Football Manager 2016

by Κώστας Νικολούζος on 2 Δεκεμβρίου 2015

Η νέα "μανατζερική" σεζόν ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Η πρόκληση που αναζητούσε ο γράφων για να συνδυάσει παράλληλα τις πρώτες του εμπειρίες από το νεοσύστατο Football Manager 2016 και να τις μεταφέρει στις επόμενες γραμμές βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιωνικού Νίκαιας, της ιστορικής ομάδας της περιοχής, στην οποία και διαμένει πλέον.

Ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού αυτού είναι η Γ' Εθνική όπου και αγωνίζεται ο Ιωνικός την σεζόν 2015-2016. Θέληση της διοίκησης στο ξεκίνημα είναι το πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας, με την άνοδο να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς αυτή την κερδίζει μόνο η πρωταθλήτρια της κατηγορίας και με έναν δυνατό ΟΦΗ -για τα συγκεκριμένα δεδομένα- να συμμετέχει σε αυτή το φαβορί είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Με τον Ιωνικό να μην συμπληρώνει ούτε δεκαοχτάδα (εντός του παιχνιδιού πάντα) και τα οικονομικά του συλλόγου περιορισμένα, δεν υπάρχει περιθώριο για πολλές λάθος αποφάσεις. Γίνεται η πρόσληψη των λοιπών απαιτούμενων παικτών, με αρκετούς ελπιδοφόρους έλληνες να έρχονται δανεικοί, γίνεται και η πρόσληψη του απαιτούμενου λοιπού προσωπικού και ξεκινάμε. Το βασικό μας σύστημα ένα 4-2-4 που επιλέγεται αναγκαστικά για να βρουν χώρο στη σύνθεση όλοι οι ήδη υπάρχοντες "αστέρες" του ρόστερ.

Οι εβδομάδες περνούν, η πορεία του Ιωνικού τον βρίσκει σταθερά στην πρώτη πεντάδα και το κλίμα στην ομάδα είναι θετικό. Η πρώτη αναμέτρηση με τον πρωτοπόρο ΟΦΗ φτάνει. Ήρθε η στιγμή να δούμε "τι ψάρια πιάνει" το σύνολο που δημιουργήθηκε. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια, η εντός έδρας ήττα με 0-2 δείχνει να απομακρύνει οριστικά κάθε δικαίωμα στο όνειρο για πρωτάθλημα και απευθείας άνοδο. Μία μικρή προσωπική απογοήτευση παρουσιάζεται. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Στις τελευταίες "στροφές" του πρωταθλήματος κι αφού πλέον οι παίκτες έχουν αναπτύξει την μεταξύ τους κατανόηση στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Έρχεται το δεύτερο παιχνίδι με τον πρωτοπόρο πάντα ΟΦΗ. Ήττα ξανά με 3-1. Ας ανέβει λοιπόν ο ΟΦΗ αφού απέδειξε πως το αξίζει και η επόμενη σεζόν θα ανήκει στον Ιωνικό.

Μετά τη προαναφερθείσα ήττα από τον ΟΦΗ και ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι σκέψεις για το πλάνο της επόμενης σεζόν στη Γ' Εθνική συνέβη κάτι απρόσμενο. Η κρητική ομάδα άρχισε να καταρρέει χάνοντας βαθμούς συνεχώς, ενώ ο Ιωνικός συνέχιζε στο ίδιο σταθερό τέμπο με τους προηγούμενους μήνες. Μία αγωνιστική πριν το τέλος ο Ιωνικός πιάνει κορυφή, αλλά με μόλις έναν βαθμό διαφορά. Η προσωπική χαρά ολοφάνερη. Με νίκη στον τελευταίο αγώνα της σεζόν θα συμβεί αυτό που στην αρχή της χρονιάς έμοιαζε ακατόρθωτο.

Πραγματοποιείται συνάντηση με την ομάδα. Αρκετοί παίκτες θεώρησαν επιπλέον πίεση το ότι τους ζητήθηκε να κερδίσουν και να πάρουν το πρωτάθλημα με αποτέλεσμα μία μικρή γενική πτώση του ηθικού τους. Κάπου εκεί παρουσιάστηκε ένα προσωπικό άγχος. Εντός έδρας ο τελευταίος αγώνας του Ιωνικού με τον πέμπτο της κατηγορίας και στο άλλο παιχνίδι ενδιαφέροντος ο ΟΦΗ ταξιδεύει για να παίξει με μία ήδη υποβιβασμένη και λογικά αδιάφορη για αποτέλεσμα ομάδα. Έρχεται η ώρα του πιο κρίσιμου παιχνιδιού της χρονιάς. Σκορ ημιχρόνου 0-1. Σιωπή στα αποδυτήρια... Ξεκάθαρη ερώτηση προς τους παίκτες για το αν ενδιαφέρονται έστω και λίγο για το αποτέλεσμα του αγώνα. Στα πρόσωπά τους τότε φάνηκε μια αποφασιστικότητα που δεν υπήρχε στην αρχή. Στο άλλο παιχνίδι το σκορ ημιχρόνου είναι 0-0 αλλά αρκετό για να δώσει στον ΟΦΗ το πρωτάθλημα και την άνοδο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ιωνικός ισοφαρίζει σε 1-1 και από εκεί και πέρα τα μάτια ήταν ταυτόχρονα στραμμένα προς τον ΟΦΗ. Λήξη των αγώνων. Ο Ιωνικός δεν κατάφερε να κερδίσει. Όμως, και ο ΟΦΗ παρέμεινε στο 0-0... Αυτό ήταν! Ο Ιωνικός πρωταθλητής και από τη νέα σεζόν ομάδα Β' Εθνικής! Ο προσωπικός ενθουσιασμός είναι απερίγραπτος, ομοίως και η ικανοποίηση. Βέβαια, μπορεί να πει κανείς ότι το πρωτάθλημα ήρθε λόγω "αυτοκτονίας" των κρητικών μετά την απώλεια πολλών βαθμών τις τελευταίες αγωνιστικές. Το ποδόσφαιρο όμως είναι γεμάτο εκπλήξεις και το Football Manager φαίνεται να ξέρει να τις προσομοιώνει και αυτές.

Σκοπός της παραπάνω ιστορίας είναι η απόδειξη προς όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την φετινή πρόταση της Sports Interactive πως αν μη τι άλλο είναι για ακόμη μία χρονιά ικανή να "βυθίσει" τον παίκτη στον κόσμο της, να εξάψει την φαντασία, να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις αλλά και μεγάλες εναλλαγές συναισθημάτων. Το ερώτημα είναι... Είστε έτοιμοι;

Περνώντας τώρα στην δεύτερη φάση της κριτικής μας θα ασχοληθούμε με το περιεχόμενο του Football Manager 2016. Από πλευράς διαθέσιμων Modes ο συνολικός αριθμός κρίνεται ικανοποιητικός. Κάποτε οι παίκτες αρκούνταν μόνο στην κλασική καριέρα. Τις τελευταίες σεζόν οι επιλογές ποικίλουν.

Φέτος, για εκείνους που δεν μπορούν να αφιερώσουν άφθονο χρόνο σε μία πλήρη καριέρα, υπάρχει το Football Manager Touch. Έρχεται να αντικαταστήσει το Football Manager Classic Mode και προσφέρει την ίδια σχεδόν απόλαυση με μία πλήρη καριέρα, αλλά σε μία ελαφρύτερη βάση δεδομένων με γρηγορότερη όμως ροή. Αν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι αρκεστούν στη δημιουργία παιχνιδιού με έως και τρεις χώρες τότε το save file μπορεί να παιχθεί και στην έκδοση του Football Manager Touch για iOS και Android.

Ύστερα, έχουμε το Football Manager Create-a-Club. Δίνεται επιτέλους η δυνατότητα δημιουργίας της δικής μας ομάδας -αντικαθιστώντας μία ήδη υπάρχουσα- με το δικό μας ρόστερ εντός του παιχνιδιού χωρίς την χρήση του Editor. Μπορεί ο καθένας πλέον να δημιουργήσει ευκολότερα την ομάδα των ονείρων του και να την προπονήσει. Επιστρέφουν επίσης και τα Challenges με επτά διαφορετικά σενάρια όπως οι πολλοί τραυματισμοί, η διατήρηση του αήττητου μιας σεζόν ή τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα με σκοπό πάντα την επίτευξη των εκάστοτε στόχων.

Για όσους παίζουν διαδικτυακά, μάλιστα, υπάρχει ένα ακόμη Mode, το Football Manager Fantasy Draft. Εκεί με συγκεκριμένο budget οι παίκτες που συμμετέχουν καλούνται να φτιάξουν την καλύτερη δυνατή ομάδα και να αναμετρηθούν μεταξύ τους στην εκάστοτε διοργάνωση. Ένα ομολογουμένως ενδιαφέρον και διασκεδαστικό Mode. Μόνο παράπονο πως θα θέλαμε να υπήρχε και σε offline mode.

Για όσους ενδεχομένως να μην ξέρουν τι εστί Football Manager, πολύ περιληπτικά θα αναφέρουμε ότι το παιχνίδι διαθέτει πληθώρα από στοιχεία και λεπτομέρειες που συναντά κανείς και στον πραγματικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες βιώνουν την εμπειρία ενός πραγματικού Coach. Αναλαμβάνουν την τύχη μίας ομάδας (ή ξεκινούν το παιχνίδι ακόμη και ως άνεργοι) και καλούνται να μεριμνήσουν για δεκάδες τομείς. Από την προπόνηση που θα ακολουθήσει η ομάδα και την τακτική των αγώνων μέχρι τον τομέα του scouting, την διαχείριση των συμβολαίων προσωπικού και παικτών και τις πάμπολλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων που θα κληθεί να απαντήσει ή να απορρίψει.

Το σύνολό όμως όσων διαβάζουν το παρών κείμενο δεν χρειάζονται συστάσεις. Αυτό που περιμένουν (οι περισσότεροι δεν περιμένουν τίποτα βέβαια, είναι πιστοί οπαδοί) είναι να μάθουν τι το διαφορετικό μπορεί να προσφέρει παιχνίδι φέτος σε σχέση με πέρυσι πέρα από τα ανανεωμένα ρόστερ των ομάδων. Η αλήθεια είναι πως ουσιαστικές ή επαναστατικές αλλαγές/προσθήκες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως αρκετές μίκροπροσθήκες.

Το User Interface βαδίζει στα περσινά πρότυπα. Όσοι ασχολήθηκαν με το FM15 δεν θα δυσκολευτούν να πλοηγηθούν φέτος και να βρουν τις πληροφορίες που ψάχνουν. Όσοι όμως παρέκαμψαν την περσινή πρόταση θα χρειαστούν αρκετές ώρες ενασχόλησης στην αρχή μέχρι να βρουν τα "κατατόπια". Στα του UI έχουμε μία καλοδεχούμενη αλλαγή στον τρόπο αναπαράστασης στις οδηγίες της τακτικής. Πλέον, οι οδηγίες δεν αποτελούνται από απλές λέξεις, αλλά συνοδεύονται από εικονίδια που αναπαριστούν το γήπεδο και το τι προσφέρει η εκάστοτε οδηγία.

Η Sports Interactive φέτος συνεργάζεται με την εταιρία στατιστικών ProZone. Η συνεργασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι λάτρεις των στατιστικών να βρίσκουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε αγώνα. Από το πόσα χιλιόμετρα έτρεξε ο κάθε παίκτης στο γήπεδο μέχρι τις πλευρές και τα σημεία του γηπέδου που σημειώνονται τα περισσότερα λάθη των ομάδων. Λεπτομέρειες που όσοι ενδιαφερθούν να δουν, ίσως βοηθηθούν και παρατηρήσουν λάθη στην τακτική τους ή αδυναμίες των αντιπάλων.

Επίσης, οι περιπτώσεις που δέχεται ερωτήσεις ο παίκτης από τον Τύπο έχουν αυξηθεί και έχουν προστεθεί μερικές ακόμη νέες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις Τύπου. Η διαχείριση του ηθικού των παικτών έχει γίνει λίγο πολυπλοκότερη θα μπορούσε να πει κανείς, αφού επηρεάζεται πλέον από περισσότερους παράγοντες. Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε και η αναλυτικότερη αναφορά σε τραυματισμούς. Έτσι, σε έναν αγώνα γίνεται ευκολότερο να αντιληφθεί ο παίκτης αν τα "πουλέν" του μπορούν να ξεπεράσουν έναν τραυματισμό και να συνεχίσουν τον αγώνα, γλιτώνοντας ίσως μία περιττή αλλαγή.

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας avatar του χαρακτήρα. Με το πρώτο σχετικό tool η Sports Interactive προσφέρει την ευκαιρία στους παίκτες να διαμορφώσουν την εμφάνιση του manager τους. Σαν προσθήκη είναι κάτι που αρκετοί είχαν ζητήσει. Τον μετέπειτα χαρακτήρα μπορούν να τον βλέπουν οι παίκτες στον πάγκο τους στους 3D αγώνες. Βέβαια, το tool δημιουργίας που προσφέρεται από άποψη ποικιλίας είναι πολύ φτωχό με λίγες επιλογές ένδυσης και διαμόρφωσης προσώπου.

H Match Engine, για όσους βλέπουν τους αγώνες τους σε 3D, έχει ανανεωθεί χωρίς όμως να φτάνει τα επίπεδα που πολλοί θα ήθελαν. Κυρίως βελτίωση έχουμε στα animations των ποδοσφαιριστών οι οποίοι διαθέτουν πλέον μεγαλύτερο "παλμαρέ" κινήσεων. Βελτίωση παρατηρείται και στα εφέ της Match Engine όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα, τις σκιάσεις και τον φωτισμό. Από εκεί και πέρα τίποτα το ιδιαίτερο.

Αν κάποιος λοιπόν ψάχνει την οποιαδήποτε επαναστατική αλλαγή/προσθήκη (πέρα από το διαδικτυακό Fantasy Draft Mode ίσως) στο FM16 σε σχέση με το FM15 δε θα την βρει. Το επίπεδο προσομοίωσης παραμένει βέβαια σε υψηλά και ποιοτικά επίπεδα και οι ώρες που θα αφιερωθούν και φέτος αναμένεται να φτάσουν -ίσως και να ξεπεράσουν- τριψήφια νούμερα. Περί ορέξεως λοιπόν...

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της SEGA στη χώρα μας, Zegetron S.A., για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Football Manager 2016

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Sports Interactive

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC, OS X, Linux

Tested on

PC

Κυκλοφορία

13 Νοεμβρίου 2015

Είδος

Sports, business simulation

PEGI

3

Θετικά

- Αυθεντική, "μανατζερική" εμπειρία για ακόμη μία σεζόν
- Τα νέα modes και οι διάφορες μικροπροσθήκες
- Ικανό να κρατήσει τους ενδιαφερόμενους απασχολημένους για εκατοντάδες ώρες

Αρνητικά

- Δεν προσφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Οι αξιοσημείωτες προσθήκες στο Football Manager 2016 σε σχέση με πέρυσι είναι ελάχιστες. Τα νέα modes, τα στατιστικά της ProZone, η δυνατότητα δημιουργίας avatar, η νέα μορφή αναπαράστασης οδηγιών στην τακτική και το "λίφτινγκ" της Match Engine είναι ό,τι θα ξεχωρίζαμε.

Ωστόσο, ο πυρήνας του franchise, το "βάθος" του, οι δυνατές συγκινήσεις και το κοντράστ συναισθημάτων παρουσιάζονται αναλλοίωτα και φέτος. Όπως και να έχει, για ακόμη μία χρονιά αναμένεται οι φανς να αφιερώσουν πολλές εργατοώρες μπροστά στις οθόνες τους.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1