Escape from Tarkov

by Άρης Φουρναράκης on 29 Δεκεμβρίου 2017

Η Battlestate Games είναι μια νεοσύστατη εταιρία από την Ρωσία, η οποία όμως έχει στις τάξεις της developers που έχουν εργαστεί τόσο στα STALKER, όσο και στο Metro 2033. Έχοντας πολύ καλές εμπειρίες και από τα δυο franchises, ανυπομονούσαμε να παίξουμε το Escape from Tarkov, την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στον χώρο, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε closed beta φάση.

Τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα στην Ρωσία του 2028 και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Norvinsk η οποία έχει γίνει πέρασμα για εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. Οι ευνοϊκοί όροι που υπήρχαν στις συναλλαγές προσέλκυσαν επιχειρήσεις με καλές αλλά και με παράξενες διαθέσεις.

Στο Tarkov, μια πόλη της περιοχής, μια από αυτές τις εταιρείες έγινε η αιτία να ξεσπάσει πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη μεταξύ ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, στρατευμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και δυο ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών. Ο απλός κόσμος εγκατέλειψε την πόλη, τα σύνορα έκλεισαν και όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν παγιδεύτηκαν στην εμπόλεμη περιοχή, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Έτσι αποφάσισαν να σχηματίσουν συμμορίες ώστε να πάρουν πίσω την πόλη τους. Σε μέσες άκρες αυτό είναι το σενάριο του παιχνιδιού, το οποίο θα έχετε την δυνατότητα να το βιώσετε μέσα από story-driven quests τα οποία δυστυχώς δεν ήταν διαθέσιμα στην έκδοση που δοκιμάσαμε.

Το Escape from Tarkov είναι λίγο δύσκολο να το κατηγοριοποιήσουμε, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία μας, αλλά και την ίδια την εταιρεία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα άκρως ρεαλιστικό και hardcore First Person Shooter (στα όρια του Simulation) με RPG στοιχεία.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε μια από τις δυο factions του παιχνιδιού. Οι μεν είναι οι Scavs που αποτελούν τις συμμορίες του Tarkov και οι δε είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις (USEC και BEAR) που έχουν κατακλύσει την πόλη. Το faction που θα διαλέξετε θα ορίσει τον main παίκτη σας, οπότε αν θελήσετε να πάτε στην αντίπαλη πλευρά θα χάσετε ό,τι έχετε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Στην συνέχεια πρέπει να εφοδιάσετε τον παίκτη σας με όπλα και κάθε είδους εξοπλισμό που νομίζετε ότι θα σας φανεί χρήσιμος στο πεδίο μάχης. Υπάρχουν κάθε λογής όπλα, από μικρά περίστροφα μέχρι και sniper Dragunov, τα οποία μπορείτε να τροποποιήσετε μέχρι αηδίας.

Από εξοπλισμό υπάρχουν πανοπλίες, κράνη, αλεξίσφαιρα, backpacks, night-vision goggles, medkits και άλλα πολλά, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στην μάχη. Μπορείτε να πάρετε πραγματικά ό,τι χωράει το inventory σας, το οποίο θυμίζει Diablo με τα blocks να κάνουν την εμφάνιση τους.

Πριν μπείτε στο παιχνίδι και αφού έχετε πάρει το gear σας, μπορείτε να μιλήσετε στους traders ώστε να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να ασφαλίσετε τα αντικείμενά σας. Στο Escape from Tarkov ο θάνατος ισοδυναμεί με απώλεια των πραγμάτων σας, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να μείνετε χωρίς αντικείμενα. Οπότε σε κάθε trader μπορείτε να ασφαλίσετε τα αντικείμενα σας, έναντι αδράς αμοιβής βέβαια, ώστε αν πεθάνετε μέσα σε 24 πραγματικές ώρες, θα τα έχετε πίσω στο inventory σας. Προσοχή στις αμοιβές, αφού οι traders κάνουν διαφορετικές προσφορές. Για παράδειγμα ένας Ρώσος trader ζητούσε πολύ λιγότερα για να ασφαλίσει το AK-47, από έναν Αμερικανό.

Στην έκδοση που είχαμε στην διάθεση μας ήταν διαθέσιμες τέσσερις περιοχές της πόλης και πιο συγκεκριμένα: τα Factory, Woods, Customs και Shoreline. Η περιοχές είναι instanced και έχετε την δυνατότητα επιλογής μέρας ή νύχτας. Μόλις διαλέξετε περιοχή μπαίνετε στο παιχνίδι. Εκεί έρχεται το πρώτο σοκ. Δεν έχετε καμία εξήγηση για το πού πρέπει να πάτε και τι πρέπει να κάνετε. Σε μια τεράστια πίστα είστε μόνοι σας ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην αρχή, καθώς σε κάθε πίστα υπάρχει όριο για 5-9 άτομα.

Σκοπός σας είναι να loot-άρετε ό,τι μπορείτε και να ψάξετε το extraction point. Tο θέμα είναι ότι στην αρχή δεν θα έχετε τη παραμικρή ιδέα πού είναι αυτό και χάρτης ούτε για δείγμα. Στην συνέχεια θα βρείτε χάρτη για κάποιες περιοχές, αλλά και πάλι δεν βοηθάνε ιδιαίτερα καθώς είναι από χαρτί. Παράλληλα πρέπει να προσέχετε τις ζωτικές σας ενδείξεις, όπως ζωή, κούραση, δίψα, πείνα κλπ.

Η κίνηση του παίκτη αλλά και του όπλου είναι ίσως η πιο ρεαλιστική που έχουμε δει σε FPS τίτλο και όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι με simulation FPS θα έχετε αρκετά προβλήματα. Μια σφαίρα στο πόδι αρκεί για να σας μειώσει την ταχύτητα στο μισό και να σας χαλάσει τον στόχο, ενώ μια σφαίρα στο χέρι την στιγμή του reload αρκεί για να σας πέσει ο γεμιστήρας στο έδαφος. Προφανώς για εξοικειωμένα άτομα, 1-2 σφαίρες αρκούν για να σας βγάλουν εκτός. Τα RPG στοιχεία θυμίζουν Skyrim αφού ό,τι χρησιμοποιείτε κάνει level up. Για παράδειγμα όσο τρέχετε ανεβαίνει το endurance και το stamina σας αυξάνεται. Δυστυχώς στην beta μόνο έξι skills ήταν διαθέσιμα.

Για να μάθετε τον κάθε χάρτη, η Battlestate Games έχει τοποθετήσει την offline επιλογή, όπου μπορείτε να πάρετε ό,τι εξοπλισμό θέλετε και να μπείτε άφοβα στο παιχνίδι, αφού αν πεθάνετε δεν χάνετε τίποτα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε εξάσκηση στον στόχο, να δείτε τα σημεία που περιέχουν loot αλλά και να μάθετε τους χάρτες και το extraction point τους.

Στην πλήρη έκδοση σύμφωνα με την εταιρία, θα υπάρχουν story-driven quests, dungeons αλλά και περισσότερα RPG στοιχεία από τα έξι που υπάρχουν στην beta έκδοση, που σίγουρα θα κάνουν τον τίτλο πιο ενδιαφέροντα.

O τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι χάρμα οφθαλμών και έχει δημιουργηθεί με την Unity 5. Τα γραφικά είναι πανέμορφα και αποτυπώνουν πλήρως την μοναξιά της πόλης και την εμπόλεμη ζώνη, ενώ και ακόμα και τα όπλα είναι απόλυτα λεπτομερή. Βέβαια υπάρχουν αρκετά κολλήματα και framedrops χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιχνίδι βρίσκεται σε beta έκδοση.

Το Escape from Tarkov κυκλοφορεί σε τέσσερις εκδόσεις για όλα τα γούστα, οι οποίες ξεκινάνε από τα 26,24€ και φτάνουν μέχρι τα 82,49€. Όλες προσφέρουν πρόσβαση στις beta φάσεις αλλά και διάφορα in-game αντικείμενα. Μάλιστα η τελευταία προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα μελλοντικά DLC's. Ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχουμε στα χέρια μας, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή, για να δούμε πως θα εξελιχθεί το Escape from Tarkov.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την Battlestate Games για τις ανάγκες του Preview.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Escape from Tarkov

Συντάκτης
29 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Battlestate Games

Publisher

Battlestate Games

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

TBA

Είδος

First-person shooter / Millitary Simulation

PEGI

18

What's your reaction?
LOL
17%
Cheers
33%
Τιιιιι ;
17%
Μπαααα
17%
Sad
17%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1