F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch - Review

Dieselpunk metroidvania ξύλο με λαγούς και αρκούδες
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 9 Σεπτεμβρίου 2021

"One fur all and all fur one". Αυτή είναι μία φράση που θα ακούσετε στο F.I.S.T., η οποία βγαίνει από το στόμα ανθρωπόμορφων ζώων, κουνελιών, αρκούδων και ποντικών, που φορούν καμπαρντίνες και καπνίζουν κάτω από τα νέον φώτα μιας βρεγμένης, μεταλλικής dieselpunk πόλης. Α, και τα ζώα αυτά, οι κάτοικοι της πόλης, ονομάζονται “furtizens”.

Ήδη, θα έχετε στο μυαλό σας ένα αστείο σενάριο, με υπερβολές και χιούμορ, μία ιστορία που δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά, όπως και είναι αναμενόμενο όταν έχουμε τέτοιου είδους χαρακτήρες και εικόνες. Κι όμως! Με μία ακροβατική πιρουέτα, το F.I.S.T. μεταπηδά από το αναμενόμενο, από τις προσδοκίες, και πάει αλλού, σε μέρη στα οποία φαινομενικά δεν ανήκει.

Τα ζώα, λοιπόν, οι “furtizens”, οι γούνινοι κάτοικοι, οι “γούνοικοι” αν θέλετε, μιλούν με απόλυτη σοβαρότητα, παρουσιάζουν τις καταστάσεις δίνοντάς τους βάρος, όλο το σενάριο παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Όταν το τεράστιο κουνέλι που φοράει μία γιγάντια μεταλλική γροθιά στην πλάτη του λέει “One fur all and all fur one” σε ένα ρακούν που τρώει noodles στο μπαρ ενός καταστήματος, και τα δύο ζώα είναι εντελώς σοβαρά. Όχι απλώς σοβαρά, μάλιστα, αλλά με βαρύ ύφος, με φωνή που έχει καταπιεί δέκα πακέτα τσιγάρα για πρωινό. Παραδόξως, και εκτός των προσδοκιών, όλο αυτό λειτουργεί, δεν φαίνεται γελοίο. Μάλιστα, η σοβαρή παρουσίαση αστείων καταστάσεων λειτουργεί υπέρ του παιχνιδιού, καθώς στήνεται μία αλλόκοτη ατμόσφαιρα που ξεφεύγει από τα εντελώς συνηθισμένα και μένει στο μυαλό.

Και, εδώ να πούμε ότι το F.I.S.T. είναι ένα καθαρόαιμο metroidvania, με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά με κάποιες δικές του πινελιές που το ξεχωρίζουν απ’ τα υπόλοιπα. Έχουμε έναν τεράστιο, δαιδαλώδη χάρτη για να εξερευνήσουμε, ο οποίος είναι γεμάτος μυστικά, και ξεκλειδώνεται σιγά-σιγά, όσο αποκτούμε νέες δυνατότητες. Ο ρυθμός της απόκτησης αυτής, και της προόδου κατά συνέπεια, είναι άψογος, καλοδουλεμένος, και δεν επιτρέπει την εμφάνιση κούρασης ή βαρεμάρας. Όταν έχουμε μάθει τον βασικό χειρισμό, παίρνουμε την ικανότητα για dash και για wall jump, και μπορούμε να σκαρφαλώνουμε σχεδόν παντού. Όταν έχουμε πια συνηθίσει εντελώς αυτές τις κινήσεις, λαμβάνουμε διπλό άλμα και ανοίγονται νέοι δρόμοι, ενώ τα τρία όπλα που βρίσκουμε για τον χαρακτήρα μας έχουν και ιδιότητες που βοηθούν στην εξερεύνηση, οι οποίες είναι εύστοχες και καλοσχεδιασμένες.

Ο ίδιος ο χάρτης δεν έχει προβλήματα, είναι κλασική περίπτωση του είδους, φτιαγμένη με έμπνευση και σκέψη. Τα shortcuts, η ποικιλία των περιοχών (από dieselpunk μεγαλουπόλεις, σε υποθαλάσσιες βάσεις και χιονισμένα βουνά), τα μυστικά, οι δρόμοι που ανοίγουν με νέες δυνάμεις, όλα είναι άριστα τοποθετημένα και σχεδιασμένα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα απόλυτα χορταστικό metroidvania που διαρκεί για βασικό τερματισμό 10-12 ώρες. Τα μόνα θέματα που παρουσιάζονται και πλήττουν κάπως τον σχεδιασμό είναι το εντελώς ανούσιο backtracking που κάνουμε μερικές φορές, επειδή τα σημεία για fast travel δεν έχουν στηθεί σωστά, και οι πολύ αόριστες αποστολές που λαμβάνουμε ενίοτε, με πιο αόριστα markers, μπερδεύουν.

Η βασική δομή είναι αυτή ενός κλασικού metroidvania, όμως το F.I.S.T. διαφοροποιείται σε δύο σημεία: στη μάχη και στο σενάριο. Η πλοκή είναι πολύ πιο εκτενής από αυτές που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε τίτλους του υποείδους αυτού, με χαρακτήρες, ανατροπές και απρόσμενο αριθμό από cutscenes. Μην περιμένετε σενάριο που θα σας καθηλώσει, αλλά ούτε μία βασική ιστορία που υπάρχει απλώς ως υπόβαθρο, καθώς το F.I.S.T. χαρακτηρίζεται εν μέρει και από την πλοκή του, που είναι επαρκής και διασκεδαστική, χωρίς να παίρνει πολύ χρόνο, αλλά αποτελώντας έναυσμα για να μάθουμε περισσότερα για τον παράξενο αυτόν κόσμο. Σπάνια βλέπουμε τέτοια, σκουριασμένη, μπαρουτοκαπνισμένη dieselpunk ατμόσφαιρα, καθώς το cyberpunk αδερφάκι της συνήθως βγαίνει μπροστά, και ακόμα πιο σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε ποντικούς να παρακολουθούν τζαζ παράσταση σε μία μεταλλική πόλη, αλλά και να δείρουμε μηχανικούς βατράχους με την τεράστια γροθιά του κουνελιού μας. Συναρπαστικά πράγματα.

Η γροθιά, λοιπόν, κρέμεται στην πλάτη του χαρακτήρα μας, και κινείται κατά βούληση για να πιάσει αντικείμενα ή τους ίδιους τους εχθρούς, αλλά και για να τους κοπανήσει αλύπητα. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε ένα πλήρες σύστημα μάχης και όχι ένα βασικού τύπου, σαν αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε metroidvania παιχνίδια. Εδώ, υπάρχουν combos, ειδικές κινήσεις, διάφορων ειδών εχθροί με ξεχωριστά μοτίβα και, φυσικά, εντυπωσιακά boss fights αυξημένης δυσκολίας. Γενικά, πρόκειται για απαιτητικό παιχνίδι, αλλά τα συχνά checkpoints, τα combos και οι ικανότητες που ξεκλειδώνουμε μαζεύοντας λεφτά, αλλά και η εμφάνιση health pick ups μετριάζουν τη δυσκολία και έχουμε ένα παιχνίδι με πρόκληση που όμως θα μπορέσει να απολαύσει κάθε παίκτης ή παίκτρια, ίσως με λίγο ζόρι. Εξαιρετική βοήθεια αποτελεί ο άμεσος, απροβλημάτιστος χειρισμός.

Η μάχη είναι πολύ διασκεδαστική, με επιθέσεις που δίνουν αίσθηση βάρους και με εξαιρετικά όπλα, για τα οποία δεν θα κάνω spoiler. Ακόμα και μετά από 10 ώρες, το F.I.S.T. βρίσκει τρόπους να διατηρήσει τη φρεσκάδα του στη μάχη, την οποία βέβαια εναλλάσσει με τμήματα που βασίζονται σε ευχάριστους γρίφους ή σε πετυχημένο platforming, όλα καλοστημένα και δεμένα σωστά μεταξύ τους. Μόνη εξαίρεση κάποια μικρά προβλήματα, όπως το collision που μας βάζει μέσα σε τοίχους μερικές φορές και χαλάει ελαφρώς η εικόνα ή που μας κάνει να αιωρούμαστε πάνω σε έναν εχθρό, ενώ κάποιες φορές όταν τρέχουμε βλέπουμε την άκρη της οθόνης να «σπάει» και να φαίνεται για λίγο ένα κενό στα assets.

Μικρά προβλήματα, πάντως, και σε γενικές γραμμές έχουμε έναν τίτλο που δείχνει αρκετά όμορφος, χωρίς βέβαια να εντυπωσιάζει με την τεχνική υπεροχή του, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Οι πίστες είναι καλοσχεδιασμένες, τα εφέ πληθωρικά, οι γούνες πλούσιες, ο φωτισμός ζωντανεύει τις υφές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εδώ, όλα είναι όπως πρέπει. Η μουσική ακολουθεί και ντύνει τα επίπεδα με ταιριαστό τρόπο, χωρίς όμως να έχουμε μελωδίες που θα μας «κολλήσουν» στο μυαλό. Το voice acting, τέλος, είναι παράξενο, με φωνές που δεν περιμένουμε για κάποιους χαρακτήρες, δοσμένες όμως με επαγγελματισμό είτε επιλέξουμε αγγλικά είτε κινεζικά ως γλώσσα.

Όπως καταλάβατε, το F.I.S.T. είναι πολύ αξιόλογο. Είναι, μάλιστα, πολύ καλύτερο από όσο θα περιμέναμε, αφού από τα trailer και τη γενικότερη παρουσίασή του φαινόταν ως ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει, σε διάφορους τομείς. Ευτυχώς, οι developers ξέρουν καλά τι κάνουν, και φτιάχνουν ένα παιχνίδι που δεν θα ταράξει τα νερά του είδους του, δεν θα μείνει στην ιστορία ή κάτι τέτοιο, αλλά προσφέρει μία χορταστική metroidvania περιπέτεια, καλοστημένη και διασκεδαστική, με μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του υποείδους και φτιάχνουν ένα σύνολο που δεν πρέπει να χάσετε αν σας αρέσουν αυτού του τύπου τα παιχνίδια.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch - Review

Συντάκτης
9 Σεπτεμβρίου 2021
Developer

TiGames

Publisher

Bilibili

Πλατφόρμες

PC, PlayStation 4, PlayStation 5

Tested on

PS5

Κυκλοφορία

7 Σεπτεμβρίου 2021

Είδος

Metroidvania

PEGI

7

Θετικά

+ Χορταστική μάχη με ολοκληρωμένα συστήματα
+ Ποικιλία στο gameplay και τις περιοχές
+ Ενδιαφέρον σενάριο και πετυχημένη παρουσίαση
+ Καλοδουλεμένη ατμόσφαιρα
+ Άψογος χάρτης, ολόσωστος ρυθμός προόδου
+ Απροβλημάτιστος χειρισμός

Αρνητικά

- Κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα
- Ανούσιο backtracking εδώ κι εκεί

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
7.9
Συνοψίζοντας

Το F.I.S.T. είναι πολύ αξιόλογο. Είναι, μάλιστα, πολύ καλύτερο από όσο θα περιμέναμε, αφού από τα trailer και τη γενικότερη παρουσίασή του φαινόταν ως ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει, σε διάφορους τομείς. Ευτυχώς, οι developers ξέρουν καλά τι κάνουν, και φτιάχνουν ένα παιχνίδι που δεν θα ταράξει τα νερά του είδους του, δεν θα μείνει στην ιστορία ή κάτι τέτοιο, αλλά προσφέρει μία χορταστική metroidvania περιπέτεια, καλοστημένη και διασκεδαστική, με μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του υποείδους και φτιάχνουν ένα σύνολο που δεν πρέπει να χάσετε αν σας αρέσουν αυτού του τύπου τα παιχνίδια.

8.5
Βαθμός
7.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1