Forza Motorsport 7

by Λεωνίδας Πάτρας on 5 Οκτωβρίου 2017

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο όσον αφορά στα racing games, η Turn 10 Studios δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους αντιπάλους της (Gran Turismo Sport / Project CARS 2) αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Η αμερικάνικη εταιρία βρίσκεται χρόνια στον χώρο έχοντας καταξιωθεί σε αυτόν, προσφέροντας δύο από τις σημαντικότερες racing σειρές της τελευταίας δεκαετίας, αυτή του Forza Motorsport αλλά και αυτή του Forza Horizon (σε συνεργασία με την Playground Games). Το έβδομο μέρος της σειράς FM είναι ένα στοίχημα για την ίδια, αλλά και την Microsoft, η οποία θέλει να βρει τον ρυθμό της και να μπει δυνατότερα στο gaming σκηνικό με την επικείμενη κυκλοφορία του Xbox One X. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, ειδικότερα από το ίδιο το κοινό και ήδη το Project CARS 2 έχει ανεβάσει και άλλο τον πήχη με την κυκλοφορία του. Το Forza Motorsport 7, ο δεύτερος μεγάλος racing τίτλος του φθινοπώρου είναι εδώ και θα προσπαθήσουμε παρακάτω να τον αναλύσουμε.

Μετά από μια σύντομη μεν, αλλά εντυπωσιακή εισαγωγή και αφού περάσετε τον πρόλογο των τριών αγώνων, το παιχνίδι σας κατευθύνει στο μενού και συγκεκριμένα στο Career Mode. Το Career χωρίζεται σε 6 διαφορετικά κύπελλα με το καθένα να περιέχει ποικίλα πρωταθλήματα αλλά και ορισμένα Special Events, ενώ όλα ξεκλειδώνονται σταδιακά κερδίζοντας πόντους από τη συμμετοχή σας αλλά και τις θέσεις που καταλαμβάνεται στα events που συμμετέχετε. Σκοπός σας είναι η κατάκτηση του Forza Driver's Cup το οποίο είναι και το έκτο στη σειρά τρόπαιο περιλαμβάνοντας κυρίως τις πιο γρήγορες κατηγορίες οχημάτων. Στην καριέρα σας θα ξεκινήσετε από πιο απλούς αγώνες όπως αυτούς με καθημερινά Hot Hatch αυτοκίνητα και ανεβαίνοντας θα βρεθείτε στο τιμόνι μονοθέσιων και αυτοκινήτων με μεγάλη ιπποδύναμη που είναι και πιο δύσκολα φυσικά στον έλεγχό τους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν practice και qualification sessions στο career (και γενικότερα στο παιχνίδι) και το starting grid είναι συνήθως τυχαία επιλεγμένο.

Παρότι δεν αποτελεί βελτίωση του Career του FM 6, η νέα αυτή καριέρα είναι απλά οργανωμένη και πλούσια σε ποικιλία και events ενώ μεγάλο θετικό είναι ότι μπορείτε να επιστρέψετε σε μικρότερα κύπελλα και να συμμετέχετε σε αυτά με όποια σειρά θέλετε. Αντίπαλοι σας είναι τα γνωστά πλέον Drivatars τα οποία αποτελούν “ψηφιακές αντιγραφές” των προφίλ των φίλων σας αλλά και παιχτών από όλο τον κόσμο, από πραγματικούς δηλαδή gamers. Γενικά έχουμε κάποια παράπονα από την συμπεριφορά της AI των αντιπάλων και την θεωρούμε αρκετά βαρετή, αφού στο 90% των περιπτώσεων τα αυτοκίνητα κινούνται σε μια γραμμή εντελώς generic ενώ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που παρατηρούνται ατυχήματα και μηχανικές βλάβες με τα Drivatars να μην χάνουν σχεδόν ποτέ τον έλεγχο του οχήματος. Επίσης ακόμη και στους μεγάλης διάρκειας αγώνες τα drivatars κινούνται το ένα πίσω από το άλλο από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα και σπάνια θα δείτε για παράδειγμα να “ανοίγουν” οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων.

Το Forza Motorsport 7 σας δίνει την δυνατότητα να αυξήσετε την διάρκεια των γύρων των αγώνων στο Career αλλά φυσικά να ανεβάσετε την δυσκολία των αντιπάλων (κερδίζοντας περισσότερα credits). Το σύστημα των πόντων λειτουργεί έτσι ώστε ανεβαίνοντας level έχουμε δυνατότητα να επιλέξουμε ένα εκ των τριών awards: χρηματικό έπαθλο, μεγάλη έκπτωση σε κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή μια στολή για τον οδηγό μας. Η μεγαλύτερη αλλαγή εδώ είναι ότι τα 700 και πλέον αυτοκίνητα χωρίζονται σε 5 κατηγορίες από uncommon και rare μέχρι legendary με κάθε ένα από αυτά τα 5 tiers ξεκλειδώνονται σταδιακά. Αποκτώντας οποιοδήποτε όχημα κερδίζετε πόντους για να ανεβείτε στο Car Tier και όσο “σκαρφαλώνετε” στα Tiers τόσο μεγαλύτερα είναι και τα rewards. Γενικά το παιχνίδι έχει μια δομή σε ό,τι αφορά το garage που σας ωθεί στην συλλογή των αυτοκινήτων, όπως είναι για παράδειγμα το να συλλέγετε αυτοκόλλητα, κάτι που γενικά το συγκαταλέγουμε στα θετικά του τίτλου.

Με Credits μπορείτε εκτός από αυτοκίνητα και στολές να αγοράσετε και mods, τα οποία τα προσθέτετε πριν τον αγώνα και σας δίνουν boost στα κέρδη σας. Παρότι δεν είναι αναγκαία αυτή η χρήση των mods, τα θεωρούμε γενικά ανούσια, ειδικά ορισμένα mods δεν έχουν λογική όπως για παράδειγμα το “τρέξε έναν αγώνα με ενεργοποιημένο το ABS και κέρδισε +30% περισσότερα credits”. Μια ακόμη προσθήκη είναι η αγορά “loot boxes” που την έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Τα Price Crates όπως ονομάζονται εδώ, είναι ποικίλα και μπορεί να περιέχουν από mods μέχρι legendary Cars τα οποία δίνονται τυχαία με το άνοιγμα των κουτιών. Ευτυχώς τα παραπάνω δεν απαιτούν (προς το παρόν) πραγματικά χρήματα αλλά αγοράζονται με in game credits και μόνο αν το επιλέξει ο ίδιος ο παίκτης. Οι ανταμοιβές πάντως έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε και οι αρχάριοι και λιγότερο έμπειροι παίκτες να μπορούν να κερδίζουν ίδια σχεδόν credits με τους υπολοίπους δημιουργώντας όμως κάποιες αδικίες γι' αυτούς που έχουν ξοδέψει αμέτρητες ώρες στον τίτλο και έχουν βελτιωθεί μετά από κόπο.

Η Turn 10 Studios πριν την κυκλοφορία του τίτλου διαφήμιζε αρκετά όχι μόνο την τεράστια γκάμα αυτοκινήτων, αλλά και το νέο feature αλλαγής ώρας και καιρού κατά τη διάρκεια των αγώνων και το τελικό αποτέλεσμα την κολακεύει. Μερικές από τις παραπάνω εναλλαγές είναι άκρως εντυπωσιακές, ενώ η βροχή αλλάζει και τον χειρισμό των οχημάτων εξαιτίας της ολισθηρότητας όπως και την ορατότητα του οδηγού δημιουργώντας έτσι νέες εμπειρίες που δίνουν φρεσκάδα στο gameplay. Δεν υπάρχει βέβαια αυτή η τεράστια ποικιλία εναλλαγών, όπως στο Project Cars 2 αλλά είναι ένα ικανοποιητικό feature και σίγουρα εντυπωσιακό οπτικά (στο παιχνίδι υπάρχει και ένα μέτριας ποιότητας Photo Mode).

Το κομμάτι του χειρισμού και της αίσθησης των οχημάτων δεν αλλάζει και πολύ σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους απλά εδώ έρχονται προσθήκες νέων βοηθειών ακόμη και για τους τελείως άπειρους παίκτες με το “αντικείμενο”. Στα κλασσικά assists πλέον θα βρείτε και “very easy” settings τα οποία μπορούν να μετατρέψουν την εμπειρία σε κάτι το εντελώς arcade. Μια πολύ “κακή” επιλογή κατά την γνώμη μας είναι το Rewind button που πλέον μπορεί όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει ανεξέλεγκτα καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ενώ ακόμη μια “αδυναμία” του FM6 δεν βελτιώνεται στο 7 και αυτή είναι το ανύπαρκτο στην κυριολεξία σύστημα ποινών. Μπορείτε να κόψετε δρόμο όσες φορές θέλετε αλλά και να “πετάξετε” τους αντιπάλους σας εκτός πορείας χωρίς καμία απολύτως ποινή (αυτό ισχύει και για το Multiplayer). Στην συνέχεια των αρνητικών που προσάπτουμε στον τίτλο είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν καλύτερα rewards για όσους δεν χρησιμοποιούν asssists ή το Rewind button και έτσι δεν δίνεται το “ερέθισμα” στους νέους παίκτες να βελτιώνονται και να οδηγούν σωστότερα αλλά και αυτοί που το κάνουν δεν ανταμείβονται αναλόγως.

Όσοι είστε πάντως μυημένοι στον κόσμο των Forza Motorsport θα νιώσετε αμέσως “σαν στο σπίτι σας” με το μοντέλο χειρισμού του νέου FM. Σε ό,τι αφορά στην αίσθηση των οχημάτων αυτή καθ’ αυτή το Forza Motorsport 7 μπορεί να μετατραπεί από ένα εντελώς arcade τίτλο σε μια sim-cade εμπειρία αναλόγως το πόσες βοήθειες χρησιμοποιείτε. Ό,τι και να επιλέξετε, η αίσθηση της οδήγησης είναι άκρως διασκεδαστική αλλά και απαιτητική για όσους το αποζητούν. Πραγματικά ο τίτλος, είτε παίζεται με τιμονιέρα είτε με το χειριστήριο του Xbox One, η οδήγηση είναι εθιστική και δεν καταντά βαρετή σχεδόν ποτέ εξαιτίας της μεγάλης γκάμας αυτοκινήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διαφορετική αίσθηση στον χειρισμό τους. H ένταση βέβαια ανεβαίνει όσο οδηγείτε πιο γρήγορα οχήματα τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και ταχύτερες αντιδράσεις, ώστε να οδηγείτε γρήγορα αποφεύγοντας τυχόν καταστροφικές συγκρούσεις. Το damage model πάντως απέχει αρκετά από τον ρεαλισμό, αφού σπάνια ως σχεδόν ποτέ δεν θα δείτε μετά από σφοδρές συγκρούσεις κάποια μέρη του οχήματος να αποκολλώνται. Ακόμη και σε μονοθέσια τύπου formula, οι τροχοί και οι αεροτομές μετά από δυνατές συγκρούσεις δεν αποσπώνται, πράγμα που "χαλάει" ως ένα βαθμό το immersion. Επίσης δεν παρατηρήσαμε ποτέ κάποιο σπασμένο λάστιχο για παράδειγμα και οι εξωτερικές φθορές περιορίζονται στις "γρατσουνιές" και το ράγισμα των τζαμιών.

Για αυτό που μπορεί να “περηφανεύεται” η Turn 10 Studios είναι φυσικά η πλούσια συλλογή αυτοκινήτων που παρουσιάζει στον νέο της τίτλο. Μιλάμε για 700 και πλέον οχήματα το καθένα φτιαγμένο με μεγάλη λεπτομέρεια οπτικά, συμπεριλαμβάνοντας ακριβέστατες αναπαραστάσεις και του εσωτερικού των αυτοκινήτων μέσω του cockpit view. Η λίστα είναι τεράστια και περιλαμβάνει από κλασικά και μοντέρνα Muscle Cars, SUVs, Sports, μέχρι Formula E, GT Racing και τα “τέρατα” των Hypercars (αλλά και πολλά πολλά άλλα). Με featured car τη νέα Porsche 922 GT2 RS η οποία κοσμεί το εξώφυλλο του παιχνιδιού, όλα τα οχήματα μπορούν να “εξερευνηθούν” λεπτομερώς μέσω του γνωστού Forzavista. Μπορείτε να τροποποιήσετε το όχημα σας μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών ενώ φυσικά μπορείτε να το “ντύσετε” με τα πανέμορφα community created designs που τόσο αγαπάμε στη σειρά. Όσον αφορά στις πίστες, το Forza Motorsport 7 περιλαμβάνει 32 διαφορετικές τοποθεσίες (200 και πλέον πίστες) συμπεριλαμβάνοντας πολλές κλασικές διαδρομές αλλά και ορισμένες φανταστικές. Όπως και με τα αυτοκίνητα έτσι και με τις πίστες το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών υπήρχε ήδη σε προηγούμενους τίτλους, όπως το FM6.

Στο Single Player κομμάτι θα βρείτε και τα κλασικά modes, όπως το Free Play που μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας events και να τεστάρετε τα οχήματα σας σύμφωνα με το δικό σας tuning, ενώ υπάρχει και Split Screen mode. Την εμφάνισή τους κάνουν και τα Rivals τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα challenges (Time Trials, Autocross, Drift κτλ) στα οποία καλείστε να ξεπεράστε κάποιους άλλους παίκτες στον κόσμο και να προσθέσετε τον δικό σας καλύτερο χρόνο ή σκορ στα leaderboards. Φυσικά όταν θέλετε να χαλαρώσετε υπάρχουν τα Forza Hub, Forza TV και Forza Gallery που μπορείτε να δείτε δημιουργίες του community. Γενικά το Forza Motorsport 7 είναι ένα παιχνίδι πλούσιο σε περιεχόμενo, με πολλά events ακόμη να είναι καθ' οδόν από την ίδια την Turn 10.

Όταν έρθει η στιγμή και αποφασίσετε να συμμετάσχετε στους Multiplayer αγώνες θα βρείτε ορισμένα προσχεδιασμένα Lobbies για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων. Γενικά τα lobbies είναι γεμάτα και οι αγώνες γίνονται χωρίς την παρουσία lag απλά μην περιμένετε και το πιο φιλικό περιβάλλον καθώς θα ακούτε συνεχώς παίκτες να διαμαρτύρονται για την επιθετική συμπεριφορά των άλλων (είπαμε το παιχνίδι δυστυχώς δεν τιμωρεί τέτοιες συμπεριφορές). Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο spectator mode ώστε να περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει ο δικός σας αγώνας. Σαν γενική εμπειρία υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις του multiplayer αλλά ακόμη και αυτή τη στιγμή είναι αρκετά playable.

Ορισμένα Modes είναι ακόμη κλειδωμένα με την ένδειξη “Coming Soon” όπως τα online πρωταθλήματα, το Auction House (που μπορείτε να πουλάτε ή να αγοράσετε cars) αλλά και το Forzathon, αλλά όλα αυτά θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Όπως και στους προηγούμενους τίτλους υπάρχουν τα επί πληρωμή passes που σας δίνουν πρόσβαση σε περισσότερα οχήματα αλλά και αγώνες (VIP Pass και το Car Pass). Σχετικά με τα Achievements του FM7 το να ολοκληρώσετε 100% το παιχνίδι απαιτεί αρκετό farming καθώς θα πρέπει να αποκτήσετε και τα 700 αυτοκίνητα του base τίτλου αλλά και όλες τις στολές του οδηγού σας (και φυσικά να κερδίσετε σε όλους τους αγώνες του Career).

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι το Forza Motorsport 7 είναι οπτικά ένα παιχνίδι με απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια και στην ποιότητα των γραφικών και η Turn 10 Studios ανεβάζει το επίπεδο ένα σκαλί πάνω ακόμη και από το ήδη πανέμορφο FM6. Πέρα από τη δεδομένη λεπτομέρεια στα οχήματα, ακόμη και τα περιβάλλοντα έχουν υποστεί ορισμένες βελτιώσεις και αλλαγές προς το καλύτερο (αποκορύφωμα του παιχνιδιού είναι η νέα πίστα στο Ντουμπάι). Τα textures είναι υπερ-υψηλής ανάλυσης και τα νέα εφέ βροχής, καταιγίδας αλλά και μετάβασης από μέρα σε νύχτα είναι εξίσου καθηλωτικά. Τα προηγούμενα σε συνδυασμό με τους βελτιωμένους φωτισμούς κάνουν την εμπειρία πραγματικά μοναδική. Η έκδοση για Xbox One στην οποία πραγματοποιήθηκε και το Review είναι ότι πιο όμορφο έχουμε δει για την κονσόλα της Microsoft μαζί ίσως με το Forza Horizon 3, “τρέχοντας” σταθερά στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Αναμένουμε και την έκδοση για Xbox One X, η οποία θα υποστηρίζει native 4K ανάλυση και θα προσφέρει γραφικά στα ίδια επίπεδα με ένα high-end PC. Αν υπάρχουν κάποια παράπονα είναι ελαφρώς στις σκιές των οχημάτων και ότι το replay mode δεν καταφέρνει να πετύχει τον στόχο των 60fps και έχει υποστεί cap στα 30. Τέλος θα θέλαμε ένα ρεαλιστικότερο damage model πλην των τυπικών “γρατσουνιών” που δέχονται τα οχήματα κατά τις συγκρούσεις.

Στον τομέα του ήχου η τεράστια εμπειρία της Turn 10 Studios μας προσφέρει εξίσου καλής ποιότητας ηχητικά εφέ τόσο των ελαστικών, της βροχής αλλά και των συγκρούσεων γενικά. Εκεί που η μεταφορά είναι πιο ρεαλιστική είναι στους ήχους των κινητήρων των αυτοκινήτων με τις πραγματικές ηχογραφήσεις των ήχων των οχημάτων. Παρόλο που κατά τη διάρκεια των αγώνων υπάρχει μια τάση να απομονώνεται ο ήχος του δικούς σας οχήματος ώστε να ακούτε περισσότερο αυτόν, το ακουστικό αποτέλεσμα είναι άκρως μελωδικό και έχει την δυνατότητα να "ωθήσει" και να "πωρώσει" ακόμη περισσότερο τον gamer (ιδιαίτερα αυτούς έχουν και την τρέλα με τους κινητήρες). Μουσική κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν υπάρχει και αυτή που συναντούμε στα μενού του τίτλου περιέχει αδιάφορα rock κομμάτια και αποτελεί ίσως το πιο "χλιαρό" soundtrack που έχουμε συναντήσει στα 7 παιχνίδια της σειράς.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Microsoft Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Forza Motorsport 7

Συντάκτης
5 Οκτωβρίου 2017
Developer

Turn 10 Studios

Publisher

Microsoft Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

Xbox One / PC

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

3 Οκτωβρίου 2017

Είδος

Racing

PEGI

3

Θετικά

+ Εθιστικό μοντέλο οδήγησης για αρχάριους και προχωρημένους
+ Τεράστια λίστα οχημάτων και πολλές διαδρομές
+ Οπτικός τομέας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου
+ Ποικιλία από modes και εύχρηστα menus

Αρνητικά

- Άδικο rewards system προς τους καλύτερους
- Καμία βελτίωση στην AI των οδηγών και στο damage model
- Η απουσία συστήματος ποινών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
7.4
Συνοψίζοντας

To πολυαναμενόμενο Forza Motorsport 7 μπορεί να μην αποτελεί τη μεγάλη βελτίωση της σειράς, αλλά θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω τόσο τους φίλους της, αλλά και νέους σε αυτή. Ο τίτλος έχει πάρει μια πιο arcade μορφή για όσους το επιθυμούν, κρατώντας όμως τον "πυρήνα" του gameplay στα ίδια υψηλά επίπεδα που γνωρίζουμε.

Μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο racing τίτλο που έχει τις προδιαγραφές να κρατήσει για μήνες όσους τον επιλέξουν, με βελτιωμένο οπτικό τομέα και τεράστιο αριθμό οχημάτων. Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να δούμε βελτιώσεις σε κάποιους τομείς, αλλά το καθηλωτικό gameplay του Forza Motorsport 7 μπορεί να μας κάνει να προσπεράσουμε τις ατέλειες και να "βυθιστούμε" στον μαγικό κόσμο των αγώνων ταχύτητας. Αν αγαπάτε έστω και λίγο την ταχύτητα στους τέσσερις τροχούς και είστε κάτοχος Xbox One ή PC κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αποκτήστε το.

9.0
Βαθμός
7.4
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
71%
Τιιιιι ;
14%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
14%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1