Frantics

by Βαγγέλης Λερός on 8 Μαρτίου 2018
Δείτε το Video Review:

Το Frantics είναι ένα party-game από τη Napnok Games, ένα indie studio με έδρα στην Κοπεγχάγη της Δανίας που, υπό την αιγίδα της Sony και του προγράμματος XDev, κλήθηκε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του νεόφερτου στην πλατφόρμα του PlayStation, PlayLink, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους παίκτες μια μοναδική εμπειρία ομαδικού παιχνιδιού.

Με την ανακοίνωση του PlayLink, η Sony φιλοδοξεί να μας συστήσει νέους τρόπους παιχνιδιού. Με την χρήση του tablet ή του smartphone τους και κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή, μια ομάδα παικτών μπορεί να συνδεθεί σε μια κονσόλα PlayStation 4 και να χρησιμοποιήσει τις συσκευές της σαν controller. Το interface που χρησιμοποιούν τα παιχνίδια του PlayLink είναι εξαιρετικά απλό, ενώ η εφαρμογή εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες των εν λόγω συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων κίνησης, της κάμερας και της οθόνης αφής. Έτσι, μέσα από γνώριμες λειτουργίες των Android ή iOS συσκευών, με τις οποίες από λίγο έως πολύ είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, αποκτούν πρόσβαση στο παιχνίδι ακόμα και άτομα που δεν χαρακτηρίζονται ως “gamers” με τη συμβατική χρήση του όρου. Το PlayLink είναι, ουσιαστικά, μια σειρά από παιχνίδια που μπορείτε να απολαύσετε παρέα με οποιονδήποτε. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι υπό την ονομασία That’s You και η Sony αναμένεται να εμπλουτίσει την συλλογή άμεσα, με την κυκλοφορία τόσο του Frantics, όσο και άλλων, με πολλά εξ αυτών να έρχονται πλήρως μεταφρασμένα και μεταγλωττισμένα στα Ελληνικά.

Στο Frantics καλούμαστε να δημιουργήσουμε την τετράποδη… version του εαυτού μας, επιλέγοντας τον χαρακτήρα μας ανάμεσα από μια συλλογή θεότρελων ζώων. Μπορούμε να ονοματίσουμε το ζώο που θα επιλέξουμε, ενώ διακρίνουμε τον χαρακτήρα μας από ένα συγκεκριμένο χρώμα που του αποδίδεται, όπως και από μια selfie που τραβάμε με το κινητό μας κατά τη δημιουργία του.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα ζώα του Frantics υποβάλλονται σε αδυσώπητες δοκιμασίες από μια κουστουμαρισμένη αλεπού με σαδιστικές διαθέσεις, τον κύριο Fox. Σκοπός των παικτών είναι πρωτίστως να επιβιώσουν και τελικά να κερδίσουν το έπαθλο του διαγωνισμού. Κάθε δοκιμασία – mini game, επιβραβεύει το νικητή με ένα στέμμα, χωρίς να λείπει όμως και ένα δευτερεύον currency, τα νομίσματα που συλλέγουμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και διευκολύνουν σημαντικά το έργο μας. Ο παίκτης που θα συλλέξει τα περισσότερα στέμματα έχει το προβάδισμα στην τελική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων.

Τον πανέμορφο, σουρεαλιστικό, πήλινο κόσμο του Frantics συνθέτουν μια σειρά από καλοσχεδιασμένες τοποθεσίες, όπου λαμβάνουν χώρα τα 15 ξεχωριστά mini-games του τίτλου. Είτε αφορούν αθλήματα και μηχανοκίνητα σπορ, είτε άλλα εξωπραγματικά σενάρια, ο κοινός παρονομαστής των δοκιμασιών είναι η μακαβριότητα της διαδικασίας και οι αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους πεθαίνουν οι συμμετέχοντες. Το μαύρο χιούμορ του Fox ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στο slapstick και τις γκάφες των παικτών, με τη νιχιλιστική του προσέγγιση για τα πράγματα να κλέβει την παράσταση στα σημεία που καλείται να σχολιάσει καταστάσεις.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο εξελληνισμένο περιεχόμενο του Frantics που, εκτός από το να φέρνει το παιχνίδι πιο κοντά σε casual ή με περιορισμένη γνώση αγγλικών κοινό, έχει λάβει τέτοια φροντίδα που ακόμα και το σαρκαστικό χιούμορ, οι ιδιωματισμοί και η slang καταφέρνουν να προκαλέσουν σχεδόν το ίδιο γέλιο με το πρωτότυπο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα interfaces του παιχνιδιού, όπως και για το companion app των συσκευών μας. Δεν είναι τέλειο, αλλά όσο και να με ενοχλούν, επί παραδείγματι, οι τόνοι στις λέξεις με κεφαλαία γράμματα, οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχω παίξει καλύτερα μεταγλωττισμένο παιχνίδι.

Η θεματολογία, η δομή και το gameplay του Frantics θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με παιχνίδια τύπου Crash Bash ή Mario Party, με κάποια εκ των stages, όπως εκείνο με το ποδόσφαιρο σε 4 τέρματα ή τη μάχη πάνω σε γλιστερό πάγο, να θυμίζουν έντονα το πρώτο. Η θεμελιώδης διαφορά με ο,τι άλλο έχετε παίξει στο παρελθόν, όμως, έγκειται στα gameplay mechanics του. Συγκεκριμένα, παρά την απλοϊκότητα των δοκιμασιών, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε μηχανισμούς που επωφελούνται από την ευελιξία των smartphones, κάνοντας κάθε εμπειρία διαφορετική.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε touch, tilt και second screen features. Δεν είναι καν η πρώτη φορά που το επιχειρεί σε παιχνίδι η Napnok, αφού στο παρελθόν ανέπτυξε τίτλους όπως το Spin The Bottle και το Affordable Space Adventures για το Wii U. Είναι όμως η πρώτη φορά που το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από τέτοια απλότητα, λειτουργεί τόσο καλά και πατά σε ένα τόσο φιλόδοξο project. Μοναδικός αστάθμητος παράγοντας είναι η ποιότητα του δικτύου, στο οποίο οφείλουν να είναι συνδεδεμένοι όλοι οι παίκτες, αλλά και η αξιοπιστία των συσκευών τους, ως παράμετροι που διαμορφώνουν την τελική απόκριση του συστήματος στις εντολές τους.

Θα ανακαλύψετε, παίζοντας, πως σταδιακά το κινητό γίνεται προέκταση του χεριού σας και ο χειρισμός όλο και ευκολότερος. Το παιχνίδι θα σας πάρει από το χέρι και θα σας προπονήσει στους πρώτους γύρους, εξοικειώνοντας γρήγορα τον καθένα με τους μηχανισμούς του. Καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμασιών θα λαμβάνετε πληροφορίες στο κινητό σας ενώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ίσως λάβετε και κάποια εικονική κλήση από τον Fox, στην οποία θα σας προσφέρει βοήθεια για να... μαχαιρώσετε πισώπλατα τους ανταγωνιστές σας. Οι προδοσίες είναι ένα συχνότατο φαινόμενο στο Frantics. Δεν επιτρέπονται απλά, επιβάλλονται. Σε πολλά από τα mini-games καλείστε να επιλέξετε ποιον θα βοηθήσετε και ποιον θα εμποδίσετε να κερδίσει, κάτι που δίνει νότες στρατηγικής στις αποφάσεις σας. Τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε για το σαμποτάζ των αντιπάλων, ή εκείνα που θα βοηθήσουν εσάς, κερδίζονται ή αγοράζονται με τα νομίσματα που συλλέγετε κατά τα αγωνίσματα. Η μάχη κορυφώνεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο αποτελεί μια μορφή brawler μάχης με όσα πετύχαμε προηγουμένως να κρίνουν, πολλές φορές, το αποτέλεσμα.

Ξεφεύγοντας από το βασικό concept, το Frantics μας επιτρέπει να επιλέξουμε συγκεκριμένα stages, μαζικά ή μεμονωμένα, προσφέροντας και μια πιο arcade λειτουργία. Ωστόσο, το γραμμικό mode υπό μορφή show του κύριου Fox είναι το ζουμί της υπόθεσης, που αργά η γρήγορα θα ρουφήξουμε και θα ξεμείνουμε, ζητώντας κι άλλο.

Ειλικρινά, δυσκολεύτηκα αρκετά να εντοπίσω ψεγάδια σε ένα τόσο άρτια ανεπτυγμένο παιχνίδι, αφού αισθητικά το βρήκα υπέροχο, η προσεγμένη μετάφραση στα Ελληνικά με σκλάβωσε και το gameplay καθήλωσε τόσο εμένα όσο και την παρέα μου για πολλές ώρες. Υποθέτω πως το βασικό του "μείον" είναι η... περατότητα, το γεγονός πως τα 15 stages του εντυπωσιάζουν για περιορισμένο χρόνο, ενώ οι ατάκες του Fox μετά την 3η ή 4η φορά σταματούν να είναι αστείες. Κάπως απογοητευτική βρήκα και την εμπειρία όταν έπαιξα μόνος μου, ή με δύο άτομα, αφού το party συμπληρώνεται από bots που έχουν μια πολύ παράξενη διακύμανση στις δεξιότητές τους, κοινώς η A.I δεν δουλεύει πολύ σωστά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση για τη δυσκολία.

Συνοψίζοντας, το Frantics είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να μυηθείτε στην σειρά παιχνιδιών του PlayLink και των features του. Προσφέρει ένα φανταστικό πακέτο από mini-games που συνοδεύεται από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες του βασικού concept. Τεχνικά και αισθητικά αξιοπρεπέστατο και με την Ελληνική γλώσσα να προσδίδει σημαντικά στο συνολικά άριστο presentation, προτείνεται ανεπιφύλακτα σε παρέες που θέλουν να διασκεδάσουν παίζοντας κάτι αστείο, ευχάριστο και προσιτό σε όλους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.


Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Frantics

Συντάκτης
8 Μαρτίου 2018
Developer

Napnok Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

7 Μαρτίου 2018

Είδος

Party

PEGI

3

Θετικά

+ Όμορφα γραφικά με ενδιαφέρον art style
+ Πολύ καλή μετάφραση και μεταγλώττιση στα Ελληνικά
+ Αξιοποίηση των features του PlayLink
+ Το concept του και η παρουσία του Fox

Αρνητικά

- Χάνει με την πάροδο του χρόνου το ενδιαφέρον του
- Δεν είναι το ίδιο διασκεδαστικό όταν παίζεται με μικρότερη παρέα
- Η Α.Ι. των bots που την αναπληρώνουν δεν είναι σε καλό επίπεδο, ούτε υπάρχει ρύθμιση δυσκολίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.0
Συνοψίζοντας

Tο Frantics είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να μυηθείτε στην σειρά παιχνιδιών του PlayLink και των features του. Προσφέρει ένα φανταστικό πακέτο από mini-games που συνοδεύεται από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες του βασικού concept. Τεχνικά και αισθητικά αξιοπρεπέστατο και με την Ελληνική γλώσσα να προσδίδει σημαντικά στο συνολικά άριστο presentation, προτείνεται ανεπιφύλακτα σε παρέες που θέλουν να διασκεδάσουν παίζοντας κάτι αστείο, ευχάριστο και προσιτό σε όλους.

8.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1