Gravity Rush 2

Fall again
by Σταύρος Ζήσης on 10 Ιανουαρίου 2017
Διαβάστε το Review του
Gravity Rush Remastered

Μετά από ένα δυναμικό ντεμπούτο πίσω το 2012 στο PS Vita και με πολλά sequel hooks και plot lines να κρέμονται, το Gravity Rush απέκτησε επιτέλους ένα αληθινό sequel. Η Kat είναι και πάλι μαζί μας για μια καινούργια περιπέτεια, αλλά αυτή τη φορά στη μεγάλη κονσόλα της Sony και με κάμποσες νέες προσθήκες. Το Gravity Rush 2 είναι από αυτά τα παιχνίδια που είναι λίγο δύσκολο να τα κατατάξεις σε μια κατηγορία. Είναι ένα όχι ακριβώς platformer, όχι ακριβώς δράσης και όχι ακριβώς RPG, αλλά λίγο απ’ όλα και σε γενικές γραμμές, ένα πολύ πρωτότυπο παιχνίδι. Ευκαιρία να δούμε τώρα αν το sequel άξιζε την αναμονή.

gravity_rush_2-21

Πριν μπούμε στο ζουμί του review, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει ένα 2-part anime που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στα 2 παιχνίδια και βρίσκεται στο επίσημο κανάλι του PlayStation EU και με ελληνικούς υπότιτλους (και επειδή ξέρουμε ότι είστε καλά παιδιά θα σας δώσουμε από ΕΔΩ ΤΟ LINK, οπότε καλύτερα να το δείτε αυτό πρώτα πριν πάτε στο κυρίως παιχνίδι.

Η ιστορία αυτή τη φορά βρίσκει την Kat να έχει παρασυρθεί από ένα gravity storm και να έχει καταλήξει μαζί με τον Syd στη συνοικία Banga, ένα μέρος που αποτελείται από μεταλλωρύχους. Λόγω του gravity storm η Kat έχει αποχωριστεί από τον Dusty και τη Raven, οπότε και θα πρέπει να δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζην χωρίς τις δυνάμεις της.

Η φόρμουλα της ιστορίας του Gravity Rush 2 ακολουθεί κατά βάθος τα βήματα του πρώτου παιχνιδιού: Η Kat βρίσκεται σε ένα ξένο μέρος και μπλέκει συνέχεια σε διάφορες υποθέσεις επειδή δεν μπορεί ποτέ να πει “όχι” σε κανέναν. Σε γενικές γραμμές, το σενάριο όσο προχωράει σοβαρεύει όλο και περισσότερο και παρουσιάζει πολλά πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά πολλές φορές γίνεται αρκετά προβλέψιμο. Επιπλέον, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, κατά τη διάρκειά του εμφανίζονται plotlines που έχουν αρκετό υλικό για εξερεύνηση και θα μπορούσαν άνετα να είχαν επεκταθεί λίγο παραπάνω, αλλά αντ’ αυτού απλά μπαίνουν στην άκρη. Ωστόσο, το υπάρχον υλικό είναι αρκετό για να σας κρατήσει και να σας κάνει να δεθείτε πολύ με τους χαρακτήρες και να θέλετε να δείτε τι θα γίνει με αυτούς στη συνέχεια.

Μιλώντας για τους χαρακτήρες, η Kat είναι σίγουρα από τις πιο γλυκύτατες προσωπικότητες του PlayStation. Μπορεί να έχει μεν όλες αυτές τις υπερ-δυνάμεις, αλλά κατά βάθος συμπεριφέρεται σαν ένα φυσιολογικό έφηβο κορίτσι που κοιτάζει πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Τρανταχτό παράδειγμα το πόσο κατενθουσιασμένη ήταν όταν είχε καταφέρει να στήσει το σπίτι της... που βρισκόταν σε έναν σωλήνα του υπονόμου. Ή το γεγονός ότι αντιδρά όπως θα αντιδρούσε ένα οποιοδήποτε κορίτσι όταν της λένε και αυτής ότι πήρε κάποια κιλάκια ή σχολιάζουν το μικροκαμωμένο σώμα της. Κάτι τέτοια πράγματα είναι που την κάνουν πολύ αξιαγάπητη.

Βέβαια, παρόλο που έχει κερδίσει το προσωνύμιο “Gravity Queen” από τον κόσμο του Hekseville, η Kat θα πρέπει να είναι σίγουρα και η βασίλισσα του “Ρε φίλε, που είναι ο σεβασμός μου;!”. Είναι λες και ο κόσμος μετά από λίγο ξεχνάει πόσο πολύ τους έχει ωφελήσει και από τι προβλήματα τους έχει γλιτώσει και απλά συνεχίζουν να τις πετάνε ειρωνικά σχόλια ή τη βάζουν να κάνει διάφορες αγγαρο-δουλειές χωρίς καμιά ιδιαίτερη αμοιβή. Φανταστείτε δηλαδή κάτι σαν αυτά που περνάει ο Spider-Man.

Όπως είπα και παραπάνω, το Gravity Rush 2 βασίστηκε πολύ στη φιλοσοφία “If it ain’t broke, don’t fix it!”. Η ομάδα ανάπτυξης επικεντρώθηκε κυρίως στο να δώσει καινούργια κόλπα στην Kat και να ενισχύσει όσο γίνεται το βασικό κορμό. Η Kat έχει τώρα κάποιες νέες κινήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μάχες και στα challenges με όποιο τρόπο εσείς επιθυμείτε για να τα φέρετε εις πέρας. Στην πορεία αποκτάτε και 2 νέα gravity styles: το Lunar και το Jupiter. Το Lunar κάνει πιο μικρή τη βαρύτητα γύρω σας και κάνει την Kat πολύ πιο ευκίνητη και βασίζεται στο να πηγαίνετε πολύ γρήγορα στους εχθρούς και να τους ρίχνετε πιο αδύναμα χτυπήματα. Το Jupiter style βασίζεται καθαρά στην ωμή δύναμη. Η βαρύτητα γύρω από την Kat ξαφνικά αυξάνεται κατακόρυφα και η ίδια η Kat μπορεί να ρίξει χτυπήματα που κάνουν κιμά τα Nevi και γκρεμίζουν τοίχους.

Δυστυχώς όμως επικεντρώθηκαν πολύ και σε αυτό το “don’t fix it” κομμάτι και τα προβλήματα του προηγούμενου τίτλου παραμένουν ακόμα κι εδώ. Ο χειρισμός είναι το ίδιο άτσαλος σε πολλά σημεία όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, ενώ δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια βελτίωσης στο σύστημα στόχευσης, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν έχετε να κάνετε με κινούμενους εχθρούς και η κάμερα ξαφνικά αποφασίζει να αλλάξει γωνία θέασης μετά από ένα gravity shift σας. Για την ακρίβεια, πολλά προβλήματα θα είχαν λυθεί αν υπήρχε ένα κουμπί για lock-on σε ένα συγκεκριμένο αντίπαλο. Αυτό που έχει από μόνο του το gravity kick δεν είναι και το πιο αξιόπιστο.

Τουλάχιστον το ξύλο είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από το σύνολο που απαρτίζει το Gravity Rush 2. Στη διάθεσή σας υπάρχει ένας μεγάλος και πανέμορφος κόσμος για να κάνετε τις βόλτες σας και να αναλαμβάνετε διάφορες αποστολές. Αν νομίζατε ότι ο κόσμος του 1ου παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλος, τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι του 2ου είναι ακόμα πιο τεράστιος! Και σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που ο κόσμος τους επεκτείνεται μόνο οριζόντια, ο κόσμος του Gravity Rush 2 επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Μια περιοχή στην οποία θα βρίσκεστε από νωρίς είναι το Jinga Para Lhao, όπου υπάρχουν πολλαπλά πιο μικρά “νησάκια” που αιωρούνται από πάνω του, ενώ την ίδια στιγμή πολλά χιλιόμετρα από κάτω του βρίσκεται μια φτωχική συνοικία. Ακόμα και όταν ανακαλύπτετε Manholes που χρησιμεύουν για το fast travel, θα προτιμάτε πιο πολύ απλά να χρησιμοποιείτε τις δυνάμεις της βαρύτητας γιατί είναι απλά τόσο απολαυστικό.

Ο κόσμος του παιχνιδιού κυριολεκτικά βρίθει από ζωντάνια. Θα δείτε ανθρώπους που ασχολούνται με τις δουλειές τους και άλλους που κάθονται και συχνάζουν μπροστά σε πάγκους με σουβλάκια. Εγώ προσωπικά, το πρώτο πράγμα που έκανα όταν βγήκα στην πόλη ήταν να βρω έναν street performer ζογκλέρ, να τον κλωτσήσω και να τον κάνω να τρέχει από φόβο μακριά μου (έτσι για να μάθει να σέβεται!). Όσο προχωράτε την ιστορία, θα ξεκλειδώνετε side-missions και challenges που έχουν να κάνουν κυρίως με timed αγώνες και με το να ξεπαστρεύετε τα Nevi σε ένα χρονικό διάστημα. Αν είστε συνδεδεμένοι στο PSN όσο παίζετε, μπορεί να σας έρθουν και προσκλήσεις από άλλους παίχτες για online events όπως τα treasure hunts και το να νικάτε κάποια challenges που βάζουν άλλοι παίχτες. Το καλύτερο από όλα όμως, είναι ότι τα online events δεν χρειάζονται PS Plus, οπότε δεν έχετε δικαιολογία για να μην συμμετέχετε!

Αν πρέπει να πω κάτι αρνητικό γι αυτό, είναι ότι πολλές αποστολές της κύριας ιστορίας και κάποιες side αποστολές μπορούν να γίνουν πολύ εκνευριστικές. Θα κληθείτε να μιλάτε σε άτομα που να μπορούν να σας καθοδηγήσουν κάπου αλλού ή να σας δώσουν πληροφορίες, αλλά οι περισσότεροι θα είναι απασχολημένοι και καθόλου βοηθητικοί και θα πρέπει να βρείτε τον έναν που θα σας βοηθήσει. Εκεί θα καταλάβετε την πραγματική έννοια της φράσης “Ψάχνω τον ψύλλο στα άχυρα”.

gravity_rush_2-4

Αν μη τι άλλο, ο κόσμος του Gravity Rush 2 παραμένει τόσο όμορφος όσο τον θυμάστε. Το σύμπαν του παιχνιδιού ξεχειλίζει από χρώματα και πανέμορφα περιβάλλοντα με cel-shaded γραφικά και συνοδεύουν άψογα τα cutscenes που είναι με τη μορφή comic. Κάθε καινούργιο μέρος που επισκέπτεστε έχει και ένα διαφορετικό soundtrack να παίζει στο background που ταιριάζει πολύ με την ατμόσφαιρα. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, δεν μιλάμε για κάποιο απαιτητικό σε γραφικά παιχνίδι. Τα textures που χρησιμοποιούνται για τα κτήρια φαίνονται σαν να έχουν περάσει απλά από ένα απλό φίλτρο σκίασης στο photoshop και δίνουν αρκετά την αίσθηση παιχνιδιού προηγούμενης γενιάς. Από την άλλη μεριά, τα φυσικά περιβάλλοντα είναι άνω των προσδοκιών, όπως επίσης και τα particle effects που θα βλέπετε σε όλο τον κόσμο και στις δυνάμεις σας. Μεγάλο highlight αποτελούν σίγουρα τα animations για τις finishing κινήσεις που κάνει η Kat στα bosses που νικάτε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Gravity Rush 2

Συντάκτης
10 Ιανουαρίου 2017
Developer

Sony Japan Studio / Project Siren

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

18 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Platformer / Action / Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ενας τεράστιος ανοιχτός κόσμος για να πλοηγηθείτε
+ Η Kat εξακολουθεί να είναι πολύ αξιαγάπητη πρωταγωνίστρια
+ Νέες κινήσεις και gravity styles προσθέτουν περισσότερη ποικιλία
+ Πάρα πολύ περιεχόμενο

Αρνητικά

- Προβλήματα με κάμερα και άτσαλο χειρισμό
- Το σύστημα στόχευσης θέλει λίγο παραπάνω δουλειά
- Μερικές πολύ εκνευριστικές αποστολές

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
7.2
Συνοψίζοντας

Το Gravity Rush 2 είναι ένα εξαιρετικότατο sequel που καταφέρνει να ξεπεράσει τον προκάτοχό του και αποτελεί ένα πολύ καλό κλείσιμο για τη σειρά (τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει γνώμη ο director Keiichiro Toyama). Η κύρια ιστορία θα σας πάρει κοντά στο 20ωρο για να την τελειώσετε, αλλά μετά θα σας μείνουν και πάρα πολλά side-missions, challenges και bonus bosses στα Rift Planes για να δώσουν ακόμα περισσότερο replay value στον τίτλο.

Τα όποια αρνητικά του δεν είναι αρκετά για να το αμαυρώσουν πολύ. Αν σας άρεσε το πρώτο παιχνίδι, τότε σίγουρα θα καταευχαριστηθείτε και αυτό. Αν είστε νεόφερτος στη σειρά, καλύτερα να παίξετε πρώτα το αρχικό και μετά να έρθετε για τη νέα περιπέτεια. Είναι άνετα ένα από τα διαμαντάκια του PS4.

8.5
Βαθμός
7.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
71%
Τιιιιι ;
14%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
14%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1