Fe

by Παύλος Κρούστης on 9 Μαρτίου 2018

Πριν 2 χρόνια, η EA αποφάσισε, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου, να δώσει την ευκαιρία σε μικρότερους developers να αναδείξουν τα παιχνίδια τους μέσω του προγράμματος για την υποστήριξη των indie προσπαθειών, EA Originals. Το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε με αυτόν τον τρόπο ήταν το Unravel (Δείτε εδώ το Review). Ένας τίτλος, που ευτυχώς πλέον έχει θέση στο gaming της εποχής μας. Έχοντας περάσει λοιπόν στην επόμενη γενιά των indie παιχνιδιών, βλέπουμε δημιουργίες που έχουν τα φόντα να προσεγγίσουν έστω και τμηματικά τα production values μεγαλύτερων τίτλων. Το Unravel ήταν η αρχή.

Φέτος, κυκλοφορούν δύο ακόμα τίτλοι του προγράμματος της EA, το πρώτο είναι το Fe και το επόμενο θα είναι το A Way Out, που έχει τραβήξει και τα περισσότερα βλέμματα κυρίως χάρη στην ΑΑΑ εμφάνισή του, αλλά και την ιδιαίτερότητα του gameplay του, καθώς παίζεται αυστηρά με δύο παίκτες. Ο έταιρος τίτλος, που δεν έχει ακουστεί τόσο, είναι αυτός, με τον οποίο θα ασχοληθούμε αυτήν τη στιγμή και είναι το Fe της σουηδικής Zoink Games, η οποία μας έχει δώσει στο παρελθόν τα αρκετά συμπαθητικά Stick it to the Man! και Zombie Vikings. To Fe όμως δεν έχει καμία, μα καμία, σχέση με αυτά.

Στο Fe θα αναλάβετε το ρόλο ενός μικρού μαλλιαρού ζώου, που μοιάζει σαν μίξη αλεπούς με μικρό αρκουδάκι και θα ταξιδέψετε στη φύση, τραγουδώντας στα ζώα του δάσους και προκαλώντας τα λουλούδια να ανθίσουν. Fe στα Σουηδικά σημαίνει "νεράιδα". Στην αρχή του παιχνιδιού θα πέσετε από τον ουρανό μαζί με άλλα ζωάκια, που σας μοιάζουν, σε μια δασική περιοχή που δεν γνωρίζετε. Η ανάγκη για εξερεύνηση σε αυτό το σημείο είναι ενστικτώδης και σε συνδυασμό με το ότι είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι, δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο παιχνίδι.

Ο τίτλος ακολουθεί τα αφηγηματικά τρικ που έχουμε δει σε παιχνίδια, όπως το Journey, όπου δεν υπάρχει ίχνος διαλόγου, αλλά μέσω των εικόνων, των ήχων και της μουσικής θα σας βάλει στον κόσμο του. Σκοπός σας είναι, όπως θα δείτε λίγο μετά την εισαγωγή, να φέρετε ξανά τη ζωή στην περιοχή που θα περιηγηθείτε και να την προστατεύσετε από τους The Silent Ones: κάποια όντα που μοιάζουν με ρομπότ, έχουν ένα μεγάλο γυάλινο μάτι, προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν κάθετι ζωντανό και θα βρείτε σε διάφορες μορφές.

Η δομή του τίτλου παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς αφού κερδίσετε μέσα στα πρώτα λεπτά την πρώτη σας ικανότητα, θα μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε δέντρα και να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιοχές που δεν μπορούσατε πριν. Αυτόματα πάμε σε metroidvania δομή. Το Fe συνδυάζει αυτό το στοιχείο με ακόμα ένα, που επιτρέπει την πρόοδό σας και ταυτόχρονα είναι και ο gameplay σκοπός σας. Ο χάρτης του παιχνιδιού (που έρχεται στο προσκήνιο πολύ γρήγορα και βολικά, πατώντας το R1) χωρίζεται σε μερικές περιοχές που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο είδος ζώου ως κύριο, του οποίου θα πρέπει να μάθετε να μιλάτε τη γλώσσα, αν θέλετε να προοδεύσετε.

Η εκμάθηση της γλώσσας των ζώων είναι βασικό συστατικό του Fe. Κάθε ζώο μιλάει διαφορετική, μπορείτε να την επιλέξετε από έναν τροχό, αν την έχετε μάθει και κάθε ζώο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάτι που δεν είχατε πριν. Κάθε ένα είδος ζώου και γλώσσα χαρακτηρίζεται κι από ένα χρώμα, κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει πολύ. Η διαδικασία εκμάθησης έχει ως εξής: Αν πατήσετε το R2, θα δείτε ότι ο χαριτωμένος πρωταγωνιστής μπορεί να τραγουδήσει. Όσο πιο πολύ πιέζετε τη σκανδάλη, τόσο αυξάνετε τη συχνότητα της νότας που βγαίνει από το στόμα του Fe (υποθέτουμε έτσι λέγεται ο χαρακτήρας μας). Κάθε ζώο που θα συναντήσετε, για να σας ακούσει χρειάζεται να του τραγουδήσετε σε συγκεκριμένη συχνότητα. Αφού το κάνετε μια φορά αυτό, μετά έχει "κλειδώσει" η σχέση σας και μπορεί να σας ακολουθήσει και να σας βοηθήσει. Για να μάθετε τη γλώσσα του κάθε είδους όμως, θα πρέπει να βρείτε το κύριο βασικό -και συνήθως πολύ μεγαλύτερο- ζώο της κάθε περιοχής. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις προηγούμενες γλώσσες και ζώα, θα φτάνετε στο επόμενο και κάπως έτσι κυλά το παιχνίδι.

Δυστυχώς, υπάρχουν δύο προβλήματα με το game design. Το ένα είναι η πολύ μικρή διάρκεια, η οποία αδικεί το παιχνίδι χωρίς λόγο, καθώς και ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος και θα μπορούσε να γεμίσει με περισσότερα ζώα/puzzles/sections, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να κάνει 5ωρο ένα παιχνίδι που εύκολα θα έφτανε τις 15 ώρες. Το δεύτερο που συνάδει σε αυτό είναι οι ανεκμετάλλευτες δυνάμεις. Στον πιο βασικό metroidvania κορμό, κερδίζετε δυνάμεις όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα και το gliding, τα οποία θα σας βοηθήσουν να συλλέξετε και τα collectibles του παιχνιδιού. Δυστυχώς όμως πέρα από αυτές τις δύο, δεν θα χρειαστείτε καμία άλλη για να τερματίσετε το παιχνίδι. Επιπρόσθετα πουθενά μες στο παιχνίδι δεν θα χρειαστείτε το συνδυασμό των ικανοτήτων αυτών.

Με λίγα λόγια, η Zoink έφτιαξε έναν τίτλο που θα μπορούσε να φτάσει την πολυπλοκότητα του Ori and the Blind Forest, αλλά επέλεξε να το κάνει πολύ πιο προσβάσιμο και κατά συνέπεια... βαρετό για τον μέσο παίκτη του είδους. Επιπρόσθετα, βασίζεται αρκετά στο platforming του, το οποίο δυστυχώς δεν είναι ούτε ακριβές, αλλά ούτε και διασκεδαστικό με πολύ απλά sections, τα οποία δεν είναι πολύ καλά σχεδιασμένα, αλλά έχουν και άδικα checkpoints. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ένα τεράστιο ελάφι στη μέση του παιχνιδιου, από το οποίο θα μάθετε τη γλώσσα των ελαφιών.

Η συγκεκριμένη σκηνή προκαλεί δέος και είναι από τις καλύτερες του παιχνιδιού, που δείχνει μάλιστα σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί το παιχνίδι. Το ελάφι είναι τεράστιο σε μέγεθος και θα μπορούσε να ανήκει στην κατηγορία των Κολοσσών του Shadow of the Colossus ή στα bosses του God of War. Περιφέρεται σε μια τεράστια δασική περιοχή και εσείς θα πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα δέντρα, ώστε να μπορέσετε να τα εκμεταλλευτείτε και να σκαρφαλώσετε πάνω του. Ενώ το platforming στο συγκεκριμένο σημείο προκαλεί εντάσεις, δυστυχώς όταν πέσετε, θα πρέπει να ξαναφάτε μερικά λεπτά μέχρι να έρθει το ελάφι στη θέση που θέλετε.

Παρά τον ανοιχτό του κόσμο, το Fe είναι αρκετά γραμμικό και σας δίνει objectives. Αν κάποια στιγμή χαθείτε, μπορείτε να καλέσετε ένα πουλάκι που θα σας δείξει τον δρόμο (αν δεν κολλήσει σε κάποιον τοίχο). Στο δρόμο σας θα βρείτε, όπως αναφέραμε και πριν, διάφορα collectibles, κάποια main, όπως τον κύβο με το διαμάντι, που θα σας δείξει μέρη της ιστορίας από την οπτική των The Silent Ones, αλλά και άλλα όπως οι τοιχογραφίες που δεν βγάζουν πολύ νόημα μόνες τους ή τα ροζ διαμάντια που πρέπει να βρείτε αν θέλετε να αποκτήσετε όλες τις δυνάμεις.

Το Fe εκτός από την εξερεύνηση και το platforming, διαθέτει και αρκετά stealth sections, τα οποία στην πλειοψηφία τους όμως είναι αρκετά εύκολα, αφού μπορείτε να κρυφτείτε εύκολα μέσα σε θάμνους και οι εχθροί θα σταματήσουν να σας ψάχνουν. Παράλληλα έχουν και προκαθορισμένες πορείες. Σε αυτά τα sections είτε θα πρέπει να αποφύγετε τους Silent Ones ή να βρείτε τρόπο να τους αντιμετωπίσετε, όπως για παράδειγμα ένα ζώο που θα τους επιτεθεί.

Στην κάθε περιοχή, τα ζώα θα σας βοηθήσουν με το να σας ανοίξουν τον δρόμο, να ανθίσουν λουλούδια, πάνω στα οποία μπορείτε είτε να πατήσετε και να πηδήξετε πιο ψηλά ή να αιωρηθείτε από πάνω τους ή να σας ακολουθήσουν σε κάποιο σημείο που θα τα χρειαστείτε. Πολλές φορές θα βρείτε είτε ζώα, είτε φυτά φυλακισμένα από τους Silent Ones σε μια μαύρη μπάλα. Σε αυτήν θα πρέπει να πετάξετε τον σπόρο από ένα πράσινο φυτό που βρίσκεται σε διάφορα σημεία εντός των περιοχών, ώστε να τα ελευθερώσετε.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται αρκετά και να δίνουν βάθος, όμως δυστυχώς το Fe είναι αρκετά επιφανειακό. Δεν αγγίζει ποτέ περισσότερα από ένα από τα παραπάνω στοιχεία ταυτόχρονα και συνδυάζοντας τη γραμμικότητα που αναφέραμε, αλλά και τη μικρή διάρκεια, θα σας κάνει να νιώσετε κάπως κενοί, όταν τελειώσει. Παρόλα αυτά είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι που θα μπορούσε να πετύχει πολύ περισσότερα.

Το κομμάτι που αξίζει πολλά εύσημα είναι το αισθητικό. Το Fe δεν μοιάζει με κανένα άλλο παιχνίδι και αυτό είναι τρελή επιτυχία από μόνο του. Ακολουθεί μια low-polygon αισθητική, η οποία εν αντιθέσει με ένα άλλο παιχνίδι που είδαμε πρόσφατα και χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική, το Mulaka (Διαβάστε εδώ το Review), καταφέρνει να αναδείξει την ομορφιά των χρωμάτων και των εφέ και όχι να τα χαντακώσει. Το Fe δημιουργεί πραγματικά πολύ όμορφες εικόνες. Η κάθε περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα βασικό χρώμα και χτίζεται από κοντινές παραλλαγές του ίδου χρώματος με πινελιές από πιο έντονα εφέ, όταν πρέπει να τονιστεί κάτι.

H παραμυθένια ατμόσφαιρα δένει εξαιρετικά με το αισθητικό κομμάτι και μάλιστα τα καταφέρνει σε τέτοιο σημείο που παρά τα στραβοπατήματα στη δομή του τίτλου, παραμένει μια αξιομνημόνευτη εμπειρία, την οποία θα προτείναμε ειδικά σε όσους άρεσαν οι εμπειρίες των Ori and the Blind Forest, Journey, Abzu, Rime και άλλων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Fe

Συντάκτης
9 Μαρτίου 2018
Developer

Zoink Games

Publisher

EA Originals

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / Switch / PC

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

16 Φεβρουαρίου 2018

Είδος

Action-Adventure / 3D Platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Πραγματικά μοναδικός οπτικός τομέας
+ Ταξίδι στη φύση με οικολογικό μήνυμα
+ Ενδιαφέρουσες ιδέες gameplay με ψήγματα metroidvania δομής
+ Μερικές σκηνές προκαλούν δέος

Αρνητικά

- Προβλήματα στο game design, με άχρηστα skills
- Πολύ μικρή διάρκεια - Μπορούσε χωρίς κόπο να 'ναι μεγαλύτερο
- Μονοεπίπεδη τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών
- Το platforming δεν ικανοποιεί, λόγω απλότητας και έλλειψης ακριβείας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Ένας τίτλος με μινιμαλιστική παρουσίαση, στα χνάρια του Ori and the Blind Forest και του Journey, που δυστυχώς δεν διαπρέπει στo game design και τη ροή, όπως οι προαναφερθέντες τίτλοι. Ο μαγευτικός οπτικός τομέας δεν μοιάζει με κανενός άλλου παιχνίδιου, ενώ η αφαιρετική αφήγηση συνάδει σε μια χαλαρή, παραμυθένια ατμόσφαιρα, που αλλάζει ταχύτητες μόνο κατά τη διάρκεια μερικών απλοϊκών stealth σημείων.

Η δομή διατηρεί στοιχεία από το metroidvania είδος, αλλά όπως και το platforming του παραείναι βασική για τον μέσο gamer. Δυστυχώς βιάζεται να σας δείξει το τέλος του, όμως η γενική αίσθηση που θα σας αφήσει είναι μιας πολύ γλυκιάς περιπέτειας, που εύκολα θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα έπους με μερικές εύστοχες αλλαγές.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1