FIFA 19

The Champions
by Άρης Φουρναράκης on 4 Οκτωβρίου 2018

Με το τέλος του Σεπτεμβρίου και οι τέσσερις αθλητικοί τίτλοι της σεζόν βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων και έχουν ήδη αγοραστεί από την πλειοψηφία των οπαδών, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Τελευταίο και σίγουρα όχι καταϊδρωμένο, κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες το FIFA 19, που, όπως κάθε χρόνο, η EA αρέσκεται να το κυκλοφορεί στο τέλος του μήνα για να κάνει εντύπωση.

Το FIFA 19 κατεβαίνει στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και των πωλήσεων με αρκετά καινούργια όπλα στη φαρέτρα του, όπως είναι οι άδειες των διοργανώσεων της UEFA, Champions League, Europa League και Super Cup, που μέχρι πρότινος είχε στην κατοχή του το Pro Evolution Soccer, εδώ και μια δεκαετία. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει ήδη μια μεγάλη νίκη απέναντι στον μεγάλο του ανταγωνιστή, που άφησε ακόμα πιο γυμνό από πλευράς licenses, πριν καν κυκλοφορήσει.

Με ανανεωμένο gameplay, καινούργια modes και τη γνωστή ποιότητα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς που μας παρουσιάζει κάθε χρόνο στον τίτλο της η EA, το FIFA 19 αναζητά και φέτος την ολική επικράτηση απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο. Το αν τα καταφέρνει, θα το δούμε στη συνέχεια.

Αν κάνουμε στην άκρη τον τομέα των licenses και των πρωταθλημάτων, όπου όλοι γνωρίζουμε ότι το FIFA 19 είναι πλήρες (ή σχεδόν πλήρες, καθώς η Super League για μια ακόμη χρονιά απουσιάζει), η ουσιαστική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι “πώς παίζει” το νέο FIFA; Έχει αλλαγές στο gameplay σε σχέση με την περυσινή μέτρια υλοποίησή του; Έχουν διορθωθεί τα όποια προβλήματα;

Καταρχάς έχει γίνει πιο γρήγορο. Ενώ φαινομενικά δεν έχει πειραχτεί η ταχύτητα, οι παίκτες και η μπάλα κινούνται ελάχιστα πιο γρήγορα. Οι πάσες είναι πιο άμεσες και ευνοούν την ανάπτυξη της ομάδας και γενικά το παιχνίδι.

Από την άλλη, ο τομέας των σουτ έχει υποστεί αλλαγές. Η EA φέτος για κάποιο λόγο έχει προσθέσει mini-games στα παιχνίδια της (NBA LIVE 19 στην άμυνα) με αποτέλεσμα για πρώτη φορά το gameplay του FIFA να τείνει προς arcade μονοπάτια. Πιο συγκεκριμένα, έχει προστεθεί ένας μετρητής, με τον οποίο αν πατήσετε δυο φορές το σουτ την κατάλληλη χρονική στιγμή, τότε πρακτικά μπορείτε να σκοράρετε από οποιαδήποτε πλευρά, απόσταση, με ανάποδο πόδι κ.λ.π. Δεν συμβαίνει πάντα, όμως η συχνότητα είναι αρκετά μεγάλη.

Όπως καταλαβαίνετε, με τον παραπάνω μετρητή, εκτός από το ότι σε κάθε παιχνίδι μπαίνουν μια ντουζίνα γκολ ακόμα και στο δυσκολότερο επίπεδο, είναι και μη ρεαλιστικά τα περισσότερα. Από την άλλη, αν βρεθείτε σε κενό τέρμα και δεν καταφέρετε να πατήσετε το σουτ όταν ο μετρητής φτάσει στο πράσινο, τότε ο παίκτης σας κάνει μια μεγαλοπρεπή στραβοκλωτσία και στέλνει την μπάλα άουτ. Κάτι που θα συμβαίνει αρκετά τον πρώτο καιρό μέχρι να συνηθίσετε.

Ο μετρητής μπορεί να απενεργοποιηθεί σε οπτικό επίπεδο (δηλαδή να μην τον βλέπετε) αλλά δυστυχώς θα είναι πάντα εκεί σαν feature. Το τρίγωνο πάνω από το κεφάλι του παίκτη θα ανάβει κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο ανάλογα του πόσο σωστά συγχρονίσατε το σουτ σας. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του μετρητή εντοπίζεται στο online, καθώς εσείς μπορεί να τον έχετε απενεργοποιημένο, κανείς όμως δεν σας λέει ότι θα τον έχει και ο αντίπαλος. Έτσι, στο πρώτο μας online παιχνίδι, ο αντίπαλος κατάφερε να σκοράρει εφτά φορές, με τα έξι γκολ να είναι εκτός περιοχής και με παίκτες να μαρκάρουν τον παίκτη του. Πραγματικά γελοία πράγματα.

Εδώ θα μου πείτε, τόσα γκολ, οι τερματοφύλακες τι κάνουν; Και όμως, οι τερματοφύλακες στο FIFA 19 είναι βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι. Αντιδρούν άμεσα στα σουτ, αν και τις περισσότερες φορές, όπως είπαμε παραπάνω, είναι άπιαστα. Δεν κάνουν χαζά και αβίαστα λάθη, ενώ μερικές από τις αποκρούσεις τους είναι εντυπωσιακές. Γενικά, η Α.Ι. τους βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο.

Τέλος, αφήσαμε τους διαιτητές καθώς, ευτυχώς, περνάνε απαρατήρητοι. Καμιά φορά σφυρίζουν υπερβολικά εύκολα τα φάουλ, όμως πέραν τούτου, δεν είχαμε κανένα άλλο παράπονο.

Στο FIFA 19 έχουν γίνει αλλαγές τόσο στα συστήματα όσο και στις τακτικές. Πλέον, μέσα από το αντίστοιχο μενού μπορείτε να ορίσετε μέχρι και τέσσερις διαφορετικές τακτικές και συστήματα, τα οποία μπορείτε να αλλάξετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τη χρήση του “σταυρού” χωρίς να σταματήσετε το παιχνίδι. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα πιο επιθετικό σχήμα, με στόχο την επίτευξη ενός γκολ και στη συνέχεια να το γυρίσετε σε πιο αμυντικό σύστημα για να κρατήσετε το σκορ. Οι αλλαγές φαίνονται άμεσα και η Α.Ι. αντιδράει εξαιρετικά στις εντολές σας.

Για μια ακόμη χρονιά το “ταξίδι” του Alex Hunter δεσπόζει και επιστρέφει ανανεωμένο. Η μεγαλύτερη αλλαγή που παρουσιάζει το φετινό The Journey έχει να κάνει με τις ιστορίες που υπάρχουν διαθέσιμες για να παίξετε. Πλέον δεν θα παρακολουθήσετε μόνο την εξέλιξη του Alex Hunter και τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά θα έχετε την δυνατότητα να δείτε την ιστορία τόσο του Danny Williams που προσπαθεί να καθιερωθεί στην ομάδα του, όσο και της Kim Hunter, της μικρής αδερφής του Alex, που κάνει τα πρώτα της βήματα με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Τo The Journey χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια και σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες ανά πάσα ώρα και στιγμή. Βέβαια, υπάρχει και η recommended ένδειξη που αν την ακολουθήσετε αποτελεί τη φυσική ροή των γεγονότων όπως τη σχεδίασαν οι σεναριογράφοι.

Και οι τρεις πρωταγωνιστές θα έρθουν αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες, συγκινήσεις, καυγάδες, ακόμα και αδιέξοδα, κάτι που σημαίνει ότι οι επιλογές σας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας. Γενικά, μείναμε ικανοποιημένοι τόσο από την εξέλιξη όσο και από το κλείσιμο του The Journey, δεδομένου ότι ήταν η τελευταία χρονιά που ο Alex Hunter μάς έκανε συντροφιά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το FIFA 19 διαθέτει μια πληθώρα από modes για να σπαταλήσετε τον χρόνο σας. Πρώτο και κύριο το Ultimate Team το οποίο το γνωρίζετε όλοι. Όπως κάθε χρόνο, χτίζετε μια ομάδα από το μηδέν και προσπαθείτε να φτάσετε στο Division 1 και να κατακτήσετε τον τίτλο. Η μοναδική αλλαγή που έχει γίνει φέτος, είναι ότι πλέον δεν ξεκινάτε από το Division 10, αλλά παίζετε πέντε παιχνίδια με online αντιπάλους ίδιας δυναμικότητας και ανάλογα τα αποτελέσματα, τοποθετείστε σε ένα από τα 10 Divisions. Οι βαθμοί έχουν αφαιρεθεί και πλέον μετά από κάθε νίκη ή ισοπαλία κερδίζετε πόντους, ενώ μετά από κάθε ήττα χάνετε. Ανάλογα με το Division στο οποίο βρίσκεστε, υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής πόντων, οπότε όσο πιο πολλούς πόντους κερδίζετε τόσο πιο γρήγορα θα ανεβείτε στα ranks και στα Divisions. Ανάλογα με το rank στο οποίο βρίσκεστε στο τέλος της εβδομάδας κερδίζετε βραβεία όπως coins και πακέτα με παίκτες και consumables.

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα νέο mode είναι η διοργάνωση του Champions League. Σε αυτό το mode διαλέγετε μια ομάδα από τους οχτώ πραγματικούς ομίλους της φετινής διοργάνωσης και βιώνετε όλη την διοργάνωση μέχρι τον τελικό.

Μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει και στο κλασσικό Kick-off mode. Εκτός του κλασσικού φιλικού, πλέον υπάρχουν και ορισμένες ακόμα κατηγορίες που μπορείτε να επιλέξετε, με το φιλικό Champions League να είναι μια από αυτές. Στη συνέχεια υπάρχει το Best of Series, μια σειρά τριών ή πέντε αγώνων, με νικητή να αναδεικνύεται αυτός με τις περισσότερες νίκες. Στο Home & Away παίζετε τα κλασσικά νοκ άουτ με τον νικητή να είναι αυτός με τα περισσότερα τέρματα συνολικά, ενώ στα Cup Finals απλά παίζετε τελικό μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Την πιο διασκεδαστική κατηγορία αποτελεί το House Rules, που είναι παιχνίδια με διαφορετικούς ή και χωρίς κανόνες. Στο Survival mode (όχι που θα γλίτωνε το FIFA) κάθε φορά που σκοράρει μια ομάδα αποβάλλεται ένας παίκτης της για να αποκτήσει πλεονέκτημα η αντίπαλη. Για κάποιο λόγο όμως τα αυτογκόλ δεν μετράνε καθώς αν σκοράρετε με αυτογκόλ η αντίπαλη ομάδα δεν χάνει παίκτη. Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά εδώ για την ΕΑ.

Στη συνέχεια υπάρχουν τα No Rules (όχι κάρτες, φάουλ, offside, κάρτες), Long Range (τα γκολ εκτός περιοχής μετράνε διπλά), First to.. (διαλέγετε έναν όρο που αν εκπληρωθεί τελειώνει το παιχνίδι, π.χ αν μπουν τρία γκολ) και τέλος το Headers & Volleys (μετράνε μόνο τα γκολ από κεφαλιά ή από βολέ).

Το Carrer δεν έχει αλλάξει καθόλου σε σχέση με πέρυσι, ενώ με τόσα modes δεν πρόκειται να βαρεθείτε λεπτό.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στο online κομμάτι του FIFA 19, καθώς από άποψη απόδοσης το matchmaking δίνει ρέστα. Σχεδόν σε κανένα παιχνίδι δεν βρήκαμε παίκτη με κάτω από 3 γραμμές και σε κανένα παιχνίδι δεν διαπιστώθηκε κάποια καθυστέρηση που να οφειλόταν στην ταχύτητα της γραμμής. Λίγο το matchmaking στο Ultimate Team πρέπει να διορθωθεί, καθώς αρκετές φορές μάς έβαλε αντιμέτωπους με παίκτες που το overall της ομάδας τους ήταν αρκετά πάνω από το δικό μας.

Αν κάτι είναι αψεγάδιαστο στο FIFA 19 είναι ο οπτικός του τομέας. Η EA, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη χρονιά τη Frostbite, κατάφερε να αποδώσει τα πάντα με απίστευτη λεπτομέρεια και πιστότητα. Από τους αθλητές και τις εμφανίσεις μέχρι τα γήπεδα και τους προπονητές, όλα είναι φανταστικά. Ιδιαίτερη εντύπωση μάς έκανε ο ιδρώτας των αθλητών που θυμίζει αρκετά τα γραφικά του NBA 2K, με του δυο αυτούς τίτλους να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα αθλητικά παιχνίδια. Ειδικά αν διαθέτετε 4Κ τηλεόραση με HDR, θα σας πέσουν τα σαγόνια.

Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με τον σχολιασμό να είναι εύστοχος και με ωραίες ατάκες. Ειδικά στη διοργάνωση του Champions League, την ώρα που θα παίζει ο θρυλικός πλέον ύμνος της διοργάνωσης, θα ανατριχιάσετε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

FIFA 19

Συντάκτης
4 Οκτωβρίου 2018
Τίτλος

FIFA 19

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

EA Vancouver / EA Romania

Publisher

EA Sports

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One / Switch / PS3 / Xbox 360

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

28 Σεπτεμβρίου 2018

Είδος

Sports

PEGI

3+

Θετικά

+ Υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικός τομέας
+ Πληθώρα από νέα modes
+ Το κλείσιμο της ιστορίας του Alex Hunter
+ Το Champions League προσδίδει άλλη αίγλη
+ Σταθερό online και matchmaking
+ Νέες επιλογές για τακτικές και συστήματα

Αρνητικά

- Η ευκολία και η συχνότητα των γκολ
- Ο μετρητής των σουτ οδηγεί σε μη ρεαλιστικά γκολ ή χαμένες ευκαιρίες
- Το gameplay παραμένει στάσιμο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
8.7
Συνοψίζοντας

Συμπερασματικά, έχοντας παίξει και τους δυο μεγάλους φετινούς ποδοσφαιρικούς τίτλους, μπορούμε να πούμε ότι με το FIFA 19 διασκεδάσαμε πιο πολύ. Μπορεί οι αλλαγές στο gameplay να μην ήταν και οι καλύτερες ή τουλάχιστον οι αναμενόμενες και γενικά να υπάρχει μια τάση προς την arcade μεριά, όμως σίγουρα είναι πιο διασκεδαστικό παιχνίδι.

Διαθέτει φανταστικά φωτορεαλιστικά γραφικά και σκηνοθεσία, πληθώρα από modes, ένα ιδανικό κλείσιμο στην ιστορία του Alex Hunter, ένα αρκετά σταθερό online, ενώ η απόκτηση των διοργανώσεων της UEFA αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Σίγουρα η έλλειψη ανταγωνισμού έχει οδηγήσει στη στασιμότητα του gameplay, όμως το υπόλοιπο πακέτο ξεχειλίζει ποιότητα.

Αν ανήκετε στους οπαδούς του Pro Evolution Soccer τότε δεν πρόκειται να σας πείσουμε ότι το FIFA 19 είναι καλύτερο παιχνίδι. Αν όμως βρίσκεστε στους αναποφάσιστους και δεν έχετε αγοράσει ακόμα το PES 2019, τότε το FIFA 19 αποτελεί την ιδανική επιλογή για φέτος.

8.5
Βαθμός
8.7
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
100%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1