Football Manager 2020

Ο ετήσιος εθισμός επιστρέφει
by Άρης Φουρναράκης on 29 Νοεμβρίου 2019

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Νοέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν, όχι από την μεριά των παικτών αλλά από την μεριά του προπονητή. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο όλοι εμείς οι αγνοί φίλαθλοι που δεν λέμε ποτέ καλή κουβέντα για τον προπονητή της αγαπημένης μας ομάδας, αλλά τον γεμίζουμε ένα σωρό χαρακτηρισμούς και δεν είμαστε πότε και με τίποτα ευχαριστημένοι, ανοίγουμε τις ντουλάπες μας για να ξεσκονίσουμε τα κουστούμια που θα φορέσουμε σε μια ακόμη δύσκολη και επίπονη σεζόν.

Ο προπονητής του καναπέ είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Είναι εκείνος ο άνθρωπος που ενώ έχεις πάει στην καφετέρια να δεις την αγαπημένη σου ομάδα, γκρινιάζει για τα πάντα. Για το σύστημα, για τους παίκτες, για το γήπεδο, για την τακτική, για την εμφάνιση της ομάδας και για ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Θεωρεί ότι με αυτόν στον πάγκο η ομάδα θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα, ενώ θα μπορούσε να χτυπήσει μέχρι και Champions League με τις κατάλληλες μεταγραφές. Βέβαια η πραγματική ζωή δεν έχει save/load.

Σε όλα αυτά έρχεται να δώσει λύση το Football Manager, το οποίο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι αλλά αποτελεί μια πλούσια προπονητική εμπειρία μέσω της οποίας μπορείτε να βρεθείτε εικονικά στην άκρη του πάγκου της αγαπημένης ομάδας και να την οδηγήσετε στη δόξα. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στην φυσική έκδοση του Football Manager 2020 που αφήνει πίσω του τα πλαστικά, και πλέον κυκλοφορεί στα καταστήματα σε συσκευασία από ανακυκλωμένο χαρτόνι, η οποία και είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Στις περισσότερες ετήσιες αθλητικές κυκλοφορίες, πολύ σπάνια θα παρατηρήσετε πληθώρα αλλαγών από έκδοση σε έκδοση. Την ίδια συνταγή ακολουθεί και η Sports Interactive με το Football Manager 2020, καθώς φέτος οι διαφορές με την περυσινή έκδοση είναι λίγες και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, ειδικά σε κάποιους που δεν ασχολούνται με το παιχνίδι σε βάθος.

Η πρώτη προσθήκη που θα παρατηρήσετε σχεδόν με το που αναλάβετε την ομάδα σας, είναι το Club Vision. Η εν λόγω προσθήκη έχει να κάνει με το όραμα που έχει ο πρόεδρος για την ομάδα του και συνήθως έρχεται με πλάνο πενταετίας. Πριν υπογράψετε το συμβόλαιό σας, θα σας παρουσιαστούν από τον πρόεδρο οι βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες απαιτήσεις του, όσον αφορά την εξέλιξη και την πορεία της ομάδας. Εσείς μπορείτε να παζαρέψετε, να προσθέσετε αν είστε τολμηροί ή να αφαιρέσετε -αν δεν αντέχετε την πίεση- κάποιες από αυτές, όπως και να έχει όμως οι επισκέψεις στο γραφείο του προέδρου από φέτος αυξάνονται. Πλέον ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει μεταγραφή, αν θεωρήσει ότι τα λεφτά που πάτε να δαπανήσετε είναι υπερβολικά ή αν ο χαρακτήρας του παίκτη δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία των αποδυτηρίων.

Η προσθήκη του Club Vision είναι καλοδεχούμενη μιας και προσφέρει περισσότερο ρεαλισμό, όσον αφορά την διατήρηση της θέσης σας. Τόσο τα αποτελέσματα όσο και η ολοκλήρωση των objectives που σας έχει θέσει ο πρόεδρος προσδίδουν παραπάνω πίεση, όπως ακριβώς γίνεται και στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα είχαμε αναλάβει τον Ολυμπιακό και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσα σε όλα τα άλλα απαίτησε την εξέλιξη παικτών από τις ακαδημίες της ομάδας. Την πρώτη σεζόν δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τις ακαδημίες και στο τέλος της χρονιάς παρόλο που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, ο κος Μαρινάκης μας υπενθύμισε με ωραίο τρόπο ότι για ανανεωθεί το συμβόλαιο μας, θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας τους στόχους της ομάδας. Οπότε από φέτος εκτός από αποτελέσματα θα πρέπει να ικανοποιείτε και τις “επιθυμίες” του προέδρου της ομάδας σας.

Βέβαια δεν θα είχε συμβεί τίποτα από τα παραπάνω αν ασχολούμασταν πιο ενεργά με το Development Centre της ομάδας, μιας ακόμη νέας λειτουργίας του Football Manager 2020. Μέσω αυτού έχετε καλύτερο έλεγχο στις ακαδημίες τις ομάδας αλλά και τους δανεικούς παίκτες, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εξέλιξη των παικτών σας. Όπως και το Club Vision η συγκεκριμένη επιλογή αρχίζει να λάμπει μετά από δυο με τρεις σεζόν, οπότε ίσως να μην παρατηρήσετε την χρησιμότητά της από την αρχή, όπως συνέβη με εμάς.
Στο Development Centre μπορείτε πλέον να δείτε ξεκάθαρα ποιοι από τους μικρούς σας παίκτες έχουν προοπτική να εξελιχθούν σε παίκτες παγκοσμίου κλάσης, τι προπόνηση ακολουθούν, αλλά και σχόλια από τους προπονητές του, για το πώς πρέπει να προχωρήσει η “εκπαίδευση” του παίκτη. Ουσιαστικά όμως εσείς αποφασίζετε τι θα κάνετε μαζί του, πότε θα τον βάλετε να παίξει ή αν θα τον στείλετε δανεικό, αν θεωρείτε ότι δεν θα βρει χρόνο συμμετοχής σε εσάς. Βέβαια υπάρχουν και αρνητικά, καθώς στο Development Centre εμφανίζονται μόνο όσοι παίκτες βρίσκονται στις μικρότερες ομάδες της ομάδας σας, ενώ με το που ανεβάσετε κάποιον παίκτη στην μεγάλη ομάδα εξαφανίζεται από αυτή και χάνετε όλες τις παραπάνω πληροφορίες.

Στα Club Vision και Development Centre τελειώνουν οι μεγάλες αλλαγές του Football Manager 2020 σε σχέση με τον προκάτοχο του. Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες βελτιώσεις, όπως συμβουλές από το προπονητικό team για το ποιους παίκτες να διαλέξετε την μέρα του αγώνα ανάλογα την κατάσταση τους, παραπάνω επιλογές και λεπτομέρειες για τα συμβόλαια των παικτών, ενώ βελτιώσεις έχουν γίνει και στο scouting και τον τρόπο που σας παρουσιάζουν τα ευρήματα τους οι scouters. Καμία από τις παραπάνω μικρές αλλαγές δεν αρκούν για να αγοράσετε το Football Manager 2020.

To Football Manager 2020 θα το αγοράσετε γιατί για μια ακόμη χρονιά παραμένει ό,τι πιο εθιστικό υπάρχει στην αθλητική αγορά. Ετοιμαστείτε να επενδύσετε ώρες μπροστά από γραφήματα, στατιστικά, κινούμενες κουκκίδες και για μια ακόμη χρονιά απογοητευμένους παίκτες για τον χρόνο συμμετοχή τους. Πλέον εκτός από την ηθικό τους, μπορείτε άμεσα να δείτε αν είναι ικανοποιημένοι από τον χρόνο συμμετοχή τους, ώστε να δράσετε γρήγορα πριν αρχίσουν να βγάζουν παράπονα προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως σε κάθε Football Manager έτσι και φέτος, σημαντικό ρόλο παίζει η άποψη των μέσων ενημέρωσης για εσάς. Από τον τρόπο που απαντάτε μέχρι και το αν πηγαίνετε στις συνεντεύξεις τύπου, με τα λεγόμενα σας μπορείτε να επηρεάσετε αρκετά το ηθικό των παικτών σας, είτε θετικά είτε αρνητικά. Το αρνητικό με τις συνεντεύξεις είναι ότι όπως κάθε χρόνο είναι υπερβολικά επαναλαμβανόμενες. Κυριολεκτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν ελάχιστες διαφορές χρόνο με το χρόνο, σε σημείο που έχουν καταντήσει κουραστικές.

Συνεχίζοντας με τα αρνητικά, παρατηρήσαμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι οι επιθετικοί δεν μπορούσαν να σκοράρουν σε τετ-α-τετ καταστάσεις, ενώ αντίθετα μετρήσαμε δεκάδες γκολ από πολύ μακρινές αποστάσεις, κάτι που δεν βγάζει κανένα νόημα για ένα τίτλο που βασίζεται στον ρεαλισμό. Πραγματικά για κάθε ένα γκολ που σκοράραμε σε τετ-α-τετ, είχαμε να αντιπαραθέσουμε πέντε από αποστάσεις 30 μέτρων. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό ειδικά αν αναλογιστούμε ότι δεν έχει να κάνει με τα στατιστικά του παίκτη, καθώς παρατηρήθηκε από επιθετικούς μεγάλου βεληνεκούς (π.χ Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowsky). Τέλος για πρώτη φορά Football Manager τίτλος δεν διαθέτει τα πλήρη δικαιώματα ομάδας, καθώς όσο και να ψάξετε δεν πρόκειται να βρείτε την Juventus, αφού το eFootball PES 2020 διαθέτει την αποκλειστικότητα στα ονόματα. Απεναντίας ονομάζεται πλέον Zebre (ίσως επειδή η εμφάνιση της ομάδας έχει ασπρόμαυρες ρίγες και μοιάζει με… ζέβρα), ενώ οι λοιπές πληροφορίες είναι ακριβείς.

Αλλαγές έχουν γίνει και στη μηχανή γραφικών του Football Manager 2020, όχι όμως πολλές στον αριθμό. Σίγουρα υπάρχουν ρεαλιστικότερα animations, καιρικά φαινόμενα και πιο ρεαλιστική ανάπτυξη, όμως τίποτα από αυτά δεν μας ανάγκασε να γυρίσουμε την μηχανή από τις αγαπημένες μας κουκκίδες στην 3D απεικόνιση. Για όσους αγώνες απολαύσαμε την ομάδα μας σε τρισδιάστατη μορφή, έχουμε να παρατηρήσουμε μερικά frame drops, τα οποία δεν δικαιολογούνται ούτε από την ποιότητα των γραφικών, ούτε από το setup που χρησιμοποιήθηκε για το review.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Football Manager 2020

Συντάκτης
29 Νοεμβρίου 2019
Developer

Sports Interactive

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

19 Νοεμβρίου 2019

Είδος

Sports simulation

PEGI

3

Θετικά

+ H προσθήκη του Club Vision προσθέτει περισσότερο ρεαλισμό και μεγαλύτερη πίεση στην θέση του προπονητή
+ Το Development Centre βοηθάει στην παρακολούθηση των ταλαντούχων παικτών της ομάδας
+ Απολύτως εθιστικό για μια ακόμη χρονιά
+ Βελτιωμένη 3D απεικόνιση

Αρνητικά

- Λίγες ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την περυσινή έκδοση
- Μη ρεαλιστικά τελειώματα των φάσεων
- Αδικαιολόγητα frame drops
- Οι συνεντεύξεις τύπου καταλήγουν βαρετές και επαναλαμβανόμενες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
6.0
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι το Football Manager 2020 μπορεί να διαθέτει λίγες ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του, όμως τόσο το Club Vision όσο και το Development Centre προσφέρουν παραπάνω ρεαλισμό και έλεγχο στην ανάπτυξη της ομάδας σας.

Σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρχουν παραπάνω βελτιώσεις, όπως έγινε με τους προηγούμενους δυο τίτλους, αλλά για μια ετήσια κυκλοφορία αυτό, μετά από μερικά χρόνια, καταντάει αρκετά δύσκολο. Ειδικά όταν πρέπει να τελειοποιήσεις μια ήδη τέλεια συνταγή. Παρά τα, ελάχιστα, προβλήματά του όμως, για μια ακόμη χρονιά παραμένει απολύτως εθιστικό και αποτελεί σίγουρη πρόταση για τους fans της σειράς.

8.0
Βαθμός
6.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
50%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1