Erica

Τα FMV games στα καλύτερά τους
by Ελένη Δρίβα on 26 Αυγούστου 2019

Το Erica το είδαμε για πρώτη φορά στην Paris Games Week 2017. Ένα interactive δράμα μυστηρίου από τη Flavourworks, για λογαριασμό της Sony Interactive Entertainment, το οποίο έμεινε στην αφάνεια για δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Gamescom 2019, το live-action θρίλερ της Flavourworks όχι μόνο επέστρεψε με νέο trailer, νέα πρωταγωνίστρια και πλοκή, αλλά κυκλοφόρησε ξαφνικά και με συνοπτικές διαδικασίες την ίδια ημέρα.

Παρά την ανησυχητική σιωπή που ακολούθησε μετά από την αποκάλυψή του το 2017, φαίνεται πως οι αλλαγές που έγιναν ήταν για καλό, αφού πλέον θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους του και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς PlayLink.

Η ζωή της Erica είναι τραγική και παράξενη. Έχοντας χάσει τους γονείς της σε μικρή ηλικία, η πρωταγωνίστριά μας ζει σχετικά απομονωμένη, με τη δολοφονία του πατέρα της να τη στοιχειώνει κάθε στιγμή. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν μια νέα σειρά από δολοφονίες πυροδοτείται και η ίδια φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανωλεθρίας. Για λόγους ασφαλείας, η Erica θα οδηγηθεί στο Delphi House, το ίδρυμα που εργαζόταν ο πατέρας της πριν πεθάνει και εκεί θα ανακαλύψει μυστικά από το παρελθόν και το παρόν που θα αλλάξουν τα πάντα…

Η Flavourworks χτίζει μια ιστορία πάνω σε μια βασική ιδέα που έχουμε συναντήσει πολλάκις. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυστήριο, το οποίο στα πρώτα του λεπτά μπλέκεται με τον μυστικισμό. Παρόλα αυτά, ο τρόπος που η Flavourworks αξιοποιεί τα εργαλεία που της δόθηκαν είναι που κάνει το δημιούργημά της να ξεχωρίζει. Στο διάστημα των δυο ωρών (τόσο διαρκεί το κάθε playthrough) καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και πάνω από όλα, να το κρατήσει. Σε αυτό βοηθάνε πολλά, αφού μιλάμε για ένα ποιοτικό σύνολο, που είναι ξεκάθαρο ότι έχει υψηλά production values.

Κατά κύριο λόγο, το Erica δεν έχει το Β’ διαλογής σενάριο που έχουμε συνηθίσει στα FMV (Full Motion Video), δεν έχει το μέτριο, έως κακό, cast ηθοποιών που έχει η πλειοψηφία αυτών των τίτλων και έχει άρτια σκηνοθετική προσέγγιση. Αν και δεν προσφέρει τους πιο εμπνευσμένους διάλογους λοιπόν, σίγουρα αποφεύγει με ευκολία τις “παιδικές” ατάκες που μας βομβαρδίζουν στα περισσότερα FMV, έχει όμορφο φωτισμό, ζωηρά χρώματα και καλοστημένα πλάνα.

Πάνω από όλα, έχει μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια. Η Holly Earl υποδύεται την Erica με τεράστια επιτυχία, προσφέροντας μια αψεγάδιαστη και απολαυστική ερμηνεία· ίσως και την καλύτερη που έχουμε δει σε FMV παιχνίδι. Αν και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για όλο το cast, οι περισσότεροι ηθοποιοί προσφέρουν πειστικές ερμηνείες. Μερικές εξαιρέσεις παρατηρούνται σε δευτερεύοντες ρόλους.

Όπως προαναφέραμε, το Erica είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στα PlayLink παιχνίδια, της Sony. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια Android ή iOS συσκευή για να παίξετε, αντί για το DualShock 4. Σε αντίθεση με τα περισσότερα PlayLink παιχνίδια (όπως το Hidden Agenda), το interactive thriller της Flavourworks δεν σας επιτρέπει να παίξετε multiplayer, μαζί με φίλους, όμως και πάλι θα σας προτείναμε να παίξετε με κάποια κινητή συσκευή, χρησιμοποιώντας το Erica app.

Φυσικά, μπορείτε να παίξετε και κάνοντας χρήση του κλασικού controller, όμως τα controls εστιάζουν στο touch pad, το οποίο δεν προσφέρει το ίδιο sensitivity με ένα smartphone ή ένα tablet. Θα χρειαστεί να αλληλεπιδράσετε με αντικείμενα, να επιλέξετε πώς θα απαντήσετε σε έναν διάλογο μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και μερικές φορές, το controller δεν βοηθάει ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να προλαβαίνετε να κάνετε την απαιτούμενη ενέργεια οριακά.

Όντας ένα interactive movie, το Erica δίνει επιλογές που παίζουν ρόλο και ορισμένες φορές, καθορίζουν την εξέλιξη και την κατάληξη της ιστορίας. Το Erica προσφέρει πολλαπλά endings και διάφορους τρόπους που μπορείτε να φτάσετε στην κορύφωση της ιστορίας. Η προσπάθεια που έχει γίνει είναι αξιότιμη, προσφέροντας ικανοποιητικό replayability και αρκετή αλληλεπίδραση ώστε να μην βαριέστε, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν την τιμή πώλησης του παιχνιδιού (€9.99).

Παρόλα αυτά, η Flavourworks έρχεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που στοιχειώνει κάθε κυκλοφορία αυτού του είδους: την ψευδαίσθηση πως κάθε επιλογή έχει σημασία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε να απαντήσετε διαφορετικά και να λάβετε διαφορετικές απαντήσεις, να δείτε διαφορετικές σκηνές και να μάθετε διαφορετικά πράγματα, όμως στην ουσία οι επιλογές που πραγματικά έχουν σημασία είναι λίγες.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του, το Erica είναι πιο γραμμικό από ότι θα έπρεπε, με ένα αρκετά μεγάλο μέρος του παιχνιδιού να επαναλαμβάνεται ανεξάρτητα από τις επιλογές σας. Όπως ήδη αναφέραμε όμως, για την τιμή του είναι μια πολύ καλή προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητα ποιοτικό, οπότε η επανάληψη μπορεί να αποθαρρύνει μερικούς, όμως σίγουρα δεν είναι τόσο ενοχλητική όσο θα ήταν σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο soundtrack και τη μετάφραση του παιχνιδιού στα ελληνικά, από τη Sony Hellas. Το soundtrack έχει επιμεληθεί ο Austin Wintory (Journey) και είναι ιδανικό, εμπλουτίζοντας την κάθε σκηνή με απαλές, αλλά και απειλητικές μελωδίες, που δένουν αρμονικά με τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη μας. Έπειτα, έχουμε τη μετάφραση της Sony Hellas, η οποία συνεχίζει την αξιότιμη προσπάθειά της για να προωθήσει το ελληνικό gaming. Το Erica περιέχει ελληνικό μενού και υπότιτλους, η απόδοση των οποίων είναι πάρα πολύ καλή. Αν λοιπόν προτιμάτε τα παιχνίδια σας στα ελληνικά, τότε σας συνιστούμε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ανεπιφύλακτα.

Το Erica μας εξέπληξε ευχάριστα. Παρά τα δυο χρόνια που πέρασε στην αφάνεια πριν κυκλοφορήσει, οι αλλαγές που έγιναν ήταν για καλό. Πρόκειται για ένα από τα πιο ποιοτικά δείγματα FMV και για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τίτλους του PlayLink. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας είναι σχεδόν άψογη, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Το σενάριο μαγνητίζει και προσφέρει replayability, παρά την επαναληψιμότητα και τα ελαττώματά του και η πολύ καλή μετάφραση που έχει γίνει είναι ένα ακόμα συν για το ελληνικό κοινό. Αν σας αρέσουν τα interactive παιχνίδια, το εγχείρημα της Flavourworks αξίζει την προσοχή σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Erica

Συντάκτης
26 Αυγούστου 2019
Developer

Flavourworks

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

19 Αυγούστου 2019

Είδος

Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Η άψογη ερμηνεία της Holly Earl, ως Erica
+ Ένα από τα καλύτερα και πιο ποιοτικά FMV που έχουν κυκλοφορήσει
+ Ικανοποιητικό replayability / χαμηλή τιμή
+ Ενδιαφέρουσα πλοκή
+ Πρόσβαση σε ελληνικούς υπότιτλους και μενού

Αρνητικά

- Μικρά προβλήματα με τον χειρισμό στο DualShock 4
- Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι γραμμικό και επαναλαμβάνεται, ανεξάρτητα από τις επιλογές σας
- Μερικές μέτριες ερμηνείες από δευτερεύοντες χαρακτήρες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
10
Συνοψίζοντας

Το Erica μας εξέπληξε ευχάριστα. Παρά τα δυο χρόνια που πέρασε στην αφάνεια πριν κυκλοφορήσει, οι αλλαγές που έγιναν ήταν για καλό. Πρόκειται για ένα από τα πιο ποιοτικά δείγματα FMV και για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τίτλους του PlayLink. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας είναι σχεδόν άψογη, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Το σενάριο μαγνητίζει και προσφέρει replayability, παρά την επαναληψιμότητα και τα ελαττώματά του και η πολύ καλή μετάφραση που έχει γίνει είναι ένα ακόμα συν για το ελληνικό κοινό. Αν σας αρέσουν τα interactive παιχνίδια, το εγχείρημα της Flavourworks αξίζει την προσοχή σας.

7.5
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1