Falcon Age

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 19 Απριλίου 2019

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιχνιδιών που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με μη ανθρώπινα πλάσματα, με κατοικίδια κάθε είδους. Εκτός από τα Tamagotchi που παίζαμε μικροί, έχουμε δει και τίτλους όπως το The Last Guardian, των οποίων κεντρικό κομμάτι είναι η σύνδεση με ένα ζώο, το οποίο πολλές φορές είναι και στο επίκεντρο των mechanics. Μια νέα προσπάθεια, που αποσκοπεί στο δέσιμό μας με ένα εικονικό ζώο, είναι το Falcon Age, που παίζει αποκλειστικά σε PS4, με προαιρετική χρήση του PS VR.

Στο Falcon Age, πρωταγωνίστρια είναι η τελευταία κληρονόμος των ικανοτήτων των Falcon Hunters, που κυνηγούν μαζί με το γεράκι τους, με το οποίο έχουν έντονο συναισθηματικό δέσιμο και απόλυτη αρμονία. Ξεκινώντας, είμαστε αιχμάλωτοι σε ένα ορυχείο, το οποίο φυλάσσεται και λειτουργεί κάτω από την εποπτεία ρομποτ. Αφού περάσουμε μερικές ημέρες, δουλεύοντας καταναγκαστικά στο ορυχείο, μας επισκέπτεται ένα μικρό πτηνό, το οποίο φροντίζουμε. Αργότερα, ο νέος μας φίλος μάς βοηθά στο να αποδράσουμε και εκεί ξεκινά το βασικό παιχνίδι. Η ιστορία είναι επαρκής ως υπόβαθρο και η εμπειρία διαρκεί περίπου 4 ώρες. Οι διάλογοι παρουσιάζουν επιλογές, που καλείται να πάρει ο παίκτης μέσω ενός εύστοχου μενού διαλόγου, το οποίο λειτουργεί άψογα σε VR.

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ παίκτη και πτηνού, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Το πουλί τριγυρνά συνεχώς κοντά μας και οι μηχανισμοί του παιχνιδιού βασίζονται πάνω του, ολοκληρωτικά. Μπορούμε να σφυρίξουμε, καλώντας το κοντά μας· έρχεται και κάθεται πάνω στο χέρι μας, από όπου μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του περισσότερο. Μπορούμε να το χαϊδέψουμε, να κάνουμε fist-bumps, να παίξουμε και άλλα πολλά (κάνοντας παράλληλα heal και ανακτώντας τη χαμένη ζωή του πουλιού). Ακόμη, αν βρούμε υλικά και τα μαγειρέψουμε, μπορούμε να ταΐσουμε τον ιπτάμενο σύντροφό μας, δίνοντάς του μερικές ιδιότητες, όπως πιο αποδοτικό stealth. Αν έχουμε στην κατοχή μας αντικείμενα, όπως βόμβες, διάφορα παιχνίδια και στολές, μπορούμε να τα δώσουμε στο πουλί, το οποίο τα χρησιμοποιεί κατάλληλα. Οι στολές έχουν περισσότερο διακοσμητικές λειτουργίες, εκτός από μερικές που δίνουν ειδικές ιδιότητες, ενώ τα παιχνίδια δεν έχουν καμία εμφανή χρησιμότητα. Όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της σχέσης μας με τον σύντροφό μας, για να μας κάνουν να νοιαζόμαστε για εκείνον.

Όταν συναντήσουμε θηράματα ή εχθρούς, στέλνουμε το πουλί για επίθεση. Αυτό γίνεται απλώς σημαδεύοντας προς το κατάλληλο σημείο με το χέρι μας, με ένα εύκολο και εύχρηστο σύστημα. Το πουκί ορμάει και αρπάζει τους στόχους του, οπότε μένει σε εμάς να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα, με ένα melee όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν είμαστε αβοήθητοι μόνοι μας, όμως χωρίς το γεράκι μας, δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Εκτός από την κατά μέτωπο επίθεση, το πουλί μπορεί να πετάει βόμβες στους εχθρούς, τις οποίες του δίνουμε εμείς, με πολύ εύστοχο τρόπο: είτε το καλούμε στο χέρι μας, σφυρίζοντας και του δίνουμε τη βόμβα, είτε την κρατάμε ψηλά και το φωνάζουμε να έρθει να την πάρει, χωρίς να σταματήσει την πτήση του. Όλες οι πιθανές διαδραστικές ασχολίες μεταξύ παίκτη και γερακιού, είναι πολύ καλοστημένες, διασκεδαστικές και ικανοποιητικές.

Επίσης, έχουν γίνει μερικές έξυπνες επιλογές, που βοηθούν πολύ την εμπειρία να παραμείνει ομαλή. Για παράδειγμα, όταν το πτηνό μεγαλώσει, μπορούμε να του φορέσουμε μια στολή που του δίνει μόνιμα τη μορφή που είχε ως μωρό. Αυτό, εκτός από το ότι μας δίνει την επιλογή με βάση τις αισθητικές προτιμήσεις μας, κάνει πιο εύκολο το gameplay. Το μεγάλο, ενήλικο πτηνό, όσο και αν είναι μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό, πιάνει μεγάλο μέρος της οθόνης όταν κάθεται στο χέρι μας (παίζουμε σε πρώτο πρόσωπο) και μερικές φορές ενοχλεί. Έτσι, αν έχουμε πρόβλημα με αυτό, μπορούμε να το μικρύνουμε και να το ξαναμεγαλώσουμε, όποτε επιθυμούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Σχεδιαστικά, το γεράκι είναι πανέμορφο, σε όλες τις μορφές του. Ο τρόπος που κινείται κλέβει την παράσταση, όπως και το χρωματιστό του φτέρωμα. Οι στολές που του φοράμε είναι επίσης πολύ όμορφες και δίνουν χαρακτήρα στο ήδη καλοσχεδιασμένο πουλί. Τα περιβάλλοντα και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες δεν είναι εξίσου εντυπωσιακά, αλλά δεν ενοχλούν. Το setting είναι πολύ πετυχημένο και απόλυτα ταιριαστό στο σενάριο και το ύφος που θέλει να δημιουργήσει, με την εχθρική τεχνολογία να απειλεί τον τρόπο ζωής των χαρακτήρων. Παρόλα αυτά, η εικαστική αποτύπωση δεν είναι πάντοτε αποδοτική, καθώς ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μοιάζει άδειο, με παρόμοιες πέτρες και θάμνους να επαναλαμβάνονται συχνά. Επίσης, παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στην φόρτωση των textures και μερικά απότομα κολλήματα (μια φορά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και να ανοίξουμε το παιχνίδι, για να ξεκολλήσει). Τα ρομπότ, εκτός μερικών εξαιρέσεων, είναι εξίσου επαναλαμβανόμενα και απλοϊκά. Η μουσική που ακούμε ενώ κινούμαστε στον μικρό κόσμο του παιχνιδιού, είναι πολύ αρμόζουσα, ευχάριστη, αλλά επαναλαμβανόμενη.

Τα άδεια περιβάλλοντα επηρεάζουν και το gameplay αρκετά. Υπάρχει αρκετό backtracking και αναγκαζόμαστε να περπατάμε για πολλή ώρα, χωρίς να βρίσκουμε τίποτα ενδιαφέρον. Η εισαγωγή fast travel μηχανισμών, ενδεχομένως θα βοηθούσε την κατάσταση, όμως θα αφαιρούσε πόντους από το immersion και το δέσιμο με το γεράκι, καθώς η συνεχής παρουσία του και οι αλληλεπιδράσεις μαζί του, ενώ ταξιδεύουμε, είναι οι μοναδικές δυνατές δραστηριότητες και μπαίνουν στο επίκεντρο της εμπειρίας. Μπορούμε, φυσικά, να αναζητήσουμε θησαυρούς και να κυνηγήσουμε ζώα, όμως οι ασχολίες αυτές γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Οι μάχες είναι πολύ απλές και, όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σύντομα γίνονται επαναλαμβανόμενες.

Το Falcon Age παίζει με Dualshock, σε τηλεόραση ή σε VR και με PS Move. Αν παίζουμε στην τηλεόραση, είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι, όμως στο VR πραγματικά απογειώνεται· δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Ο χειρισμός είναι απίστευτα καλύτερος στο VR με τα Moves, παρόλο που έχει γίνει καλή προσπάθεια προσαρμογής στο Dualshock. Παίζοντας με τα Moves, για παράδειγμα, το σφύριγμα γίνεται με φυσικό τρόπο, φέρνοντας δηλαδή το χέρι μας στο στόμα. Ο χάρτης είναι πολύ πιο εύχρηστος σε VR περιβάλλον και κινήσεις όπως η ανασήκωση του χεριού για να δώσουμε στο πουλί κάποιο αντικείμενο είναι πολύ διασκεδαστικές και άμεσες. Δεν υπάρχουν προβλήματα με το tracking και η απόκριση είναι συνεχώς εντυπωσιακή.

Η επικοινωνία με το γεράκι είναι πάρα πολύ ικανοποιητική αν παίζουμε σε VR και αποτελεί το highlight του παιχνιδιού. Ο τρόπος που κάθεται στο χέρι μας και μετακινείται μεταξύ των δαχτύλων όσο κουνάμε το χέρι μας, οι κινήσεις του γενικότερα και το πως μας κοιτά, δημιουργούν την αίσθηση πως αλληλεπιδρούμε με ένα πραγματικό ζώο. Επίσης, όσο όμορφο και αν είναι το πουλί στην οθόνη, στο VR δείχνει πραγματικά εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές.

Το Falcon Age, παρά τα προβλήματά του, είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι που σίγουρα θα βρει το κοινό του. Αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι εμπειρίες, σίγουρα θα αγαπήσετε το γεράκι που θα σας συντροφεύσει. Αν έχετε PS VR, μας είναι πολύ πιο εύκολο να σας προτείνουμε το Falcon Age, καθώς είναι υπέροχο σε VR.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Outerloop Games

Publisher

Outerloop Games

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4 / PS VR (δεν απαιτείται)

Tested on

PS4 / PS VR

Κυκλοφορία

9 Απριλίου 2019

Είδος

Action-adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Η σχέση που αναπτύσσεται με τον φτερωτό σύντροφο
+ Τα mechanics επικοινωνίας με το πτηνό
+ Ο σχεδιασμός του πτηνού
+ Η άψογη και εμπνευσμένη λειτουργία σε VR

Αρνητικά

- Αρκετά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και πολύ backtracking
- Μερικά τεχνικά προβλήματα
- Χωρίς VR η εμπειρία είναι πολύ κατώτερη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.1
Συνοψίζοντας

Το Falcon Age, παρά τα προβλήματά του, είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι που σίγουρα θα βρει το κοινό του. Αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι εμπειρίες, σίγουρα θα αγαπήσετε το γεράκι που θα σας συντροφεύσει. Αν έχετε PS VR, μας είναι πολύ πιο εύκολο να σας προτείνουμε το Falcon Age, καθώς είναι υπέροχο σε VR.

7.5
Βαθμός
8.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1