God Eater 3 (Nintendo Switch Version)

Το Monster Hunter των... φτωχών
by Λεωνίδας Πάτρας on 21 Αυγούστου 2019

Το God Eater 3 είναι ένας τίτλος που στολίζει τα ράφια των καταστημάτων εδώ και κάποιους μήνες, για PlayStation 4 και PC και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες Ιουλίου για το Nintendo Switch. Σαν σειρά, η αλήθεια είναι ότι δεν συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες του είδους (πρόκειται για action παιχνίδι, με online δυνατότητες) και ένα κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι βασισμένη στη σειρά Monster Hunter, της Capcom. Η Bandai Namco θέλησε να δημιουργήσει το δικό της Monster Hunter, με εμφανώς μικρότερο budget και έχοντας στον νου της το portability, μιας και τα δύο προηγούμενα παιχνίδια κυκλοφόρησαν στα PSP και PS Vita. Έτσι, έχουμε ένα port στο Nintendo Switch που, όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω, λειτουργεί πολύ καλά και με ελάχιστους περιορισμούς. Τι γίνεται όμως με το game αυτό καθ’ εαυτό;

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα God Eater, όπως και η πηγή έμπνευσής τους, τα Monster Hunter, είναι action games στα οποία καλούμαστε να εξοντώσουμε τέρατα διαφόρων μεγεθών και δυνατοτήτων. Επίσης, είναι παιχνίδια που έχουν σαν κεντρικό χαρακτηριστικό τους το συνεργατικό παιχνίδι μεταξύ παικτών online (και local, στην περίπτωση του God Eater 3), αν και μπορούν να παιχτούν και solo, με τη βοήθεια χαρακτήρων ελεγχόμενων από την AI. Το God Eater 3 έχει μια πιο anime αισθητική τόσο όσον αφορά τον οπτικό του τομέα, όσο και τους χαρακτήρες και το story του.

Η Γη έχει πλέον καταστραφεί και μερικά τέρατα, τα Aragami, κυκλοφορούν στις ερειπωμένες περιοχές, έχοντας σκοπό να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε. Η μόνη σωτηρία της ανθρωπότητας είναι οι God Eaters, πολεμιστές με ξεχωριστές δυνάμεις και τη δυνατότητα να ελέγχουν πανίσχυρα όπλα, τα God Arcs. Η σπουδαιότητα αυτών των πολεμιστών είναι τόσο μεγάλη, που οι άνθρωποι τους έχουν αιχμαλωτίσει, στέλνοντάς τους σε αποστολές “κυνηγιού” αλυσοδεμένους. Η επανάσταση τους όμως δεν θα αργήσει να έρθει και έτσι πυροδοτούνται τα γεγονότα που θα οδηγήσουν τους God Eaters σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς προσπαθούν να κερδίσουν την ελευθερία τους, έχοντας όμως και ως στόχο την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ένας από τους God Eaters είναι και ο χαρακτήρας μας, τον οποίο μπορούμε να τροποποιήσουμε εξωτερικά σε μια αρκετά “τίμια” οθόνη δημιουργίας χαρακτήρα. Τo story κινείται σε μέτρια επίπεδα, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά και χωρίς να κουράζει. Μεταξύ των αποστολών υπάρχουν ορισμένα cutscenes, αλλά και αρκετοί διάλογοι που πιθανώς να προσπεράσετε...

Όντας ένα παιχνίδι που αντλεί την έμπνευσή του από τη σειρά Monster Hunter, το God Eater 3 είναι ένα action game, με hack and slash χαρακτηριστικά, το οποίο χωρίζεται σε αποστολές και δεν έχει ενιαίο χάρτη. Οι αποστολές έχουν αρκετά μικρή διάρκεια, συνήθως των 5-10 λεπτών (ορισμένες και λιγότερο), κάτι που χαλάει αρκετά την action ροή του παιχνιδιού και είναι κρίμα, γιατί οι μάχες είναι γενικά αρκετά ενδιαφέρουσες, όπως και ο χειρισμός. Τελειώνοντας μια αποστολή, επανερχόμαστε στο κεντρικό hub, μιλάμε σε κάποιους NPCs και μετά επιστρέφουμε στη μάχη. Το story περιέχει δεκάδες τέτοιες αποστολές, άλλες κύριες και άλλες δευτερεύουσες, ενώ να τονίσουμε πως στο port του Switch έχουν προστεθεί από την αρχή όλες, σχεδόν, οι extra αποστολές που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα στα PS4 και PC. Η διάρκεια του main story είναι κοντά στις 15 με 20 ώρες και ανεβαίνει ανάλογα με το πόσο θα ασχοληθείτε με το side content. Ένα από τα πιο "τρανταχτά" αρνητικά στοιχεία του τίτλου είναι οι υπερβολικά μονότονοι χάρτες του και η μηδενική εξερεύνηση εντός των επιπέδων. Οι περισσότερες περιοχές έχουν μια μονότονη μετα-αποκαλυπτική αισθητική (φανταστείτε ένα ανέμπνευστο Darksiders, οπτικά).

Από την άλλη, το δυνατότερο σημείο του God Eater 3 είναι η μάχη του και η αναβάθμιση του χαρακτήρα με διάφορα skills, νέα όπλα και νέα perks. Συνολικά υπάρχουν 8 είδη melee όπλων, όπως τα σπαθιά (swords), τα σφυριά (hammers) και τα δρεπάνια (scheaths), κάθε ένα με τις δικές του κινήσεις και ιδιότητες. Υπάρχουν επίσης και 4 διαφορετικά ranged weapons, αλλά και 3 είδη ασπίδας. Με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορείτε να αλλάξετε από melee σε ranged weapon, κατά τη διάρκεια της μάχης. Γενικά, ο χειρισμός βοηθάει αρκετά τη ροή της μάχης και υπάρχει ποικιλία ώστε να πειραματιστείτε (σε αυτό βοηθά και η μικρή δυσκολία του τίτλου). Τα Aragami διαφέρουν αρκετά σε μέγεθος και δυνάμεις, ώστε το κυνήγι να μην καταντά κουραστικό πολύ γρήγορα. Σε κάθε αποστολή συνήθως υπάρχει ένα μεγάλο κεντρικό τέρας που είναι ο κύριος στόχος σας, αλλά και ορισμένα υποδεέστερα. Στο story mode έχετε και τη βοήθεια άλλων χαρακτήρων, που ορίζει συνήθως το ίδιο το παιχνίδι, με τους οποίους μπορείτε να εκτελέσετε κάποια combo attacks και buffs.

Το “βάθος” του gameplay πηγάζει κυρίως από την αίσθηση της συνεχούς αναβάθμισης των όπλων, των επιθέσεων, αλλά και των δυνάμεων του χαρακτήρα μας. Εξουδετερώνοντας τέρατα, παίρνουμε υλικά για να κατασκευάσουμε νέα όπλα ή να αναβαθμίσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Δυστυχώς, η μάχη, όπως προαναφέραμε, διακόπτεται συνεχώς λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των αποστολών, χαλώντας τον ρυθμό του gameplay. Από την άλλη, αυτό κάνει το God Eater 3 μια καλή επιλογή για περισσότερα, μικρότερα play sessions (ιδιαίτερα φορητά). Πάντως, από το πρώτο λεπτό, το God Eater 3 φαίνεται ότι είναι αρκετά υποδεέστερο από τον κύριο “ανταγωνιστή” του, καθώς είναι λιγότερο “καλογυαλισμένο” σαν action game γενικότερα, ακόμα και αν περιέχει αρκετά στιβαρούς μηχανισμούς αναβάθμισης και μάχης.

Παρόλα αυτά, κερδίζει πόντους από το co-op, δηλαδή το συνεργατικό παιχνίδι μεταξύ παικτών. Μπορείτε να παίξετε με φίλους και με αγνώστους, είτε online, είτε σε local co-op. Μάλιστα, υπάρχουν αποστολές με μορφή mini-raid που μπορούν να παιχτούν και με 8 παίκτες ταυτόχρονα, κάτι που είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι κατά πόσο το game θα προτιμηθεί από τον κόσμο, ώστε να μπορούμε να βρούμε lobbies για να παίξουμε online. Η full price τιμολόγηση του τίτλου δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε αυτό και η γνώμη μας είναι ότι σε μια πιο προσιτή τιμή το παιχνίδι θα δελέαζε περισσότερους παίκτες, μεγαλώνοντας έτσι και το community. Παρά τη γενικότερη μονοτονία των αποστολών όμως, υπάρχει αρκετό υλικό για όσους θέλουν να “ξεζουμίσουν” τον τίτλο.

Όπως και στα PS4 και PC, το God Eater 3 δεν εντυπωσιάζει οπτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ένα άσχημο παιχνίδι. Η anime αισθητική ταιριάζει πολύ στο γενικότερο concept του τίτλου, δυστυχώς όμως τα περιβάλλοντα, όπως προαναφέραμε, είναι αρκετά “άδεια” και μονότονα. Το θετικό με την έκδοση του Nintendo Switch είναι ότι η υποβάθμιση των γραφικών (λόγω κατώτερου hardware) είναι ιδιαίτερα μικρή και περιορίζεται κυρίως στην ανάλυση. Γενικά, είναι μια αξιόλογη μεταφορά, ενώ και το performance είναι ιδιαίτερα σταθερό (30 fps), ακόμη και όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στο παιχνίδι. Στο ακουστικό μέρος του τίτλου έχουμε ένα αρκετά συμπαθητικό soundtrack, με μικρή, αλλά ποιοτική λίστα κομματιών, ενώ υπάρχει επιλογή μεταξύ ιαπωνικών και αγγλικών voice-overs (και στα δύο έχει γίνει τίμια προσπάθεια).

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

God Eater 3 (Nintendo Switch Version)

Συντάκτης
21 Αυγούστου 2019
Developer

Marvelous

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

12 Ιουλίου 2019 (Nintendo Switch)

Είδος

Action role-playing

PEGI

12

Θετικά

+ Δυνατό σύστημα μάχης και "βάθος" στον τομέα των αναβαθμίσεων
+ Πολύ καλή η μεταφορά του στο Nintendo Switch
+ Οι πολύ μικρής διάρκειας αποστολές βοηθούν όταν θέλουμε να παίξουμε φορητά...

Αρνητικά

- ... αλλά φθείρουν τη ροή του gameplay, αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρότερα
- Δείχνει έντονα ότι είναι μια αντιγραφή ενός άλλου παιχνιδιού και ότι δεν το κάνει τόσο επιτυχημένα
- Κακός και μονότονος σχεδιασμός στα περιβάλλοντα
- Ποιοτικά δεν δικαιολογεί το αρχικό κόστος του

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το God Eater 3 είναι ένα monster hunter clone το οποίο δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τα standards του ανταγωνιστή του. Πρόκειται επίσης για έναν τίτλο που του λείπει πραγματικά το polishing, ώστε να δικαιολογήσει τη full price κοστολόγηση του. Παρόλα αυτά, το καλοφτιαγμένο σύστημα αναβαθμίσεων, αλλά και το δυνατό σύστημα μάχης του, είναι αρκετά για να κερδίσουν κάποιος φίλους του είδους. Η μεταφορά του στο Nintendo Switch είναι πολύ καλή, τόσο από πλευράς performance, όσο και από πλευράς του γενικότερου οπτικού τομέα. Η πολύ μικρή διάρκεια των αποστολών βοηθά ιδιαίτερα στη φορητή ενασχόληση, αλλά θα το προτείναμε για αγορά μόνο σε κάποια προσφορά ή σε μια “γενναία” πτώση της τιμής του.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1