Everybody's Golf VR

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 27 Μαΐου 2019

Το Everybody’s Golf είναι μια σειρά παιχνιδιών γκολφ, αποκλειστική για τις κονσόλες της Sony. Πρόκειται για αυτό ακριβώς που διαφημίζει ο τίτλος: γκολφ που απευθύνεται σε κάθε τύπο παίκτη, είτε είναι οπαδός, γνώστης ή παντελώς άσχετος με το πραγματικό άθλημα. Η σειρά μάς έχει δώσει αρκετά πολύ αξιόλογα και διασκεδαστικά παιχνίδια και στο τελευταίο είδαμε κάποιες αλλαγές, όπως την open world προσέγγιση. Τώρα, έχουμε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς το Everybody’s Golf έκανε τη μετάβαση σε VR.

Φυσικά, το γκολφ σε VR διαφέρει πολύ. Σαφώς, έγινε η μετάβαση σε πρώτο πρόσωπο, όπως θα περιμέναμε. Δεν υπάρχουν, πλέον, αριθμοί, υπολογισμοί και μπάρες. Το Everybody’s Golf VR παίζει με DualShock 4 ή (ένα) PS Move χειριστήριο και προσπαθεί να εξομοιώσει το πραγματικό γκολφ όσο περισσότερο μπορεί. Έτσι, ο παίκτης μιμείται τις κινήσεις που θα έκανε αν κρατούσε ένα μπαστούνι του γκολφ στα χέρια του. Το tracking είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Αν περάσουμε το μπαστούνι δίπλα από την μπάλα, δεν την πετυχαίνουμε, ακόμα και αν αστοχήσουμε για μερικά εκατοστά. Η κλίση, η δύναμη και η φορά μεταφράζονται άψογα και κάθε χαρακτηριστικό τής βολής μας έχει μεγάλη σημασία για την πορεία που θα ακολουθήσει η μπάλα.

Η εκμάθηση είναι ελαφρώς δύσκολη, εκτός αν είστε πρωταθλητές στο γκολφ, καθώς στην αρχή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά τη βολή μας με τίποτα και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως τη μορφή και το ύψος του εδάφους, την απόσταση από την τρύπα στην οποία πρέπει να μπει η μπάλα και τα καιρικά φαινόμενα, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τής μπάλας. Τα physics είναι άψογα και οι αντιδράσεις τή ς μπάλας σε δικό μας ή εξωτερικό input πάντοτε εντυπωσιάζουν με την ακρίβεια και τη λειτουργικότητά τους. Η ταχύτητα με την οποία χτυπάμε, το αν κρατάμε το μπαστούνι με ένα ή δύο χέρια, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, επηρεάζουν τη βολή μας με ρεαλιστικό και άμεσο τρόπο.

Για να μας βοηθήσει, το Everybody’s Golf VR μάς δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας στο practice mode του. Εκτός από αυτό, υπάρχουν τα courses, που μας στέλνουν σε τρεις πίστες, όπου προσπαθούμε να πετύχουμε high scores. Και... αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει κανενός είδους campaign, ούτε multiplayer, local ή online. Παίζουμε τις τρεις πίστες, αλλάζοντας διάφορες παραμέτρους κάθε φορά και ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας ή τα leaderboards. Η μοναχική φύση του παιχνιδιού ενισχύεται από την ανυπαρξία άλλων γκολφερ στις πίστες, ή άλλων ανθρώπων γενικά. Είμαστε εμείς, το μπαστούνι μας, η μπάλα και η προσωπική μας βοηθός (και μερικοί δεινόσαυροι, ενίοτε).

Η μοναξιά τού γκολφ δημιουργεί πετυχημένη ατμόσφαιρα, παρόλο που μετά από μερικές ώρες ενδέχεται να κουράσει. Τα ηχητικά εφέ βοηθούν πολύ· ο άνεμος και τα κύματα, για παράδειγμα, στήνουν ένα εξαιρετικό μοναχικό κάδρο, μέσα στο οποίο παίζουμε γκολφ, αργά και προσεκτικά. Η εικονική πραγματικότητα αυξάνει το immersion ακόμα περισσότερο και, μετά από λίγη ώρα, ξεχνάμε πως δεν βρισκόμαστε πραγματικά στον κόσμο του παιχνιδιού. Επίσης, γρήγορα ξεχνάμε πως δεν κρατάμε πραγματικό μπαστούνι του γκολφ, αφού η αίσθηση που δημιουργείται μέσω του VR είναι εκπληκτική. Ο ήχος του χτυπήματος της μπάλας, επίσης, είναι εξαιρετικός και πολύ ικανοποιητικός.

Ένα παράδοξο χαρακτηριστικό είναι πως, αν παίζουμε με PS Move το immersion είναι υψηλότερο, όμως το tracking πάσχει ελαφρώς, σε σχέση με εκείνο του DualShock 4. Ποτέ δεν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, απλώς θα προτιμούσαμε να παίζουμε με Move και το βέλτιστο tracking του DualShock μάς έκανε εντύπωση.

Οπτικά, το Everybody’s Golf VR είναι πολύ όμορφο. Οι πίστες είναι γεμάτες λεπτομέρειες, καλοσχεδιασμένες πάντοτε και εντυπωσιακές, παρά το γεγονός πως είναι άδειες. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι εξίσου καλοφτιαγμένα, αν και όταν ανοίγουν το στόμα τους, ανατριχιάζουμε από το κακό voice acting.

Τα mechanics τού Everybody’s Golf VR έχουν πολύ βάθος και είναι διασκεδαστικά, όμως μετά από λίγη ώρα η έλλειψη περιεχομένου και multiplayer, ή έστω αγώνων ενάντια σε ΑΙ, αρχίζει να είναι πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετά unlockables, όπως customization επιλογές για τις βοηθούς και μερικά περίεργα events, όμως τίποτα ιδιαίτερα ουσιαστικό. Έτσι, η διάρκεια μειώνεται σημαντικά, αφού μετά από 6-7 ώρες αρχίζει να κουράζει. Την περισσότερη ώρα, προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε την τεχνική μας. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσοχή, εκτός από υπομονή, όμως η αίσθηση που προκαλεί είναι τόσο ευχάριστη που δεν γίνεται εύκολα βαρετή. Όταν μάθουμε να ξεπερνάμε εμπόδια, να υπολογίζουμε σωστά τα φάλτσα και τον άνεμο και καταφέρνουμε να πετύχουμε διάνα σχεδόν αμέσως, η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη.

Η παραμετροποίηση του VR δίνει αρκετές επιλογές, όπως το αν θα παίζουμε καθιστοί ή όρθιοι, αν είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες, μπορούμε να αλλάξουμε το ύψος του εικονικού χαρακτήρα μας και, σε συνδυασμό με επιλογές όπως τις τρύπες που ρουφάνε τη μπάλα όταν πλησιάζει, προσφέρουν τη δυνατότητα προσαρμογής της εμπειρίας στα μέτρα μας. Είτε είμαστε αρχάριοι, είτε έμπειροι, το Everybody’s Golf VR δεν απογοητεύει και δεν είναι απρόσιτο.

Η VR εκδοχή τού Everybody’s Golf είναι πολύ διασκεδαστική και καλοστημένη, όμως μας κάνει να ζητάμε κι άλλο, καθώς το περιεχόμενό της δεν είναι αρκετό για να μας κρατήσει. Αν υπήρχαν μερικά ακόμα modes, η εμπειρία θα ήταν σχεδόν άψογη, όμως, ακόμα και στην σχετικά άδεια μορφή της, έχει αρκετά προτερήματα για να μας κερδίσει. Όπως και να το κάνουμε, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο να παίξουμε γκολφ μέσα στο σαλόνι μας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review. 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Everybody's Golf VR

Συντάκτης
27 Μαΐου 2019
Developer

Clap Hanz

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4 (απαιτείται PSVR)

Κυκλοφορία

21 Μαΐου 2019

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Πετυχημένη οπτικοακουστική παρουσίαση
+ Πολύ λειτουργικό tracking
+ Βάθος στα mechanics και πολλή διασκέδαση

Αρνητικά

- Έλλειψη περιεχομένου
- Δεν υπάρχει multiplayer ή έστω αγώνες ενάντια στην ΑΙ
- Το tracking του Move είναι υποδεέστερο του DualShock 4

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Η VR εκδοχή τού Everybody’s Golf είναι πολύ διασκεδαστική και καλοστημένη, όμως μας κάνει να ζητάμε κι άλλο, καθώς το περιεχόμενό της δεν είναι αρκετό για να μας κρατήσει. Αν υπήρχαν μερικά ακόμα modes, η εμπειρία θα ήταν σχεδόν άψογη, όμως, ακόμα και στην σχετικά άδεια μορφή της, έχει αρκετά προτερήματα για να μας κερδίσει. Όπως και να το κάνουμε, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο να παίξουμε γκολφ μέσα στο σαλόνι μας.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1