FIFA 20

Η χειρότερη χρονιά για να μείνει στάσιμο
by Άρης Φουρναράκης on 11 Οκτωβρίου 2019

Το τέλος του Σεπτέμβρη συνήθως σηματοδοτεί την ετήσια κυκλοφορία του FIFA, το οποίο περιμένουμε πως και πως κάθε χρόνο για να κλείσουμε έναν άκρως αθλητικό μήνα από πλευράς παιχνιδιών. Φέτος βέβαια, φτάνοντας στην ημερομηνία κυκλοφορίας του FIFA 20 υπήρχε μια σημαντική παράμετρος που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε. Το eFootball PES 2020 ήταν αρκετά καλό, σε σημείο που η κυριαρχία του FIFA αμφισβητείται πριν την κυκλοφορία του.

Το FIFA 20 μπαίνει στη φετινή μονομαχία, με τον ανανεωμένο του αντίπαλο, με ένα μεγάλο πλήγμα. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, δεν κατέχει το επίσημο σήμα, τη φανέλα και το όνομα μιας πολύ μεγάλης ομάδας. Η Juventus, που αποτελεί αποκλειστικότητα του PES 2020, εμφανίζεται σαν Piemonte Calcio, με τα ονόματα και την εμφάνιση των παικτών να είναι τα μόνα που διασώζονται. Πολλοί θα πείτε από μέσα σας «σιγά το πράγμα, μια ομάδα είναι», φανταστείτε όμως να ήταν η αγαπημένη σας, θα το αγοράζατε με την ίδια ευχαρίστηση;

Εκτός από την "ήττα" σε αυτό το επίπεδο, το FIFA 20, μετά από τρία χρόνια, δεν διαθέτει το The Journey. Αντιθέτως μας παρουσιάζει ένα ολοκαίνουργιο mode που κλείνει το μάτι στους νοσταλγούς του FIFA Street. Το νέο Volta mode, όπως ονομάζεται, έρχεται για να αναπληρώσει το κενό που αφήνει πίσω του ο Alex Hunter και παράλληλα ευελπιστεί να ευχαριστήσει όλους αυτούς που ζητούσαν διακαώς πίσω το FIFA Street.

Ξεκινώντας θα παρατηρήσετε αρκετές ομοιότητες με το The Journey, καθώς αφού δημιουργήσετε τον παίκτη σας, ξεκινάτε με χαμηλό rating και όσο παίζετε αυτό ανεβαίνει. Υπάρχει το κλασικό skill tree που υπήρχε και στο The Journey, όπου μπορείτε να αναβαθμίσετε τα skill του παίκτη σας, ενώ μπορείτε να αλλάξετε και την εμφάνισή του, με τα coins που κερδίζετε από τους αγώνες (θυμίζει αρκετά το myCareer του NBA 2K).

Από άποψη σεναρίου χειρίζεστε έναν παίκτη μιας ομάδας Street Football, όπου ο αρχηγός της σας βάζει για βασικό μετά από διάφορα γεγονότα. Με την ομάδα σας θα συμμετάσχετε σε αρκετά τουρνουά ανά την υφήλιο, με σκοπό να γίνετε η καλύτερη ομάδα του κόσμου στο συγκεκριμένο άθλημα. Το σενάριο του Volta είναι απίστευτα αδιάφορο και δεν φτάνει σε κανένα σημείο το αντίστοιχο του The Journey. Άλλωστε, ο μοναδικός σκοπός του είναι να σας ξεναγήσει στα sub modes του Volta, τα οποία είναι 3v3, 4v4 και 5v5, με ή χωρίς παγκότερμα. Επίσης, εκτός από offline, μπορείτε να παίξετε αντίπαλοι με κάποιον φίλο σας ή να διαγωνιστείτε online με την ομάδα που έχετε δημιουργήσει.

Από άποψη gameplay, το Volta θυμίζει το FIFA Street μόνο στις τοποθεσίες που διεξάγονται οι αγώνες και στις εφετζίδικες κινήσεις των παικτών. Όμως τι να το κάνουμε ένα τρόπο τινά "βρόμικο" άθλημα όταν σε κάθε αγώνα έχουμε κανόνες; Στο ορθόδοξο FIFA Street το gameplay ήταν τελείως arcade, οι παίκτες έκαναν τα δικά τους, σούταραν σε τοίχους για να βάλουν γκολ στην άλλη γωνία και ούτω καθεξής. Στο Volta mode χειρίζεστε την ομάδα σας, η οποία ναι μεν παίζει αγώνες στον "δρόμο", αλλά ανάλογα το mode οι αγώνες αυτοί έχουν φάουλ, άουτ και κόρνερ. Το gameplay δεν είναι arcade, καθώς οι παίκτες μπορούν να κινούνται σε έναν πιο χορευτικό ρυθμό, αλλά το αποτέλεσμα πιο πολύ θυμίζει ποδόσφαιρο σάλας, παρά ποδόσφαιρο του δρόμου.

Παρ' όλα αυτά, το εν λόγω mode έχει δημιουργηθεί ξεκάθαρα για διασκέδαση και τουλάχιστον, αυτόν τον στόχο καταφέρνει να τον επιτύχει. Σε αγώνες ενάντιων φίλων σας θα "σπάσετε" αρκετή πλάκα. Ομολογουμένως, η EA πρέπει να βελτιώσει την A.I των παικτών, η οποία βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα, ειδικά των τερματοφυλάκων που συνηθίζουν να φεύγουν στην επίθεση όταν παίζουν παγκότερμα.

Περνώντας στο Career mode, δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές, με την προσθήκη του ηθικού των παικτών, αλά Football Manager, να επηρεάζεται από τις δηλώσεις σας στα media, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ σας. Επίσης, έχουν προστεθεί γυναίκες προπονητές αλλά και πλήρες customization, ώστε να δημιουργήσετε τον προπονητή σας όπως θέλετε. Με το gameplay να μην έχει καμία διαφορά με πέρυσι, η δουλεία σας περιορίζεται στο στήσιμο της ομάδας σας, στις μεταγραφές και στις διάφορες press conferences που θα παρευρίσκεστε. Οι ερωτήσεις βέβαια που γίνονται είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες και δεν έχουν κανένα νόημα, ειδικά αν βρίσκεστε στον ίδιο πάγκο για πολλά χρόνια.

Επίσης, όσον αφορά το Career έχει ξεσπάσει ένας μικρός χαμός από τη μέρα που κυκλοφόρησε το FIFA 20, με το community να κάνει λόγο για διάφορα bugs, όπως τεράστιες ομάδες να υποβιβάζονται κατά κόρον, ενώ μικρότερες κατακτούν πρωταθλήματα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η EA έχει παραδεχθεί το πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα το επιδιορθώσουν.

Έπειτα έχουμε τον λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι αγοράζουν το FIFA. Το Ultimate Team φέτος παρουσιάζεται ανανεωμένο, με δυο σημαντικές προσθήκες. Πλέον υπάρχουν τα season objectives, τα οποία είναι διάφορες αποστολές που καλείστε να ολοκληρώσετε με αρκετά βραβεία να σας περιμένουν, όπως παίκτες, boosts για έξτρα coins, consumables και διάφορα packs τα οποία μπορείτε να ανοίξετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μια αρκετά καλή ομάδα χωρίς να πληρώσετε ούτε ευρώ.

Η δεύτερη μεγάλη προσθήκη είναι τα φιλικά. Πλέον μπορείτε να παίξετε online με άλλους παίκτες, χωρίς να καταναλώνονται τα συμβόλαια της ομάδας ή να κουράζονται οι παίκτες σας. Από την άλλη με κάθε αγώνα κερδίζετε κανονικά coins, οπότε είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε την ομάδας σας και να έχετε κέρδος χωρίς άγχος. Στα φιλικά αυτά μπορείτε να δοκιμάσετε και διαφορετικά modes, χάρις στα House Rules που είχαν προστεθεί στο FIFA 19, με τα max chemistry και swaps να είναι αποκλειστικά για το Ultimate Team.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση που βιώσαμε στο φετινό FIFA ήταν όταν παίξαμε τον πρώτο αγώνα. Εκτός του ότι θυμίζει υπερβολικά το περσινό τίτλο, σε αρκετά σημεία ξεφεύγει τελείως από το simulation ποδοσφαιράκι που γνωρίζαμε. Το gameplay είναι πιο γρήγορο και θυμίζει αρκετά hockey, με τους παίκτες να "γλιστράνε" στο χορτάρι και να αναπτύσσονται με τεράστια ταχύτητα. Ακόμα και στη μεγαλύτερη δυσκολία, με τέσσερις πάσες μπορείτε να βγάλετε τον επιθετικό σας τετ α τετ. Φαίνεται λες και οι developers ανέπτυξαν μια ενιαία μηχανή τόσο για το απλό παιχνίδι, όσο και για το Volta mode.

Τα στατιστικά πλέον παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, ειδικά οι super stars με την τεχνική τους φαίνεται σαν να έχουν προέκταση του ποδιού τους την μπάλα, ενώ οι πιο ταπεινοί παίκτες έχουν πιο ρεαλιστικές αντιδράσεις. Αν για παράδειγμα δεν έχουν καλό passing η πιθανότητα να γίνει μια σωστή πάσα είναι μειωμένες. Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλο pace κινούνται σε ταχύτητες "φωτός", με τους αμυντικούς να μην προλαβαίνουν να τους σταματήσουν αρκετές φορές.

Μέσα σε όλα αυτά η EA άλλαξε και την άμυνα, με την αυτόματη άμυνα να μην λειτουργεί στον ίδιο βαθμό πλέον, καθώς οι παίκτες αφήνουν μεγαλύτερο κενό μεταξύ αυτών και των αντιπάλων. Φέτος, έχει δοθεί μεγαλύτερη βάση στη χειροκίνητη άμυνα, όμως πολλές φορές δεν θα μπορείτε να προβλέψετε που θα πάει ο αντίπαλος και με την ταχύτητα που κινούνται ορισμένοι, θα δέχεστε ένα σωρό αντεπιθέσεις, αλλά και γκολ. Με την Α.Ι να βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα (όπως και στο Volta), θα δέχεστε ένα σωρό γκολ από κεφαλιές, καθώς ο αντίπαλος αναπτύσσεται κατά 90% με σέντρες, λες και βρισκόμαστε στην Super League.

Οι διαιτητές πάντως τις περισσότερες φορές συμπεριφέρονται σωστά, ενώ οι κάρτες κατά κύριο λόγο είναι πάντα δικαιολογημένες. Τα φάουλ σφυρίζονται αρκετά εύκολα τις περισσότερες φορές, αλλά τουλάχιστον βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από πέρσι.

Για να μην αναφέρουμε μόνο τα στραβά, στο FIFA 20 έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος που οι παίκτες εκτελούν τα πέναλτι, αλλά και τα φάουλ. Πλέον υπάρχει στόχος, με τον οποίο μπορείτε να στοχεύσετε σε ποιο σημείο της εστίας θέλετε να καταλήξει η μπάλα, ενώ με το δεξί αναλογικό μπορείτε να ορίσετε τα φάλτσα που θα πάρει. Στα φάουλ υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη φάλτσου, τα οποία εξηγούνται αναλυτικά με σχέδια. Αυτά είναι τα top spin, side spin, mixed και knuckle ball. Ο εν λόγω τρόπος εκτέλεσης είχε εμφανιστεί και τη σεζόν 2003-04, στο αντίστοιχο FIFA, οπότε όσοι παρακολουθείτε χρόνια τη σειρά θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη. Βέβαια θέλει αρκετό χρόνο μέχρι να τον συνηθίσετε, αλλά μόλις τα καταφέρετε θα πετύχετε μερικά πολύ εντυπωσιακά φάουλ.

Συνεχίζοντας, έχουν προστεθεί παραπάνω animations τόσο στους παίκτες, όσο και στο πλήθος, το οποίο σε κάθε γκολ τρέχει στα πρώτα καθίσματα του γηπέδου για να πανηγυρίσει. Οι παίκτες ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές του χειριστηρίου, ενώ και τα physics της μπάλας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Ένας βετεράνος θα καταλάβει αμέσως τις νέες πινελιές, με την μπάλα να αναπηδά αρκετές φορές στις πάσες, αφού μοιάζει πιο βαριά και πλέον δεν παίρνει εξωπραγματικά φάλτσα. Κάποιες φορές δε, η συμπεριφορά της είναι απρόβλεπτη, κάτι που προσθέτει μια άγρια ομορφιά.

Οπτικά, το FIFA 20 μοιάζει υπερβολικά με τον προκάτοχό του, αφού η EA φαίνεται να μην έχει βελτιώσει σχεδόν τίποτα στην ήδη καλογυαλισμένη μηχανή της. Παρόλο που τα πρόσωπα των παικτών μοιάζουν αρκετά με την πραγματικότητα, ορισμένα textures στους παίκτες και το κοινό είναι χαμηλότερης ποιότητας. Με την τρομερή στροφή που πήρε οπτικά το PES 2020 περιμέναμε το FIFA 20 να κάνει κάτι ανάλογο. Φαίνεται όμως ότι η EA "κάθεται" πάνω στη Frostbite και περιμένει καρτερικά το τέλος της γενιάς. Ηχητικά δεν υπάρχει καμία αλλαγή επίσης, με τους Martin Tyler και Alan Smith να βρίσκονται για μια ακόμη φορά στην περιγραφή, λέγοντας τις ίδιες ατάκες όπως κάθε χρόνο.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

FIFA 20

Συντάκτης
11 Οκτωβρίου 2019
Developer

EA Vancouver / EA Romania

Publisher

EA Sports

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4 / Xbox One X

Κυκλοφορία

27 Σεπτεμβρίου 2019

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Βελτιωμένο Ultimate Team
+ Το νέο σύστημα φάουλ και πέναλτι
+ Τα στατιστικά των παικτών έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κινήσεις τους
+ Το Volta είναι διασκεδαστικό με παρέα
+ Νέα animations και physics

Αρνητικά

- Στάσιμο gameplay και τεχνικός τομέας
- Σε σχέση με το The Journey, το Volta υστερεί σε αρκετούς τομείς
- Τραγική Α.Ι
- Το Career βρίθει από προβλήματα
- Το νέο σύστημα άμυνας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
6.9
Συνοψίζοντας

Τη χρονιά που το PES πήρε αρκετά ρίσκα και όπως φαίνεται δικαιώνεται, το FIFA 20 θυμίζει πιο πολύ DLC του FIFA 19 παρά καινούργιο τίτλο. Με την προσθήκη του Volta mode, το οποίο παρουσιάστηκε σαν FIFA Street αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει ελάχιστα με αυτό, να είναι απλά διασκεδαστική, η φετινή κυκλοφορία δεν μπορεί να φέρει πίσω το κοινό που έχασε το FIFA 19.

Από την άλλη, οι αλλαγές στα στημένα είναι καλοδεχούμενες, παρόλο που μας έρχονται από το 2003, ενώ και το Ultimate Team ανανεώθηκε και αποτελεί σοβαρό λόγο για να αποκτήσει κάποιος το παιχνίδι. Τα προβλήματα στο Career μπορούν να διορθωθούν με ένα απλό patch, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με το gameplay, αλλά και τον τεχνικό τομέα, τα οποία στην καλύτερη παραμένουν στάσιμα. Παρόλο που το FIFA 20 παραμένει διασκεδαστικό και οι περισσότεροι φαν του λογικά το έχετε αγοράσει ήδη, η κορυφή για φέτος παραμένει κατειλημμένη από το eFootball PES 2020.

7.5
Βαθμός
6.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
83%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
17%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1