God Eater 2: Rage Burst

by Σταύρος Ζήσης on 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πριν από 5 χρόνια η Bandai Namco και η developer ομάδα Shift δοκίμασαν να βάλουν το χέρι τους και στο χώρο των hunting games, τον οποίο καταλάμβανε αποκλειστικά η σειρά Monster Hunter και το αποτέλεσμα ήταν το (για τη Δυτική αγορά) Gods Eater Burst. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς God Eater ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια, αν και κατά γενική ομολογία χρειαζόταν λίγη παραπάνω δουλειά. Σήμερα έφτασε στη Δύση η αναβαθμισμένη έκδοση του God Eater 2, με τίτλο God Eater 2: Rage Burst και εκτός από το PS Vita, έκανε την εμφάνισή του και στο PS4 και στο Steam. Πώς τα πάει όμως το παιχνίδι σε σχέση με τον ανταγωνισμό θα το μάθουμε σε λίγο.

god_eater_2_res-22

Το God Eater 2 λαμβάνει χώρα λίγα χρόνια μετά το τέλος του πρώτου παιχνιδιού και αυτή τη φορά στη βάση Friar του Fenrir, όπου εσείς είστε ένας νεοσύλλεκτος στην ομάδα Blood Unit, η οποία αποτελείται από God Eaters, δηλαδή ανθρώπους με ειδικές ικανότητες που μπορούν να χρησιμοποιούν κάποια όπλα για να σφάξουν τα Aragami, τα τέρατα που απειλούν την ανθρωπότητα. Στη βάση Friar όμως, όλη η ζωή σας δε θα αποτελείται μόνο από το κυνήγι και τη διεκπεραίωση αποστολών. Εκεί θα συναντήσετε πολλούς νέους χαρακτήρες όπως την Nana, τον Romeo και τον Julius, οι οποίοι είναι συμπολεμιστές σας, ενώ κάποιοι χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι εμφανίζονται και εδώ. Για να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά, το παιχνίδι έχει μια ιστορία και χαρακτήρες, αλλά δεν είναι τόσο απαραίτητη η γνώση του πρώτου παιχνιδιού, μιας και μιλάμε για ένα καινούργιο μέρος και ένα καινούργιο συμβάν. Αμα θέλετε όμως να είστε πλήρως καλυμμένοι, μαζί με το God Eater 2 έρχεται πακέτο και το God Eater Resurrection, που αποτελεί remake του πρώτου παιχνιδιού και για το οποίο θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Η ιστορία στην αρχή ίσως να μην σας κινήσει την περιέργεια ή κάποιο ενδιαφέρον, αλλά στην πορεία τα πράγματα κινούνται σε μια πιο ενδιαφέρουσα κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία θα πάρει κάποιο Όσκαρ σεναρίου ή κάτι παρόμοιο, αλλά ότι τελικά κρατάει ένα αξιοπρεπές και σεβαστό επίπεδο και σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια του είδους, εδώ υπάρχει λόγος και κάποιο υπόβαθρο που σας οδηγεί στο να σκοτώνετε Aragami. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αποκτούν κάποια character episodes, τα οποία χρησιμεύουν για να τους γνωρίσετε λίγο καλύτερα ή να ξεκλειδώσετε ειδικές δυνάμεις, ενώ κάποια άλλα λειτουργούν σαν tutorials. Το supporting cast ίσως να μην προσθέτει πολλά πράγματα στην πλοκή (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις), αλλά ο καθένας έχει πολύ πράμα να πει για τον εαυτό του, κάτι που ή θα τους κάνει πιο ενδιαφέροντες ή θα κάνει εσάς να βαρεθείτε, αν απλά ανυπομονείτε να συνεχίσετε το σφαγείο. Το main campaign του παιχνιδιού, όπως είναι αναμενόμενο από τέτοια παιχνίδια, είναι γελοιωδώς τεράστιο και πολλές αποστολές δυστυχώς βρίσκονται στις ίδιες τοποθεσίες με το μόνο που αλλάζει να είναι τα Aragami τέρατα που σκοτώνετε. Τουλάχιστον υπάρχει και η ιστορία και τα διαλείμματα με χιουμοριστικούς διαλόγους για να σπάνε λίγο τη μονοτονία.

Το gameplay του παιχνιδιού πάντως σίγουρα δεν είναι καθόλου μονότονο. Σας το λέω από τώρα, στην αρχή με μια πρώτη ματιά θα πείτε ότι δεν έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνετε, αλλά στην πορεία, που ξεκλειδώνετε όλο και περισσότερα πράγματα και ικανότητες, τότε είναι που το παιχνίδι αποκτά πάρα πολύ βάθος και γίνεται πιο διασκεδαστικό για να πειραματιστείτε. Μπορεί να φτάσετε στο σημείο να έχετε τερματίσει την κύρια ιστορία και να μην έχετε ανακαλύψει ακόμα τα πάντα. Αν και την πλειοψηφία του χρόνου σας θα την περνάτε στις διάφορες τοποθεσίες ψάχνοντας για αντικείμενα ή σκοτώνοντας τέρατα, η προετοιμασία είναι το παν. Το παιχνίδι σας δίνει ένα πολύ μεγάλο επίπεδο customization για να δείτε τι ταιριάζει με το δικό σας στυλ ή τι χρειάζεται για τη συγκεκριμένη περίσταση και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να έχετε πτυχίο πυρηνικής φυσικής για να το εκμεταλλευτείτε.

Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, το crafting δεν σταματάει απλά στο να φτιάχνετε νέα όπλα. Εδώ μπορείτε να διαλέγετε διαφορετικά upgrades για τα όπλα σας, να δημιουργείτε καινούργια skills από abandoned god arcs, που βρίσκετε στις αποστολές και να τα κάνετε attach πάνω στα όπλα και τέλος, να δημιουργείτε ακόμα και τις δικές σας σφαίρες. Ναι ναι, ακόμα και τις σφαίρες. Η φιλοσοφία είναι ότι μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικών ειδών projectiles και να δημιουργήσετε σφαίρες διαφόρων στοιχείων για να εκμεταλλευτείτε elemental weaknesses των εχθρών. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και την ποικιλία από όπλα κοντινής και μακρινής απόστασης και υπάρχουν κυριολεκτικά άπειροι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε για να συνεχίσετε το killing spree, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, το Blast Gun είναι μακράν το πιο overpowered πράγμα που υπάρχει. Όταν πάρετε το κολάι με το σύστημα μάχης και γίνετε πιο έμπειροι με το crafting, μετά δύσκολα θα αφήσετε κάτω το χειριστήριο.

Ένα νέο σύστημα στο God Eater 2 είναι τα Blood Arts, τα οποία ξεκλειδώνετε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ιστορίας και μέσα από κάποιες προϋποθέσεις, τα αναβαθμίζετε ή ξεκλειδώνετε καινούργια για να κάνετε equip, με το καθένα να έχει διαφορετικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, κάποια ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες κινήσεις των όπλων σας, ενώ κάποια άλλα τις μετατρέπουν σε ολοκαίνουργιες κινήσεις. Και φυσικά, ποιος είναι καλύτερος τρόπος για να τα εκμεταλλευτείτε όλα τα παραπάνω από το multiplayer; Το να πάρετε ένα φίλο σας και να φέρετε εις πέρας μια αποστολή με το συνεργατικό co-op του παιχνιδιού είναι από τις μεγάλες χαρές που προσφέρουν τα παιχνίδια αυτού του είδους.

Το μεγάλο κακό με την ύπαρξη όλων αυτών των μηχανισμών είναι ότι δυστυχώς τα tutorials είναι και ελάχιστα, πολλά πράγματα περνούν χωρίς τις απαραίτητες εξηγήσεις και το πιο πιθανό θα είναι κι εσείς να μη θέλετε να ασχοληθείτε πολύ, κάτι που αποτελεί σπατάλη. Τουλάχιστον σίγουρα το παιχνίδι δε στερείται περιεχομένου, υπάρχουν αποστολές για να περάσετε άνετα ένα 100ωρο, αλλά δυστυχώς η δομή του είναι για portable. Είναι από αυτά που μπορείς να κάτσεις για ένα 20λεπτο και να παίξεις μία με δύο αποστολές με την άνεσή σου μέσα σε ένα λεωφορείο, αλλά στην οικιακή κονσόλα και το PC ίσως να γίνεται κάπως βαρετό.

Η δομή του φορητού φαίνεται επίσης και στον τεχνικό τομέα. Το παιχνίδι είχε σχεδιαστεί αρχικά για το PS Vita και αυτό είναι ολοφάνερο από τα γραφικά του που για φορητή κονσόλα ίσως είναι πολύ καλά, αλλά για να πούμε την αλήθεια δεν πρόκειται να δείξετε αυτό σαν παράδειγμα σε έναν φίλο σας για να του πείτε “Κοίτα τι μπορεί να κάνει το PS4”, ούτε θα είναι αυτό ο λόγος για να πάρετε το PS4 Pro. Βέβαια, για μεταφορά από φορητό στο μεγάλο του αδερφό, τα γραφικά βρίσκονται σε καλύτερο στάδιο από άλλες περιπτώσεις και αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι τα γραφικά ήταν εξ’ αρχής “καλά” με μόνο τη χρήση ελάχιστης βελτίωσης στα textures, αλλά δεν παύουν να φαίνονται άσχημα στη μεγάλη οθόνη και να σου δίνουν την εντύπωση ότι παίζεις ένα παιχνίδι σε emulator παλαιότερης κονσόλας.

Αυτό πάντως που προσωπικά χάρηκα στο God Eater 2 και γενικά στη σειρά, είναι ο σχεδιασμός των όπλων. Όσο impractical φαίνονται για χρήση στην πραγματικότητα, τόσο πιο cool είναι σχεδιαστικά, καθένα πιο πολύ από το προηγούμενο. Το μικρότερο σπαθί είναι στο επίπεδο του Buster Sword του Cloud, ενώ μάλλον ένα από αυτά θα ήθελε και ο Sol της σειράς Guilty Gear. Εξίσου θαυμάσια σχεδιασμένα είναι και τα Aragami που παλεύετε. Επίσης, το παιχνίδι διαθέτει μόνο αγγλικό voice-over, αλλά μην αφήσετε αυτό το γεγονός να σας αποθαρρύνει, γιατί η Bandai Namco απ’ ότι φαίνεται φρόντισε ώστε να γίνει πολύ καλή δουλειά και σε αυτό το κομμάτι.

Κατά τα άλλα, το παιχνίδι δουλεύει αψεγάδιαστα σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο, είναι κλειδωμένο στα 30 frames ακόμα και στο PS4, ενώ η έκδοση στο PC λειτουργεί στα 60! Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι unplayable, κάθε άλλο, αλλά είναι κάπως απαράδεκτο ένα παιχνίδι που τρέχει τέλεια σε φορητή κονσόλα να είναι κλειδωμένο σε αυτό το frame-rate στην κατά πολύ δυνατότερη οικιακή κονσόλα.

GOD EATER RESURRECTION

Όπως είπαμε και παραπάνω, το God Eater Resurrection αποτελεί remake του πρώτου παιχνιδιού και έρχεται πακέτο εντελώς δωρεάν με το God Eater 2: Rage Burst, όμως υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό. Παίζοντας αυτό το remake συνειδητοποιεί κανείς ότι ουσιαστικά είναι το God Eater 1 με την “προβιά” του God Eater 2. Πολλές τοποθεσίες και εχθροί είναι ίδια και στα δύο παιχνίδια και το μόνο που διαφέρει είναι ότι το Resurrection δεν έχει τους καινούργιους μηχανισμούς που προστέθηκαν στο Rage Burst (με εξαίρεση τα όπλα και το crafting). Κατά τα άλλα το Resurrection ακολουθεί την ιστορία και τους χαρακτήρες του πρώτου παιχνιδιού, οπότε καλύτερα να ξεκινήσετε πρώτα με αυτό πριν μεταβείτε στο Rage Burst για να έχετε μια καλύτερη σχέση με το continuity. Ένα άλλο θετικό στην υπόθεση είναι ότι δεν υφίσταται πλέον η λογοκρισία που είχε η αγγλική έκδοση του πρώτου παιχνιδιού στο PSP.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

God Eater 2: Rage Burst

Συντάκτης
29 Σεπτεμβρίου 2016
Developer

Shift

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

30 Αυγούστου 2016

Είδος

Hunting / Action RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Η ιστορία δουλεύει
+ Πάρα πολύ βάθος και επίπεδο τροποποίησης στα όπλα
+ Καταιγιστική και εθιστική δράση
+ Δύο παιχνίδια στην τιμή του ενός με μπόλικο περιεχόμενο

Αρνητικά

- Αυτό το μπόλικο περιεχόμενο είναι κάπως επαναλαμβανόμενο
- Δυστυχώς η δομή και ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού αρμόζουν κυρίως σε φορητό
- Έλλειψη καλών και επεξηγηματικών tutorials

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
3.6
Συνοψίζοντας

Το God Eater 2: Rage Burst στέκεται επάξια τόσο στο χώρο παιχνιδιών τύπου hunting, όσο και σαν ανεξάρτητος τίτλος. Αν είχατε παίξει το πρώτο παιχνίδι και δεν το βρήκατε τόσο του γούστου σας, σκεφτείτε να δοκιμάσετε και το δεύτερο, μιας και πρόκειται για μια αισθητότατη βελτίωση.

Όπως και με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους, έτσι και σε αυτό υπάρχει κάποια επαναληψιμότητα, αλλά το εθιστικό σύστημα μάχης, το εντυπωσιακό βάθος, που έχουν οι μηχανισμοί που προσφέρει και ο κόσμος του σε συνδυασμό με το τεράστιο περιεχόμενο του τίτλου καταφέρνουν να γύρουν τη ζυγαριά πιο πολύ στα υπέρ, αν καταφέρετε να προσπεράσετε και το γεγονός ότι τα γραφικά θα δείχνουν κάπως πρωτόγονα στο PS4 και στο PC.

Μην ξεχνάτε ότι ουσιαστικά παίρνετε δύο παιχνίδια με το καθένα να μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για 100+ ώρες στην τιμή του ενός! Σίγουρα ακούγεται καλό deal.

8.0
Βαθμός
3.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1