F1 2020 - Review

Ο καλύτερος τίτλος της σειράς
by Άρης Φουρναράκης on 30 Ιουλίου 2020

Για μια ακόμη χρόνια έφτασε εκείνη η στιγμή του καλοκαιριού, όπου μπορούμε να οδηγήσουμε το αγαπημένο μας μονοθέσιο από τον καναπέ του σπιτιού μας και να νιώσουμε, έστω και ελάχιστα, την ένταση της Formula 1.

Η φετινή κυκλοφορία του official παιχνιδιού της Formula 1, του F1 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς λόγο του κορωνοϊού και της αργοπορημένης εκκίνησης της σεζόν, το παιχνίδι κυκλοφορεί παράλληλα με την έναρξη του πρωταθλήματος για πρώτη φορά.

Το F1 2020 της Codemasters, είναι και φέτος ο μοναδικός τρόπος για να βιώσετε το μεγαλείο του πρωταθλήματος της Formula 1, ιδίως μετά την απόφαση για τη μείωση των αγώνων σε μόλις 10 από 22 που έγιναν στο περσινό πρωτάθλημα.

Φυσικά αυτό δεν μειώνει το περιεχόμενο του F1 2020, στο οποίο θα έχετε πρόσβαση σε όλες τις πίστες που είχαν συμπεριληφθεί στο φετινό καλεντάρι, με τις διαδρομές του Zandvoort της Ολλανδίας και του Hanoi Street στο Βιετνάμ να προστίθενται για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς, αν και έχουν αφαιρεθεί από το φετινό πρωτάθλημα λόγω της μείωσης των αγώνων. Από το παιχνίδι δυστυχώς απουσιάζει το νέο Gran Prix της Τοσκάνης, το οποίο θα διοργανωθεί στην πίστα Muggelo, που θα γίνουν οι εορτασμοί για τους 1.000 αγώνες της Ferrari στη F1.

Εκτός από τις διαδρομές, στο F1 2020 θα βρείτε τα πλήρως ανανεωμένα roster των οδηγών και των αυτοκινήτων τόσο της F1, όσο και της F2. Στο πρωτάθλημα της F2 μπορείτε να βιώσετε το πρωτάθλημα του 2019, αλλά και του 2020 το οποίο θα προστεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον σαν δωρεάν DLC. Εκτός όμως από τα μονοθέσια της F1 και της F2, θα έχετε στη διάθεσή σας και 16 ιστορικά μονοθέσια (συν ακόμα τέσσερα, αν πάρετε το Schumacher Edition DLC) από διαφορετικές χρονολογίες, με τα οποία μπορείτε να διοργανώσετε ξεχωριστούς αγώνες και πρωταθλήματα.

Στον τομέα του gameplay έχει δοθεί για μια ακόμη φορά τεράστια έμφαση στον χειρισμό των μονοθέσιων και στην αίσθηση που αφήνουν στον δρόμο, ώστε να τα «νιώθει» ο παίκτης όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Για παράδειγμα, όσο πιο πολύ καύσιμο περιέχει ένα μονοθέσιο, τόσο πιο πολύ βαραίνει στον δρόμο και στις στροφές. Αντίστοιχα όσο περνάνε οι γύροι, ο παίκτης καταλαβαίνει ότι το αυτοκίνητο γίνεται πιο ελαφρύ και ειδικά στις στροφές, χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση.

Η αλήθεια είναι ότι τα παιχνίδια της F1 δεν είναι ιδιαίτερα προσιτά και φιλόξενα προς τους νέους παίκτες. Οι πληροφορίες που πρέπει να προσέξει ένας παίκτης είναι πάρα πολλές, χωρισμένες σε δεκάδες πινακάκια και αριθμούς. Για έναν νέο παίκτη αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Παρ' όλα αυτά, φέτος η Codemasters άκουσε τα παράπονα των νέων παικτών και φρόντισε το F1 2020 να το κάνει πιο προσιτό ώστε να μπορεί να το απολαύσει μεγαλύτερη μερίδα παικτών.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τoν εύκολο τρόπο εκμετάλλευσης του ERS (Energy Recovery System) το οποίο γίνεται με ένα κουμπί, πρόσθεσε και το λεγόμενο casual mode. Πλέον πριν ξεκινήσετε κάποιο αγώνα ή πρωτάθλημα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ casual και standard mode οδήγησης, με το πρώτο να επιτρέπει πιο εύκολη οδήγηση εκτός πίστας, αγνόηση των περισσότερων λαθών και περισσότερα assists ενεργοποιημένα, ενώ το δεύτερο είναι το κλασσικό challenging mode που υπήρχε μέχρι τώρα στο παιχνίδι.

Βελτίωση υπάρχει και στην ήδη αξιόλογη A.I, με τους αντίπαλους οδηγούς να φέρονται έξυπνα και καμιά φορά και κάπως ύπουλα, ώστε να κερδίσουν μερικές θέσεις παραπάνω.

Η μεγαλύτερη προσθήκη στο F1 2020 σε σχέση με τον προκάτοχό του, είναι το My Team Mode. Σε αυτό δημιουργείτε από το μηδέν μια δική σας ομάδα F1 (η 11η στο πρωτάθλημα) στην οποία αναλαμβάνετε τον ρόλο ιδιοκτήτη, αλλά και οδηγού. Αυτό ουσιαστικά είναι μια μίξη του κλασικού Career Mode με αρκετά στοιχεία management, καθώς εκτός από τους αγώνες της ομάδας σας, θα πρέπει να διαχειριστείτε τα οικονομικά της, τους χορηγούς, τo R&D τμήμα για τις αναβαθμίσεις του μονοθέσιου σας, αλλά και την πρόσληψη του δεύτερου οδηγού της ομάδας και τη μεταγραφή του αργότερα. Συνολικά, πρόκειται για μια πλήρη εμπειρία μιας ομάδας F1 από την αρχή που θα μπουν οι πρώτες πινελιές στο αυτοκίνητο, στο σήμα και στο όνομα της ομάδας, μέχρι και την ώρα που θα βγει στον δρόμο το μονοθέσιο σας.

Εκτός όμως από το My Team Mode υπάρχουν αρκετά ακόμα modes για να ασχοληθείτε, όπως το κανονικό πρωτάθλημα της F1 και F2 που αναφέραμε πιο πάνω, μεμονωμένα Gran Prix, time trials και το κανονικό Career Mode, στο οποίο επιλέγετε έναν από τους ήδη υπάρχοντες οδηγούς με σκοπό να τον φτάσετε στην κορυφή.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά multiplayer modes με ranked και casual lobbies, εβδομαδιαία events και ημερήσια challenges. Όμως, η πιο σημαντική προσθήκη όλων είναι το split screen που επιστρέφει στο F1 για πρώτη φορά μετά από το 2014. Το couch co-op είναι κάτι που τείνει να ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια και αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή της Codemasters.

Από την άλλη εντύπωση προκαλεί η επιλογή της εταιρείας να προσθέσει το Podium Pass, ένα season pass στα πρότυπα του Call of Duty, στο οποίο όσο παίζετε ανεβάζετε level και κερδίζετε διάφορα αντικείμενα για customization. Παράλληλα, έχει προστεθεί και item shop, στο οποίο βρίσκονται προς πώληση διάφορα αντικείμενα, τα οποία ανανεώνονται καθημερινά ή και εβδομαδιαία. Για την αγορά των παραπάνω απαιτείται η χρήση των pitcoins, τα οποία ξεκινάνε από 1,99€ τα 2000, με το Podium Pass να κοστολογείται στα 9000 pitcoins (περίπου 9€).

Για τα microtransactions έχουμε ξαναμιλήσει αρκετές φορές και προσωπικά η άποψη μου βρίσκεται κάπου στη μέση. Εφόσον δεν επηρεάζουν με κάποιο τρόπο το gameplay δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα. Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να δεχθώ μια εταιρεία που κοστολογεί 69,99€ τον τίτλο της, να χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές ώστε να βγάλει περισσότερα χρήματα. Σε παιχνίδια όπως το Fortnite που είναι δωρεάν, είναι θεμιτό. Σε παιχνίδια όπως το FIFA ή το NBA 2K, που φτάσαμε να βλέπουμε in-game διαφημίσεις χωρίς τη δυνατότητα να κάνουμε skip, αυτό είναι απαράδεκτο. Από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια του κάθε παίκτη αν θα αποφασίσει να ξοδέψει τα χρήματα του για vanity items.

Τα γραφικά του F1 2020, για μια ακόμη χρονιά έχουν δημιουργηθεί με την Ego Engine, η οποία χρησιμοποιείται ανελλιπώς από το 2007, με τις αντίστοιχες βελτιώσεις κάθε χρόνο. Η Codemasters έχει δώσει, ξανά, τεράστια έμφαση στη λεπτομέρεια όλων τον στοιχείων του πρωταθλήματος, με τα αυτοκίνητα και τις διαδρομές να φαντάζουν σαν φωτοτυπία των πραγματικών. Τα εφέ της βροχής και γενικά η εναλλαγή του καιρού βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ και τα physics είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε racing τίτλο.

Από άποψη επιδόσεων, το F1 2020 έτρεξε χωρίς το παραμικρό frame drop σε 1440p/60fps, ακόμα και όταν βρισκόταν και τα 22 μονοθέσια στην οθόνη μας. Κάποια μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν με... ιπτάμενους NPCs διορθώθηκαν με τα πρώτα patches.

Σε κορυφαίο επίπεδο παραμένει και ο ήχος του F1 2020 με τα μονοθέσια να ακούγονται όπως τα αληθινά, ενώ εντύπωση προκαλεί η πιστή αναπαράσταση των ήχων των παλαιότερων μονοθέσιων, με τις διαφορές με τα φετινά να γίνονται άμεσα αντιληπτές, ακόμα και από την εναλλαγή ταχυτήτων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

F1 2020

Συντάκτης
30 Ιουλίου 2020
Developer

Codemasters Birmingham

Publisher

Codemasters

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Google Stadia

Tested on

PC

Κυκλοφορία

10 Ιουλίου 2020

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας
+ Μεγάλη ποικιλία από single και multiplayer modes
+ Το νέο My Team Mode
+ Πιο προσιτό στους νέους παίκτες
+ Επιστροφή του split-screen

Αρνητικά

- Προσθήκη microtransactions
- Ελάχιστες καινοτομίες σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
8.9
Συνοψίζοντας

Μετά το άλμα που πραγματοποίησε η Codemasters από το F1 2018 στο F1 2019, σίγουρα δεν περιμέναμε συνταρακτικές αλλαγές από το φετινό installment. Η εταιρεία φρόντισε να το κάνει πιο προσιτό προς τους νέους παίκτες, πρόσθεσε το εξαιρετικό My Team Mode και επανέφερε το split-screen.

Σίγουρα η προσθήκη των microtransactions μας ξινίζει λίγο, παρ’ όλα αυτά με τις παραπάνω προσθήκες στην ήδη πετυχημένη συνταγή του περσινού τίτλου, η Codemasters καταφέρνει να μας παραδώσει το πιο άρτιο παιχνίδι της σειράς, μέχρι σήμερα.

8.5
Βαθμός
8.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1