Gravel

by Αντώνης Κοντοδήμας on 9 Μαρτίου 2018

H Milestone, λίγες εβδομάδες μετά από το Monster Energy Supercross, επιστρέφει με νέο παιχνίδι μηχανοκίνητων αγώνων, το Gravel. To Gravel είναι ένα arcade racing παιχνίδι για οχήματα εκτός δρόμου. Στον τίτλο πρωταγωνιστούν μεγάλα οχήματα κατηγορίας Β σε λασπωμένες και εδαφικά ανώμαλες πίστες. Το Gravel αναπτύχθηκε από την Milestone S.r.l. και κυκλοφορεί από την ίδια από τις 27 Φεβρουαρίου για PlayStation 4, Xbox One και PC. Αυτήν την φορά το Gravel δεν βασίζεται σε κάποια αληθινή διοργάνωση, αλλά μας παρουσιάζει το Gravel Channel, ένα εικονικό web κανάλι μηχανοκίνητων αγώνων, ενώ η μόνη σχέση που υπάρχει με τον "έξω κόσμο" είναι τα οχήματα μεγάλων κατασκευαστών.

To Gravel ξεκινάει όπως η ομάδα ανάπτυξης μας έχει συνηθίσει, με tutorials, ενώ ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι πολύ εύκολος. Για άλλη μια φορά η πολύτιμη βοηθητική ικανότητα του Rewind δεν απουσιάζει, μόνο που τώρα είναι πολύ μικρότερο σε διάρκεια. Αφού τελειώσει το tutorial και έχουμε ονομάσει τον οδηγό μας, ξεκινάμε αμέσως για την κατάκτηση του μεγάλου πρωταθλήματος.

Για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, θα πρέπει να ρίξουμε τέσσερα bosses. Καθένα boss έχει το δικό του όχημα και τύπο αγώνων: αυτοί οι τύποι είναι Speed Cross, Stadium Circuit, Cross-Country και Wild Rush. Για να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους αυτούς οδηγούς, θα πρέπει πρώτα να κερδίσουμε μικρότερους αγώνες ανά την υφήλιο. Αφού πέσουν οι οδηγοί, κερδίζουμε τα οχήματά τους, ενώ όταν πέσει και ο τέταρτος, έχουμε πρόσβαση στο Final League, το οποίο αποτελεί το τέλος του πρωταθλήματος του Gravel Channel.

To παιχνίδι έχει leveling system, το οποίο μετριέται με Showpoints, που αποκτούνται μετά από διάφορα κόλπα με το όχημα μας, δηλαδή με άλματα, drifting, επιτάχυνση κλπ. Τα βραβεία, που κερδίζουμε μετά από κάθε level up είναι γρηγορότερα οχήματα, liveries ή πρόσβαση σε άλλους αγώνες. Δυστυχώς, η τροποποίηση ή διακόσμηση οχημάτων απουσιάζει, παρόλα αυτά μας δίνεται η δυνατότητα να πειράξουμε κάποιες ρυθμίσεις στο όχημα μας, όπως για παράδειγμα το ύψος των αμορτισέρ και τα φρένα πριν την έναρξη του αγώνα.

Το παιχνίδι έχει μεγάλη ποικιλία σε γνωστά οχήματα, όπως για παράδειγμα το Toyota Celica GT4, το κλασσικό Lancia Delta, Mitsubishi Lancer και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, Ford Raptor και Nissan Navara. Επίσης το παιχνίδι μάς ταξιδεύει σε τροπικά μέρη, ερήμους, δάση και σπηλιές αλλά και κλειστές πίστες αγώνων. To παιχνίδι δεν έχει πολλά game modes να προσφέρει, με την οδήγηση να είναι το μόνο στοιχείο που κυριαρχεί, είτε αυτό είναι offline είτε online, αφού μας δίνεται και η δυνατότητα να παίξουμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η Milestone για ακόμη μια φορά χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4 για το παιχνίδι της. Το κομμάτι των γραφικών παραξενεύει, καθώς έχει μερικά σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλες φορές εντυπωσιάζει. Αρχικά, μερικά γραφικά στοιχεία αργούν να φορτώσουν και να εμφανιστούν (textures ή σκιές), δεν ενοχλούν όμως τόσο πολύ, αφού δεν επηρεάζεται η εμπειρία μας με το gameplay. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στα γραφικά του ορίζοντα όπου πολλές φορές φαινόντουσαν μαύρα, ενώ πολλές φορές υπήρχαν και glitches σε κάποια γραφικά στοιχεία σε μια συγκεκριμένη πίστα λίγο πριν τον τερματισμό. Τα γραφικά είναι "χλιαρά", όμως για κάποιον περίεργο λόγο αναδεικνύονται υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και τις βραδινές ώρες, καθώς τότε μπορούμε να διακρίνουμε πώς χρησιμοποιήθηκαν φωτορεαλιστικές τεχνικές. Υπάρχει τεράστια διαφορά και κυριολεκτικά μοιάζουν σαν την μέρα με την νύχτα.

Ένα ακόμη πρόβλημα, που συναντήσαμε είναι πως πολλές φορές η κάμερα φεύγει από τη θέση της σε απότομες κινήσεις του αυτοκινήτου, χωρίς να επανέρχεται. Μπορεί να διορθωθεί κουνώντας τον δεξιό μοχλό, όμως είναι ενοχλητικό κατά την διάρκεια του αγώνα. Τέλος, στο Gravel έχουμε την επιλογή της κάμερας μέσα από το πιλοτήριο. Η επιλογή αυτή εντυπωσιάζει και μας προκάλεσε πολλές φορές να την χρησιμοποιήσουμε, παρόλο που δυστυχώς δεν βολεύει πολλές φορές λόγω της γεωμορφολογίας της πίστας ή του αυτοκινήτου. Κάθε όχημα έχει το δικό του πιλοτήριο.

Μετριότητα υπάρχει και στον ήχο, που περνάει σχεδόν απαρατήρητος. Αυτό δεν ισχύει όμως και για την μουσική επένδυση, αφού σε συνδυασμό με το gameplay του μας θυμίζει παιχνίδια rally του PlayStation 1 στα 90's και το 2000. Αυτό είναι θετικό αφού μας ξύπνησε αρκετές μνήμες. Όσο για τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ περνάνε στα αυτιά μας απαρατήρητα εκτός από τον εκφωνητή του Gravel Channel, που και εκείνος μετά από λίγο κουράζει.

Όσον αφορά την A.I του παιχνιδιού, πρέπει να πούμε πως είναι αρκετά επιθετική, καθώς συνεχώς προσπαθούν να μας βγάλουν εκτός πορείας ή να μας επιβραδύνουν κολλώντας μπροστά μας. Την ίδια τακτική θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και εμείς αν θέλουμε να νικήσουμε. Ως πλεονέκτημα έχουμε στο HUD βελάκια τα οποία μας υποδεικνύουν από ποια πλευρά έρχονται. Εκτός από επιθετικοί οι αντίπαλοι μας είναι και "χαζοί", αφού εύκολα μπορούμε να τους ξεγελάσουμε ντελαπάροντας τους πρώτοι. Το σύστημα δυσκολίας είναι σωστά μοιρασμένο, αφού το παιχνίδι απευθύνεται σε κάθε είδους παίκτη. Τέλος, τα physics λειτουργούν πολύ σωστά, ενώ μπορούμε να τα πειράξουμε μέσα από τα menu επιλογών, όπως εμείς θέλουμε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Gravel

Συντάκτης
9 Μαρτίου 2018
Developer

Milestone S.r.l.

Publisher

Milestone S.r.l.

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4, Xbox One, PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

27 Φεβρουαρίου 2018

Είδος

Racing / Arcade / Off-Road

PEGI

3

Θετικά

+ Μεγάλη ποικιλία σε οχήματα και πίστες
+ Θυμίζει παλιά παιχνίδια του είδους με καινούργια στοιχεία
+ Πανέμορφα τοπία

Αρνητικά

- Απουσία car customization
- Διάφορα glitches / προβλήματα με τα γραφικά
- Μέτριο σε διάρκεια Campaign

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
0.1
Συνοψίζοντας

Η Milestone επανέρχεται με ακόμα ένα racing game και μας παρουσιάζει μια παλιά και πετυχημένη συνταγή με μοντέρνα στοιχεία. Το Gravel δεν εντυπωσιάζει, είναι όμως διασκεδαστικό και προκλητικό, όμως μετά βίας καταφέρνει να ανταγωνιστεί άλλα παιχνίδια του είδους. Απευθύνεται σε άπειρο αλλά και έμπειρο κοινό. Οι παλιοί σίγουρα θα θυμηθούν ραλάκια των προηγούμενων δεκαετιών. Τα γραφικά είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας και το gameplay αρκετά στιβαρό. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να το προτείνουμε στους fans του είδους.

6.5
Βαθμός
0.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1