God Eater 3

by Σταύρος Ζήσης on 26 Φεβρουαρίου 2019

Μια φορά και έναν καιρό, η Capcom έβγαλε στην αγορά ένα μικρό παιχνιδάκι με το όνομα Monster Hunter. Λίγοι περίμεναν τότε ότι θα εξελισσόταν σε ένα franchise - φαινόμενο που θα γινόταν ένα σταθερό system seller, για τις κονσόλες που θα κυκλοφορούσε. Μαζί με κάθε επιτυχία όμως, έρχονται και οι απομιμήσεις. Αρκετές εταιρίες κυκλοφόρησαν τα δικά τους "Monster Hunter" στην αγορά, με κάποια να αποτελούν απλά κάποιου είδους knock-off, ενώ άλλα διατήρησαν μόνο τον κεντρικό πυρήνα και έχτισαν κάτι δικό τους. Σε αυτή την κατηγορία πέφτει και το God Eater, της Bandai Namco. Μετά από 2 mainline παιχνίδια και κάποια remakes, το τρίτο κεφάλαιο της σειράς έφτασε επιτέλους στα χέρια μας. Το θέμα είναι ότι εκεί έξω παίζει "μπάλα" και ένα Monster Hunter: World, οπότε το God Eater 3 έχει μπροστά του έναν άθλο για να ξεχωρίσει στο πλήθος.

Η μεγάλη διαφορά του God Eater, σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, είναι ότι έχει αναμίξει πάρα πολλά χαρακτηριστικά από ιαπωνικά anime στη φόρμουλά του και αυτό φαίνεται ήδη από το opening, όπου θα δείτε πολλούς τύπους με ευφάνταστες ενδυμασίες και όπλα που είναι τουλάχιστον όσο το μπόι τους, να παίζουν ξύλο με κάθε λογής τέρατα και ταυτόχρονα να το κάνουν με στιλ. Και η αλήθεια είναι ότι το God Eater έχει πολλούς περισσότερους διαλόγους και cutscenes, με μεγαλύτερη αφοσίωση στη διήγηση, στο χτίσιμο του κόσμου και περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες, απ’ ότι τα άλλα παιχνίδια του είδους.

Το God Eater 3 τοποθετείται πολλά χρόνια μετά από τα πρώτα δύο παιχνίδια, όπου η ανθρωπότητα είναι κυριολεκτικά στα τελευταία της, με τους Ashlands να έχουν αποδεκατίσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος Aragami, που τρομοκρατεί ό,τι έχει απομείνει από αυτόν τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που θα δείτε, ξεκινώντας το παιχνίδι, είναι η πύλη του Fenrir, του οργανισμού που ήσασταν μέλη στα προηγούμενα παιχνίδια, να έχει ανατιναχτεί και τα πάντα μέσα να έχουν εξολοθρευτεί. Αισιόδοξο ξεκίνημα! Εσείς είσαστε ένας Adaptive God Eater, ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένου ανθρώπου με αντοχή στις φονικές στάχτες και η μοίρα σας είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.

Στον πρόλογο του παιχνιδιού είστε ένας φυλακισμένος σκλάβος, σε έναν καταπιεστικό κόσμο, που πρέπει να κερδίσει τα προς το ζην εξερευνώντας ό,τι έχει απομείνει από αυτόν τον κόσμο, μαζεύοντας πρώτες ύλες και φυσικά, σκοτώνοντας ό,τι εχθρικό τέρας βρει μπροστά του. Αυτά τουλάχιστον στον πρόλογο, γιατί μετά εμφανίζονται διασώστες με το Chrysanthemum, σας απελευθερώνουν από την τιποτένια ζωή σας και τότε είναι που αποκτάτε τη βάση σας, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια.

Ας το πούμε από τώρα: το σενάριο δεν θα είναι ο λόγος που θα πιάσετε το God Eater 3, καθώς λειτουργεί πιο πολύ σαν κάτι έξτρα. Όπως είπαμε και στην αρχή, είναι πραγματικά εμφανέστατες οι επιρροές από anime, με τα διάφορα σεναριακά κλισέ να έρχονται από αριστερά και δεξιά. Για την ακρίβεια, τα πράγματα στον κόσμο του God Eater είναι πολύ δυσοίωνα. Όλα τα επιτεύγματα σας από τα προηγούμενα παιχνίδια, για ένα λαμπρότερο μέλλον, έχουν πάει για... ψάρεμα, η μισή ανθρωπότητα έχει ξεχάσει πως είναι να έχεις δικαιώματα και η υπόλοιπη έχει γίνει τόσο επαίσχυντη που ώρες-ώρες θα σας κάνει να νιώθετε μια απάθεια για το τι γίνεται στο παιχνίδι και θα σταματήσετε να ελπίζετε για κάτι καλό. Μια σανίδα σωτηρίας, για το συγκεκριμένο θέμα, είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες της ομάδας σας.

Περνάνε όλοι τα ίδια βάσανα, αλλά κανείς δεν τα παρατάει και όλοι παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Οι προσωπικότητές τους είναι τόσο καλές που θα σας κάνουν να ξεπεράσετε τα θέματα της διήγησης για να δείτε που θα καταλήξει το ταξίδι τους. Ο Hugo είναι ο τύπος που φέρεται πιο πολύ σαν μεγάλος αδερφός της ομάδας, ο Zeke είναι ο πιο ανεύθυνος και χαρωπός, ενώ η Hilda, παρόλο που είναι το αφεντικό σας, στην πραγματικότητα είναι πιο πολύ μια μητρική φιγούρα για την οποία πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια της ομάδας της. Μιλώντας για anime επιρροές, είναι πραγματικά ένα θαύμα της ραπτικής/μηχανικής/whatever ότι τα ρούχα της Hilda καταφέρνουν και μένουν στη θέση τους.

Στο κομμάτι του gameplay, που είναι και ο λόγος για τον οποίο θα θέλετε να ασχοληθείτε με το God Eater, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, κάτι που δεν αποτελεί και τόσο αρνητικό στοιχείο. Η δράση εξακολουθεί να κινείται σε πολύ ταχύτατα επίπεδα και αυτή τη φορά, έχετε μερικούς νέους άσους στο μανίκι σας. Στο οπλοστάσιό σας έχουν προστεθεί δυο καινούργια όπλα κοντινής απόστασης και ένα Raygun για μακρινή απόσταση, με νέα skills και αλλαγές μορφής για να τα παραμετροποιήσετε όπως επιθυμείτε.

Πέρα όμως από τα όπλα, έχετε τα ολοκαίνουργια Burst Arts. Όταν μαζέψετε αρκετά Oracle cells, “τρώγοντας” τα Aragami, θα μπείτε σε Burst mode, όπου κάποιες επιθέσεις σας είτε αποκτούν άλλες ιδιότητες, είτε αντικαθίστανται από τα Burst Arts που έχετε εξοπλισμένα. Στην αρχή ξεκινάτε με λίγα πράγματα, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα Burst Arts τόσο ξεκλειδώνετε καινούργια, κάτι που βοηθάει πολύ στο να σπάει η μονοτονία του παιχνιδιού από το κυνήγι των Aragami. Μαζί με τα Burst Arts, εισάγεται και ο μηχανισμός του Acceleration Trigger που αντικαθιστά το Blood Rage από το GE2 και σας δίνει διάφορες δυνάμεις, αν καταφέρετε να εκπληρώσετε κάποιες προϋποθέσεις. Με μια πρώτη ματιά, το God Eater μοιάζει ρηχό, αλλά όσο περισσότερο ασχολείστε μαζί του, τόσο θα ανακαλύπτετε το απρόσμενο βάθος του συστήματος μάχης και πώς μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε αυτό.

Το ωραίο με το God Eater 3 είναι ότι η δομή του είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει όλους τους παίκτες. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία για να ξεκινήσετε το παιχνίδι, ούτε απαιτείται να έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας. Είτε θέλετε να παίξετε μια με δύο αποστολές στα γρήγορα, είτε κάτι παραπάνω, όλα είναι εφικτά. Ο "ξυλοδαρμός" των τεράτων που είναι στο μέγεθός σας καταντάει αρκετά βαρετός, αλλά όταν έρχεται η ώρα να παλέψετε με Aragami στο μέγεθος πολυκατοικίας, τότε είναι που το God Eater λάμπει. Εκεί θα φανεί πόση βάση έχετε δώσει στον οπλισμό σας, πόσο καλά έχετε μάθει να χρησιμοποιείτε τα skills που έχετε στη διάθεσή σας και αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν κι άλλα πλήκτρα στο χειριστήριο, πέρα από αυτό της επίθεσης.

Όντως, οι μάχες αυτές γίνονται τόσο χαοτικές και σας κρατάνε τόσο πολύ σε εγρήγορση, που θα βρείτε τους εαυτούς σας κάποιες φορές να ευχαριστούν τους developers που έχετε και συμμάχους μαζί σας για να σας βοηθούν. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η AI των συμμάχων σας δεν είναι καθόλου προβληματική και αν χάσετε σε μια αποστολή σίγουρα δεν θα είναι εξαιτίας αυτών. Για την ακρίβεια, οι σύμμαχοί σας είναι τόσο ικανοί στη μάχη που ειλικρινά κάποιες φορές μπορείτε απλά να αράξετε, να φτιάξετε το τσαγάκι σας και να τους αφήσετε να φέρουν μόνοι τους εις πέρας την αποστολή.

Φυσικά, τι God Eater θα ήταν χωρίς την κατασκευή εξοπλισμού! Ολοκληρώνοντας αποστολές μαζεύετε loot και abandoned God Arcs που χρησιμεύουν στην κατασκευή νέων αντικειμένων και ικανοτήτων, που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τα όπλα σας. Το customization από το προηγούμενο παιχνίδι υφίσταται ακόμα, δίνοντάς σας τις επιλογές να φτιάξετε νέα όπλα από το μηδέν ή να χρησιμοποιήσετε τον υπάρχων εξοπλισμό και τα προσχέδια, που βρίσκετε κατά τη διάρκεια των αποστολών, για να εξελίξετε περαιτέρω τα όπλα σας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι επιλογές που σας δίνονται, αφού μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι και τις δικές σας σφαίρες, ρυθμίζοντας το μέγεθος, το στοιχείο τους, μέχρι και την τροχιά που ακολουθούν. Όρεξη να έχετε μόνο!

Εκεί όμως που μας απογοητεύει το God Eater 3 είναι στον τεχνικό του τομέα. Οπτικά, το παιχνίδι είναι τόσο ξεπερασμένο που μοιάζει σαν μια upscaled έκδοση ενός παιχνιδιού που κυκλοφόρησε πρώτα σε φορητή κονσόλα. Η ποικιλία στα περιβάλλοντα είναι πενιχρή. Θα βλέπετε συχνά οδοντώσεις στη γεωμετρία των κτηρίων, αρκετά μουντά και θολωμένα textures και κάποια όχι-και-τόσο-καλοφτιαγμένα animations. Υπήρχαν μάλιστα κάποιες περιπτώσεις που βλέπαμε στο έδαφος ένα texture να κόβεται απότομα στη μέση και να ξεκινάει ένα διαφορετικό.

Δυστυχώς, το frame-rate δεν είναι σε καλύτερα επίπεδα, καθώς είναι μόνιμα κλειδωμένο σε ένα αρκετά σταθερό 30fps, που όμως δεν δικαιολογείται βλέποντας το υπόλοιπο σύνολο. Αν το παιχνίδι είχε και μια έκδοση για φορητή κονσόλα, τότε θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε κάποιες υποχωρήσεις στα γραφικά και ίσως να συγχωρούσαμε αυτό που είδαμε, αλλά από τη στιγμή που το παιχνίδι φτιάχτηκε αποκλειστικά για τα "μεγαθήρια", τότε μιλάμε για φάουλ.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

God Eater 3

Συντάκτης
26 Φεβρουαρίου 2019
Developer

Marvelous

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

8 Φεβρουαρίου 2019

Είδος

Action role-playing

PEGI

12

Θετικά

+ Το πολύ γρήγορο gameplay το κάνει να ξεχωρίζει
+ Μπόλικο customization στον εξοπλισμό που εμβαθύνει κι άλλο το gameplay
+ Likeable χαρακτήρες σε έναν κατά τα άλλα ψυχοπλακωτικό κόσμο
+ Ιδανικό για μικρά αλλά και μακροχρόνια sessions

Αρνητικά

- Εντελώς ξεπερασμένο τεχνικά και οπτικά
- Κλισέ και προβλέψιμο σενάριο
- Κάπως επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το God Eater 3 δεν προσπαθεί να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό, αλλά αν είστε πρόθυμοι να ασχοληθείτε μαζί του και αντέχετε την επαναληψιμότητα του genre, θα βρείτε κάτι που θα σας προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης. Το εξαιρετικό σύστημα μάχης του αρκεί για να σας κάνει να προσπεράσετε τα όποια αρνητικά του και να συνεχίσετε να παίζετε, είτε γιατί απλά θέλετε να σφάξετε κι άλλα Aragami και να κερδίσετε loot, είτε απλά για να περάσετε κι άλλο χρόνο με τους αξιαγάπητους συντρόφους σας.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
100%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1