Football Manager 2018

Αποχαιρετίστε τους γνωστούς σας - Έκδοση 2018
by Άρης Φουρναράκης on 26 Νοεμβρίου 2017

Οι προπονητές σε όλες τις αθλητικές ομάδες έχουν συνήθως την πιο δύσκολη δουλειά, καθώς σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν τα εύσημα αν η ομάδα πάει καλά, ενώ στη πρώτη στραβή βρίσκονται στο στόχαστρο. Όλοι μας κάποια στιγμή που παρακολουθούσαμε την αγαπημένη μας ομάδα, έχουμε βρεθεί σε σημείο να κατακρίνουμε τον προπονητή για τις επιλογές του, που δεν έβαλε τον αγαπημένο μας παίκτη να παίξει και που η ομάδα δεν παίζει στρωτό και ωραίο ποδόσφαιρο.

Για όλους εμάς τους "προπονητές του καναπέ", ο Νοέμβριος σηματοδοτεί την κυκλοφορία του ετησίου Football Manager, οπού έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας την αγαπημένη μας ομάδα και μπορούμε να την οδηγήσουμε εκεί που πιστεύουμε ότι της αξίζει να βρίσκεται. Μια ακόμα χρόνια όπου θα πούμε αντίο σε φίλους, οικογένειες κλπ.

Ο φετινός τίτλος της Sports Interactive περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων οι οποίες απευθύνονται για άλλη μια χρονιά στους σκληροπυρηνικούς manager fans. Βέβαια υπάρχει και μια απουσία η οποία θα δυσαρεστήσει πάρα πολύ το κοινό και ειδικά τους βετεράνους, όπως δυσαρέστησε και εμάς στην αρχή. Ευτυχώς όμως, η Sports Interactive δεν μας άφησε έτσι.

Ξεκινώντας τη φετινή μας καριέρα σαν επαγγελματίες προπονητές, μάς δίνεται η επιλογή να δημιουργήσουμε τον ή την manager μας μέσα από ένα πλήρες customization system στο οποίο μπορούμε να παραμετροποιήσουμε οτιδήποτε θέλουμε. Λίγο ανούσιο σε Football Manager παιχνίδι, αφού εκτός από κάποιες φωτογραφίες δεν θα βλέπετε πουθενά τον χαρακτήρα που δημιουργήσατε.

Στη συνέχεια, ξεκινώντας το career mode, αφού διαλέξουμε τα πρωταθλήματα που θέλουμε να υπάρχουν στο παιχνίδι και την ομάδα που επιθυμούμε να αναλάβουμε, έρχεται η ώρα να ξεκινήσουμε την καριέρα μας.

Εδώ παρατηρούμε την πρώτη φετινή προσθήκη στο Football Manager 2018, η οποία ονομάζεται Dynamics. Είναι ένας νέος τομέας με τον οποίο μπορείτε να δείτε την ατμόσφαιρα και το κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια, την ψυχολογία των παικτών, τη διάθεση τους, κλπ.

Στην συνέχεια έχουμε τα social group, οπού μπορείτε να παρακολουθήσετε τις σχέσεις μεταξύ των παικτών και ουσιαστικά τις λεγόμενες κλίκες που υπάρχουν σε κάθε ομάδα. Κάποιοι παίκτες μπορεί να μην κάνουν παρέα με κανένα, επειδή είναι καινούργιοι στην ομάδα ή επειδή δεν μιλάνε την γλώσσα, οπότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξετε. Επίσης μπορεί να υπάρξουν προστριβές μεταξύ παικτών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον εκνευρισμό τους.

Επιπρόσθετα στην καρτέλα Hierarchy υπάρχει μια πυραμίδα, η οποία δείχνει την ιεραρχία της ομάδας μέσα στα αποδυτήρια. Πρώτος είναι φυσικά ο προπονητής, στο δεύτερο στρώμα οι αρχηγοί της ομάδας και από εκεί και κάτω παίκτες με μεγάλη επιρροή στους άλλους παίκτες και παίκτες με λίγη έως καθόλου επιρροή. Επίσης μπορείτε να δείτε την εμπιστοσύνη τους ως προς το πρόσωπο σας.

Οι παραπάνω προσθήκες είναι αρκετά καλές, αφού δίνουν μια καλύτερη αίσθηση στο τι συμβαίνει στα αποδυτήρια και στην ομάδα σας, ενώ μπορείτε να διαχειριστείτε πιο εύκολα, ενδεχόμενες κρίσεις.

Μια ακόμα προσθήκη στο Football Manager 2018 είναι το Medical Center, μια νέα ενότητα στην οποία μπορείτε να διαχειρίζεστε τα ιατρικά θέματα τις ομάδας. Μέσα από ειδικές καρτέλες στα προφίλ των παικτών, μπορείτε να βλέπετε τους τραυματισμούς που έχουν περάσει, αλλά και το ρίσκο που υπάρχει ώστε να πάθουν κάποιον νέο. Έτσι μπορείτε να προφυλάξετε τους παίκτες σας από πιθανούς επόμενους τραυματισμούς.

Βέβαια αυτό που συμβαίνει και φέτος  με τους τραυματισμούς είναι απαράδεκτο. Όπως σε κάθε Football Manager τα τελευταία χρόνια, η ευκολία με την οποία τραυματίζονται οι παίκτες είναι εξοργιστική. Για παράδειγμα τρεις από τις πέντε μεταγραφές που κάναμε τραυματίστηκαν στο πρώτο ή το δεύτερο φιλικό, μένοντας έξω για μήνες. Αυτό πραγματικά μπορεί να διαλύσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας σας και είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο που δεν έχει διορθωθεί ούτε στο φετινό τίτλο της Sports Interactive. Ας ελπίσουμε να διορθωθεί γρήγορα με κάποιο update.

Οι μεταγραφές αποτελούν και φέτος τον βασικότερο τομέα του Football Manager 2018. Πλέον ο τομέας scouting έχει ανανεωθεί και έχει γίνει περισσότερο ρεαλιστικός. Oι scouters σας, θα σας στέλνουν αναφορές παικτών σε ξεχωριστά εισερχόμενα μηνύματα και εσείς θα έχετε την επιλογή αν θέλετε να τους παρακολουθήσουν παραπάνω ή να τους αφαιρέσουν από την λίστα τους.

Γενικά αυτό το νέο μοντέλο scouting είναι λίγο προβληματικό και θέλει δουλειά, καθώς δεν υπάρχει ακριβής επιλογή για πόσο καιρό θα λείπει ο κάθε scouter ενώ οι παίκτες που έχουν ξεχωρίσει θα σας έρχονται όλοι μαζί σε ένα μήνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε σε κάθε παίκτη ξεχωριστά τι θέλετε να κάνετε μαζί του. Για παράδειγμα ένας scouter μας έστειλε μια αναφορά με 62 παίκτες και μας πήρε περίπου μισή ώρα μέχρι να τους ελέγξουμε έναν και να επιλέξουμε αν θέλουμε να τους κάνουμε πρόταση ή όχι.

Τέλος, όσον αφορά στα νέα χαρακτηριστικά, έχει προστεθεί δυνατότητα ομιλίας στους παίκτες για παραπάνω οδηγίες πριν τον αγώνα ατομικά στον καθένα ή και ομαδικές, για όλη την ομάδα. Επίσης έχουν προστεθεί επισημάνσεις για συνεργασίες παικτών στον πίνακα τακτικής της ομάδας, αλλά και ξεχωριστός σχεδιασμός των στημένων φάσεων, ενώ πιο εύκολη αναμένεται να κάνει την ζωή σας το νέο πάνελ αλλαγών και τακτικής κατά την διάρκεια του αγώνα.

Οι υπόλοιπες αλλαγές έχουν να κάνουν με την επανασχεδίαση ορισμένων πάνελ κυρίως στην αρχή, στο ημίχρονο και στο τέλος του αγώνα, αλλά και προσθήκη θερμικών χαρτών για να βλέπετε που κινούνται οι παίκτες σας σε πραγματικό χρόνο. Αρκετές αλλαγές, αλλά ίσως απασχολήσουν μόνο τους φανατικούς της σειράς.

Η Προπόνηση και τακτικές στο Football Manager 2018 έχουν παραμείνει αυτούσιες, οπότε δεν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς, πέρα από το γεγονός ότι όσο παίζουν μεταξύ τους οι παίκτες αποκτούν καλύτερη χημεία και αυτό μπορείτε να το δείτε με τις ειδικές γραμμές που εμφανίζονται μετά από αρκετά παιχνίδια στα tactics της ομάδας σας.

Η απουσία που σας είπαμε στην αρχή του κειμένου, έχει να κάνει με την αφαίρεση της κλασσικής 2D engine που όλοι έχουμε αγαπήσει και μας έχει μεγαλώσει από την εποχή του Championship Manager. Πλέον δεν υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης της 3D engine καθώς η Sports Interactive έχοντας ρίξει τεράστια δουλειά σε αυτό το κομμάτι, θεώρησε καλό να αφαιρέσει κάτι που θα αποθαρρύνει πολλούς σκληροπυρηνικούς ακόλουθους της σειράς με το που το διαβάσουν.

Σύμφωνα με την εταιρία αυτό συνέβη για λόγους performance, αφού η παλιά μηχανή απασχολούσε 100% μόνο την CPU με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και τα κολλήματα στο παιχνίδι. Η Sports Interactive αποφάσισε να αποσύρει την 2D engine που έκλεινε φέτος τα 10 της χρονιά, αλλά ευτυχώς προχώρησε στην προσθήκη μιας πιο ανανεωμένης 2D classic κάμερας, με τις αγαπημένες μας κουκίδες να επιστρέφουν, μέσα σε ένα πιο ζωντανό περιβάλλον, καθώς πλέον τα δίχτυα κουνιούνται, η μπάλα περιστρέφεται, οι διαφημιστικές πινακίδες αλλάζουν συνέχεια κλπ. Η νέα μορφή απασχολεί τόσο τη CPU όσο και την GPU, πράγμα που σημαίνει ότι το Football Manager 2018 “τρέχει” γρηγορότερα από το παρελθόν. Απλά πλέον λειτουργεί σαν κάμερα που την αλλάζετε κατά την διάρκεια κάποιου αγώνα.

Όσον αφορά την 3D Engine του Football Manager 2018, η εταιρεία έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά στην παρουσίαση των γηπέδων και οι κερκίδες και οι πάγκοι είναι αρκετά λεπτομερείς, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τους παίκτες. Ο σχεδιασμός τον παικτών είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας ενώ και τα animations τους είναι αρκετά άτσαλα έως γελοία πολλές φορές. Ο τρόπος που στρίβουν ή που τρέχουν με την μπάλα θυμίζει ποδοσφαιράκι δεκαετίας, ενώ πολλές φορές θα τους βλέπετε να τρέχουν με τα ποδιά τους να είναι ακίνητα.

Όσον αφορά τον ήχο είναι ικανοποιητικός, αφού οι αντιδράσεις των θεατών αλλά και τα γιουχαρίσματά τους είναι αρκετά καλά και μπορούν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου στα ηχεία σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Football Manager 2018

Συντάκτης
26 Νοεμβρίου 2017
Developer

Sports Interactive

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

10 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Sports / Simulation

PEGI

3

Θετικά

+ Καλύτερη ανάλυση τραυματισμών και πρόβλεψη τους
+ Ανανεωμένα panel και layouts
+ Η καρτέλα Dynamics προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στα αποδυτηρια
+ Απόλυτα εθιστικό

Αρνητικά

- Τα animations των παικτών είναι αστεία/textures χαμηλής ποιότητας
- Η συχνότητα τραυματισμών είναι εξοργιστική
- Το νέο scouting system θέλει δουλειά

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
2.6
Συνοψίζοντας

Για μια ακόμη χρονιά οι αλλαγές στο Football Manager 2018 είναι λίγες αλλά ουσιαστικές. Με τα Dynamics μπορείτε να παρακολουθείτε καλυτέρα τα αποδυτήρια και τις σχέσεις των παικτών, ενώ με το Medical Center μπορείτε να τους προφυλάσσετε καλυτέρα από τραυματισμούς.

Οι φετινές αλλαγές δίνουν παραπάνω βάθος και έλεγχο στην ομάδα σας, ενώ πλέον θα μπορείτε να αισθάνεστε ο απόλυτος άρχοντας των αποδυτήριων. Δεν παύουν να υπάρχουν προβλήματα, όπως οι συχνοί τραυματισμοί αλλά και η ελλιπής βελτίωση της 3D engine, αλλά αν είστε φανατικοί της σειράς και κυρίως αγαπάτε τις «κουκίδες» το ίδιο με εμάς, δεν θα σκεφτείτε καθόλου τα 33€ που σας ζητά, αφού αναμένεται να σας αποκόψει από όλους τους γνωστούς σας για τεράστιο διάστημα.

8.0
Βαθμός
2.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1