FIFA 21 - Review

by Βαγγέλης Λερός on 2 Νοεμβρίου 2020

Το πέρας της εκάστοτε γενιάς σηματοδοτεί μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση για τα αθλητικά παιχνίδια, στην οποία εισέρχονται αναγκαστικά, υπηρετώντας τόσο το τεράστιο προϋπάρχον fan base, όσο και τα συμφέροντα των ίδιων των εταιριών ανάπτυξης. Αν είστε ποδοσφαιρόφιλοι, πόσω μάλλον φίλοι του FIFA, ο υπότιτλος Legacy αντηχεί παράξενα (αν όχι άσχημα) στα αυτιά σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί αφορά μια πάγια πολιτική, που θέλει τις εκδόσεις των παιχνιδιών της EA για προηγούμενες γενιές να μένουν απολύτως στάσιμες, ανανεώνοντας, απλώς, τα ρόστερ και αφήνοντας το gameplay και τα γραφικά ίδια και απαράλλαχτα.

Το FIFA 21 βρίσκεται στο μεταίχμιο, καθώς δεν μένει απολύτως στάσιμο, όμως αφήνει να εννοηθεί πως η EA έχει εστιάσει στην υλοποίηση του τίτλου για PS5 και Xbox Series X, παραμελώντας, κάπως, την έκδοση για την τρέχουσα γενιά που εκπνέει προσεχώς. Ευτυχώς, για την αγγλική εταιρία, το αντίπαλο δέος και εξ Ανατολής ορμώμενο, Pro Evolution Soccer, ακολουθεί μια αντιστοίχως μετριοπαθή προσέγγιση, κυκλοφορώντας ένα Season Update που αρκείται, επίσης, στα απολύτως απαραίτητα.

Σε αντίθεση με την Konami, βέβαια, που έριξε την τιμή του φετινού «PES», η EA κοστολογεί το FIFA στην κανονική τιμή ενός πλήρους ΑΑΑ τίτλου, προσφέροντας, συγχρόνως, ένα παιχνίδι με αδιαμφισβήτητα μεγάλη ποικιλία σε modes, μα με ελάχιστες προσθήκες σε σχέση με πέρυσι. Τα ανανεωμένα ρόστερ, η απαράμιλλη πιστότητα του περιεχομένου, το συνολικό presentation και μικρές πινελιές στα διαθέσιμα modes και το gameplay είναι, συνοπτικά, όλα όσα αλλάζουν φέτος. Για ακόμη μια χρονιά, είναι στο χέρι του παίκτη να ζυγίσει την αξία αυτών των ανεπαίσθητων αλλαγών και να αποφασίσει αν το εγχείρημα αξίζει τον χρόνο και το χρήμα του.

Από τους σημαντικότερους παράγοντες στην απόλαυση ενός ποδοσφαιρικού simulation, είναι η αίσθηση που δίνεται εντός των 4 γραμμών του γηπέδου. Προς τιμήν του, το FIFA 21 προσθέτει δύο απλά στοιχεία που εμπλουτίζουν τα πιθανά σενάρια εξέλιξης μιας φάσης.

Το πρώτο στοιχείο, αφορά έναν μηχανισμό gameplay, το «agile dribbling». Κρατώντας το RB/R1 εισέρχεστε σε μια στάση… επαυξημένου ελέγχου της μπάλας, κατά την οποία ο παίκτης, αναλόγως του επιπέδου του, δύναται να αλλάξει ταχύτατα κατεύθυνση, να καλύψει με το σώμα του την μπάλα ή να τοποθετηθεί διαφορετικά ώστε να βρει χώρους για πάσα και σουτ. Ένας έμπειρος gamer μπορεί να επωφεληθεί από τη νέα λειτουργία στο έπακρο, κάτι που θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα στα online modes. Ομολογώ πως «έβγαλα» τρομερές φάσεις αξιοποιώντας το agile dribbling, όμως όταν χρησιμοποιήθηκε εναντίον μου ένιωσα, πραγματικά, απροστάτευτος αμυντικά. Η διαδικασία του nerfing (που εξισορροπεί κάπως την κατάσταση και τη δυναμική ορισμένων μηχανισμών) έχει ήδη ξεκινήσει με updates.

Το δεύτερο στοιχείο, που έρχεται να αναδείξει το αμυντικό ποδόσφαιρο αυτή τη φορά, σχετίζεται με ένα νέο πακέτο από animations, που εξοπλίζει την ανασταλτική κινησιολογία. Καθώς αμύνεστε παθητικά, οι παίκτες σας θα έχουν την τάση να απλώνουν τα πόδια τους κόντρα στην πορεία της μπάλας και να ανακόπτουν επικίνδυνες πάσες ή σουτ. Ακριβώς επειδή λειτουργεί παθητικά όλο αυτό, αντισταθμίζει τέλεια την απειλητικότητα των επιτιθέμενων. Δεν μπαίνουν πια το ίδιο εύκολα μακρινά φαλτσαριστά σουτ, ούτε τρυπάνε εύκολα οι άμυνες με κάθετες μπαλιές. Όλα τα παραπάνω, λειτουργούν πάντα σε συνάρτηση με τα στατιστικά των παικτών που βρίσκονται στο γήπεδο.

Στα γνωστά μας στατιστικά, που επηρεάζουν με τρόπους σαν τους παραπάνω το gameplay, έρχεται να προστεθεί ακόμα μια μεταβλητή, που θα συναντήσετε στο Career Mode, το «sharpness».

Πρακτικά, το sharpness ήρθε για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, καθώς είναι ένα νούμερο που αυξομειώνει τα στατιστικά των παικτών, αναλόγως της διαχείρισης του ρόστερ από τον προπονητή. Είναι κάτι διαφορετικό από το «form», βέβαια, αφού σε αντίθεση με το τελευταίο, το sharpness επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως η τακτικότητα συμμετοχής και η σωστή προπόνηση.

Κάπως έτσι βρίσκεται το πάτημα για τις προσθήκες στο Manager Career, που αφορά ένα νέο, πιο σύνθετο σύστημα προπόνησης ικανοτήτων, που μπορεί να εστιάσει σε συγκεκριμένα attributes ή ακόμα και να αλλάξει τη θέση και τον ρόλο ενός παίκτη, εκτοξεύοντας το overall score του. Παράλληλα, αποκτούμε νέο ζοχά, επιδιώκοντας να κρατήσουμε όλο το ρόστερ μας sharp, σε φόρμα και ικανοποιημένους εξίσου με τον χρόνο συμμετοχής τους.

Τουλάχιστον, η νέα καριέρα μας διευκολύνει στην προσομοίωση των αδιάφορων παιχνιδιών ρουτίνας, με ένα εξελιγμένο simulation mode που θυμίζει έντονα το Football Manager της Sports Interactive. Πλέον, μπορείτε να δείτε τον αγώνα από ψηλά, με τους παίκτες να έχουν τη μορφή κουκίδων, ενώ με το πάτημα ενός πλήκτρου επεμβαίνουμε στον αγώνα και συνεχίζουμε εμείς. Εννοείται πως θα σωθούν τομάρια και ολόκληρες σεζόν με αυτό το feature, που πάντα ήταν απαραίτητο, όμως απουσίαζε βλακωδώς.

Στο Volta, τον επίδοξο 5v5 κλώνο του FIFA Street που δεν έπεισε πέρυσι, τα προβλήματα παραμένουν ίδια. Δυστυχώς, παραμένει μετέωρο, απροσδιόριστο και μπερδεμένο, κάπου μεταξύ κανονικού ποδοσφαίρου και θολής ανάμνησης ενός υπέρ-καλτ θρύλου της EA-Big, αποτυγχάνοντας να κάνει καλά οτιδήποτε. Μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον στην ιστορία του, για τη λιγοστή ώρα που σας το επιτρέπει, όμως κατά τα λοιπά πρόκειται για ένα μονότονο mode, χωρίς τις εντυπωσιακές ντρίπλες και τις καγκουριές που θα καλωσορίζαμε, παρά μόνο μια μινιμαλιστική εκδοχή του βασικού συστήματος που χρησιμοποιείται στο κανονικό FIFA. Σχεδόν νοστάλγησα τον Hunter και το στερεοτυπικό αφήγημα ενός παιδιού που πασχίζει να γίνει ποδοσφαιρικός θρύλος. Σίγουρα θα το προτιμούσα αντί ενός wanna-be street football που εστιάζει περισσότερο στο φωσφοριζέ Adidas παπούτσι που αγοράζεις με micro-currency, παρά στο ίδιο το άθλημα και την εμπειρία του εκτός πλαισίου πρωταθλητισμού.

Για τους πιο… κοινωνικούς, το FIFA 21 διατηρεί μια πληθώρα από online modes, όπως τα Seasons, τα Pro Clubs και το Ultimate Team. Στα πρώτα δύο οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες, ενώ στο πιο τζογαδόρικο «FUT», υπάρχει μια σημαντική παρέμβαση που αλλάζει τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, μπορείτε να ξεχάσετε τα «fitness items», κάτι που ενδεχομένως να ευχόσασταν από τα γεννοφάσκια του mode. Δεν χρειάζεται, πλέον, έντονο rotation, ούτε θα βρίσκετε σχετικές κάρτες στα πακέτα που αγοράζετε. Στη θέση τους, όμως, θα υπάρχουν κάρτες «Stadium», καθώς πλέον μπορείτε να στολίσετε την έδρα σας με εντυπωσιακά κορεό, να διαλέξετε συνθήματα που θα τραγουδάνε οι φίλαθλοι κλπ..

Αισθητικά, παρόλο που αναγνωρίζουμε το ικανοποιητικό επίπεδο που έχει φτάσει το παιχνίδι και την πιστότητα των γηπέδων, των διοργανώσεων και των διάσημων ποδοσφαιριστών, το FIFA 21 δεν εντυπωσιάζει. Ίσως είναι και ο τομέας που μένει πιο στάσιμος από οποιονδήποτε άλλον. Θα δυσκολευτείτε να παρατηρήσετε διαφορές σε σχέση με το περσινό παιχνίδι και αναφερθήκαμε ήδη στους λόγους στην εισαγωγή αυτού του review. Η μετάβαση στη νέα γενιά έχει υποχρεώσει την EA να εστιάσει στην επερχόμενη υλοποίηση του τίτλου για PlayStation 5 και Xbox Series X.

Δοκιμάζοντας το παιχνίδι σε PC, το βρήκαμε ιδιαίτερα απογοητευτικό πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο νέας γενιάς ούτε εκεί, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κάποιος με το κατάλληλο hardware να το υποστηρίξει. Μένει να δούμε πόσο καλύτερο θα είναι το FIFA 21 στη νέα του έκδοση κι αν άξιζαν οι «θυσίες» του studio ανάπτυξης στον βωμό ενός «επαναστατικού» ανασχεδιασμού.

Συνοψίζοντας, το νέο FIFA δεν είναι… νέο. Μια δοκιμασμένη συνταγή με μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις αναζωογονεί ελαφρώς το αθλητικό κομμάτι, όμως το περιεχόμενο και το τεχνικό μέρος πάσχουν από τις γνωστές παθογένειες που στοιχειώνουν τη σειρά εδώ και χρόνια. Εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες στην επερχόμενη next-gen υλοποίηση.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

FIFA 21 - Review

Συντάκτης
2 Νοεμβρίου 2020
Developer

EA Vancouver / EA Romania

Publisher

EA Sports

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

9 Οκτωβρίου 2020

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Το agile dribbling και οι πινελιές στο αμυντικό παιχνίδι φρεσκάρουν την αίσθηση του gameplay

+ Quality of Life βελτιώσεις στην καριέρα, όπως η νέα προπόνηση και το simulation mode

+ Η γνωστή πιστότητα και το πλούσιο περιεχόμενο σε πρωταθλήματα και άδειες διοργανώσεων

Αρνητικά

- Απελπιστικά ίδιο με πέρσι σε κάθε άλλο τομέα

- Το Volta είναι εντελώς ανέμπνευστο

- Το Ultimate Team παραμένει (ultimately) τζόγος

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
0.0
Συνοψίζοντας

Το νέο FIFA δεν είναι… νέο. Μια δοκιμασμένη συνταγή με μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις αναζωογονεί ελαφρώς το αθλητικό κομμάτι, όμως το περιεχόμενο και το τεχνικό μέρος πάσχουν από τις γνωστές παθογένειες που στοιχειώνουν τη σειρά εδώ και χρόνια. Εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες στην επερχόμενη next-gen υλοποίηση.

7.0
Βαθμός
0.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1