Everybody's Golf

by Παναγιώτης Τριάντης on 29 Οκτωβρίου 2017

Το γκολφ σίγουρα δεν είναι και το πιο διαδεδομένο άθλημα στη χώρα μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποια μεταφορά του αθλήματος σε video game. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και αποδεικνύεται με την κυκλοφορία του Everybody’s Golf σε κάθε κονσόλα της Sony. Φέτος, ήταν η σειρά του PlayStation 4 και όπως φαίνεται η Clap Handz, που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι της ανάπτυξης, ετοίμασε κάτι αρκετά ενδιαφέρον και διαφορετικό σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς.

Ξεκινώντας το παιχνίδι βρίσκουμε τον Suzuki, έναν χαρακτήρα που εμφανίστηκε αρχικά στο Everybody’s Golf 2, να μας καλωσορίζει στο Golf Island. Το νησί αυτό δημιουργήθηκε από τον ίδιο προκειμένου να μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι παίκτες το γκολφ, είτε είναι αρχάριοι, είτε επαγγελματίες. Μετά τη σύντομη εισαγωγή, καλούμαστε να δημιουργήσουμε τον προσωπικό μας χαρακτήρα. Σκοπός μας είναι να ανεβούμε στην κορυφή της κατάταξης συμμετέχοντας σε διάφορα τουρνουά και να γίνουμε ο καλύτερος παίκτης του νησιού.

Τα τουρνουά αυτά είναι και το κύριο μέρος του παιχνιδιού. Προκειμένου να ανεβούμε ranks χρειαζόμαστε XP. Αυτοί οι πόντοι εμπειρίας συγκεντρώνονται με υψηλές θέσεις στα διαθέσιμα τουρνουά. Όταν έχουμε αρκετούς πόντους, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο με τον οποίο παίζουμε με συγκεκριμένους κανόνες που μπορεί να διαφέρουν από αυτούς των τουρνουά. Αφού νικήσουμε έναν αριθμό από αντίπαλους, ανεβαίνουμε στις κατατάξεις ξεκλειδώνοντας νέες πίστες και κανόνες για τα τουρνουά. Υπήρξαν φορές που τα πρωταθλήματα μας φάνηκαν μονότονα μιας και επαναλαμβάνονταν οι ίδιες πίστες ξανά και ξανά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στο γκολφ οι παίκτες καλούνται να τοποθετήσουν το μπαλάκι σε μία τρύπα μέσα από δυνατές βολές από μεγάλες αποστάσεις. Η βαθμολογία προκύπτει ανάλογα με τον περιορισμό των βολών που έχει τεθεί σε κάθε πίστα και όσο περισσότερους βαθμούς έχει κάποιος, τόσο το χειρότερο. Για παράδειγμα, μια διαδρομή μπορεί να είναι PAR 4. Αυτό σημαίνει πως για να μην πάρει κάποιος βαθμό θα πρέπει να βάλει τη μπάλα στην τρύπα μέσα σε τέσσερις βολές. Αν χρειαστούν παραπάνω, τότε παίρνει ένα βαθμό για κάθε επιπλέον βολή και αντίστοιχα αν χρειαστούν λιγότερες παίρνει μείον έναν βαθμό.

Κάθε πίστα μπορεί να έχει διάφορα εμπόδια, από δέντρα μέχρι ρυάκια και λακούβες με άμμο προκειμένου να μας δυσκολέψουν, πράγματα που αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία που βρισκόμαστε. Εκτός αυτών, κύριο χαρακτηριστικό είναι ο αέρας και τα διάφορα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν τη βολή μας. Αφού ελέγξουμε όλα αυτά, παίρνουμε θέση και ετοιμαζόμαστε για τη πρώτη μας βολή. Αρχικά στοχεύουμε, πατάμε το Χ για να ξεκινήσει η ρύθμιση της δύναμης της βολής μας, το πατάμε ξανά για να την κλειδώσουμε και μία τρίτη για να πραγματοποιηθεί το χτύπημα. Αρκετά απλό και εύκολο για όλους.

Όσοι είναι πιο εξοικειωμένοι μπορούν να αλλάξουν το σύστημα προετοιμασίας της βολής προσθέτοντας ένα επιπλέον πάτημα του Χ προκειμένου να ελέγξουν το impact. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και πολλά διαφορετικά είδη μπαστουνιών από τα οποία μπορούν να επιλέξουν όσοι γνωρίζουν μερικά πράγματα παραπάνω. Ευτυχώς, για τους αρχάριους, ανάλογα με την περιοχή στην οποία πέφτει η μπάλα, αλλάζει αυτόματα το μπαστούνι στο πιο κατάλληλο για την επόμενη βολή, κάτι που βρήκαμε αρκετά βολικό μιας και εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε και ειδικοί στο αντικείμενο.

Περνάμε στους κανόνες κάθε αγώνα που επηρεάζουν άμεσα τη δυσκολία και τη διάρκεια των τουρνουά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρύπες που είναι αρκετά μικρές και απαιτούν ακρίβεια, αλλά και άλλες που ονομάζονται tornado cups και μπορούν να ρουφήξουν οποιαδήποτε μπάλα βρίσκεται κοντά σε αυτές, κάτι που προορίζεται για τους αρχάριους. Άλλη μια δυνατή ρύθμιση είναι ο αριθμός των πιστών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα και, τέλος, το είδος του αγώνα αν πρόκειται να μάχη ενάντια σε δύο παίκτες. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο επιλογές με την πρώτη να αφορά την κανονική βαθμολόγηση των βολών σε κάθε πίστα και τη δεύτερη απλά να προσθέτει έναν πόντο στον νικητή ασχέτως με το πόσες βολές χρειάστηκαν. Στη προσπάθεια να ανεβούμε στις κατατάξεις ήρθαμε αντιμέτωποι με όλους τους παραπάνω κανόνες και είδη αγώνων, και ομολογουμένως έδωσαν μια αναγκαία αλλαγή κάνοντας κάθε μάχη ιδιαίτερη.

Εκτός από το άθλημα, οι παίκτες για πρώτη φορά μπορούν κυριολεκτικά να φέρουν βόλτες στο Golf Island και να κάνουν και άλλα πράγματα εκτός από το να παίξουν γκολφ. Ανάμεσα σε αυτά τα πράγματα υπάρχουν δραστηριότητες όπως το ψάρεμα και η οδήγηση των golf carts. Επιπλέον, μπορούμε να μιλήσουμε σε άλλους χαρακτήρες προκειμένου να πάρουμε χρήσιμα tips και αν θέλουμε να αγοράσουμε την αμφίεση τους. Γενικότερα, το open world στοιχείο του τίτλου κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά και οι εντυπώσεις που μας άφησε είναι αρκετά θετικές για την εξέλιξη του τίτλου.

Το online κομμάτι του Everybody’s Golf είναι εξίσου ενδιαφέρον μιας και αφού επιλέξουμε μια περιοχή, μπορούμε να περιηγηθούμε σε αυτήν και να παίξουμε τις πίστες με όποια σειρά θέλουμε. Ταυτόχρονα, μπορούμε να δούμε τους αντιπάλους μας να παίζουν δίπλα μας και να χαζεύουμε τις βολές τους, με τους θεατές να πανηγυρίζουν για κάθε καλή βολή και να ακολουθούν παίκτες. Αυτό είναι και το daily challenge που έχει ο τίτλος. Ένα ακόμη mode που είδαμε και στην κλειστή online beta είναι το Turf War με τους παίκτες να χωρίζονται σε δύο ομάδες και προσπαθούν να κάνουν τα καλύτερα δυνατά σκορ για να κερδίσουν κάτι που παραμένει αρκετά διασκεδαστικό και -ευτυχώς- δεν άλλαξε καθόλου από την δοκιμαστική έκδοση διατηρώντας το "party" ύφος του.

Στον οπτικό τομέα, μπορεί να καταλάβει κανείς πως υπάρχει ένα καρτουνίστικο ύφος ως προς την εμφάνιση των χαρακτήρων. Αυτό δεν εμποδίζει το γρασίδι και τον εξοπλισμό από το να φαίνονται εντυπωσιακά. Από την άλλη, αυτό δεν ισχύει για όλα τα textures. Υπήρξαν φορές που εμφανίστηκαν -ίσως και από λάθος της κάμερας- φύλλα δέντρων τα οποία δεν ήταν καθόλου κοντά με τα βασικά textures από θέμα ποιότητας, μιας και μιλάμε για θολά φύλλα με έντονα pixels. Φυσικά, αυτό δεν ενοχλεί μιας και δεν φαίνεται συχνά, αλλά μας άφησε μια αρνητική εντύπωση για τις λεπτομέρειες των γραφικών. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο ήταν οι χρόνοι φόρτωσης οι οποίοι κάνουν την εμφάνιση τους πριν από κάθε πρωτάθλημα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως μερικά δευτερόλεπτα δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουμε τόσο χρόνο στη διάθεση μας, που στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η μπάρα που χρησιμοποιούμε για να εκτελέσουμε τις βολές μας προκειμένου να κάνουμε εξάσκηση όσο περιμένουμε.

To Everybody’s Golf πράγματι είναι αυτό που λέει ο τίτλος, γκολφ για όλους. Είναι ιδανικό για αρχάριους και προχωρημένους παίκτες, είναι ευχάριστο, αν και κάποιες φορές μπορεί να γίνει μονότονο με τις επαναλαμβανόμενες πίστες. Η Clap Handz σίγουρα πήγε τη σειρά πολλά βήματα μπροστά με το open world στοιχείο του τίτλου, ακόμα και αν αυτό περιορίζεται στο Golf Island και το online κομμάτι του τίτλου. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό που πρέπει να κάνει σαν τίτλος το κάνει και μάλιστα πολύ καλά.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Everybody's Golf

Συντάκτης
29 Οκτωβρίου 2017
Developer

Clap Handz / SIE Japan Studio

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

30 Αυγούστου 2017

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Εύκολο για αρχάριους
+ Διασκεδαστικό online
+ Πολλές επιλογές στη δημιουργία αγώνων

Αρνητικά

- Κάποια ranks καταλήγουν μονότονα με επαναλαμβανόμενα πρωταθλήματα
- Χρόνοι φόρτωσης
- Ορισμένα textures δεν είναι τόσο καλής ποιότητας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

To Everybody's Golf καταφέρνει να κάνει καλά αυτό που αναφέρει στο όνομα του, γκολφ για όλους. Οι περισσότεροι σίγουρα θα το απολαύσουν αν έχουν όρεξη να μάθουν πως παίζεται και οι εξοικειωμένοι παίκτες θα το βρουν άκρως διασκεδαστικό. Μπορεί στην πορεία των τουρνουά να βαρεθεί κανείς εξαιτίας ορισμένων επαναλήψεων ως προς τις πίστες στις οποίες αγωνίζεται, ωστόσο για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει και το online κομμάτι του τίτλου που είναι αρκετά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1