Fist of the North Star: Lost Paradise

by Λεωνίδας Πάτρας on 15 Οκτωβρίου 2018

Περίπου τρεις δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα το 1983, το Fist of the North Star ξεκίνησε σαν ένα Manga κόμικ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, ως ιαπωνικό Anime. Απευθυνόμενο κυρίως στους Ανατολίτες φίλους μας, άρχισε να κάνει κάποια δειλά βήματα προς τη Δύση, με μεταφράσεις επεισοδίων της σειράς, αλλά και ορισμένα βιντεοπαιχνίδια. Ο κόσμος και τα γεγονότα του Fist of The North Star λαμβάνουν μέρος σε μια φανταστική post apocalyptic εποχή της δεκαετίας του 90’ και παρότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σαν σειρά, μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως Cult Classic.

Το Fist of The North Star χαρακτηρίζεται από το brutal σκηνικό του, με τους εχθρούς να ανατινάζονται δημιουργώντας συντριβάνια αίματος, ενώ περιέχει αρκετούς άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως τον Kenshiro, που είναι και ο βασικός χαρακτήρας του Fist of The North Star: Lost Paradise. Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το νέο παιχνίδι της σειράς όμως, να τονίσουμε πως είχε κυκλοφορήσει αρχικά τον Μάρτιο, αποκλειστικά για το Ιαπωνικό κοινό.

Τα δικαιώματα για τη μεταφορά του franchise στις κονσόλες (συγκεκριμένα στο PlayStation 4, μιας και μιλάμε για exclusive τίτλο) ανήκουν στη Sega και την ανάπτυξη του έχει αναλάβει η ίδια ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της διάσημης σειράς Yakuza, κάτι που θα καταλάβετε με ευκολία, καθώς η Sega CS1 έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα Yakuza clone στον κόσμο του Fist of the North Star και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Πολλά στοιχεία και χαρακτήρες του anime εμφανίζονται στο Lost Paradise και κάποιοι εξ’ αυτών, έχουν ιδιαίτερη προβολή, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Αν είστε καινούριος ή καινούρια στη σειρά δεν θα έχετε πρόβλημα να ακολουθήσετε το story του συγκεκριμένου τίτλου, μιας και η ιστορία είναι σχετικά αυτοτελής. Θα συνιστούσαμε, όμως, να κάνετε μια μικρή έρευνα πρώτα, κυρίως για το background των κεντρικών χαρακτήρων.

Ο Kenshiro είναι ο νεότερος από τους τέσσερις Hokuto Brothers, οι οποίοι είναι masters της πολεμικής τέχνης Hokuto Shinken, μια τέχνη που βασίζεται σε ακριβή χτυπήματα που έχουν ως στόχο συγκεκριμένα σημεία αρτηριακής πίεσης του σώματος, κάνοντας τους αντιπάλους είτε να ζαλιστούν, είτε να πεθάνουν, καθώς "σπάνε" αρτηρίες. Το παιχνίδι, παρά τα καρτουνίστικα γραφικά του, περιέχει έντονες σκηνές αιματοχυσίας και εκτελέσεις εχθρών, πράγματα που, φυσικά, συναντάμε και στο anime και ορθά διατηρήθηκαν και εδώ. Το Lost Paradise διηγείται την ιστορία του Kenshiro καθώς αναζητά την αγαπημένη του Yuria και παρότι δεν περιέχει τις ανατροπές και το σεναριακό βάθος των Yakuza, είναι αρκετά ενδιαφέρον για να σας κρατήσει για 15 περίπου ώρες, όσες δηλαδή διαρκεί το κεντρικό questline. Στο ταξίδι του ο πρωταγωνιστής συναντά αρκετούς γνωστούς χαρακτήρες, ενώ υπάρχουν και πολλά boss fights.

Ο μετα-αποκαλυπτικός κόσμος του Lost Paradise θυμίζει σε πολλά σημεία τον κόσμο του Mad Max, ενώ στο ίδιο στυλ κινείται και ο σχεδιασμός των punk-rebel εχθρών. Το gameplay είναι βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε αυτό των Yakuza, από τα μενού και τη μάχη, μέχρι το στήσιμο των cutscenes και των διαλόγων, αλλά και των ίδιων των quests. Η διαφορά είναι ότι εδώ ο χαρακτήρας μπορεί να κινηθεί και εκτός της κυρίας πόλης (Eden) χρησιμοποιώντας όχημα, ώστε να πάει σε διάφορα μέρη, γεγονός που προσδίδει μια πιο open world αίσθηση στο παιχνίδι, αν και περιορισμένη.

Μετά από ορισμένα κεφάλαια το παιχνίδι “ανοίγει” και προσφέρει στον παίκτη τη δυνατότητα της εξερεύνησης (μέχρι να συμβεί αυτό, παρατηρήσαμε κάποια θέματα με το pacing). Μπορούμε να λάβουμε μέρος σε πολλά mini games, όπως το καζίνο, το μπαρ (ναι, ο Kenshiro μεταμορφώνεται από έναν λιγομίλητο σοβαρό μαχητή, σε μπάρμαν) το baseball και το racing. Όλα τους έχουν το ανάλογο χαζοχαρούμενο ύφος που έχουμε γνωρίσει από τη σειρά Yakuza, όπως και τα δεκάδες σύντομα mini quests (Substories). Το παιχνίδι καταφέρνει να αναμίξει το σοβαρό με το γελοίο αρκετά ισορροπημένα, χωρίς να χάνεται η προσωπικότητα και το ύφος της σειράς και των χαρακτήρων.

Το Fist of The North Star είναι ένα action-adventure παιχνίδι της υποκατηγορίας των beat ‘em up και αυτό καταδεικνύει ότι οι μάχες είναι το βασικό gameplay χαρακτηριστικό του τίτλου. Ο Kenshiro έχει ορισμένες βασικές κινήσεις και επιθέσεις. Τα χτυπήματα με γροθιές, η αποφυγή και το parry εξελίσσονται σταδιακά, μαζεύοντας Orbs, τα οποία μάς επιτρέπουν να αναβαθμίσουμε τα στατιστικά του χαρακτήρα μας, αλλά και να ξεκλειδώσουμε νέες κινήσεις. Βασικό, όμως, χαρακτηριστικό της μάχης είναι και τα finishing moves, τα οποία έχουν να κάνουν με την πολεμική τέχνη του Hakuto Shinken, που αναφέραμε και πιο πάνω. Με το πάτημα του κουμπιού (Ο) στο DualShock 4 μπορούμε να κάνουμε stun, blind ή να γονατίσουμε τους εχθρούς και με ένα δεύτερο πάτημα να εκτελέσουμε ένα τελειωτικό χτύπημα, ανατινάζοντάς τους. Η εκτέλεση συνοδεύεται και από ορισμένα QTEs (Quick Time Events) που επιφέρουν μεγαλύτερο damage σε περίπτωση που πετύχετε το σωστό timing. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και υπάρχουν πολλά διαφορετικά finishers να εκτελέσετε, αναλόγως την περίσταση.

Η μάχη είναι ευχάριστη και διασκεδαστική, παρά το γεγονός ότι η εχθρική AI είναι “για τα πανηγύρια”. Οι συμμορίες των εχθρών βασίζονται περισσότερο στον μεγάλο αριθμό τους, παρά στην εξυπνάδα και το damage, δίνοντας στον παίκτη την αίσθηση ότι είναι παντοδύναμος. Αντιθέτως, ορισμένα από τα πολλά Boss Fights προσφέρουν πρόκληση στον παίκτη, ειδικά στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, αν και γενικά θα χαρακτηρίζαμε το Lost Odyssey ως ένα εύκολο παιχνίδι. Φυσικά και η μάχη βασίζεται στα αντίστοιχα πρότυπα των Yakuza και μάλιστα, υπάρχει και μπάρα για το rage του Kenshiro. Ένα νέο στοιχείο είναι η δημιουργία talismans, τα οποία επιτρέπουν την ενεργοποίηση διάφορων boosts κατά τη διάρκεια της μάχης και όχι μόνο. Αυτά αποκτούνται μετά από συγκεκριμένα events, με διάφορους χαρακτήρες, κυρίως κατά τη διάρκεια του βασικού story και μπορούν να αναβαθμιστούν. Παράλληλα, υπάρχουν και shops από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε consumables και άλλα διάφορα αντικείμενα.

Αν ασχοληθείτε εκτενέστερα με όλα όσα έχει να προσφέρει το Fist of The North Star: Lost Paradise, τότε μπορείτε να ξεπεράσετε με ευκολία και τις 30 ώρες gameplay (αν υπολογίσουμε και τα πολλά cutscenes και τους διαλόγους). Δυστυχώς, κάποια απαρχαιωμένα στοιχεία, όπως τα invisible walls, η στατικότητα του κόσμου και η έλλειψη auto-save μηχανισμού, κάνουν την εμφάνιση τους στον συγκεκριμένο τίτλο. Το παιχνίδι δεν έχει "γυαλιστεί" όπως θα έπρεπε, ενώ λείπουν οι πιο "φρέσκες" ιδέες. Παρόλα αυτά, η γενικότερη ενασχόληση μας μαζί του ήταν μια ευχάριστη εμπειρία.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του Fist of The North Star: Lost Paradise, δεν θα σας κρύψουμε ότι έχουμε πολλά παράπονα. Παρά τον πολύχρωμο cell shaded σχεδιασμό των γραφικών, θα χαρακτηρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα ως ξεπερασμένο, ιδιαίτερα όσον αφορά πολλά textures, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως οι σκιές. Η μηχανή γραφικών είναι ίδια με αυτές που συναντήσαμε στα Yakuza 0 και Yakuza Kiwami, αλλά με εμφανώς λιγότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι κρίμα που οι developers, για διάφορους λόγους, δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τη Dragon Engine 4, του Yakuza 6. Οι χαρακτήρες, ευτυχώς, είναι όμορφα σχεδιασμένοι και το καλύτερο είναι ότι το παιχνίδι τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (πλην ορισμένων βασικών cutscenes, που αναπαράγονται στα 30 fps).

Η μεταφορά του τίτλου στο δυτικό κοινό συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μεταγλώττιση στα Αγγλικά και το voice acting θα το χαρακτηρίζαμε πολύ σωστό και ταιριαστό στους χαρακτήρες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσετε τα ιαπωνικά voice-overs. Δυστυχώς, οι περισσότεροι διάλογοι πραγματοποιούνται μόνο με τη μορφή κειμένου, κάτι που αφορά όλα τα side quests και ορισμένους διαλόγους του main story. Το soundtrack, λόγω του setting, απαρτίζεται από πιο hard rock ήχους, ενώ θα μπορέσετε να βρείτε και κομμάτια από παλαιότερους τίτλους της Sega, ως collectibles.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Fist of The North Star: Lost Paradise

Συντάκτης
15 Οκτωβρίου 2018
Developer

Sega CS1

Publisher

Sega

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

2 Οκτωβρίου 2018

Είδος

Action-adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Η καλύτερη μεταφορά του Fist of the North Star σε βιντεοπαιχνίδι
+ Δανείζεται ξεκάθαρα, αλλά σωστά, τα περισσότερα στοιχεία των Yakuza τίτλων
+ Αρκετά ικανοποιητικό story και voice acting
+ Η μάχη, που είναι και η ουσία του τίτλου, είναι αρκετά διασκεδαστική

Αρνητικά

- Δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα στον τομέα του gameplay
- Ορισμένα ξεπερασμένα στοιχεία που έχριζαν ανανέωσης
- Ο οπτικός τομέας, με μικρές εξαιρέσεις, δεν ικανοποιεί

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Αν είστε λάτρης είτε των Yakuza, είτε του ιαπωνικού anime και ιδιαίτερα του Fist of the North Star, τότε με την αγορά του τίτλου θα έχετε στην κατοχή σας την καλύτερη gaming εκδοχή των περιπετειών του Kenshiro. Το Lost Paradise αποτελεί έναν κλώνο των Yakuza στο universe της σειράς και δανείζεται πολλά στοιχεία από τους συγκεκριμένους τίτλους, αξιοποιώντας τα σωστά.

Η έλλειψη polishing και ορισμένα ξεπερασμένα στοιχεία gameplay "κρατούν" τον τίτλο από το να λάμψει και δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά standards. Όμως, ο χρόνος μας μαζί του ήταν ευχάριστος, κυρίως λόγω του δυνατού συστήματος μάχης, αλλά και του ιδιαίτερου storyline που παρουσιάζει.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1