Fate/Extella: The Umbral Star

I ask, art thou my master?
by Σταύρος Ζήσης on 24 Ιανουαρίου 2017

I am the bone of my review.

 

Halation star moon phase, next frontier From Fate/EXTRA.

Η σειρά Fate ξεκίνησε με το Fate/Stay Night, το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται αντικειμενικά ένα από τα καλύτερα visual novels που υπάρχουν στην αγορά και ταυτόχρονα το μεγάλο franchise της Type-Moon. Αν σας αρέσουν τα anime τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε το Fate/Zero, το Fate/Stay Night (αυτό δεν είναι καλό, απλά για να ξέρετε κάποια πράγματα παραπάνω) και μετά το Fate/Stay Night Unlimited Blade Works (το anime όμως, όχι την ταινία - αυτό αξίζει πάρα πολύ) και να βυθιστείτε στο μαγικό κόσμο του Kinoko Nasu.

Εξαιτίας της δημοτικότητας της σειράς, η Type-Moon κυκλοφόρησε και μια σειρά από spin-offs όπως το fighting game Fate/Unlimited Codes, τα RPG Fate/Extra και Fate/Extra CCC και το Fate/Grand Order για κινητά. Το Fate/Extella: The Umbral Star είναι η νέα απόπειρα της Type-Moon στο χώρο των video games, αλλά αυτή τη φορά είπαν να επεκταθούν στο είδος τύπου Dynasty Warriors. Σαν πιστοποιημένος Type-Lunatic, έπρεπε φυσικά να του ρίξω κι εγώ 2 ματιές και να πω την άποψή μου. Τώρα που το σκέφτομαι, είναι η ιδέα μου ή όλοι οι Ιάπωνες developers βγάζουν πολλά παιχνίδια τύπου Warriors τώρα τελευταία και με ποικίλα επίπεδα επιτυχίας;

Fate_Extella (8)

Keyboard is my body and WordPress is my blood.

 

Το Fate/Extella αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στον κόσμο του Extra και του Extra CCC και δεδομένου ότι το τελευταίο δεν βγήκε ποτέ εκτός Ιαπωνίας, οι χαρακτήρες μας κάνουν τη χάρη να ρίξουν λίγο exposition και να εξηγήσουν σε γενικές γραμμές τι έγινε στο τέλος των προηγούμενων ιστοριών και την κατάληξη του Moon Holy Grail War. Γενικά, το κύριο concept της σειράς Fate είναι ότι κάθε κάμποσα χρόνια γίνεται ένας πόλεμος μεταξύ μάγων που ο καθένας καλεί από έναν Servant, έναν ήρωα από την ιστορία. Κάθε ήρωας καλείται με μια κλάση (Saber, Archer, Lancer, Rider, Berserker, Caster, Assassin) και μάχεται υπέρ του αφέντη του για να διεκδικήσουν το Ιερό Δισκοπότηρο, ένα κειμήλιο που έχει τη δύναμη να πραγματοποιεί μια οποιαδήποτε επιθυμία.

I have written over a thousand reviews.

 

Συνοπτικά, τα γεγονότα του Fate/Extra εκτυλίσσονται σε έναν εικονικό κόσμο, το Moon Cell, το οποίο μέσα από το Moon Cell Automaton έχει αναλάβει μια αναπαραγωγή του Holy Grail War με το σύστημα SE.RA.PH να αναλαμβάνει το κάλεσμα των Servants. Στο Fate/Extella ο/η πρωταγωνιστής/πρωταγωνίστρια του Fate/Extra μαζί με τη Red Saber AKA Nero Claudius (γενικά να ξέρετε ότι η Type-Moon έχει πάρει αρκετές ελευθερίες σχετικά με την αναπαράσταση και τις ιστορίες των χαρακτήρων) έχουν κερδίσει το Moon Holy Grail War, κατέκτησαν το Moon Cell Automaton και απέκτησαν το δαχτυλίδι Regalia με το οποίο έχουν υπό την ηγεσία τους μερικούς πρώην εχθρικούς Servants. Όσο όμως χαίρονται για τη νίκη τους, ένας άλλος παράγοντας έρχεται να διαταράξει την ηρεμία τους και να πάρει από τα χέρια τους τις περιοχές.

unknown to PC nor known to consoles.

 

Όπως προανέφερα, το παιχνίδι έχει δανειστεί όλα τα στοιχεία από την πασίγνωστη σειρά της Korei Tecmo, αλλά υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που το κατατάσσουν στην κατηγορία “μέτριο copy-paste”. Το roster του παιχνιδιού απαρτίζεται από 16 Servants που προέρχονται από διάφορα κομμάτια της σειράς Fate και αποτελούν ένα πολύ καλό fanservice για τους fans. Υπάρχουν οι κλασσικοί αγαπημένοι όπως ο Archer/Nameless/Spoiler και ο Lancer/Cu Chulainn από το Fate/Stay Night, ο Iskandar (ο Μέγας Αλέξανδρος) από το Fate/Zero και η Artoria Saber, καθένας από τους οποίους έχει ένα διαφορετικό στυλ μάχης και διαφορετικούς άσσους στο μανίκι. Θα χρησιμοποιείτε πλήρως ότι έχει ο Servant σας στη διάθεσή του για να ξεπαστρέψετε ορδές από εκατοντάδες εχθρούς με τη μία και να καταλάβετε τις περιοχές του αντίπαλου Servant. To μεγάλο highlight του παιχνιδιού και αυτό το ένα πράγμα που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς είναι η δράση.

Η μάχες κινούνται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και τα animations των χαρακτήρων είναι πολύ προσεγμένα και δίνουν μια μεγάλη ταχύτητα στις κινήσεις σας και στο ρυθμό που εξελίσσεται η δράση. Κάθε Servant έχει ένα δικό του power up mode που διαρκεί για λίγο, αλλά σας κάνει πολύ πιο δυνατούς και σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζει και το moveset γι αυτό το διάστημα. Είναι αρκετά απλό; Ναι. Δουλεύει καλά; Σίγουρα! Η μεγάλη απογοήτευση όμως έγκειται στα Noble Phantasms. Το Noble Phantasm αντιπροσωπεύει κάτι που είχε ένα Heroic Spirit στη ζωή του και είναι ουσιαστικά το σήμα κατατεθέν του, όπως π.χ. το Gae Bolg για τον Cu Chulainn και το Excalibur για την Artoria. Στο Fate/Extella δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη σπατάλη ευκαιρίας. Είναι μια ακόμα ειδική επίθεση, την οποία μάλιστα δεν μπορείτε καν να εξαπολύσετε όποτε θέλετε. Για να το ενεργοποιήσετε θα πρέπει να μαζέψετε 3 magic circuits από όλη την πίστα, κάτι που δυστυχώς το κάνει να μην αξίζει τον κόπο τελικά αφού θα μπορείτε να το κάνετε μόνο μια φορά.

 

Have withstood eye fatigue to write many articles.

 

Γενικά παρόλο που οι developers ήθελαν να βάλουν αυτό το στρατηγικό στοιχείο με την κατάκτηση περιοχών, όλο το εγχείρημα έχει πέσει στο κενό για έναν και μόνο λόγο: κάκιστη AI. Οι αντίπαλοι δεν σας εναντιώνονται ιδιαίτερα και πιο πολύ θα τους βλέπετε απλά σαν σάκους του μποξ που απλά είναι στο δρόμο ανάμεσα σε εσάς και στους Aggressors που πρέπει να νικήσετε για να πάρετε την περιοχή υπό τον έλεγχό σας. Για την ακρίβεια, η AI των εχθρικών Servants δε διαφέρει και πολύ. Αντί να γίνει κάποια επική μονομαχία ανάμεσα σε 2 γνωστές προσωπικότητες της ιστορίας, οι Servants είναι τελείως παθητικοί και θα κάτσουν ευχάριστα να φάνε τα χτυπήματά σας. Όσο ευχάριστη και να είναι η δράση, όλο το σύνολο γίνεται γρήγορα υπερβολικά πολύ επαναλαμβανόμενο.

Επιπλέον, όσο ικανοί είναι οι αντίπαλοί σας να κρατήσουν τις περιοχές τους, άλλο τόσο ικανοί είναι και οι σύμμαχοί σας να κρατήσουν τις δικές σας. Ακόμα και το συμμαχικό AI είναι απίστευτα ηλίθιο σε σημείο που αποτελεί πιο πολύ φορτίο και θα σας κάνει να αναρωτιέστε για ποιο λόγο τους έχετε στην ομάδα σας. Παρόλο που και αυτοί είναι Servants, δεν αντέχουν και πολύ χωρίς να είστε κι εσείς από δίπλα για βοήθεια. Πολλές αποστολές θα μπορούσαν να τελείωναν πολύ γρηγορότερα αμα δεν χρειαζόταν να πηγαίνετε συνέχεια πίσω-μπρος για να ξαναπάρετε περιοχές στην κατοχή σας επειδή οι σύμμαχοι είναι άχρηστοι. Σαν ένα επιπλέον μέτρο ψεύτικης δυσκολίας είναι το γεγονός ότι οι εχθροί έχουν plants που παράγουν εχθρούς με γελοιωδώς γρήγορους ρυθμούς και όσο εσείς θα είστε απασχολημένοι, αυτοί θα πάνε να επισκεφθούν τα δικά σας μέρη. Δεν υπάρχει εξάλλου κάποιος να τους εμποδίσει.

 

Yet those hands will never play anything.

 

Σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε ο κάθε γνωστικός του σύμπαντος της Type-Moon, το σενάριο του Fate/Extella δεν είναι το δυνατό του σημείο. Υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία μέσα σε όλο το σύνολο, όπως οι διάλογοι μεταξύ του χαρακτήρα σας και των Servants, αλλά δεν έχει το ίδιο βάθος με τους προκατόχους του και κάποια υποτιθέμενα plot twists είναι απλά κακογραμμένα. Δεν έχει αξιοποιηθεί καλά ούτε καν το μεγάλο καστ από χαρακτήρες. Η ιστορία εξελίσσεται μόνο από τις προοπτικές της Nero, της Tamamo no Mae και της Altera. Όλοι οι υπόλοιποι Servants δεν έχουν σχεδόν καθόλου screen time. Ούτε καν η Artoria Saber, που είναι η μασκότ της Type-Moon και μια από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες των anime, δεν έχει γλιτώσει από αυτή τη μοίρα. Εκτός από το Main Story, κάθε Servant έχει ένα side story αφιερωμένο σε μια προσωπική του ιστορία, αλλά πέρα από αυτό το παιχνίδι δεν σας προσφέρει κάτι άλλο για να ασχοληθείτε.

Την κατάσταση δε βοηθάει καθόλου ο οπτικός τομέας του τίτλου. Στην οθόνη σας θα βλέπετε διαρκώς μια πολύ πλούσια παλέτα χρωμάτων με ζωηρά χρώματα και φανταχτερά ειδικά εφέ που προέρχονται από τις κινήσεις σας. Είναι σε τέτοιο βαθμό που μετά από αρκετές ώρες gameplay, το δωμάτιό μου φαινόταν λίγο μουντό! Σχεδιαστικά, οι Servants από τη μια μεριά είναι πολύ καλοί και βάζουν και αυτοί το πετραδάκι τους σε όλο το εικαστικό σύνολο, αλλά δυστυχώς τα μοντέλα τους δεν είναι τόσο πολύ προσεγμένα και θα άρμοζαν πιο πολύ σε παιχνίδι προηγούμενης γενιάς. Τα φωτεινά χρώματα και τα εφέ όμως δεν αρκούν για να το σώσουν όσο θα έπρεπε. Υπάρχει πολύ μικρή ποικιλία από περιβάλλοντα (συνολικά 5) στα οποία θα εκτελείτε τις αποστολές σας και όλα είναι εντελώς αδιάφορα σε εμφάνιση πέρα από το κεντρικό τους θέμα.

So, as I type,

 

Fate_Extella (24)

 

UNLIMITED REVIEW WORKS

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Marvelous για τις ανάγκες του Review.

 

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Fate/Extella: The Umbral Star

Συντάκτης
24 Ιανουαρίου 2017
Developer

Marvelous/ Type-Moon

Publisher

Marvelous

Πλατφόρμες

PlayStation 4/ PS Vita

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

20 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Hack and Slash / Action

PEGI

12

Θετικά

+ Γρήγορη δράση και καλοφτιαγμένες κινήσεις
+ 16 playable Servants που θα ευχαριστηθούν οι γνώστες της σειράς
+ Ζωηρά χρώματα

Αρνητικά

- Γίνεται πολύ επαναλαμβανόμενο
- Μέτριο σενάριο με προβλέψιμα twists
- Κάκιστη ΑΙ των εχθρών
- Ακόμα χειρότερη AI συμμάχων
- Ελάχιστο περιεχόμενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Αν είστε κι εσείς fans της Type-Moon και σας τράβηξε το όνομα του παιχνιδιού, τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν προβείτε στην αγορά του. Παρά τη γρήγορη δράση του και τις καλοφτιαγμένες κινήσεις, δυστυχώς το Fate/Extella είναι ένας μέτριος τίτλος απλά για να περάσετε το χρόνο σας και βρίσκεται αρκετά σκαλιά πιο κάτω από σχεδόν όλο τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Ο κατά τα άλλα πλούσιος κόσμος του Nasuverse δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου καλά και πολλοί αγαπημένοι χαρακτήρες υπάρχουν μόνο και μόνο απλά για να υπάρχουν.

Όλο το σύνολο καταντά πολύ επαναλαμβανόμενο και σε πολλές περιπτώσεις εκνευριστικό λόγω της κάκιστης AI. Ακόμα και όταν ολοκληρώσετε την κατάκτηση των εχθρικών εδαφών, το παιχνίδι ουσιαστικά δε σας δίνει την αίσθηση ότι πετύχατε κάποιο κατόρθωμα. Ας ελπίσουμε το επόμενο εγχείρημα να μάθει από τα λάθη του και να τα διορθώσει.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1