Football Manager 2021 - Review

Εθιστικό και βελτιωμένο για μια ακόμη χρονιά
by Άρης Φουρναράκης on 30 Νοεμβρίου 2020

Όπως κάθε χρόνο, η «δόση» των απανταχού προπονητών της εξέδρας και του καναπέ έρχεται κάπου μέσα στον Νοέμβριο. Η σειρά Football Manager (και παλαιότερα Championship Manager) έχει διανύσει χιλιόμετρα και έχει εγκατασταθεί σε εκατομμύρια σκληρούς δίσκους ανθρώπων που θέλουν να μεγαλουργήσουν με την ομάδα τους, η οποία στην πραγματική ζωή μπορεί και να μην βλέπεται.

Το Football Manager 2021 από φέτος ανοίγει τις «αγκάλες» του σε περισσότερο κόσμο, καθώς μετά από 12 χρόνια, εκτός από το PC, κυκλοφορεί και για τα Xbox (One και Series X/S). Μαζί με την κλασική πλέον κυκλοφορία του και στο Nintendo Switch, η φετινή έκδοση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που έχει καλύψει ποτέ, με την απουσία της Sony και του PlayStation να είναι ηχηρή. Αν και δεν έχει κυκλοφορήσει πότε στο PlayStation, φέτος ήταν μια καλή ευκαιρία να μπορέσουν να το απολαύσουν όλοι, όμως η Sony δεν διέθεσε τα εργαλεία στη Sports Interactive για να μπορέσει να γίνει το development. Ίσως την επόμενη χρονιά.

Με μια κυκλοφορία κάθε χρόνο, το Football Manager δεν μπορεί να είναι γεμάτο αλλαγές. Τόσα χρόνια η Sports Interactive έχει σχεδόν τελειοποιήσει το παιχνίδι, οπότε δεν χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις. Έτσι και φέτος, το Football Manager 2021 έρχεται με λίγες αλλά στοχευμένες αλλαγές.

Η πρώτη που θα αντικρίσετε έχει να κάνει με την προσθήκη χειρονομιών στις συνομιλίες που υπάρχουν στο παιχνίδι. Είτε αυτή είναι κάποια συνέντευξη τύπου, είτε συμβούλιο με το διοικητικό προσωπικό της ομάδας σας, είτε τα αποδυτήρια της ομάδας, πλέον μπορείτε να εκφραστείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά και να επηρεάσετε τις απόψεις αυτών που σας ακούνε σε μεγαλύτερο βαθμό. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος μπορούσατε απλά να μιλήσετε εκνευρισμένα στους παίκτες σας μετά από ένα κακό παιχνίδι. Πλέον υπάρχει και η επιλογή να αρχίσετε να πετάτε μπουκάλια, κάτι που ρίχνει σημαντικά το ηθικό της ομάδας όμως και πιστέψτε μας δεν είναι κάτι που θα θέλατε. Ή όταν σας κάνουν μια αμφιλεγόμενη ερώτηση οι δημοσιογράφοι, μπορείτε να χαμογελάσετε ειρωνικά ή να τους κουνήσετε το δάχτυλο, ακόμα και να χτυπήσετε το τραπέζι. Με αυτές οι ενέργειες όμως ενδέχεται να χαλάσει η σχέση σας με τον εκάστοτε δημοσιογράφο, ο οποίος αργότερα μπορεί να αρχίσει να σας κάνει ακόμα πιο εριστικές ερωτήσεις. Βέβαια, οι συνεντεύξεις τύπου για μια ακόμα χρονιά καταντούν βαρετές πολύ γρήγορα, αφού έχουν προστεθεί και έξτρα πριν και μετά τον αγώνα μέσα στο γήπεδο, οπότε θα βρεθείτε να τις αποφεύγετε ή να στέλνετε τον βοηθό σας, σχετικά γρήγορα. Γενικά η λειτουργία των gestures είναι καλοδεχούμενη και προσθέτει ακόμα μια δόση ρεαλισμού στο Football Manager 2021.

Αλλαγές υπάρχουν και στην προετοιμασία των μεταγραφών, καθώς από φέτος μπορείτε να καλέσετε meeting μεταξύ όλων των μεγάλων κεφαλιών (εσείς, πρόεδρος ομάδας, αρχηγός της ομάδας scouting κλπ.) και να αποφασίσετε από κοινού τον μεταγραφικό σχεδιασμό που θα ακολουθήσει η ομάδα. Για παράδειγμα, ο τεχνικός διευθυντής μπορεί να σας παρουσιάσει τις αδυναμίες της ομάδας ανά θέση, ποιων παικτών λήγει σύντομα το συμβόλαιο και πρέπει να αντικατασταθούν και ποιοι παίκτες θέλουν να φύγουν οπότε επίσης πρέπει να αντικατασταθούν. Εσείς διαλέγετε σε ποιες θέσεις θέλετε μεταγραφές και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο αρχηγός της ομάδας scouting, αφού φροντίζει οι scouters να γυρίσουν με προτάσεις παικτών στις θέσεις που συμφωνήσατε στο meeting. Οι παραπάνω επιλογές βοηθάνε αρκετά στο να έχετε ένα πιο στοχευμένο μεταγραφικό πλάνο, αλλά δεν παύει να είναι ένα ακόμα διάστημα που θα κοιτάτε καρτέλες και γραφήματα.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσθήκη στον τομέα των μεταγραφών είναι ότι μπορείτε να μιλήσετε με τους ατζέντηδες των παικτών, πριν προβείτε σε πρόταση στην ομάδα που ανήκουν οι παίκτες. Ο ατζέντης θα σας πει αμέσως αν θα ενδιέφερε τον πελάτη του μια μεταγραφή στην ομάδα σας, τι συμβόλαιο ζητάει και τι ποσό πρέπει να προσφέρετε για να καταφέρετε να τον αποκτήσετε. Εφόσον οι ατζέντηδες είναι αναγκαίο κακό, καλό είναι να τους εκμεταλλευτείτε για να πάτε προετοιμασμένοι με μια πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί ούτε η ομάδα, αλλά ούτε και ο παίκτης.

Αλλαγές έχουν γίνει και στην προετοιμασία για τον επερχόμενο αγώνα της ομάδας σας. Πριν τον κάθε αγώνα σας, βάσει των scouters που έχουν παρακολουθήσει τον επόμενο αντίπαλό σας, σας γίνονται κάποιες προτάσεις για αλλαγή διάταξης, συστήματος, ακόμα και παικτών στην αρχική εντεκάδα. Οι παραπάνω προτάσεις γίνονται από τους scouters γιατί θεωρούν ότι έτσι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καλύτερα τις αδυναμίες του αντιπάλου σας. Βέβαια, μπορείτε να τα αγνοήσετε όλα και να συνεχίσετε το δικό σας πλάνο, απλά καλό θα ήταν να τους «ακούτε» καμιά φορά, καθώς μπορεί να σας έχει ξεφύγει κάποια καλύτερη τακτική προσέγγιση.

Την ώρα του αγώνα θα παρατηρήσετε ότι έχετε πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση στην εντεκάδα, καθώς παρουσιάζεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Με μερικά κλικ μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κάθε παίκτη, να του κάνετε παρατηρήσεις ή να αλλάξετε την ιδιότητα του στο παιχνίδι. Χωρίς να μπείτε σε έξτρα καρτέλες και να φάτε χρόνο, μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε με την ομάδα σας σε δευτερόλεπτα.

Έπειτα, έχουν προστεθεί ακόμα περισσότεροι αναλυτές, οι οποίοι μετά το παιχνίδι θα σας δείχνουν με γραφήματα τις κινήσεις των παικτών, πως πήγε ο αγώνας και τι ενέργειες οδήγησαν σε κάθε γκολ που βάλατε ή δεχτήκατε. Όσους τους ενδιαφέρουν θα τα βρουν πραγματικά χρήσιμα. Δεν παύει όμως για μια ακόμη χρονιά το Football Manager να είναι αρκετά περίπλοκο και σε συνδυασμό με τα ακόμα περισσότερα γραφήματα και πινακάκια που προστέθηκαν φέτος, να παραμένει μη προσιτό σε κάποιον νέο παίκτη που θέλει να ασχοληθεί με τη σειρά.

Η μηχανή γραφικών του Football Manager 2021 έχει βελτιωθεί σε κάποια σημεία σε σχέση με το περυσινό τίτλο. Παρατηρούνται βελτιωμένα animations και τουλάχιστον τα χρώματα των παικτών φέτος είναι σωστά, πέρα από αυτά όμως τίποτα το ιδιαίτερο. Σίγουρα όμως αποτελεί την καλύτερη προσπάθεια της Sports Interactive μέχρι τώρα και πραγματικά είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πώς κινούνται οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, βασιζόμενοι στην τακτική σου. Εμείς αν και παίξαμε αρκετά παιχνίδια με τη νέα οπτική (κάτι που δεν κάνουμε σχεδόν ποτέ τα τελευταία χρόνια), γυρίσαμε και πάλι στην πατροπαράδοτη επιλογή με τις κουκίδες και δεν νομίζουμε να αλλάξει σύντομα αυτό, ακόμα και αν η Sports Interactive παρουσιάσει μια μηχανή γραφικών εφάμιλλη των άλλων ποδοσφαιρικών τίτλων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Football Manager 2021

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

Sports Interactive

Publisher

SEGA

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC / Xbox One / Xbox Series X/S / Nintendo Switch / iOS / Android

Tested on

PC

Κυκλοφορία

24 Νοεμβρίου 2020 (PC, iOS, Android)
1 Δεκεμβρίου 2020 (Xbox One, Xbox Series X/S)
Δεκέμβριος 2020 (Nintendo Switch)

Είδος

Sports Simulation

PEGI

3

Θετικά

- Εθιστικό για μια ακόμη χρονιά
- Λίγες αλλά στοχευμένες βελτιώσεις
- Κυκλοφορεί και στο Xbox μετά από αρκετά χρόνια
- Ο νέος μεταγραφικός σχεδιασμός
- Οι αγώνες έχουν γίνει πιο immersive

Αρνητικά

- Παραμένει μη φιλικό προς τους νέους χρήστες
- Υπερβολικά πολλές συνεντεύξεις

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
8.7
Συνοψίζοντας

Έχει καταντήσει κλισέ, αλλά και φέτος το Football Manager 2021 προσφέρει μια βαθιά, αναλυτικότατη και εθιστική εμπειρία. Με λίγες αλλά στοχευμένες αλλαγές, η Sports Interactive έχει καταφέρει να τελειοποιήσει το παιχνίδι της σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει κάθε χρόνο το ίδιο με αλλαγμένα ρόστερ, όπως κάνουν άλλα αθλητικά παιχνίδια, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Μπορεί να παραμένει αρκετά περίπλοκο και καθόλου φιλικό προς τους νέους παίκτες, αλλά για τους βετεράνους ίσως αποτελέσει το καλύτερο Football Manager, μέχρι το επόμενο.

9.0
Βαθμός
8.7
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1