F1 2019

Όταν σβήσουν τα πέντε κόκκινα φανάρια...
by Λεωνίδας Πάτρας on 9 Ιουλίου 2019

Προς ευχαρίστηση όλων, το φετινό, επίσημο Formula 1 βιντεοπαιχνίδι φτάνει νωρίτερα κατά δύο σχεδόν μήνες στα ράφια των καταστημάτων. Η επιτυχία των συγκεκριμένων παιχνιδιών, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε ένα όνομα και αυτό είναι της Codemasters. Οι developers, οι οποίοι σχετίζονται με πολλά διάσημα racing παιχνίδια εδώ και πολλά χρόνια, όπως η σειρά Dirt (πρώην Colin McRae Rally), η σειρά Grid, αλλά φυσικά και η σειρά F1, επανέρχονται με τον νέο Formula 1 τίτλο για τη σεζόν 2019. Το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος και πολλοί fans περιμένουν αυτή την κυκλοφορία. Μετά από τα αρκετά επιτυχημένα F1 2017 και F1 2018, μένει να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί και τι μπορεί να προστεθεί σε ένα franchise που αγγίζει πλέον το peak του.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κύρια “ατραξιόν” του παιχνιδιού δεν μπορεί να είναι άλλη από το Career mode, το οποίο δεν έχει αλλάξει τίποτα το ουσιαστικό από πέρσι, αλλά έχει κάποια νέα και αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Μετά από τη δημιουργία του οδηγού μας, το career mode δεν μας μεταφέρει σε μια ομάδα της Formula 1, αλλά σε μια της Formula 2. Βρισκόμαστε στους τελευταίους αγώνες της σεζόν και το παιχνίδι (σε μορφή story mode) μας συστήνει τον “φανταστικό” ανταγωνιστή μας, με το όνομα Devon Butler. Ο συγκεκριμένος φιλόδοξος, αλλά εγωκεντρικός χαρακτήρας θα μας ακολουθήσει και κατά την “προαγωγή” μας στις πίστες της Formula 1, όπου θα κοντραριζόμαστε για τους βαθμούς και τη δόξα στα 21 Grand Prix του προγράμματος. Τα Rivals, όπως ονομάζονται αυτού του είδους οι “κόντρες” μεταξύ των οδηγών, κάνουν το Career mode ενδιαφέρον, καθώς συνοδεύονται και από ορισμένα cutscenes, ενώ μπορείτε να ορίσετε και οποιοδήποτε άλλο (πραγματικό) οδηγό σαν rival.

Ανάλογα με την ομάδα της Formula 1 που θα επιλέξουμε μετά τα εισαγωγικά F2 races που προαναφέραμε, θα καθοριστούν και οι στόχοι μας. Τρέχοντας σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες, όπως η Mercedes, η Ferrari και η Redbull, θα πρέπει να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί και να βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ανάλογοι είναι οι στόχοι και σε ομάδες μεσαίας δυναμικότητας, όπως η McLaren και χαμηλότερης, όπως η Alfa Romeo. To presentation του Career mode είναι το ίδιο εντυπωσιακό με του περσινού τίτλου, με πολλές λήψεις από τα Pit Stops των κατασκευαστών, δηλώσεις των πραγματικών οδηγών, αλλά και όμορφη παρουσίαση του κάθε αγώνα. Πριν και μετά από κάθε Grand Prix, κλινόμαστε να μιλήσουμε σε δημοσιογράφους (οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής) και ανάλογα την απάντηση αλλάζουν ορισμένα στοιχεία στην ομάδα ή στον χαρακτήρα μας, θετικά ή αρνητικά.

Τα περσινά RPG στοιχεία, με τα development points και τα διάφορα R&D Trees, κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους φέτος. Πετυχαίνοντας στόχους κατά τα δοκιμαστικά, τα προκριματικά και τους αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε πόντους για να αναπτύξουμε τα τέσσερα διαφορετικά στοιχεία του μονοθέσιου, όπως η αεροδυναμική, το σασί και άλλα. Αν το development κάποιου εξαρτήματος πετύχει, τότε αυτόματα τοποθετείται στο μονοθέσιο σας. Στο ενδιάμεσο ορισμένων Grand Prix λαμβάνετε προσκλήσεις για άλλα events, όπως δοκιμασίες προσπεράσεων, time trials και άλλα, που γίνονται κυρίως με ιστορικά μονοθέσια και αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το τυποποιημένο πρόγραμμα της Formula 1. Επιπλέον, το F1 2019 μας συστήνει σε έναν νέο μηχανισμό: τις μεταγραφές οδηγών μετά και κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το gameplay και η αίσθηση των μονοθέσιων διατηρεί τη “συνταγή” των προηγούμενων ετών και περιλαμβάνει ρεαλιστική αίσθηση του “πατήματος”, αρκετά καλοφτιαγμένα physics και “συμπαθητική” AI των αντιπάλων. Ως αποτέλεσμα, στο σύνολο τους, μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά του αθλήματος (σύστημα κατανομής ενέργειας ERS, σύστημα DRS, νέοι κανονισμοί), προσφέρουν ένα άκρως ρεαλιστικό αποτέλεσμα, πάρα πολύ κοντά στο πραγματικό. Βέβαια, για τους πιο αρχάριους, τα assists και λειτουργίες όπως το instant replay μπορούν να κάνουν τα πράγματα αρκετά προσβάσιμα, στα όρια του Arcade Racing. Όσοι πάντως οδηγείτε με λιγότερα assists, ρεαλιστικότερο damage και όλα τα penalties μην περιμένετε ότι θα έχετε και περισσότερα rewards, τουλάχιστον στο single-player. Γενικά, είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να το φέρετε στα μέτρα σας, “παίζοντας” με τα επίπεδα δυσκολίας του (με όποια θετικά και αρνητικά συνεπάγονται σε αυτό).

Η περισσότερη δουλειά πίσω από ένα μονοθέσιο γίνεται στα pits και μέσω της σχετικής οθόνης μπορείτε να εκτελέσετε πάρα πολλές λειτουργίες, όπως την επιλογή των ελαστικών, τη διαμόρφωση στρατηγικής για τα pit stops στους αγώνες και φυσικά, να παραμετροποιήσετε τις ρυθμίσεις του μονοθέσιου σας (υπάρχουν και έτοιμα setups για να επιλέξετε, από τα πιο γρήγορα, στα πιο σταθερά). Πολύ σημαντικό είναι να πραγματοποιείτε κάποια προγράμματα κατά τα practice sessions, για να μαθαίνετε καλύτερα την πίστα, τις γωνίες και τις ταχύτητες εισόδου και εξόδου από κάθε στροφή, αλλά και για να συνηθίσετε σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτή της έντονης βροχόπτωσης. Αν από την άλλη θέλετε απλά να τρέξετε στον αγώνα, μπορείτε να προσπεράσετε τα τρία Practice Sessions, κάνοντας skip ακόμη και τα τελικά κατατακτήρια δοκιμαστικά. Έτσι, θα βρεθείτε μονομιάς στην ημέρα του αγώνα, με τους συνολικούς γύρους που εσείς ορίζετε.

Όσο βρίσκεστε στην πίστα μπορείτε, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να μπείτε σε ορισμένες λειτουργίες του μονοθέσιου, όπως η κατανάλωση καυσίμου, η διαχείριση της ενέργειας και κάποιες μικρο-ρυθμίσεις στην αεροδυναμική. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση του οχήματος, τη θερμοκρασία των ελαστικών και να μιλήσετε με τα pits για αλλαγή στρατηγικής, την απόσταση σας από άλλους οδηγούς και τη γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου και της πίστας. Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο στις συγκεκριμένες λειτουργίες, γιατί το να αγωνίζεστε με τόσο γρήγορα μονοθέσια απαιτεί την απόλυτη προσοχή σας, η οποία μπορεί να αποσπαστεί αν χαθείτε στα συγκεκριμένα μενού εν ώρα αγώνα.

Πέρα από το Career mode, υπάρχουν και τα κλασικά modes, όπως το Time Trial και το Grand Prix, που μπορείτε να δημιουργήσετε πρωτάθλημα με συγκεκριμένες πίστες της αρεσκείας σας. Τα Championships επιστρέφουν και περιλαμβάνουν το πρωτάθλημα της F1, φυσικά, αυτό της Formula 2 του 2018, με τους επίσημους οδηγούς, αλλά και άλλα ιστορικά πρωταθλήματα, που μπορείτε να αγωνιστείτε με τα 22 συνολικά historic cars του παιχνιδιού (18 από το περσινό παιχνίδι και 4 νέα). Οι κάτοχοι της Legend Edition μπορούν επίσης να πάρουν τον ρόλο ενός εκ των δύο ινδαλμάτων του αθλήματος (Alain Prost και Ayrton Senna), ως φόρο τιμής προς τους δύο θρύλους του αθλήματος. Το Formula 1 2019 είναι υπερπλήρες από πλευράς περιεχομένου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να εμπλουτιστεί με όλη τη σεζόν της Formula 2 για το 2019, μέσω update.

Στα του multiplayer τώρα, υπάρχουν τα ranked και τα unranked races, μέσω των οποίων μπορείτε να κερδίσετε XP για τον οδηγό σας, ενώ στην καρτέλα με τα leagues μπορείτε να συμμετάσχετε σε πρωταθλήματα άλλων παικτών, έχοντας όμως πάντα υπόψη σας το ωράριο και τις ημερομηνίες των αγώνων. Υπάρχει και το Weekly Event, το οποίο πραγματοποιείται κυρίως στο Grand Prix, όπου διεξάγεται ο πραγματικός αγώνας της Formula 1. Μέσω όλων αυτών κερδίζετε XP, levels και badges για την καρτέλα του οδηγού σας, αλλά και πόντους για να τροποποιήσετε την εμφάνιση του μονοθέσιου σας (υπάρχουν δυστυχώς και microtransactions σε αυτό το κομμάτι).

Και αν το F1 του 2018 ήταν ένα όμορφο οπτικά παιχνίδι, το F1 2019 έχει ακόμα περισσότερες βελτιώσεις (μερικοί από εσάς θα έχετε δει τα εντυπωσιακά gameplay βίντεο των προηγούμενων μηνών). Οι φωτισμοί, και οι σκιές ειδικότερα, έχουν δεχθεί ένα ακόμη χέρι “γυαλίσματος”, κάτι που είναι περισσότερο ορατό στα πιο ιδιαίτερα Grand Prix, όπως το νυχτερινό Bahrain. Ορισμένα animations των οδηγών εκτός αγώνα, αλλά και οι εκφράσεις τους, χρήζουν βελτίωσης, αλλά στο γενικότερο σύνολο τα γραφικά και η παρουσίαση του F1 2019 χτίζουν ένα τρομερό immersion τόσο κατά την οδήγηση, όσο και πριν από αυτή. Υπό κανονικές συνθήκες, το παιχνίδι τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (το review έγινε στο PS4), με πολύ μικρό tearing σε κάποιες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, παρατηρήσαμε ένα ανεξήγητο φαινόμενο, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι bug ή απλά θέμα σχεδιασμού. Σε ορισμένες πίστες, στο career mode, το performance πέφτει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο (καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα), ενώ αν μπούμε να παίξουμε την ίδια πίστα εκτός career mode, τότε τα καρέ ανεβαίνουν ξανά στα 60. Ομολογουμένως “χτυπάει” πολύ άσχημα στο μάτι, ειδικά για τους πιο έμπειρους παίκτες και πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να διορθωθεί άμεσα.

Το παιχνίδι περιέχει theater mode, όπου αποθηκεύονται τα highlights των αγώνων και mode που μπορείτε να δείτε λεπτομερώς όλα τα μονοθέσια που περιέχονται στο πακέτο του παιχνιδιού. Οι ήχοι των κινητήρων έχουν βελτιωθεί, ενώ ρεαλιστικούς ήχους έχουμε και στα historic μονοθέσια, που ήταν ακόμη πιο “θορυβώδη”. Επίσης, οι developers έχουν μαγνητοφωνήσει αληθινές μικρές συνεντεύξεις και σχόλια από τους πραγματικούς οδηγούς, τα οποία συναντάμε στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

F1 2019

Συντάκτης
9 Ιουλίου 2019
Developer

Codemasters Birmingham

Publisher

Codemasters

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

28 Ιουνίου 2019

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Στιβαρό μοντέλο οδήγησης και ομαλά physics
+ Όλες οι άδειες, οι κανονισμοί και η αίγλη της Formula 1 2019
+ Υπερπλήρες πακέτο, ειδικά με την προσθήκη της Formula 2
+ Εξαιρετικής ποιότητας οπτικοακουστικός τομέας και γενικότερο presentation

Αρνητικά

- Μοιάζει υπερβολικά στον προκάτοχό του και δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα
- Προβληματάκια στην ενδοεπικοινωνία και λίγο "ρομποτική" AI στους αντιπάλους
- To πρόβλημα με τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο πρέπει να διορθωθεί άμεσα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
9.5
Συνοψίζοντας

Η Codemasters προσφέρει ένα πλήρες πακέτο για τον νέο Formula 1 τίτλο, με όλες τις άδειες του πρωταθλήματος και με πολλά έξτρα (Formula 2, Historic Challenges, Rivals κτλ). Σε συνδυασμό με την αρτιότητα του gameplay και του χειρισμού των μονοθέσιων, το F1 2019 είναι μια “σίγουρη” και πλούσια αγορά για τους φίλους, όχι μόνο της Formula 1, αλλά και των racing παιχνιδιών γενικότερα.

Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις σε τομείς όπως η AI των αντιπάλων, η ενδοεπικοινωνία με τα Pits, τα animations, οι συνεντεύξεις και φυσικά, το θέμα με το framerate. Παρόλα αυτά, πρόκειται για έναν εξαιρετικό για το είδος του τίτλο, που μπορείτε να τον φέρετε στα μέτρα σας είτε είστε αρχάριος οδηγός, είτε αρκετά έμπειρος, στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Οι αλλαγές, σε σχέση με τον περσινό τίτλο, σίγουρα δεν είναι πολλές, αλλά είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μια νέα αγορά για τους ενδιαφερόμενους gamers.

8.5
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1