Ghost of Tsushima Director's Cut - Review

Το καλό έγινε ακόμα καλύτερο
by Ελένη Δρίβα on 24 Αυγούστου 2021

Το πρόσφατο μάρκετινγκ της Sony, για τις "ολοκληρωμένες" εκδόσεις των αποκλειστικών παιχνιδιών της, είναι περιττά περίπλοκο. Η έκφραση Director's Cut παραπέμπει σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που προσφέρουν οι νέες εκδόσεις των Death Stranding και Ghost of Tsushima, η τιμολόγηση έχεις κάμποσες διαφορετικές διαβαθμίσεις ανάλογα με την κονσόλα και το αν έχετε ήδη στην κατοχή σας το παιχνίδι και γενικά, μιλάμε για μια μικρή παράνοια που δεν διεκδικεί βραβεία διαχείρισης. Παρ' όλα αυτά, αν αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά, δύο εξαιρετικοί τίτλοι της Sony γίνονται ακόμα καλύτεροι μέσω αυτής της ενέργειας και στην προκειμένη προηγείται το Ghost of Tsushima.

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Sucker Punch έγινε αποδέκτης άφθονης αγάπης το 2020, τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς. Για αρκετούς ήταν το καλύτερο παιχνίδι της προηγούμενης χρονιάς και παρ' όλα αυτά, η ομάδα ανάπτυξης δεν επαναπαύτηκε λόγω των θετικών σχολίων, εμπλουτίζοντας τον τίτλο με ένα δωρεάν online mode που είναι αρκετά καλό και άλλες εταιρείες στη θέση της θα είχαν αρπάξει την ευκαιρία για να το πουλήσουν ως ένα ξεχωριστό, κανονικό παιχνίδι.

Παίρνοντας όλα τα παραπάνω, η Sucker Punch συνεχίζει να κάνει το καλό, καλύτερο με το Director's Cut, προσαρμόζοντας το παιχνίδι στη νέα δυναμική του PlayStation 5 και προσφέροντας παράλληλα νέο περιεχόμενο μέσα από το DLC.

Όλο το νέο περιεχόμενο αφορά το νησί Iki, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε αφότου μπείτε στο δεύτερο κεφάλαιο του παιχνιδιού. Αν έχετε παίξει ήδη τη βασική ιστορία, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα τη νέα σας περιπέτεια και αν είχατε ασχοληθεί με το Ghost of Tsushima στο PlayStation 4 και τώρα θέλετε να παίξετε στο PlayStation 5, τότε μπορείτε να μεταφέρετε πανεύκολα το save file σας στη νέα κονσόλα (παρακαλώ η Sucker Punch να μοιράσει ένα εγχειρίδιο σχετικά και στις υπόλοιπες εταιρείες).

Ό,τι συμβαίνει στο νησί Iki συνδέεται άμεσα με την υπόλοιπη ιστορία, ταιριάζοντας εξαιρετικά στο σύνολο. Ο Jin επισκέπτεται το νησί αφότου ανακαλύπτει ότι μερικοί κάτοικοι φαίνεται να έχουν χάσει ανεξήγητα το μυαλό τους μετά από μια επίθεση των Μογγόλων που προήλθαν από το συγκεκριμένο μέρος. Εκεί, στο νησί Iki, οι σαμουράι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και ο πρωταγωνιστής χρειάζεται να αποκρύψει την ταυτότητά του, ενώ παράλληλα αναζητά τους εισβολείς που τρομοκρατούν τους κατοίκους.

Η διάρκεια του DLC δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αν κάποιος ασχοληθεί μόνο με τις βασικές αποστολές τότε θα χρειαστεί περίπου 4 ώρες για να φτάσει στο τέλος τους. Με όλο το επιπρόσθετο περιεχόμενο η διάρκεια αυξάνεται περίπου στις 8 με 10 ώρες. Η πλοκή αυτή καθαυτή είναι ενδιαφέρουσα, στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με το υπόλοιπο σενάριο, αν και κινείται σε πιο γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην ξεδιπλώνονται με την ίδια χάρη ούτε τα γεγονότα, αλλά ούτε και οι χαρακτήρες (οι οποίοι, όμως, έχουν πολύ καλό voice acting).

Το νησί Iki είναι πανέμορφο (όπως και κάθε τοποθεσία του Ghost of Tsushima) και ξεχωρίζει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εναρμονίζεται αισθητικά με το υπόλοιπο σύνολο. Τα νέα tales και τα μυθικά quests που το συνοδεύουν είναι εξαιρετικά και πολλές τοποθεσίες προκαλούν δέος. Οι δευτερεύουσες δραστηριότητες είναι και εδώ πάνω, κάτω οι ίδιες, αν και υπάρχουν κάποια νέα objectives για να εκπληρώσετε που είναι διασκεδαστικά και ταιριάζουν έξυπνα στο σύνολο. Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Jin Sakai εμπλουτίζει το παιχνίδι με επιπλέον εξοπλισμό για τον πρωταγωνιστή και το άλογό του και έναν νέο τύπο εχθρών, τους Shamans, οι οποίοι ενδυναμώνουν (buff) τους υπόλοιπους Μογγόλους. Οι Shamans θα σας αναγκάσουν να κινηθείτε ελαφρώς διαφορετικά, αλλάζοντας επιτυχώς την κάθε σύγκρουση και ανανεώνοντας το σκεπτικό σας.

Το Director's Cut εξελίσσει το ήδη εξαιρετικό σύστημα μάχης με μια νέα κίνηση που μπορείτε να αναβαθμίσετε, ενώ πλέον σας επιτρέπει να "κλειδώσετε" την κάμερα πάνω σε έναν συγκεκριμένο εχθρό, κάτι που οι παίκτες ζητούσαν εδώ και καιρό. Η νέα, επιπλέον χρησιμότητα αφορά το άλογό σας, το οποίο πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ορμήσετε στους εχθρούς και εφόσον συγκρουστείτε επιτυχώς μαζί τους, τότε πέφτουν αναίσθητοι.

Το άλμα από τη μια γενιά στην άλλη είναι μια ακόμα πτυχή που καλύπτει το Director's Cut, μιας και υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις του, με διαφορετική κοστολόγηση και του PlayStation 5 προσφέρει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που αφορούν κυρίως το DualSense, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτό. Συγκεκριμένα, έχουμε χρήση της απτικής ανάδρασης και των adaptive triggers, 3D audio (εφόσον έχετε τα κατάλληλα ακουστικά), συντομότερα loading times, ανάλυση και 60 fps. Τα τρία τελευταία χαρακτηριστικά ουσιαστικά δεν είναι αποκλειστικά στο Director's Cut, αφού είχαν γίνει διαθέσιμα μέσω update νωρίτερα μέσα στη χρονιά, για την "απλή" έκδοση του τίτλου.

Ακόμα και έτσι, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο PlayStation 5 είναι το χειριστήριό του και το Ghost of Tsushima το εκμεταλλεύεται για να εντείνει το immersion με διάσπαρτες πινελιές. Η απτική ανάδραση δίνει επιπλέον ένταση στο κάθε χτύπημα από το σπαθί σας, καθώς το χειριστήριο δονείται αναλόγως, ενώ ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός μάχης, η παρουσία της παραμένει αισθητή στον καλπασμό του αλόγου και στον βηματισμό του Jin που "αντηχούν" μέσα στο DualSense ή την ορμή του ανέμου, που ρέει μέσα από τα χέρια σας. Πρόκειται, λοιπόν, για λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και σίγουρα η έκδοση του PlayStation 5 είναι η καλύτερη εκδοχή του παιχνιδιού, όμως η Sucker Punch θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το DualSense και δεν το έκανε. Τα adaptive triggers αξιοποιούνται ελάχιστα, όπως κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τον γάντζο.

Παράλληλα, η έκδοση του PlayStation 5 προσφέρει και ιαπωνικό lip sync, για αυτούς που ήθελαν μια πιο ρεαλιστική εκδοχή του παιχνιδιού (δεδομένης της θεματολογίας). Πρόκειται, σίγουρα, για καλοδεχούμενη προσθήκη.

Η έλευση των Director's Cut εγείρει πολλά ερωτήματα γύρω από την πολιτική κοστολόγησης που ακολουθούν οι εταιρείες με την άφιξη της νέας γενιάς, αλλά και γύρω από το ελαφρώς άστοχο μάρκετινγκ. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Director's Cut είναι η καλύτερη έκδοση του Ghost of Tsushima και δις όταν αναφερόμαστε στην έκδοση του PlayStation 5. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα το προτείναμε ανεπιφύλακτα και αβίαστα σε αυτούς που έχουν ήδη ασχοληθεί με το παιχνίδι λόγω αντιστοιχίας τιμής και περιεχομένου, όμως για κάποιον που δεν το έχει παίξει μέχρι τώρα ή κάποιον που θέλει να δει το δημιούργημα της Sucker Punch στα καλύτερά του, το Director's Cut είναι μονόδρομος.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Ghost of Tsushima Director's Cut - Review

Συντάκτης
24 Αυγούστου 2021
Developer

Sucker Punch Productions

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PlayStation 5

Tested on

PlayStation 5

Κυκλοφορία

20 Αυγούστου 2021

Είδος

Action-adventure, stealth

PEGI

18

Θετικά

+ Η καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού με διαφορά
+ Το νησί Iki είναι ένας όμορφος καινούργιος προορισμός
+ Ένα ενδιαφέρον νέο plotline
+ Η αξιοποίηση του DualSense και του 3D audio στο PS5
+ Ελαφρώς ανανεωμένο σύστημα μάχης και ένας "ζόρικος" νέος τύπος εχθρών

Αρνητικά

- Το νέο περιεχόμενο του νησιού Iki έχει μικρή διάρκεια
- Αμφιλεγόμενη αντιστοιχία τιμής/περιεχομένου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Η έλευση των Director's Cut εγείρει πολλά ερωτήματα γύρω από την πολιτική κοστολόγησης που ακολουθούν οι εταιρείες με την άφιξη της νέας γενιάς, αλλά και γύρω από το ελαφρώς άστοχο μάρκετινγκ. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Director's Cut είναι η καλύτερη έκδοση του Ghost of Tsushima και δις όταν αναφερόμαστε στην έκδοση του PlayStation 5. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα το προτείναμε ανεπιφύλακτα και αβίαστα σε αυτούς που έχουν ήδη ασχοληθεί με το παιχνίδι λόγω αντιστοιχίας τιμής και περιεχομένου, όμως για κάποιον που δεν το έχει παίξει μέχρι τώρα ή κάποιον που θέλει να δει το δημιούργημα της Sucker Punch στα καλύτερά του, το Director's Cut είναι μονόδρομος.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1