Football Manager 2019

Πείτε αντίο για μια ακόμη χρονιά
by Άρης Φουρναράκης on 9 Νοεμβρίου 2018

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Νοέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν, όχι από την μεριά των παικτών, αλλά από την μεριά του προπονητή. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όλοι εμείς οι αγνοί φίλαθλοι που δεν λέμε ποτέ καλή κουβέντα για τον προπονητή της αγαπημένης μας ομάδας αλλά τον γεμίζουμε ένα σωρό χαρακτηρισμούς και δεν είμαστε πότε και με τίποτα ευχαριστημένοι, ανοίγουμε τις ντουλάπες μας για να ξεσκονίσουμε τα κοστούμια που θα φορέσουμε σε μια ακόμη δύσκολη και επίπονη σεζόν.

Ο προπονητής του καναπέ είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Είναι εκείνος ο άνθρωπος που ενώ έχεις πάει στην καφετέρια να δεις την αγαπημένη σου ομάδα, γκρινιάζει για τα πάντα. Για το σύστημα, για τους παίκτες, για το γήπεδο, για την τακτική, για την εμφάνιση της ομάδας και για ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Θεωρεί ότι με αυτόν στον πάγκο η ομάδα θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα, ενώ θα μπορούσε να χτυπήσει μέχρι και Champions League με τις κατάλληλες μεταγραφές. Βέβαια, η πραγματική ζωή δεν έχει save/load.

Σε όλα αυτά έρχεται να δώσει λύση το Football Manager, το οποίο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά αποτελεί μια πλούσια προπονητική εμπειρία μέσω της οποίας μπορείτε να βρεθείτε εικονικά στην άκρη του πάγκου της αγαπημένης σας ομάδας και να την οδηγήσετε στη δόξα. Είτε αυτό σημαίνει κάποια άνοδος σε μεγαλύτερη κατηγορία, είτε την κατάκτηση ενός βαρύτιμου τροπαίου, μπορείτε να καταφέρετε οτιδήποτε έχετε ονειρευτεί μέσω του παιχνιδιού. Ειδικά φέτος που το Football Manager 2019 έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος, με πιο λεπτομερείς τακτικές και αναλυτικές προπονήσεις και να θέλετε δεν μπορείτε να αφήσετε τίποτα στην τύχη του.

Πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσετε, από τα πρώτα λεπτά της ενασχόλησής σας με το Football Manager 2019, είναι η αλλαγή που έχουν υποστεί τα μενού των τακτικών και των συστημάτων της ομάδας σας.

Όσον αφορά την τακτική, πλέον έχετε τον απόλυτο τακτικό έλεγχο πάνω στην ομάδα σας, καθώς το κομμάτι αυτό έχει χωριστεί σε τρεις διαφορετικές φάσεις που προσφέρουν περισσότερο βάθος στην ανάπτυξη -και όχι μόνο- της ομάδας σας, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Η πρώτη φάση ονομάζεται in possession και έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρεται η ομάδα σας όταν έχει στην κατοχή της την μπάλα και επιτίθεται. Η δεύτερη φάση ονομάζεται in transition και έχει να κάνει με την συμπεριφορά της ομάδας αφού χάσουν την μπάλα οι παίκτες σας και αφού την κερδίσουν πίσω ξανά, ενώ στο out of possession ρυθμίζετε την αμυντική τακτική της ομάδας σας και το πόσο ψηλά θέλετε να παίζουν οι αμυντικοί σας την παγίδα του offside. Σε κάθε μια από αυτές τις φάσεις, υπάρχει μια σειρά από επιλογές τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε και, μετά από αρκετή προπόνηση, μπορείτε να τις δείτε να υλοποιούνται στο χορτάρι.

Μέχρι πέρυσι αυτός ο τομέας, ενώ είχε και πάλι αρκετές επιλογές, έμοιαζε να μην λειτουργεί τελείως σωστά καθώς κάποιες από τις τακτικές δεν έβγαιναν στο γήπεδο. Πλέον, με τον χωρισμό των τριών φάσεων μπορείτε να είστε αρκετά πιο διεξοδικοί στην ανάπτυξη και στην συμπεριφορά της ομάδας σας, ενώ η αλλαγή αυτή προσδίδει ακόμα περισσότερο βάθος στον τομέα του gameplay, κάτι που χρειαζόταν, καθώς σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού δεν είχαμε τον απόλυτο έλεγχο.

Τέλος, για πρώτη χρονιά έχουν προστεθεί κάποιες από τις πιο διάσημες τακτικές μεγάλων προπονητών, όπως το Tiki-taka του Guardiola, το Gegenpressing του Jurgen Klopp, το ιταλικό Catenaccio, το Park the Bus του Mourinho κ.α, τακτικές οι οποίες είναι διαθέσιμες από την αρχή για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως λειτουργεί το καινούργιο σύστημα, ενώ αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε κάποια από το μηδέν, τότε μπορείτε να διαλέξετε μια από τις προαναφερθείσες και να χτίσετε την ομάδα σας πάνω σε αυτή. Βέβαια, δεν αποτελούν plug-and-play λύση, καθώς πρέπει πρώτα να μάθετε τους παίκτες σας και να αναγνωρίσετε τις δυνατότητές τους, γιατί αν για παράδειγμα επιλέξετε το Tiki-taka και οι παίκτες σας δεν είναι καλοί στις μεταβιβάσεις, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που θα παρατηρήσετε στο Football Manager 2019, είναι η ολική μεταμόρφωση του συστήματος προπονήσεων. Στις προηγούμενες εκδόσεις, μπορούσατε να επιλέξετε μεταξύ attacking, defending, fitness, tactical, team cohesion και ball control και αυτές ήταν οι μόνες επιλογές που είχατε, ανά εβδομάδα προπόνησης. Πλέον αυτό άλλαξε και στην φετινή έκδοση έχετε αρκετές παραπάνω επιλογές, ενώ πλέον μπορείτε όχι μόνο να χειρίζεστε  το είδος της προπόνησης της ομάδας σας κάθε μέρα, αλλά έχουν προστεθεί και τρία διαφορετικά sessions προπόνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας της προπόνησης έχει χωριστεί σε τρία κομμάτια τα οποία καθημερινά μπορείτε να ελέγχετε, όσον αφορά το κομμάτι στο οποίο θα προπονείται η ομάδα σας. Κάποιες από τις επιλογές είναι τα defensive shape, μια πλειάδα από σενάρια στημένων φάσεων, chance creation, ball retention, endurance αλλά και εξωτερικές δραστηριότητες όπως το community outreach και το team bonding που έχουν ως σκοπό να δεθεί πιο γρήγορα η ομάδα σας και να ανέβει το teamwork.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να σας φαίνονται υπερβολικά και δυσνόητα, αλλά το αναλυτικότατο tutorial κάνει φανταστική δουλεία στο να σας δείξει τα βασικά και, πιστέψτε μας, μετά από μερικά παιχνίδια, ο έλεγχος της προπόνησης θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού σας. Φανταστείτε ότι έρχεται ένα παιχνίδι με μια πολύ μεγάλη ομάδα, την οποία είστε σίγουροι ότι δεν μπορείτε να κερδίσετε. Πλέον με το νέο σύστημα προπονήσεων και το βάθος που προσδίδει, μπορείτε να ξοδέψετε όλη την εβδομάδα πριν το παιχνίδι προπονώντας την ομάδα σας στην άμυνα και σε αμυντικές τακτικές που θεωρείτε ότι μπορούν να αποτρέψουν τους αντίπαλους επιθετικούς από το να κάνουν πάρτι με την αμυντική σας γραμμή. Από την άλλη, αν όλα αυτά που σας περιγράψαμε σας φαίνονται βαρετά μπορείτε να μην ασχοληθείτε με τίποτα απολύτως και να τα αναλάβει όλα το τεχνικό σας team. Όπως και να έχει, εσείς αποφασίζετε.

Αφού αναλύσαμε τις αλλαγές που έχει υποστεί το Football Manager 2019 πριν τους αγώνες, ήρθε η ώρα και για το κυρίως κομμάτι. Μπαίνοντας στο αγωνιστικό κομμάτι, οι εντολές που δίνετε κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτελούνται σχεδόν αμέσως και με ακρίβεια, ενώ και η Α.Ι των παικτών φαίνεται να έχει βελτιωθεί στην επίθεση, καθώς οι παίκτες, όταν βλέπουν ότι είναι offside, καλύπτονται, κάνουν σωστές κάθετες πάσες και βρίσκουν αρκετά ανοίγματα στις αντίπαλες άμυνες, ενώ στην άμυνα εξακολουθεί να παραμένει τραγική. Όπως κάθε χρόνο βρεθήκαμε να δεχόμαστε αρκετά γκολ από τα άκρα, με τους ακραίους αμυντικούς πολλές φορές να πετάνε χαρταετό αντί να μαρκάρουν τους επιθετικούς, ενώ και οι τερματοφύλακες άφηναν ανοιχτές γωνίες χωρίς λόγο με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πολύ εύκολα γκολ από μακρινά σουτ. Επίσης, οι αμυντικοί πολλές φορές παρέμεναν κολλημένοι όταν ο αντίπαλος έκανε βαθιά μπαλιά στον επιθετικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρίθμητα τετ α τετ σε κάθε παιχνίδι. Σίγουρα τα προβλήματα αυτά δεν είναι τόσο συνηθισμένα όπως στο παρελθόν, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν.

Βέβαια, τα λάθη των αμυντικών αλλά και των τερματοφυλάκων ίσως να μπορέσουν να διορθωθούν καμιά φορά από την τεχνολογία, καθώς για πρώτη φορά Football Manager 2019 γίνεται η εισαγωγή του VAR και του goal-line technology. Στα μεγάλα πρωταθλήματα όπως η Serie A και η Bundesliga (η οποία παρεμπιπτόντως είναι fully licensed σε φανέλες, logos και παίκτες για πρώτη φόρα, όπως και η Bundesliga 2), η χρήση του VAR μπορεί να σας σώσει αρκετές φορές αλλά και να αποδειχθεί ο μεγαλύτερός σας εφιάλτης. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ακυρώνεται το γκολ που πετύχατε στο 90’ μετά από πολύ κόπο, εξαιτίας της τεχνολογίας αυτής. Βέβαια όλα τα παραπάνω προσδίδουν στο Football Manager 2019 ακόμα περισσότερο ρεαλισμό και λεπτομέρεια, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο.

Από πλευράς οπτικού τομέα, για εσάς που σας αρέσει η 3D απεικόνιση, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην ποιότητα των γραφικών σε σχέση με την περυσινή έκδοση, εκτός από μερικές βελτιώσεις, όπως η κίνηση της μπάλας η οποία στρίβει και κυλάει πιο φυσικά και τα δίχτυα των τερμάτων που κουνιούνται πιο ομαλά. Από την άλλη, αρκετοί παίκτες παρουσιάζονται διαφορετικοί απ’ ό,τι είναι. Για παράδειγμα ο Φορτούνης παρουσιάζεται καραφλός. Βέβαια εμείς προτιμούσαμε και προτιμούμε την παραδοσιακή 2D απεικόνιση, καθώς με αυτή μεγαλώσαμε από εποχές Championship Manager, οπότε τα παραπάνω δεν μας πολυενδιαφέρουν. Σίγουρα όμως η 3D engine παραμένει στάσιμη.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Football Manager 2019

Συντάκτης
9 Νοεμβρίου 2018
Developer

Sports Interactive

Publisher

Sega

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

2 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Sports simulation

PEGI

3

Θετικά

+ Οι νέες προσθήκες προσφέρουν περισσότερο βάθος και έλεγχο πάνω στην ομάδα σας
+ Νέο σύστημα τακτικής και προσθήκη έτοιμων διάσημων συστημάτων
+ Ο τομέας της προπόνησης έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και προσφέρει μια πιο πιστή προπονητική εμπειρία
+ Νέο licensed περιεχόμενο
+ Πλήρως εθιστικό για μια ακόμη χρονιά

Αρνητικά

- Το παιχνίδι παραμένει αφιλόξενο για νέους παίκτες
- Κάποια λάθη του παρελθόντος δεν έχουν επιδιορθωθεί
- Μερικά οπτικά λαθάκια στην 3D engine

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
8.0
Συνοψίζοντας

Το Football Manager 2019 φέτος αποφάσισε να περπατήσει σε ασφαλή μονοπάτια. Μετά την περυσινή έκδοση και τις αρκετές αλλαγές, φέτος έγιναν λίγες και καλές. Ο ολικός επανασχεδιασμός του τομέα των προπονήσεων αλλά και οι καινούργιες τακτικές προσδίδουν ακόμα περισσότερο βάθος και ρεαλισμό στο ήδη αρκετά ρεαλιστικό gameplay του τίτλου. Πλέον, χωρίς καμία αμφιβολία, η ομάδα σας αποτελεί δικό σας δημιούργημα, καθώς πλέον μπορείτε να διαχειριστείτε τα πάντα, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το να βλέπετε τους παίκτες σας να σκοράρουν εφαρμόζοντας στο χορτάρι μια δική σας έμπνευση είναι η καλύτερη επιβράβευση και την ικανοποίηση που προσφέρει δεν μπορείτε να την βιώσετε σε κανένα άλλο αθλητικό παιχνίδι.

Από την άλλη, το Football Manager εξακολουθεί να παραμένει ένα παιχνίδι που σίγουρα θα δυσκολέψει και θα μπερδέψει οποιοδήποτε νέο παίκτη αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό. Ένα παραπάνω με τις νέες αλλαγές που προσθέτουν ακόμα περισσότερες επιλογές, οι νέοι παίκτες θα χαθούν σε αμέτρητα μενού από επιλογές και γραφήματα κάτι που σίγουρα θα τους αποτρέψει από το να συνεχίσουν να παίζουν.

Όμως, οι βετεράνοι του είδους, οι περισσότεροι από τους οποίους το έχετε ήδη αγοράσει, θα το λατρέψετε, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα Football Manager των τελευταίων ετών, με ένα πλήθος από νέες επιλογές στις οποίες θα ξοδέψετε για μια ακόμη χρονιά αμέτρητες ώρες, με σκοπό να κατακτήσετε το Champions League με την ομάδα τη γειτονιάς σας. Οπότε πείτε αντίο σε γνωστούς και φίλους, καθώς η νέα σεζόν ξεκίνησε και αναμένεται μεγάλη.

8.5
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1