Guardians of the Galaxy: The Telltale Series - Episode 1: Tangled Up in Blue

by Παύλος Κρούστης on 7 Μαΐου 2017

Η αγαπημένη μας Telltale, η εταιρεία που αναβίωσε ολόκληρο το είδος των graphic adventures με κινήσεις που επανέφεραν εν μέρει τον ενθουσιασμό των adventur-άκηδων, επανέρχεται με τη νέα της προσπάθεια στον χώρο, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά άδεια της Marvel. Έπειτα από την DC (Batman: The Telltale Series - Review), ήρθε η ώρα να φανεί και η "άλλη παρέα των κόμικ" μέσα από τα παιχνίδια της Telltale.

Σε μια εξαιρετικά συγχρονισμένη κίνηση, το νέο game της Telltale αφορά στους Guardians of the Galaxy. Οι ήρωες της Marvel, που δεν ήταν και τόσο γνωστοί (όσο o Spider-Man ή οι X-Men για παράδειγμα) πριν το κινηματογραφικό ντεμπούτο τους, έρχονται για πρώτη φορά σε video game ταυτόχρονα σχεδόν με την προβολή της δεύτερης ταινίας τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το παιχνίδι δεν ακολουθεί τα σενάρια των ταινιών, αλλά αν έχετε δει το Guardians of the Galaxy (2014) του Marvel Cinematic Universe σίγουρα θα έχετε μια καλή εικόνα για τους χαρακτήρες και πώς έδεσαν μεταξύ τους.

Marvel’s Guardians of the Galaxy_ The Telltale Series_20170430221619

Θα ακολουθήσουν ελαφρά spoilers για το παιχνίδι και τα πρώτα λεπτά του επεισοδίου

Το Guardians of the Galaxy της Telltale δεν αναλώνεται σε εξηγήσεις για τη σύσταση της ομάδας. Παίρνει ως δεδομένο ότι τους γνωρίζουμε. Για την ακρίβεια, αν έχετε δει τουλάχιστον την πρώτη ταινία, που αναφέρουμε παραπάνω και έχετε γνώση έτσι για τα origins των χαρακτήρων και πώς "έδεσαν" μεταξύ τους, δε θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω, καθώς όλοι οι χαρακτήρες θα σας είναι γνώριμοι. Ακόμα και αυτούς που δεν περιμένατε να δείτε!

Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με μια συγκλονιστική εισαγωγή, όπου οι Guardians έχουν εντοπίσει τον Thanos, τον διαγαλαξιακό τύραννο και έναν από τους υπερ-κακούς του σύμπαντος της Marvel. O καθένας από τους Guardians έχει τα δικά του κίνητρα για να κατατροπώσει τον Thanos, όμως η συνεργασία τους είναι αυτή που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τον... Thanos να κείτεται νεκρός στα μέσα του πρώτου επεισοδίου! Τι γίνεται από 'κει και έπειτα όμως;

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί του παιχνιδιού, ήθελαν να κάνουν ένα σωστό παιχνίδι Guardians και αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να φανούν οι μεταξύ τους σχέσεις και πώς είναι τελικά ενωμένοι με δεσμούς αίματος, σχηματίζοντας στην ουσία οικογένεια. Επίσης η ιστορία μας βασίζεται σε canon γεγονότα των κόμικ, αλλά η Telltale ήθελε να χτίσει το δικό της σενάριο, όπως μας έχει συνηθίσει έτσι κι αλλιώς. Το μόνο δεδομένο που πήραν είναι ότι ο κόσμος που θα παίξει το παιχνίδι, πιθανόν να έχει δει την πρώτη ταινία, κάτι που σημαίνει ότι οι γνωριμίες των πρωταγωνιστών και ο σχηματισμός της ομάδας προσπεράστηκε. Θα νιώσετε ότι βλέπετε ένα εναλλακτικό sequel για την πρώτη ταινία Guardians of the Galaxy, καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να συνεχίζει από εκεί (με εξαίρεση την εξέλιξη του Groot βέβαια).

Για όσους (ελάχιστους) δεν γνωρίζουν, η ομάδα των Guardians of the Galaxy απαρτίζεται από πέντε άτομα με τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Πρώτος απ' όλους και αρχηγός είναι ο Star-Lord ή αλλιώς Peter Quill. Πρόκειται για τον μόνο άνθρωπο της ομάδας, που εκτός από το να παίρνει τις αποφάσεις συντελεί και στην ένωση αυτής της ομάδας... συστηματικά. Η Gamora είναι η πιο φονική γυναίκα του γαλαξία, πρώην δολοφόνος κατ' επάγγελμα και θετή κόρη του Thanos. Ο Drax είναι η πολεμική μηχανή της πεντάδας με IQ που δεν φτάνει τον μέσο όρο, αλλά ταυτόχρονα ορίζει και δύο σημαντικούς πόλους για τη χημεία του γκρουπ: ο ένας είναι η τραγική ιστορία του, με το παιδί του και την γυναίκα του που δολοφονήθηκαν από τον Thanos και ο άλλος είναι οι επικές ατάκες του που τον ορίζουν ως anti-cool και ταυτόχρονα μακράν πιο αστείο (ακούσια) χαρακτήρα του γκρουπ. Ο Rocket είναι η ιδιοφυΐα της παρέας και ταυτόχρονα ο σαρκαστικός και wannabe-αντιπαθητικός με όλες τις τεχνικές γνώσεις, ενώ τέλος έχουμε τον Groot, το ομιλόν δέντρο με την τεράστια δύναμη.

Οι παραπάνω ήρωες έχουν τα δικά τους κίνητρα και τους δικούς τους δρόμους, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι πλέον παράλληλοι μεταξύ τους. Τώρα που σκοτώθηκε ο Thanos, τι κάνουμε; Ο κάθε ήρωας έχει τη δική του απάντηση. Ο παίκτης θα αναλάβει κυρίως τοn ρόλο του Star-Lord θα πάρει κάποιες αποφάσεις που δυσαρεστήσουν κάποια μέλη της ομάδας, παίρνοντας το μέρος κάποιων άλλων. Στην τελική όμως, εσείς θα είστε αυτοί που θα πρέπει να κρατήσετε αυτήν την οικογένεια ενωμένη.

Εκτός από το παραπάνω κομβικό σημείο, που θα ορίσει το σενάριο της πρώτης σεζόν του GotG της Telltale, έχουμε ακόμα κάποια flashbacks, όπου ο Peter θα συναντήσει τη... μητέρα του, ένα αντικείμενο με τεράστια δύναμη, που θα δούμε παρακάτω πώς λειτουργεί και γνωστούς χαρακτήρες που επιστρέφουν, όπως ο Yondu και η αδεργή της Gamora, η Nebula. Στα επόμενα επεισόδια, η Telltale σκοπεύει να μας ταξιδέψει στα flashbacks και των υπολοίπων μελών της ομάδας.

Στο τέλος του πρώτου επεισοδίου νιώσαμε ότι η ατμόσφαιρα των κόμικ και των ταινιών βρίσκεται εδώ. Από την εισαγωγή με τo τραγούδι των Buzzcocks, που ακούσει το θρυλικό του Walkman ο Peter, τις ατάκες και τις ειρωνείες μεταξύ τους, μέχρι και το τέλος του επεισοδίου, όπου όλα είναι αμφίρροπα, υπάρχει η κλασική συνταγή που κάνει επιτυχημένη αυτήν την ομάδα. Ο τίτλος βρίθει "Φύλακες του Γαλαξία".

Στα του gameplay, το παιχνίδι ακολουθεί την πεπατημένη της εταιρείας με μπόλικα cut-scenes, quick time events, κάποια εξερεύνηση και καθόλου puzzles. Το τελευταίο μας δυσαρεστεί καθώς πλέον τα παιχνίδια της εταιρείας έχουν γίνει εντελώς narrative-driven, ενώ ακόμα και στα σημεία που θα εξερευνήσετε, δεν θα έχετε πολλές επιλογές. Μια πολύ ωραία σκηνή σάς βάζει στον ρόλο του Star-Lord, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα gadgets του για να λύσετε ένα "crime-scene" ως... άλλος Batman.

Κατά τ' άλλα, η εξέλιξη βασίζεται σε δικές σας αποφάσεις, με 1-2 κομβικά σημεία για τη συμπεριφορά κάποιων πρωταγωνιστών ή κάποιων άλλων απέναντί τους. Ελπίζουμε να δούμε περισσότερες τέτοιες επιλογές στα επόμενα επεισόδια και μάλιστα να επηρεάζουν περισσότερο την πλοκή. Δυστυχώς, για τις περισσότερες αποφάσεις σας θα δείτε μόνο κάποιες ατάκες αλλαγμένες και τίποτα παραπάνω. Παρ' όλα αυτά, η γραφή είναι σε πολύ καλά επίπεδα ως συνήθως με ατάκες που είναι ταιριαστές στους ηρωές μας.

Ο τεχνικός τομέας είναι πολύ όμορφος, χάρη στη νέα μηχανή γραφικών της Telltale, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην τρίτη σεζόν του The Walking Dead και είδαμε πριν μερικούς μήνες. Οι χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα έχουν πλέον πολύ περισσότερες λεπτομέρειες απ' ότι έχουμε συνηθίσει, με πολύ πλουσιότερη χρωματική παλέτα. Αυτό που ακόμα δεν έχει διορθωθεί όμως είναι τα "άτσαλα" animations, που θυμίζουν προηγούμενη γενιά, όπως και τα lip-syncs ή facial animations, που δεν συνάδουν με το υπόλοπο αποτέλεσμα, αλλά απλά κάνει τη δουλειά του. Στο σύνολο τα εικαστικά πάντως είναι απόλυτα ταιριαστά και θυμίζουν έντονα το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σύμπαν της Marvel. O ήχος είναι εξαιρετικός τουλάχιστον, με μουσική από τα 80's, εξαιρετικά εφέ και απίθανη δουλειά στα voice-overs (όπου πάλι βλέπουμε Nolan North, αυτήν τη φορά στον ρόλο του Rocket).

Marvel’s Guardians of the Galaxy_ The Telltale Series_20170430221600

Θα θέλαμε να δούμε κάποια μεγαλύτερη έκπληξη από τη μεριά της Telltale γι' αυτόν τον τίτλο, καθώς η απλοποίηση του gameplay και ο περιορισμός στις πραγματικά σημαντικές αποφάσεις έχουν αρχίσει να χαράζουν μια πορεία, που... θα σταματήσει σύντομα να έχει ενδιαφέρον. Ελπίζουμε η Telltale να καταλάβει ότι χρειάζεται και το gameplay, αλλά και κάπως να εκπλήξει τους φαν της. Στο σενάριο και την ατμόσφαιρα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Μακάρι να δούμε στην πορεία και αυτό το κάτι παραπάνω...

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Guardians of the Galaxy: The Telltale Series - Episode 1: Tangled Up in Blue

Συντάκτης
7 Μαΐου 2017
Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Πλατφόρμες

PC / PS4 / XB1 / Android / iOS

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

18 Απριλίου 2017 (Digital)
5 Μαΐου 2017 (Retail)

Είδος

Graphic Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Εντυπωσιακή εισαγωγή
+ Διατηρεί την επιτυχημένη "συνταγή" των χαρακτήρων
+ Η νέα μηχανή της Telltale επανέρχεται μετά την 3η σεζόν του The Walking Dead
+ Εντυπωσιακές σκηνές μάχης
+ Χιούμορ και ατάκες

Αρνητικά

- Λίγες αποφάσεις που θα έχουν ραγδαίες αλλαγές στις εξελίξεις
- Τα facial animations (και όχι μόνο)/lip-sync χρειάζονται βελτιώσεις
- Οι σκηνές μάχης θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

To Guardians of the Galaxy της Telltale κρατά όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στην κινηματογραφική (και κόμικ) εκδοχή των ηρώων, διατηρώντας την ατμόσφαιρα, το στυλ, αλλά και την επιτυχημένη "συνταγή", που δένει την ομάδα. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά δυναμικά, με μια κατάσταση, που θα μπορούσε να αποτελεί και την κλιμάκωση της ιστορίας, μόνο και μόνο για να μας δείξει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα σενάριο, που ακόμα δεν έχουμε δει στις ταινίες.

Αποτελεί ακόμα μια εξαιρετική χρήση των δικαιωμάτων που φρόντισε να εξασφαλίσει η Telltale και μας δίνει ένα story, που θα ικανοποιήσει τους fan της συγκεκριμένης ομάδας, διατηρώντας παράλληλα τα στοιχεία, που διακρίνουν τα παιχνίδια της Telltale Games. Το χιούμορ, η δυναμική ανάμεσα στα μέλη, το setting και όλοι οι ήρωες που αγαπήσαμε έρχονται για πρώτη φορα σε video game και αυτή τη φορά τις αποφάσεις θα τις πάρετε εσείς. Ελπίζουμε μόνο να έχουν πιο ραγδαίες επιπτώσεις στη συνέχεια. Αναμένοντας τα επόμενα επεισόδια, ας δούμε την ταινία που μόλις κυκλοφόρησε...

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1