης Καμακάρης on 3 Ιανουαρίου 2018

Σαν PC gamer, κάποια είδη παιχνιδιών που λατρεύω να απολαμβάνω συνήθως είναι adventures, FPS, strategies και RPGs με ιδιαίτερη αγάπη στα CRPG και ARPG. Στην κατηγορία αυτών μπορώ να θυμηθώ αρκετούς τίτλους που είχα παίξει στο παρελθόν, με λίγους να είναι αξιομνημόνευτοι. Ένας από αυτούς είναι και το Gothic από την Piranha Bytes που επιστρέφει ξανά στο είδος για να μας φέρει το νέο της παιχνίδι, ELEX.

Το ELEX είναι ένας ακόμα τίτλος από τα χέρια της Piranha Bytes, μια εταιρεία που είναι ιδιαίτερα γνωστή για το έργο της με τις σειρές Gothic και Risen που άφησαν το δικό τους στίγμα την δεκαετία του 2000 στους RPG fans. Θα λέγαμε πως είναι ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, καθώς αν και μας έχει συνηθίσει σε πιο medieval καταστάσεις, εδώ επιτυγχάνεται ένας συνδυασμός μεσαιωνικού theme και φουτουριστικού post-apocalyptic περιβάλλοντος.

Τα γεγονότα του ELEX διαδραματίζονται σε μια εναλλακτική Γη, την Magalan, έναν πλανήτη που γρήγορα άλλαξε ύστερα από την έλευση ενός μετεωρίτη, ο οποίος κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα του. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην νέα εποχή της Magalan, οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε factions: τους Berserkers, τους Clerics και τους Outlaws. Κάθε faction έχει τη δική του “ιδέα” για τον κόσμο και αυτό οδήγησε άμεσα σε εχθροπραξίες, όχι μόνο για τον έλεγχο της Γης, αλλά κυρίως για ένα πολύτιμο αγαθό που έφερε ο κομήτης μαζί του, το Elex.

To Elex προσφέρει δύναμη στον κάτοχο του. Oι Clerics το χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν την τεχνολογία τους, οι Berserkers για μαγεία και οι Outlaws ως ναρκωτικό. Αν και αποτελεί άμεσα μια ευλογία, τόσο εύκολα μπορεί να αποτελέσει και κατάρα, καθώς όσοι εθίστηκαν σε αυτό, έχασαν κάθε ανθρώπινο ένστικτο και περιπλανώνται ως mutants. Οι μοναδικοί που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κατάρα αυτή, είναι το τέταρτο faction του παιχνιδιού και το ακατανόμαστο για τα αλλά factions, οι Albs. Οι Albs έχοντας στερηθεί από το Elex τα συναισθήματα τους θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν όσους ζουν πάνω στην Magalan για τον πλήρη έλεγχο των κοιτασμάτων του Elex.

Οι παίκτες σε αυτό το ταξίδι θα χειριστούν έναν commander των Albs, τον Jax που καλείται να ολοκληρώσει μια αποστολή για να αλλάξει την μοίρα της Magalan. Ωστόσο τα πράγματα θα πάρουν μια αναπάντεχη τροπή, με τον ηρώα να πέφτει σε μια παγίδα θανάτου από τους ίδιους του Albs και πλέον ολομόναχος θα κληθεί να ανακαλύψει την αλήθεια και να πάρει την εκδίκηση του.  Το ταξίδι μας μεγάλο και ο σκοπός μας τρανός. Θα πρέπει να γίνουμε η ελπίδα του κόσμου, που θα ενώσει τις 3 ομάδες για να δώσουν ένα τέλος στην απειλή των Albs και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Η πορεία του quest αυτού σίγουρα θέλει υπομονή, καθώς στην αρχή θα χρειαστεί από εμάς να γνωρίσουμε τα factions και στην συνέχεια να γίνουμε το “παιδί για τα θελήματα” ώστε να καταφέρουμε να μας εμπιστευτούν.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλες διάφορες από τα κοινά RPGs που κυκλοφορούν. Πάμε από το ένα quest στο άλλο, πολεμάμε αντιπάλους και φτου και από την αρχή. Το ELEX μας συστήνει άμεσα τον κόσμο της Magalan και εμείς αρχίζουμε να τον εξερευνούμε σπιθαμή, προς σπιθαμή. Στο ταξίδι μας θα γνωρίσουμε κόσμο που θα μας ζητήσει να εκπληρώσουμε ένα quest ή θα σταθούν στο πλευρό μας στην μάχη. Το πόνημα της Piranha Bytes κουβαλά μια ενδιαφέρουσα ιστορία και καταφέρνει να τραβήξει τον παίχτη προς το πλευρό της. Οι διάλογοι με τους NPCs, οι αποστολές και ο κόσμος του παιχνιδιού έχουν να μας πουν κάτι, η ποικιλομορφία μέσω των factions και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση “ως εξωτερικός παρατηρητής” μας καλεί να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Κατά τα ψέματα, η ιστορία του τίτλου μού θυμίζει τις ταινίες με την μάχη του καλού και του κακού, με τον πρωταγωνιστή να επαναστατεί για χάρη του καλού, αλλά ακόμα και αυτό το τυποποιημένο σχέδιο χάνεται, όταν οι φωνές του κόσμου αρχίζουν να ακούγονται. Στο κομμάτι της ιστορίας είμαστε εμείς που χαράζουμε την πορεία μέχρι το τέλος, μέσα από τις αποφάσεις μας. Κάθε επιλογή, κάθε θάνατος έχει άμεσα αντίκτυπο σε εμάς και τις σχέσεις μας, που θα χρειαστεί αντιμετωπίσουμε στην περίπτωση ενός λάθους. Αυτό που σίγουρα διασκέδασα μέσα στο κόσμο της Magalan, είναι το γεγονός πως τα factions λειτουργούν ως μια μικρογραφία της κοινωνίας. Εμείς μέσα από τα quests τους θα προσπαθήσουμε να γίνουμε κομμάτι της κοινωνίας τους και να καταταχθούμε στο εκάστοτε rank, με σκοπό να εξελιχθούμε. Το μεγαλύτερο rank σημαίνει και περισσότερη εκτίμηση από τους γύρω μας και αντίστοιχα την αντιπάθεια των άλλων. Το να ενταχθώ σε ένα faction βοήθησε αρκετά στο κομμάτι του combat system, για το οποίο χρειάστηκα μια καλή πανοπλία, οπλισμό και abilities.

Το combat system του ELEX είναι μια πονεμένη ιστορία. Το σύστημα μάχης του δεν με χαροποίησε καθόλου και αυτό γιατί στο σύνολό του ήταν αρκετά "ατσούμπαλο". Αν είστε λάτρης RPG παιχνιδιών, το game της Piranha Bytes θα σας σερβίρει μια έντονη πικρίλα.  Η όλη διαδικασία της μάχης πρέπει να γίνεται στρατηγικά, μέσα από μια slow paced αναμέτρηση που συναντάμε αρκετά σε κάποια RPG παιχνίδια. Η στρατηγική αυτή δεν αφορά στις ειδικές κινήσεις μας, οι οποίες δεν έχουν ποικιλία, αλλά στο stamina μας, ένας όχι ιδιαίτερα χρηστικός παράγοντας, ικανός να μας προδώσει γρήγορα. Εδώ δεν έχουμε εχθρούς που μας τιμωρούν, αλλά εχθρούς που έχουν ένα αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι μας σε θέμα δύναμης. Δεν απαιτούν κάποιο pattern για να νικηθούν αλλά έναν ικανοποιητικό οπλισμό και υπομονή.

Όσο καλά και να είμαστε όμως οργανωμένοι, κάποιοι αντίπαλοι δεν απαιτούν πολλές κινήσεις και ειδικά οι πρώτες μάχες με το "σάπιο" οπλοστάσιό μας είναι πραγματικός πονοκέφαλος. Θα χρειαστεί να ολοκληρώσουμε αρκετά quests ώστε να έχουμε τα απαραίτητα elexit (in-game currency) και attributes για να αποκτήσουμε ένα καλό όπλο και μια δυνατή πανοπλία. Φυσικά, σύμμαχός μας είναι τα abilities. Τα abilities χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και τα μαθαίνουμε μέσα από εξειδικευμένους NPCs για να ενισχυθούμε και να αποκτήσουμε κρυφούς άσους στο μανίκι μας. Τα abilities συνήθως είναι επιπλέον stats σε επιθέσεις, ειδικές ικανότητες και μαγικές δυνάμεις, με κάθε faction να διαθέτει τα δικά του abilities.

Για τον τεχνικό τομέα του ELEX έχουμε να πούμε αρκετά. Από την πρώτη όψη ο τίτλος φαίνεται καθαρά ως ένα παιχνίδι που θα συναντούσαμε πριν αρκετά χρόνια όσον αφορά τουλάχιστον στο κομμάτι των γραφικών. Δεν είναι απαραίτητα άσχημο, όμως μαζί του κουβαλά κάποια προβλήματα που γίνονται άμεσα αντιληπτά. Τουλάχιστον ο κόσμος της Magalan είναι αρκετά καλοσχεδιασμένος και παντρεύει όμορφα το medieval στοιχείο και το futuristic post apocalyptic περιβάλλον, ενώ διαθέτει μπόλικα σημεία για εξερεύνηση. Αυτό δεν καλύπτει φυσικά το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε σχεδιαστικά με έναν φτωχό τίτλο, καθώς κατά το ταξίδι μας και ιδιαίτερα στις μάχες συναντήσαμε αφθονία από glitches. Αυτά περιλάμβαναν συνήθως αιωρούμενα πράγματα, από το όπλο μας που εξέχει, μέχρι και κάποιον NPC να περπατάει στον αέρα, γιατί το περπάτημα στο έδαφος είναι για τους αδύναμους. Στις μάχες, λόγω των bugs των physics μπορεί πολύ εύκολα να μας αλλάξει θέση σε άσχημες στιγμές και έτσι να μας στοιχίσουν και τη ζωή.

Ο φτωχός σχεδιασμός χτύπησε στο μάτι, όσον αφορά και στους NPCs. Αν παρατηρήσετε μερικά πρόσωπα είναι εύκολο να διακρίνει κάνεις ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια μοντέλα στους χαρακτήρες, ακόμα και με τα hair και face assets να προσπαθούν να τα διαφοροποιήσουν κάπως. To lip sync είναι ίσως από τα πιο αδύναμα στοιχεία, με τον χαρακτήρα μας και τους NPCs να ανοιγοκλείνουν το στόμα τους σαν μαριονέτες, κατά την διάρκεια ενός διαλόγου. Τα χαρακτηριστικά στα πρόσωπα μοιάζουν άψυχα και δεν διαθέτουν facial animations για δώσουν την απαραίτητη ζωντάνια. Στο θέμα των επιδόσεων, το ELEX δοκιμάστηκε σε high settings με 45-50 frames per second να προσφέρουν μια smooth εμπειρία χωρίς drops (δοκιμασμένο σε FX-8370, R9 290 και 16GB RAM).

Για να είμαι και δίκαιος απέναντι στο ELEX, δεν έχουμε να κάνουμε με κακό παιχνίδι, αντίθετα είναι ένας τίτλος για λίγους και συγκεκριμένα για τους fans της εταιρείας. Αν παραβλέψουμε την αρνητική του πλευρά και εστιάσουμε στο ενδιαφέρον lore, την μουσική και τις ώρες gameplay που μπορεί να προσφέρει, θα χορτάσουμε με έναν πολύ ιδιαίτερο RPG τίτλο. Είναι βέβαιο πως δεν θα το σύγκρινα με παιχνίδια όπως το Skyrim και το Witcher 3, αλλά σίγουρα έχει μια θέση ανάμεσα στα RPG παιχνίδια που αξίζει να δει κάποιος fan του είδους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

ELEX

Συντάκτης
3 Ιανουαρίου 2018
Developer

Piranha Bytes

Publisher

THQ Nordic

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

17 Οκτωβρίου 2017

Είδος

RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Ενδιαφέρουσα ιστορία
+ Ποικιλία από quests
+ Το βάθος των χαρακτήρων μέσω των διαλόγων
+ Ο κόσμος της Magalan
+ Πληθώρα από abilities

Αρνητικά

- Άφθονα glitches
- "Ατσούμπαλο" σύστημα μάχης
- Φτωχός σχεδιασμός χαρακτήρων
- Κακό lip synchronization
- Απαρχαιωμένος τεχνικός τομέας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
7.0
Συνοψίζοντας

Για να το χαρακτηρίσω με μια φράση το ELEX σαν τίτλος είναι ένα ασχημόπαπο, που για λίγους παίκτες και ιδιαίτερα για τους fans της Piranha Bytes θα γίνει ένας πραγματικός κύκνος. Αν έκανε την εμφάνιση του πριν μερικά χρόνια, θα το βλέπαμε με άλλο μάτι.

Δεν είναι ένα κακό παιχνίδι, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το είδος, απέναντι στα μεγαθήρια που έχουν παρελάσει. Είναι ένα game για λίγους και κυρίως για αυτούς που θα αποδεχτούν τα μειονεκτήματά του και θα εστιάσουν στα θετικά του.

6.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
100%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1