Forza Motorsport 6

by Νίκος Λυμπέριος on 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η σειρά Forza Motorsport βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου και ειδικότερα στους λάτρεις του αθλήματος. Λίγα παιχνίδια μπορούν να κοντράρουν την προσοχή στην λεπτομέρεια και τα χαρακτηριστικά που μπορεί κάποιος να βρει στα παιχνίδια της Turn 10.

10 χρόνια ιστορίας κλείνουν την αυλαία τους με την κυκλοφορία του Forza Motorsport 6 που έχει ως στόχο την επαναφορά της σειράς στις ρίζες του, μετά και την κατακραυγή του κόσμου για τις επιλογές του Studio δημιουργώντας τον 5ο τίτλο της σειράς. Το Forza Motorsport 6 αποτελεί ένα δημιούργημα πάθους και αγάπης για το άθλημα και επιστρέφει περιλαμβάνοντας περισσότερα από 460 αυτοκίνητα και 26 πίστες. Η λειτουργία ForzaVista είναι τέλειο παράδειγμα για αυτό το πάθος. Παρουσιάζει με τρομακτική λεπτομέρεια και τα 460 αυτοκίνητα του πακέτου.

Screenshot-Original(9)

Η λεπτομέρεια με την οποία τα αυτοκίνητα είναι δημιουργημένα μπερδεύουν σε σημείο να θες να τα αγγίξεις, να ανοίξεις την πόρτα του οδηγού και να βυθιστείς στο bucket κάθισμα, που είναι έτοιμο να σε αγκαλιάσει  και να τιθασεύσεις τα ατελείωτα αγριεμένα άλογα των V8 θηρίων που διατίθενται. Πολλά σημεία των αυτοκινήτων μπορούν να εξετασθούν σε βάθος δίνοντας επιπλέον πληροφορίες για τα στοιχεία του κάθε αυτοκινήτου, τις επιδόσεις και το σχεδιασμό του. Ο όγκος των πληροφοριών που εμπεριέχονται στην λειτουργία είναι τόσο μεγάλος που αποτελεί μια υπέροχη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ικανή να κεντρίσει το ενδιαφέρον και του πιο αμύητου στο χώρο της αυτοκίνησης.

watermark-vg24-screenshotsΤο βασικό mode του παιχνιδιού είναι η καριέρα του. Η λειτουργία περιλαμβάνει 5 τόμους ή επίπεδα από διοργανώσεις. Κάθε επίπεδο διαφέρει στη δυσκολία του και στο είδος των διοργανώσεων που προσφέρει. Ο ουσιαστικός σκοπός του Mode είναι -όπως και σε κάθε τίτλο Forza- η συγκομιδή χρημάτων και εμπειρίας για αγορά αυτοκινήτων. Επιπλέον αποτελεί ένα είδος εκπαίδευσης για την εξοικείωση του παίκτη με τα αυτοκίνητα αλλά και τις πίστες που διατίθενται. Στο σύνολο τους οι διοργανώσεις της καριέρας βρίσκονται πίσω από το μεγάλο κεφάλαιο "Stories of Motorsport". Κομμάτι της καριέρας είναι και τα Showcases. Τα Showcases αποτελούν την απόλυτη πρόκληση για τους επίδοξους οδηγούς του παιχνιδιού. Ξεκλειδώνονται σταδιακά όσο προχωράμε την καριέρα και αποτελούν ειδικές δοκιμές των ικανοτήτων μας. Ένα μεγάλο κομμάτι των δοκιμών αυτών βασίζεται σε δοκιμές στημένες σε συνεργασία με το Top Gear. Η συμμετοχή της εκπομπής δίνει μεγάλο κύρος στο παιχνίδι και δείχνει την αγάπη του Studio για την δημιουργία ενός όσο το δυνατό αυθεντικότερου πακέτου. Το αποκορύφωμα των Top Gear challenges αποτελούν οι κόντρες ένας προς έναν με τον κορυφαίο οδηγό και δοκιμαστή του Top Gear, Stig.

Φυσικά όσο μεγάλο και να είναι το πλήθος των αυτοκινήτων, όσο μεγάλη προσοχή και να έχει δοθεί στην λεπτομέρεια του σχεδιασμού της κάθε πίστας, ένα παιχνίδι αγώνων με αυτοκίνητα που θέλει να λέγεται Simulator πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό μοντέλο οδήγησης. Η Turn 10 χρησιμοποιώντας την 10ετή εμπειρία της με τη σειρά αλλά και τις σχέσεις της με τους κατασκευαστές προσάρμοσε στο παιχνίδι αν όχι το καλύτερο, ένα από τα κορυφαία μοντέλα οδήγησης και φυσικής των ελαστικών. Είναι η πρώτη φορά που μετά από χρόνια που το μοντέλο της φυσικής των ελαστικών σχεδιάστηκε εκ νέου ώστε να συμπεριλαμβάνει καιρικές συνθήκες, θερμοκρασία περιβάλλοντος και κατάσταση οδοστρώματος με αποτέλεσμα το πλήθος των αυτοκινήτων του να συμπεριφέρονται όπως οι πραγματικοί συγγενείς τους. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχει ληφθεί υπόψιν κάθε είδος συμπεριφοράς των αυτοκινήτων και έχει προσαρμοστεί με τρομακτική αυθεντικότητα. Μεγάλο ρόλο στην αναδόμηση αυτή του μοντέλου οδήγησης αποτελεί η προσθήκη νυχτερινής οδήγησης και βρόχινων καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα για τους αγώνες με βροχή για πρώτη φορά σε παιχνίδι αγώνων αυτοκινήτων υπάρχει κίνδυνος για υδρολίσθηση -Όταν οδηγούμε σε βρεγμένο δρόμο, οι αυλακώσεις του ελαστικού απομακρύνουν το νερό που υπάρχει μεταξύ του πέλματος και του οδοστρώματος, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσφυση. Αν όμως η ταχύτητα του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την ποσότητα του νερού στο δρόμο ξεπεράσει τις αποχετευτικές δυνατότητες του ελαστικού, τότε παρεμβάλλεται ένα λεπτό στρώμα νερού ανάμεσα στο ελαστικό και το δρόμο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να γλιστρά με μηδενική πρόσφυση- δίνοντας έτσι έναν ακόμα τόνο ρεαλισμού και κινδύνου. Αυτό μεταφράζεται στο παιχνίδι ώς λιμνάζοντα νερά που συγκεντρώνονται στις "κακοτεχνίες" του οδοστρώματος. Μεγάλο βοηθό και συνοδοιπόρο στο μεγαλείο της οδήγησης του Forza Motorsport 6 αποτελεί το εικονικό μας τιμόνι, το χειριστήριο. Κάθε υποστροφή συνοδεύεται από το ανάλογο feedback και το κλείδωμα των τροχών από το απότομο φρενάρισμα ή το γλίστρημα των τροχών στις κλειστές στροφές συνοδεύεται πάντα από τις κατάλληλες προειδοποιήσεις υπό την μορφή της δόνησης που έχει ιδανικά καλιμπραριστεί για τις ανάγκες του παιχνιδιού.

forza-vg24-f

Την σειρά πάντα χαρακτήριζε η φιλικότητα και η προσβασιμότητα της. Πριν από κάθε αγώνα είναι διαθέσιμη μια μεγάλη γκάμα από ρυθμίσεις για τα βοηθήματα συμπεριφοράς των αυτοκινήτων. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται η κλασσική πλέον γραμμή πορείας, το αυτόματο φρενάρισμα και ο αυτόματος έλεγχος της ταχύτητας αλλά και το σήμα κατατεθέν που η σειρά έκανε πλέον mainstream, rewind (η λειτουργία με το πάτημα του πλήκτρου Y γυρνάει το χρόνο πίσω μερικά δευτερόλεπτα δίνοντας την δυνατότητα να αποφύγουμε κάποιο λάθος). Η ενεργοποίηση των βοηθημάτων αυτών αφαιρεί φυσικά πόντους από την αυθεντικότητα της οδήγησης, αποτελεί όμως ένα καλό ξεκίνημα για την προσαρμογή των αρχάριων στο είδος. Το παιχνίδι από μόνο του, ελέγχοντας την πρόοδο μας στην καριέρα, προτείνει την αφαίρεση των βοηθημάτων δίνοντας μας το βήμα για την περαιτέρω εξέλιξη μας. Η χρήση βοηθημάτων μειώνει και το τελικό χρηματικό ποσό που κερδίζουμε στο τέλος κάθε αγώνα δίνοντας μας ένα ακόμα κίνητρο για να τα προσαρμόσουμε σε πιο αυστηρές επιλογές.

Άλλο ένα σήμα κατατεθέν της σειράς είναι τα Driveatars. Στην αρχή της εμφάνισης τους αποτελούσαν τον ψηφιακό μας εαυτό. Μια watermark-vg24-screenshots6ψηφιακή φιγούρα που μάθαινε μέσω της δικής μας οδήγησης να οδηγάει για μας όπως εμείς. Με την άφιξη της νέας γενιάς και την χρήση του Cloud της Microsoft, οι ψηφιακοί μας εαυτοί αποτελούν πλέον και τους πραγματικούς αντιπάλους της καριέρας. Η χρήση τους έχει διπλό όφελος. Από την μια πάντα υπάρχει η αίσθηση ότι τρέχουμε κόντρα σε πραγματικούς αντιπάλους και από την άλλη η συμπεριφορά τους ξεπερνάει κατά πολύ αυτή μιας ψεύτικης προγραμματισμένης νοημοσύνης. Τα λάθη τους, τα κλεισίματα τους, το απρόοπτο της συμπεριφοράς τους, δε το συναντάμε σε άλλα παιχνίδια οδήγησης που το ξύλινο και ατσαλάκωτο των αντιπάλων το λιγότερο ενοχλεί.

Μια νέα προσθήκη που δίνει έναν τόνο στρατηγικής στην έκβαση των αγώνων αποτελούν τα Mods. Τα Mods είναι στην ουσία perks και μοιάζουν αρκετά με τις burn cards του Titanfall. Η χρήση τους ανάλογα με το είδος του Mod προσθέτει είτε έναν τόνο δυσκολίας είτε μας δίνει προβάδισμα ως προς τους αντιπάλους στον αγώνα που κάνουμε χρήση τους. Ανάλογα με την κάρτα που η χρήση τους συνήθως είναι για έναν αγώνα, βελτιώνεται το κράτημα του αυτοκινήτου, αυξάνονται οι απολαβές των χρημάτων και της εμπειρίας ή προσθέτουν έναν επιπλέον τόνο δυσκολίας περιορίζοντας την οπτική σε μια κάμερα, μειώνοντας την πρόσφυση του αυτοκινήτου ή υποχρεώνοντας μας να οδηγήσουμε με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Οι λειτουργίες Test Drive, Free Play και Rivals επιστρέφουν. Οι δυο πρώτες λειτουργίες δίνουν την δυνατότητα δοκιμών των διαφόρων αυτοκινήτων που προσφέρονται σε οποιαδήποτε πίστα επιλέξουμε. Στο Rivals κοντράρουμε για μια θέση σε προκλήσεις στημένες πίσω από online Leaderboards. Tέλος το Multiplayer επιστρέφει προσφέροντας κλασσικούς αγώνες ανάμεσα σε 24 αντιπάλους καθώς και αγώνες Tag, Drag και Unlimited Drift.

Στον οπτικό τομέα η σειρά πάντα αποτελούσε το αποκορύφωμα των δυνατοτήτων του κάθε μηχανήματος. Στο σύνολο του ο οπικός τομέας δε βάζει φωτιά, εστιάζει όμως και πραγματοποιεί υποδειγματικά αυτό που όλα τα παιχνίδια του είδους θα έπρεπε να κάνουν. Μια άψογη βουτυρένια κίνηση και έναν κοφτερό σαν ξυράφι χειρισμό που οφείλεται αποκλειστικά στο 60αρι των καρέ του και στη μηχανή της φυσικής του που τρέχει σε περισσότερα από 360hz περιορίζοντας τα λάθη και αυξάνοντας τον ρεαλισμό. Από την άλλη ηχητικά ο τίτλος διαπρέπει. Αυτοκίνητα και ελαστικά μπερδεύουν το ψεύτικο με το αληθινό δείχνοντας την αφοσίωση και την αγάπη του Studio για την λεπτομέρεια και την πιστή μεταφορά του ύφους των αγώνων και των αυτοκινήτων στο σαλόνι μας. Το μόνο μελανό σημείο του ηχητικού τομέα αποτελούν οι ήχοι από τις συγκρούσεις που δυστυχώς δε πείθουν και ενοχλούν.

Κλείνω το Review καταθέτοντας μια προσωπική ανάγκη και επιθυμία. Ως λάτρης των παιχνιδιών αγώνων και παλιός παίκτης της σειράς Forza Motorsport, είμαι χαρούμενος για το παιχνίδι που σήμερα παρουσιάζω. Αποτελεί το αποκορύφωμα της δεκαετούς δουλειάς που έχει αφιερώσει η Turn 10 στη σειρά. Θεωρώ ότι στη γενιά που διανύουμε το επίπεδο των γραφικών έχει δείξει ποιο είναι το ανώτατο όριο και τι θα πρέπει να περιμένουμε πλέον από τα παιχνίδια. Αυτό που θα ήθελα εγώ προσωπικά από τη σειρά Forza Motorsport και γιατί όχι γενικότερα και από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους, είναι να ξεφύγουν από την σταδιακή εξέλιξη των γραφικών τους προσπαθώντας έτσι να ικανοποιήσουν τους πεινασμένους για κόντρες γραφικών παίκτες και να μετ εξελίξουν τους βασικούς πυλώνες της δομής τους.

Θα ήθελα στο επόμενο Forza να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην καριέρα, να γίνει ένα Mode που αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα Tutorial μακράς διαρκείας που με προετοιμάζει για το Online του παιχνιδιού. Θα ήθελα μια καριέρα που να με κάνει να νιώθω ότι αναπτύσσομαι σαν οδηγός και ότι έχω πραγματικό όφελος από τις νίκες. Ότι ανήκω σε μια ομάδα και με τις νίκες μου προσφέρω σε αυτή. Να διαμορφωθεί σε κάτι παραπάνω από συνεχόμενα circuit που πρέπει να νικήσω με μοναδικό σκοπό το Leveling και τις εισφορές.

Θα ήθελα από ένα παιχνίδι όπως το Forza Motorsport που θέλει να είναι ύμνος στο άθλημα, να εστιάσει και στους αφανής ήρωες που βρίσκονται εκτός αγώνα. Να δω ότι και αυτοί αποτελούν μια ζωντανή οντότητα. Μια οντότητα που προσφέρει στη βελτίωση μου, στη βελτίωση του αυτοκινήτου, στη βελτίωση της ομάδας που ανήκω και υπερασπίζομαι. Θέλω την δυνατότητα να διαχειρίζομαι τις φθορές του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα τις συνέπεις αυτών, είτε αυτές είναι φυσικές είτε αποτέλεσμα μιας μοιραίας σύγκρουσης. Να έχω το άγχος να μην τρακάρω χωρίς να έχω τη δυνατότητα για Rewind, γιατι η ζημιά του τρακαρίσματος θα με ακολουθεί αρκετά μέσα στη σεζόν της καριέρας.

Θέλω με μια πρόταση, το επόμενο βήμα στο είδος να με κάνει να νιώσω την εμπειρία των αγώνων μέσα και έξω από τους αγώνες.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Microsoft Game Studios στη χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Forza Motorsport 6

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Turn 10 Studios

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

18 Σεπτεμβρίου 2015

Είδος

Racing

PEGI

3

Badges
Θετικά

+ Μοντέλο οδήγησης
+ Ήχοι των μηχανών
+ Σταθερά 60FPS
+ Συνολικό περιεχόμενο
+ Προσιτό σε όλους

Αρνητικά

- Ήχοι τρακαρισμάτων
- Μονότονο Career

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
9.5
Συνοψίζοντας

Το Forza Motorsport 6 αποτελεί ένα πλούσιο σε περιεχόμενο παιχνίδι αγώνων οδήγησης. Είναι το αποκορύφωμα της σειράς Forza και η τρανταχτή απόδειξη της αγάπης του Studio για το είδος και τον σεβασμό που δείχνει στον κόσμο και τις απαιτήσεις του. Τα γραφικά δεν αποτελούν τα καλύτερα στο είδος, η προσθήκη όμως νυχτερινής οδήγησης και καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τον ακριβέστατο σα χειρουργικό νυστέρι χειρισμό τοποθετούν το παιχνίδι στην κορυφή του είδους ξεπερνώντας τον μονάδικο του αντίπαλο αυτή τη στιγμή που ακούει στο όνομα Project Cars και ανεβάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά κάνοντας το έργο των υπολοίπων ανταγωνιστών να μοιάζει με πραγματικό αγώνα δρόμου.

Το Forza Motorsport 6 αυτή τη στιγμη είναι το απόλυτο Racing Sim που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό παίχτη.

9.5
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1