Flood of Light

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 29 Αυγούστου 2018

Υπάρχει μία κατηγορία παιχνιδιών, που στηρίζονται σε ένα μόνο mechanic. Συνήθως είναι puzzle games και ακόμα συνηθέστερα παίζουν σε δύο διαστάσεις. Το να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των παικτών μέχρι το τέλος, χωρίς να εισάγονται καινούριοι μηχανισμοί gameplay, είναι δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται εύστοχος σχεδιασμός και έξυπνες ιδέες. Θέλει μαεστρία για να διαρκέσει ένα παιχνίδι μερικές ώρες και να μην γίνει βαρετό ή κουραστικό, όταν μας δίνει λίγα εργαλεία για να παίξουμε. Το Flood of Light είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Το Flood of Light είναι ένα παιχνίδι γρίφων, στημένο πάνω σε ένα μοναδικό mechanic. Χειριζόμαστε ένα κοριτσάκι, που ονομάζεται The Guide και προσπαθούμε να χαμηλώσουμε τη στάθμη του νερού. Η πόλη, η οποία αποτελεί το setting, έχει πλημμυρίσει από έντονη βροχή. Το σενάριο είναι απλώς το υπόβαθρο του παιχνιδιού και δεν βρίσκεται ποτέ στο προσκήνιο. Η μελαγχολική ατμόσφαιρα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και καλοστημένη. Η βροχή που πέφτει, σε συνδυασμό με τα όμορφα σχεδιασμένα backgrounds και την χαλαρή μουσική υπόκρουση με πιάνο, στήνουν ένα πολύ ελκυστικό δυστοπικό σκηνικό. Δεν συναντάμε ανθρώπους, παρά μόνο ρομπότ και τα κείμενα τα οποία διαβάζουμε προχωρούν το σενάριο παρακάτω. Δυστυχώς, η μετάφραση είναι εντελώς λανθασμένη, σε σημείο που τα κείμενα δεν βγάζουν νόημα. Έτσι, το σενάριο καταλήγει να ενοχλεί και μας αποτρέπει από το να αναζητήσουμε περισσότερα στοιχεία του.

Το gameplay αποτελείται από γρίφους, για την επίλυση των οποίων καλούμαστε να συνδέσουμε διάφορες πηγές φωτός. Μπορούμε να πάρουμε φωτεινές μπάλες από λάμπες και να τις τοποθετήσουμε σε άλλα σημεία. Όσες μπάλες έχουμε μαζέψει, χρησιμοποιούνται αυτόματα κάθε φορά. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε πόσες θα βάλουμε και αυτό δημιουργεί την κύρια πρόκληση του Flood of Light. Οι γρίφοι αρχικά είναι πάρα πολύ εύκολοι και σιγά σιγά γίνονται πολύπλοκοι και η δυσκολία αυξάνεται. Τα puzzles ποτέ δεν γίνονται υπερβολικά απαιτητικά. Η πρόκληση είναι αρκετή, ικανοποιητική και ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν μερικά προαιρετικά challenges, που για να ολοκληρωθούν πρέπει να στύψουμε το κεφάλι μας, καθώς είναι αρκετά δυσκολότερα από το κυρίως παιχνίδι και έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Έχει γίνει ικανοποιητική δουλειά όσον αφορά το mechanic του παιχνιδιού. Δεν καταντά βαρετό και συνεχώς υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον. Το πρόβλημα είναι πως ο χειρισμός δεν βοηθάει καθόλου. Από το πρώτο δευτερόλεπτο, καταλάβαμε πως θα έχουμε πρόβλημα. Αρχικά, δοκιμάσαμε να παίξουμε σε docked mode. Με το χειριστήριο, τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και άμεσα. Κάθε ενέργεια αργεί να πραγματοποιηθεί και το σύστημα του χειρισμού δεν είναι καθόλου εμπνευσμένο. Δοκιμάζοντας να παίξουμε σε φορητό mode, τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα. Η χρήση της οθόνης αφής θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο χειρισμός θυμίζει βιαστικό port από mobile παιχνίδι. Οι κινήσεις είναι χοντροκομμένες και η απόκριση αργή. Ακόμη, το Flood of Light δεν επικοινωνεί σωστά τα mechanics του με τον παίκτη και το σύνολο δείχνει προχειροφτιαγμένο.

Η μετάβαση από περιοχή σε περιοχή γίνεται μέσω ενός ανελκυστήρα, όμως δεν υπάρχει αρκετή καθοδήγηση ώστε να καταλάβουμε πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούμε. Καταλήξαμε να συνηθίσουμε τον χειρισμό, όμως δεν σταμάτησε να μας δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στο ζενίθ της εξοικείωσής μας μαζί του. Γενικά, το φορητό mode είναι η βέλτιστη επιλογή, παρόλο που δεν είναι ιδανική σε καμία περίπτωση.

Η διάρκεια του Flood of Light είναι όση θα φανταζόμασταν, κοντά στις 4 ώρες και δεν μας απογοήτευσε, καθώς δεν έγινε ποτέ κουραστικό. Σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή του τιμή, η εμπειρία είναι αρκετή ώστε να ικανοποιήσει τους fans του είδους.

Το Flood of Light είναι ένα παιχνίδι γρίφων που έχει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να μας κρατήσει. Πάσχει από μερικά προβλήματα, με κύρια τον δυσλειτουργικό χειρισμό και το σενάριο που δεν βγάζει νόημα. Αν είχε γίνει καλύτερη δουλειά στο σύστημα του χειρισμού, θα μιλούσαμε για μία σίγουρη αγορά. Παρόλα αυτά, στη βάση του, το Flood of Light είναι ένα πολύ όμορφο και αξιόλογο παιχνίδι γρίφων που θα σας κρατήσει συντροφιά για μερικές ώρες, αν σας αρέσουν παιχνίδια του είδους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Flood of Light

Συντάκτης
29 Αυγούστου 2018
Developer

Indienova

Publisher

Indienova

Πλατφόρμες

Nintendo Switch / PC

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

23 Αυγούστου 2018

Είδος

Puzzle, Adventure, Platformer

Θετικά

+ Όμορφη οπτική απεικόνιση που αποδίδει τη μελαγχολία του setting
+ Πετυχημένοι γρίφοι και κλιμάκωση δυσκολίας

Αρνητικά

- Ο χειρισμός και η μηδενική παραμετροποίηση με βάση το Switch
- Η κάκιστη μετάφραση που κάνει το σενάριο αγγαρεία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το Flood of Light είναι ένα παιχνίδι γρίφων που έχει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να μας κρατήσει. Πάσχει από μερικά προβλήματα, με κύρια τον δυσλειτουργικό χειρισμό και το σενάριο που δεν βγάζει νόημα. Αν είχε γίνει καλύτερη δουλειά στο σύστημα του χειρισμού, θα μιλούσαμε για μία σίγουρη αγορά. Παρόλα αυτά, στη βάση του, το Flood of Light είναι ένα πολύ όμορφο και αξιόλογο παιχνίδι γρίφων που θα σας κρατήσει συντροφιά για μερικές ώρες, αν σας αρέσουν παιχνίδια του είδους.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1