Final Fantasy XII: The Zodiac Age (Nintendo Switch Version)

by Λεωνίδας Πάτρας on 28 Μαΐου 2019

Μέσα στο κύμα των επανακυκλοφοριών μεγάλων τίτλων της σειράς Final Fantasy για το Nintendo Switch (Final Fantasy IX, Final Fantasy X, X-2), βρέθηκε και ένα από τα πιο διαφορετικά και για πολλούς “πρωτοποριακά” RPGs, που δεν είναι άλλο από το δωδέκατο κύριο μέρος της σειράς της Square Enix. Το Final Fantasy XII: The Zodiac Age κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν για το PlayStation 4 και, παρότι οπτικά δεν προσέφερε τις τεράστιες βελτιώσεις από τον αρχικό τίτλο του 2006, εκτιμήθηκε πολύ από το κοινό και τους κριτικούς. Με μεγαλύτερο πλεονέκτημα τη φορητότητα ενός τόσο μεγάλου τίτλου, η Nintendo Switch έκδοση σημειώνεται ως μια από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες για το 2019 στην υβριδική κονσόλα της Nintendo.

Το Final Fantasy XII είναι ένα κλασικότατο ιαπωνικό RPG που περιέχει όλα τα στοιχεία που αναζητά ένας παίκτης που αγαπά το είδος: μεγάλη διάρκεια, σενάριο, ποικιλία στο gameplay, exploration, αναβαθμίσεις, bosses, dungeons, side quests, summons και το απαραίτητο grinding για όσους ζητούν το κάτι παραπάνω. Παρότι σεναριακά αποτελεί ένα από τα πιο “αδύναμα” κεφάλαια της σειράς, λόγω του ότι επικεντρώνεται υπερβολικά σε πολιτικά παιχνίδια, το FFXII περιέχει ένα από τα συμπαθέστερα και πιο ολοκληρωμένα casts χαρακτήρων που έχουμε δει σε RPGs, με κεντρικό χαρακτήρα τον Vaan. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην εμπόλεμη περιοχή της Ivalice και κατά το 40ωρο περίπου ταξίδι μας θα ταξιδέψουμε σε πολλές και ποικίλες τοποθεσίες γεμάτες τέρατα, dungeons, μυστικά αντικείμενα και bosses.

Σαν ένα party based παιχνίδι, το FFXII: The Zodiac Age απαιτεί καλή διαχείριση του ρόστερ και η σωστή αναβάθμιση των χαρακτήρων μέσω του εξοπλισμού και του Job system είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Σε αντίθεση με τον αρχικό τίτλο του PlayStation 2 που τα Jobs (οι κλάσεις) του κάθε χαρακτήρα ήταν προκαθορισμένα, στο The Zodiac Age ο παίκτης μπορεί να διαλέξει για τον κάθε χαρακτήρα ένα από τα 12 διαφορετικά Jobs που απεικονίζονται ως Ζώδια στον ζωδιακό κύκλο (εξού και η ονομασία The Zodiac Age). Οι μάχες είναι real time και δεν υπάρχουν τα random battles που υπήρχαν στα πρώτα 10 παιχνίδια της σειράς. Η μεγαλύτερη πρωτοπορία του τίτλου ήταν το gambit system, ένα σύστημα που επιτρέπει στον παίκτη να προσχεδιάζει τα actions του κάθε χαρακτήρα στη μάχη. Έτσι, για παράδειγμα, ένα gambit είναι να βάζετε τον Healer να κάνει Heal οποιονδήποτε χαρακτήρα όταν η ζωή του πέσει από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ή να ορίσετε κάποιο μέλος του Party να επιτίθεται πάντα στον εχθρό με τα περισσότερα HPs. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και περισσότερα gambits ξεκλειδώνονται (ή αγοράζονται) με την πάροδο του χρόνου.

Στο παιχνίδι υπάρχει μεγάλη ισορροπία σε όλους σχεδόν τους τομείς· από το σύστημα αναβαθμίσεων μέχρι και τη δυσκολία των εχθρών και των bosses. Υπάρχουν κάποια difficulty spikes σε ορισμένες περιοχές και bosses, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν μέσω του farming. Τα side missions δεν δίνονται ξεκάθαρα και απαιτούν να μιλήσετε σε NPCs σχεδόν στα τυφλά, ενώ μεγάλη μερίδα της μάχης αποτελούν τα Hunts που είναι το κυνήγι κάποιων ειδικών τεράτων. Οι μάχες μπορεί να γίνουν πιο σύνθετες και να απαιτούν συνδυασμούς melee χτυπημάτων αλλά και μαγείας και το FFXII περιέχει πολλά από τα κλασικά συστήματα, όπως για παράδειγμα τα summons, που εμφανίζονται μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού. Η εξερεύνηση ανταμείβει αρκετά, ενώ υπάρχουν και πολλά μυστικά bosses και αντικείμενα για να ανακαλύψετε. Όσοι αγαπάτε να περνάτε χρόνο στο inventory και στο equipment menu θα το κάνετε και εδώ, μιας και η εξάδα των βασικών χαρακτήρων απαιτεί σωστή αναβάθμισή τους (εξοπλισμός, αναβαθμίσεις, gambits) ώστε να υπάρχει ισορροπία στο party σας. Μπορείτε να έχετε μέχρι τρεις χαρακτήρες στη μάχη και να επιλέξετε να χειρίζεστε όποιον από αυτούς θέλετε, ενώ στο ταξίδι σας θα σας συντροφέψουν και ορισμένοι guest characters που η συμβολή τους είναι κρίσιμη για τα δύσκολα σημεία.

Στο The Zodiac Age του Nintendo Switch εμπεριέχονται όλες οι αναβαθμίσεις που είδαμε και στο PlayStation 4 (auto-save system, αλλαγή ταχύτητας του παιχνιδιού σε 2x και 4x με το πάτημα ενός πλήκτρου, επιλογή μεταξύ αρχικού και remastered soundtrack) καθώς και ορισμένες μικρές ακόμη προσθήκες. Πλέον μπορείτε να αλλάξετε jobs σε οποιονδήποτε χαρακτήρα μετά από ένα σημείο στο παιχνίδι, ενώ μπορείτε και να έχετε διαφορετικά sets από gambits σε κάθε χαρακτήρα. Βελτιώσεις υπάρχουν και στο New Game Plus, στο οποίο πλέον μπορείτε να κρατήσετε ορισμένες αναβαθμίσεις και αντικείμενα που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό, ενώ την επανεμφάνισή του κάνει και το Sky Pirate’s Den. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και το gameplay του τίτλου μπορείτε να διαβάσετε στο αρχικό μας Review για την έκδοση για PS4.

Σε ό,τι αφορά το οπτικό κομμάτι ξεκινάμε από τα θετικά του τίτλου με σημαντικότερο όλων ότι το παιχνίδι “τρέχει” σταθερότατα σε 30 καρέ το δευτερόλεπτο τόσο σε docked όσο και σε handheld mode. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο στο μάτι και το παιχνίδι ταιριάζει απόλυτα με τη φορητότητα που παρέχει το Switch. Οι αναλύσεις όπως είναι λογικό δεν φτάνουν στα επίπεδα των υπόλοιπων κονσολών (συγκεκριμένα έχουμε 864p σε docked και 576p σε handheld mode) και έτσι κάποια textures εμφανίζονται ελαφρώς “θολά”, ενώ κάποια άλλα (όπως και στις άλλες εκδόσεις) δείχνουν ακόμη την ηλικία τους. Τα μοντέλα των χαρακτήρων (πλην των προσώπων) είναι αυτά που έχουν δεχθεί τις περισσότερες αναβαθμίσεις. Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι το παιχνίδι έχει συμπιεστεί αρκετά σωστά ώστε να χωράει ολόκληρο στο cartridge με μέγεθος κοντά στα 12GB, που από μόνο του είναι ένα επίτευγμα μιας και μιλάμε για έναν τεράστιο σε μέγεθος τίτλο.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Final Fantasy XII: The Zodiac Age (Nintendo Switch Edition)

Συντάκτης
28 Μαΐου 2019
Author

Λεωνίδας Πάτρας

Developer

SQUARE ENIX CO., LTD.

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

30 Απριλίου 2019

Είδος

Role Playing Game

PEGI

16

Θετικά

+ Ένα από τα πληρέστερα RPGs όλων των εποχών
+ Το σύστημα μάχης στέκεται πολύ καλά ακόμη και 12 χρόνια μετά την κυκλοφορία
+ Το performance τόσο σε docked όσο και σε handheld
+ Ταιριάζει απόλυτα με τη φορητότητα που προσφέρει το Switch

Αρνητικά

- Το story του τίτλου κουράζει και είναι γενικά αδιάφορο
- Η αρχική τιμή διάθεσης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

To Final Fantasy XII είναι ένας τίτλος που έχει "ωριμάσει" άψογα με τον χρόνο και η Zodiac Age edition για το Nintendo Switch μεταφέρει το ταξίδι στην Ivalice σε μια ακόμη νέα κονσόλα. Το εξαιρετικό gameplay του τίτλου επισκιάζει την κάπως αδιάφορη ιστορία του και είναι ένα παιχνίδι που κάθε λάτρης των RPGs πρέπει να παίξει. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τον τίτλο, η έκδοση για Switch είναι η πληρέστερη και παρότι ο τίτλος υστερεί ελαφρώς οπτικά σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες, η φορητότητα αλλά και η επιδόσεις της καθιστούν την συγκεκριμένη έκδοση, την υπέρτατη όλων.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1